2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POTRAVINÁŘSTVÍ: Evropa vrací úder

Konečně zase jednou ti naivní Američané přiznávají, že moudrá Evropa má pravdu. V čem? Přece ve svém odporu proti GM technologiím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Podešva 25.6.2012 11:44

syndrom války v zálivu

Je s největší pravděpodobností způsobený preventivním užíváním protijedu proti otravě sarinem, která, jak bylo zjištěno zase úplně neškodná není. Alespoň takto si to pamatuju z toxikologie.

V. Novák 25.6.2012 14:30

No, já toxikologii neměl, jenom na vojně

ochranu proti ZHN - a u antidot proti organofosfátům tam bylo velké upozornění, že protijed se nedá podávat preventivně, protože vyvolává podobné příznaky jako samotná bojová látka... I proto byla součástí balíčku taková prapodivná injekce s umělohmotným balónkem a tlustou jehlou - počítalo se, že i zasažený voják v křečích si dokáže vrazit tuhle jehlu do stehna a zmáčknout balonek s dávkou. Bude-li dostatečně motivován - a to by při představě, že se jinak v těch křečích udusí, být měl.

Možná Američani vyvinuli něco nového, ale stejně bych se divil.

P. Podešva 25.6.2012 14:59

Re: No, já toxikologii neměl, jenom na vojně

Ta první pomoc v injekci je defosforylátor acetylcholinesterázy (ACE)- tedy opravuje až poškozený enzym. Ona prevence je údajně reverzibilní blokátor, který brání OL v navázání na ACE, je postupně odbouráván a tím je uvolňován zpět funkční enzym. Má to však za následek pokles hladiny funkčního enzymu, což asi vedlo k těm příznakům. Této látky má být použito jako prevence ve smyslu např. po signalizaci ze stanice včasné výstrahy a ne coby vakcíny pravidelně.

Tato informace je dva roky stará.

J. Schwarz 25.6.2012 11:17

Účinným protitahem

proti demagogii "zelených"  by mohlo být prosazení příslušného "labellingu" i v případě klasických metod ochrany rostlin - tedy na potravině by muselo být uvedeno nejen byla-li získána pomocí genové manipulace, ale třeba i pomocí ozařování / musel by tam být piktogram označující radiační nebezpečí /, v případě chemického ošetření pa vykřičník + strukturní vzorec použité chemikálie s uvedením smrtelné dávky v mg/kg tělesné váhy konzumenta a nebude-li potravina ošetřena, je třeba výrazně upozornit na nebezpečí případné kontaminace toxiny hub a bakterií / třeba malým obrázkem plísňové kultury na zavařenině / . Teprve pak by se "zákazník" mohl objektivně zamyslet nad tím, co koupit a z čeho mu hrozí větší nebezpečí.

B. Rybák 26.6.2012 17:14

Re: Účinným protitahem

Ano. Choroby kulturních plodin (např. plísně brambor) byly příčinou hladomorů. Mykotoxiny (např. rakovinotvorné aflatoxiny), nebo parazité na rostlinách (např. námel) jsou příčinou vážných chorob. Snad by prosazování Vámi požadovaných informací vedlo k zastavení kampaně bio-magorů. Blbec nebo darebák je nebezpečný ať už patří k "bio.." nebo k "ne-bio..".

V. Novák 25.6.2012 10:04

Značit? A proč ne?

Já si radši koupím GM - u oleje to už praktikuju, nekupuju ten, co je označen jako GMfree - než "organické" potraviny s výrazně vyšším rizikem aflatoxinů nebo "obyčejné" s velmi pravděpodobnými zbytky pesticidů. Kdo rád drahé plísně - ať kupuje co pro něj jest.

Jsem pro značení.

R. Langer 25.6.2012 13:42

Re: Značit? A proč ne?

Přesně tak to dělám a vidím i já...

K. Luboš 25.6.2012 9:28

Kalifornie opravdu Evropu dost kopíruje.

Napřklade důraz na zelenou energii, takže má málo energie. A zadlužení jsou taky až po uši.

K. Pavlik 25.6.2012 3:57

Jo kdyz se blbne v Kalifornii

Verte nebo ne:

Jo kdyz se blbne v Kalifornii tak to muze jit komunisticke blbnuti do ... A to rozhodne nejsem priznivec komunizmu.

V. Dolnik 25.6.2012 1:23

Nocebo je opak placeba

Myslim, ze problemy,. co mely damy se silikonovym poprsim, byly taky z vetsi casti zpusobene nocebem.

P. Sulc 25.6.2012 1:01

Predstavte si, ze za mozna dve generace

ti forovejsi lide vymrou a po par dalsich generaci budou lide ty GM potraviny primo vyzadovat. A to uz bude na Zemi zit 25 miliard lidi. A budou hlavne jist "Soylent Green"" ,s tmavsi pleti a  se znacne snizenou prizpusobivosti, u te GM neplati.