4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Malá 3.6.2011 14:41

Okamurova oda..

Proč říkáte, že Okamurova vize je nerealizovatelná? Vždyť jí máme plnou republiku.Dnes už i tam, kde se nedávno pěstovala řepka, je nové pole panelů.Konečně mohou být naši národohospodáři spokojeni.Žádná pole s brambory, cukrovkou, zelím- to vše si dovezeme za drahé peníze  a bůhvíčím přiotrávené..Panely pokrýt tuto zem a jak tady vidím, nejen že k ničemu nejsou/ kromě zbohatnutí/  ještě jsou i hnusné. Ale hlavně že sypou !!!

S. Ševeček 3.6.2011 14:19

Pátého První Lenin řekl

Elektrifikace a Sověty rovná se komunismus.

(pan Kasamura je demagog - ale šikovnej)

A. Bocek 3.6.2011 10:17

Říkanka :

kup si panel voltaický,

dopadne to jako vždycky,

vláda ti to prudce zdraží,

prohrajem to v arbitráži.

J. Schwarz 3.6.2011 10:24

Re: Říkanka :

Naopak, vláda to mocně zadotovala - těm, co si koupili panel voltaický, naopak  řádně zasolila těm, co si panel nekoupili. Chceš panel nebo ne - to je nám fuk, ale platit budeš. Státy by se neměly cpát svými "expertizami"  za které nikdo osobně neodpovídá  lidem do životů. A politici, co způsobí větší škody  by měli nejen přijít o majetky, ale být přinuceni spáchat harakiri v přímém přenosu. Pak by lépe vážili  svá rozhodnutí i své sliby.

J. Schwarz 3.6.2011 10:15

Na rodinném domku

nebo chatě by to částečně fungovat mohlo, ale je to furt strašně drahé. Panely vyrábějí proud i když je zataženo, ale mají asi jen desetinový výkon oproti slunečnému dni. Pokud by měl člověk nádrž na teplou vodu o objemu tak m3, mohl by mít od jara do podzimu slušně teplou vodu, popřípadě za pomoci několika akumulátorů i světlo nebo energii pro provoz radia, úsporné televize či dobíjení notebooku. A to je tak asi všechno.

J. Veselý 3.6.2011 9:38

Haha

Koukám že někteří pisatelé se ohánějí množstvím postavených solárních panelů. Zkuste se lidi zamyslet nad tím proč než je začnete chválit. Tyto panely přinášejí díky dotacím z naší kapsy nehorázné zisky. Proč se jich tolik staví jen tu?? proč není Sahara nebo Gobi pokryta panely?? Proč ty chudé země bez elektřiny nestaví ty solárka? Protože na to nemají a kdyby tu byla fungující společnost, tak zavede pravidlo zcela jednoduché - chceš elektřinu ze solárka? Kup si ji ty sám za těch 13 Kč. Navíc si zkus svítit v noci na čtení. Je třeba začít užívat rozum jinak dopadneme špatně. Navíc - kde pak budete pěstovat potraviny vy chytří??

V. Kain 3.6.2011 10:51

Re: Haha

V roce 2005 proběhlo v poslanecké sněmovně hlasování o fotovoltaických panelech.Stačí se podívat jak kdo hlasoval.Z ČSSD všichni.V ODS je taky dost gaunerů,ale socialisti kteří se ohánějí solidaritou jsou hlavní viníci v případě fotovoltaiky.Lidé by to měli vědět,že právě u socialistů jsou poslanci kterým na účet přitečou miliony,které my musíme zaplatit.Stačí se zeptat pana Paroubka,Urbana a nebo vychytralého Kalouska.

J. Kadeřábek 3.6.2011 14:39

Nebylo by od věci uvádět info přesněji?

Hlasování parlamentu zde:http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=38530

Pro ČSSD (zdržel se jen Mládek), KSČM, ÚS a KDÚ_ČSL. Proti všichni z ODS. Největší gardu tomu ovšem dala Iva Šedivá (ČSSD) a Ladislav Urban (KSČM). jejich přijatý pozměňovací návrh totiž znemožnil dalším vládám na tom velkotunelu cokoliv změnit. Proto musel Nečas použít nestandartní 26% daň, která má účinnost jen 3 roky.

