7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POTRAVINY: Češství v praxi

Není nad to poslechnout si od politiků plamennou přednášku o národních zájmech a státní suverenitě a po ní si v krámě u cenovky s českou vlaječkou koupit třeba rostlinný tuk pocházející z Polska. Anebo si zajít do jistého řetězce na pravou českou zabíjačku z německých čuníků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 26.2.2012 15:51

Oborové normy se rušit neměly

Asi jediný způsob státní regulace který má smysl jsou  kvalitativní státní normy (dříve ČSN nebo ON). Je to jediný způsob skutečné ochrany zákazníka (slovo spotřebitel mne prudí). A to nejenom v potravinářství, ale i ve stavebnictví ...například. Myslíte si, že kdyby se dálnice  dělaly podle  obecně závazných norem, tak by Eurovia měla tu drzost a mohla svůj tankodrom  nazývat dálnicí, nebo že by se museli majitelé novostaveb koupených od pokoutních developerů až soudit (samozřejmě s povinností dodávat různé posudky ihned protistranou napadnutelných protože se neopírají o nic obecně závazného), když jim do domu zatéká nebo jim vypadávají okna vyrobená kdesi v EU bez nároku na kvalitu a životnost a že by se mohlo v Česku dále vyrábět nějaké "europivo" s kvalitou bývalé sklářské sedmičky vydávané za ležák?

Takže jediným výsledkem Euronorem u potravin je určení minimální kvality kvality potravin po níž se již umírá.

Dobrou chuť při obědě z "Měkčených kuřecích řízků z Polska" obsahujících  až 50%vody, ale s českou vlajkou na obalu!

V. Němec 26.2.2012 10:27

Český výrobek

Vejce od mých slepic a med od mých včel je zaručeně český výrobek. Také zemáky a téměř všechna zelenina, ovoce. Dřív za komunistů to bylo i maso králíčí, prasečí, husí, kachní, holubí. Dodnes nemohu zapomenout. Ale chtělo to práci!!!

B. Veltrubský 25.2.2012 18:42

Potraviny

Kdysi dávno existovalo něco co se jmenovalo oborové normy a muselo se to dodržovat jinak byl průšvih první zájem velkovýroben a zahraničních dodavatelů byl toto zrušit proč asi ? jak říkal pan ministr Dlouhý jdeme po správné cestě a ostatní nás napodobí. Chá chá jak dělá Hurvínek

J. Boleslav 25.2.2012 12:24

Mně je srdečně jedno

zda nějaký např. potravinářský výrobek pochází z Česka nebo odjinud. Tím míň se dívám na nějaké vlaječky. Pro mně je rozhodující, zda mně chutná nebo ne, a to stejně podle nějakých pitomých vlaječek nepoznám. Jak říkali kdysi naši sovětští lektoři neblahé paměti - nádo paprobovať. Bohužel.

J. Blažek 25.2.2012 15:22

Re: Mně je srdečně jedno

Ono to všechno může být i jinak: Například Polsko má oproti ČR a jiným zemím výjimku pro zpracování kuřat a tak i když Vám polské kuře může chutnat stejně, tak pravděpodobnost onemocnění salmonelózou je u něj několikrát věší. Takže přeji: dobrou chuť a žádný vysilující průjem.

M. Vondráček 25.2.2012 10:53

pane Jelínku :-))

Systémová chyba spočívá v tom, že je třeba podporovat pěstování česneku z mých i Vašich daní. Dotace je to nejstupidnější co EU praktikuje ...

V. Hošek 25.2.2012 6:53

Zlatá řeč, jen kdyby se jí autor držel

např.

Nepoctivé a matoucí prodejce i volené zástupce se sluší bojkotovat.