J. Malá 3.6.2011 14:48

Re: Nebylo by od věci uvádět info přesněji?

A bylo by jistě zajímavé zjistit, kdo jsou majiteli této grázloviny.Kdo námpanely zaneřádil zemi a kdo je příčinou  drahé elektřiny.A to podle Nečase vzhled em k záměrům Německa bude od r.2012 elektřina  o30% a do r.2020 o  85% dražší . Kde na to my, kteří nekrademe, vezmeme?

J. Tic 3.6.2011 7:47

Elektrickou energii

nelze efektivně skladovat. Můžeme ji maximálně přemněnit na jiný druh energie. Vyrobit pomocí elektřiny vodík, přečerpat vodu do výše položených nádrží atd. Kolik by to stálo a jestli je to efektivní umí určitě někdo spočítat. Až na základě tvrdých dat a čísel můžeme rozhodnout jestli se to vyplatí.

R. Langer 3.6.2011 10:02

Re: Elektrickou energii

Nevyplatí se to. Kdyby se to vyplácelo, tak se to pochopitelně používá. A ty počtu jsou velice jednoduché (ale ne pro zelené a pana Radu).

J. Schwarz 3.6.2011 10:20

Re: Elektrickou energii

pro zelené a pana Radu se to vyplatí. Ke zdůvodnění "výhodnosti" použijí jednoduchý trik - na zeď namalují obrovského zle vyhlížejícího čerta /Globální změnu klimatu, výbuch jaderné elektrárny/ , pak odhadnou vzniklé hypotetické škody /zaplavení nízkopoložené pevniny, přeměna velkých území v poušť nebo naopak bažiny - zelené kreativitě se meze nekladou/ no a pak jim vyjde, že fotovoltaika je levná i kdyby stála kWh dvacku. Co je dvacka proti záchraně Lidstva, Planety i přilehlého Kosmu?

R. Langer 3.6.2011 12:17

Re: Elektrickou energii

Ano, takhle počítají zelení... :-(

P. Skřivan 3.6.2011 4:42

Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

aneb budoucnost lidstva skutečně spočívá ve sluneční energii. Ovšem produkované zde na Zemi třeba v Tokamaku. :-) To je zcela určitě slunce "nového typu". :-))

P. Fiala 3.6.2011 7:49

Vše je to o lidech

Malé připomenutí k vývoji lidské společnosti. Je to vždy o lidech tvořivých a těch ostatních. Ti tvořiví tvoří dějiny, či alespoň ostatním je tvořit uožňují. Nebýt přemýšlivých lidí v toku tisíce let zpět, jakpak bychom asi žili? Nové vynálezy a jejich použití v praxi vždy souvisí s úrovní ekonomik jednotlivých skupin lidí žijících ve společném uspořádání,  což souvisí s úrovní vzdělanosti (touhou po porozumění jak se točí svět a lidé v něm). Je těžké vynášet výroky o tom co bude.. Ale při pohledu do minulosti je to technická změna a zase technická změna a její přicházení (uvádění lidmi do používání) a odcházení a má stále kratší periodu. Přeci naši následníci nebudou na věky věků používat jaderné elektrárny, byl by to historický skanzen, možná by se jím mohla stát Česká republika. Je zřejmé, že je zde nová technika FV článek. V EU je vystavěna kapacita FV elektráren ve výši 8x kapacita JE Temelín (asi za dobu 5 roků). Bez evidence individuálních na domech, skladech, továrnách. Myslíte si, že si je lidé postavili jen tak, aby ostatním ukázali jak jsou hloupí?

B. Uhlich 3.6.2011 8:19

Re: Vše je to o lidech

Buďte velmi rád, že tu ten "skanzen" je, kdyby tu nebyl...a vy byste byl odkázán na tu úžasnou fotovoltaiku, tak sem moc příspěvků nenapíšete....protože byste byl stále potmě....  Ale to je asi dost zbytečné vysvětlovat, že?  Už Vám to tady napsalo mnoho lidí a vy se s touto blbostí  sem vracíte s pravidelnosti tažného hejna.....

Jinak už je na čase, abyste pochopil, na jakých ekonomických základech tady vůbec celý zákon o obnovitelných zdrojích vznikl a končně vzal na vědomí, že výstavba polí FE nijak nesouvisí s ekologií, ale jen s pouhopouhou sprostou spekulací, která legalizuje sprosté okrádání miliónů lidí...tím, že ti lidé musí platit něco s čím nesouhlasí, z čehož nic nemají a co nemá z energetického hlediska prakticky žádný smysl. To že, Vy a Vám podobní si myslíte, že je to něco úžasného je spíš jen problém vaší zjevně nevalné inteligence nebo svědomí...v případě, že tak y nějaké to hnusné FE políčko vlastníte....

P. Schuh 3.6.2011 9:55

Re: Vše je to o lidech

Přesně tak. Fotovoltaiky - to je jeden velký špinavý kšeft. Být vlastníkem velkého lánu pole s FTV panely jste za vodou. Stát zařídil, že tu energii musí ČEZ odkoupit, ale platit budeme my občané. S ekologií to nemá vůbec nic společného - je to kšeft. Je zajímavé, že se najdou lidé, kteří přestože nato musí finančně přispívat onomu vykutálenému majiteli FTV, ještě radostí i hýkají jak je to skvělé.

J. Veselý 3.6.2011 9:41

Re: Vše je to o lidech

Milý pane, a proč nestoj ítyto panely na pouštích i třeba v relativně bohatých arabských zemích které díky naftě na to mají?? Protože to není efektivní a pokud chcete Vy dotovat solární mafii, kupujte si elektřin ud nich Vy, ale nevnucujte ji jiným.

R. Langer 3.6.2011 10:07

Re: Vše je to o lidech

No, jestli budou naši potomci používat jako nástroje klacek a pazourek, tak nebudou používat ani jaderné elektrárny. Ale takovou budoucnost bych vám nepřál... :-D

B. Uhlich 3.6.2011 8:09

Re: Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

Vzhledem k jasnému faktu a konstatování, že tzv. řízená termonukleární reakce neboli fúze je nám už po dobu min. 40 let stále 20 let vzdálena - nedá se moc spoléhat na to, že se něco takového v dohledné době podaří spustit....

  Já si vůbec myslím, že by se lidi neměli moc spoléhat na automatické objevy nějakých zdrojů a tedy na nějaké "energetické spasení" lidstva...  Myslím, že jediné co do budoucna bude mít nějaký smysl, je to, že se lidi naučí opravdu energií šetřit ...ovšem nikoliv tak pitomě jak si to představují soudruzi z EU, ale opravdu šetřit - tedy v první řadě zakázat absolutně převod elektrické energie na tepelnou..na to, aby se elektřina "pálila" je příliš drahá.... na ohřev obecně tady máme jiné zdroje....zatím... :-(

 Jinak opravdu souhlasím s autorem, že fanatické vyznávání tzv. alternativních zdrojů je spíš velmi škodlivé než k něčemu vedoucí. Alternativní zdroje smysl mají , ale úplně jiný, než si celá řada lidí myslí. Alternativní zdroje byly vyvinuty jako doplněk stávající energetiky a mají spíš pomoci jednotlivcům než být zneužity tak katastrofálním způsobem jako jsme toho svědky teď u nás i jinde.

Je asi fatálním faktem, že energie je na této planetě nějaké limitní množství a vzhledem k tomu, že tato civilizace rezignovala na regulaci počtu obyvatel - musí ten nezregulovaný počet obyvatel jaksi pochopit, že když přibývá strávníků a hrnec se přitom nemění - tak zcela logicky vychází na každého menší porcička.... tedy každý z nás se bude muset, chcánechcá, učit žít s menším přídělem energie...jestli to půjde nebo ne, je už otázka jiná...

Jinak k panu Okamurovi lze říct jediné, je to takový sympatický pindal, který má pocit, že když občas mluví do televize, že tím pádem asi fakt rozumí úplně všemu....

J. Hejna 3.6.2011 8:35

Re: Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

"opravdu šetřit - tedy v první řadě zakázat absolutně převod elektrické energie na tepelnou..na to, aby se elektřina "pálila" je příliš drahá.... "

A co byste tedy nezakázal?

B. Uhlich 3.6.2011 8:59

Re: Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

Tak oba víme, že zrovna já mohu tak zakazovat akorát velký kulový... :-))))

Mě spíš šlo o to, že když se budou myslet úspory vážně, že bude muset dojít hlavně k úplně jinému přístupu k energiím....k čemu úspory v žárovkách, když je ten segment osvětlení vlastně zanedbatelný proti jiným segmentům spotřeby..... Je to stejné jako u aut, k čemu věc, která vlastně spotřebuje nejvíc energie na to aby se vůbec sama hýbala.... naproti tomu, podíl energie na přepravu tzv. užitečné zátěže je poměrně malý.....tedy většinu energie spotřebuje ten systém - nikoliv uživatel.....a to je asi špatně, ne?

R. Langer 3.6.2011 10:10

Re: Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

To je naprostý nesmysl - je to přesně naopak! "Pálit" se musí levná elektřina z atomových elektráren a dřevo, uhlí a ropu je potřeba šetřit jako strategické neobnovitelné suroviny!

S. Rehulka 3.6.2011 12:11

Re: Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

Nojo, ale ti "Melouni" v celém světě chtějí zakázat pálení uhlí, dřeva i ropy a přitom za nejhorší považují nukleární elektrárny ! Sami v autech jezdí, "něčím" doma topí a vaří, takže jejich kecy nemají logiku !

Však se jim nadarmo neříká Melouni : zvenku zelení, uvnitř rudí !

B. Uhlich 3.6.2011 12:51

Re: Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

No, to by asi chtělo dost dlouhou debatu nad pojmem "laciná elektřina"... :-))))))   Myslím, že i kdyby tady byly elektrárny vyrábějící elektřinu za 1,- megawatt, my ji lacinou mít nebudeme...to si pište.....

V. Rusek 3.6.2011 21:31

Re: Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

Dřevo, seno a jiná biomasa (viz Kateřina) je snad obnovitelný zdroj. Nebo ne ?

P. Skřivan 3.6.2011 14:39

Re: Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

Máte smůlu, že o vývoji v této oblasti zjevně mnoho nevíte a že opakujete zažité mantry. Jednak se oproti těm předchozím 40 letům podařilo řízenou reakci uskutečnit, druhak s účinností jedna a do třetice je reálná šance účinnosti 1:10, což má mít evropský projekt, který je ve stavbě. Tak jaká stále stejná vzdálenost ?!

B. Uhlich 3.6.2011 21:36

Re: Myslím, že pan Okamura má v podstatě pravdu,

Ano podařilo...na kolik milisekund????  Až bude někde fungovat TOKAMAK alespoň hodinu. tak mě prosím Vás pošlete mail....   zatím jedinej kdo tu opakuje nějaký přiblblý mantry , jste tady jedině Vy.....     Evropský projekt, hm...jestli to bude fungovat jak celá EU, tak potěš koště,,,,,

Jinak ještě zásadní dovětek, ano mám smůlu a vy bohužel také...protože celá situace okolo energie a energetiky se týká a bude týkat nás obou..... já na rozdíl od Vás, ovšem už buduji takový systém, který mě umožní nebýt závislý na tom na čem budete závislý Vy.....  :-)))

A ještě jeden dovětek, to , že se vědcům podařilo reakci uskutečnit nám říkali ve škole již v osmdesátých letech pane, na to Vy mně nemusíte "vzdělávat", protože se to již tehdy povedlo - proto vůbec existuje tohle snažení..... jiná otázka ovšem je, zda se vůbec někdy ty vložené peníze vrátí..... osobně si myslím, že ne.... i když se mohu mýlit.