26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLEMIKA: Jak se bude jmenovat nová kuchařka M. Šichtařové?

Někdy na počátku letošního léta jsem se v blogu Markéty Šichtařové Vyhoďte značky do šrotu dočetl, že nizozemské město Emmen dramaticky snížilo počet dopravních nehod tím, že odstranilo všechny dopravní značky, pruhy a světla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kavalír 15.9.2016 11:24

Re: Pane Chaloupko

Možná si pan Chaloupka jen koupil nějaké hodně levné auto z dovozu, pokud tedy prodejce vzal alespoň část zdražení na sebe a nezdražil o celých 7%. :-)))

J. Kavalír 15.9.2016 11:18

Malá úvaha

V r. 1993 při vzniku samostatné ČR jsme měli v oběhu jistý balík oběživa (hotovost + úspory na účtech - dluhy). Cena "spotřebního koše" se od té doby zvedla několikanásobně, tudíž kupní síla tohoto původního balíku peněz logicky několikanásobně poklesla. Jak to, že ekonomika dosud nezkolabovala v důsledku nedostatku peněz v oběhu? Nevšiml jsem si, že by položkou státního rozpočtu byla dotace od ČNB. Ta totiž peníze pouze půjčuje (nyní prakticky zadarmo) komerčním bankám, a tyto peníze se do oběhu dostávají prostřednictvím dalšího zadlužování občanů, firem i státu. A zaplacené úroky dále vysávají peníze z oběhu ve prospěch bank.

Nebylo by logické, aby "emisní banka" doplňovala každoročně množství peněz v oběhu tak, aby se kupní síla tohoto balíku neměnila, tedy například podle inflace v minulém roce? Tyto peníze by mohly jít přímo do státního rozpočtu "zadarmo" bez placení úroků. Jdou tam stejně, ale prostřednictvím komerčních bank, které z toho profitují.

F. Kusák 15.9.2016 11:06

Re: Pane Kusáku, ono je to trochu jinak

Trochu se jim to zohlední, ale moc ne. Vidíte přeci, jaká je úroveň mezd v porovnání se západní Evropou. Nahrává jim v tom také mírná inflace, i když, tady nejde o aritmetický průměr. Ale, že by se nějaký Němec - vlastník trápil, kolik bere jeho český zaměstnanec, to jsem fakt nezažil. Jedině, že by to mohlo ohrozit jeho zisk, ale to je jiná věc.

F. Kusák 15.9.2016 11:00

Re: Posoudit opatření ČNB na znehodnocení měny

To, co jste uvedl, je jistě pravda. Ale s tím důchodce moc nenadělá. Nic by s tím nenadělala ani Kalouskova penzijní reforma, když jsou výnosy penzijních fondů minimální, občas záporné. Já jsem naštěstí s podobným stavem dříve trochu počítal, takže nejsem na státním důchodu zas až tak závislý, ale má to svá omezení. Sečtu-li však všechna rizika současného světa, pak současný kurz ČNB je ten nejmenší problém, co mě trápí.

J. Kavalír 15.9.2016 10:59

Re: Pane Kusáku, ono je to trochu jinak

Exportéři si jistě nestěžují, ale ve svých výpočtech jste poněkud zapomněl na jejich zaměstnance, kteří to celé zaplatí, protože se jim devalvací zdražily mnohé věci denní spotřeby, minimálně plyn a pohonné hmoty.

F. Kusák 15.9.2016 10:52

Re: Trošku moc rozporů s realitou v jednom článku

Nemám co bych dodal, ano.

F. Kusák 15.9.2016 10:49

Re: Pane Kusáku, ono je to trochu jinak

No, problém je v tom, že cenu v EUR neurčuje v tomto vztahu výrobce (český dodavatel), ale zahraniční vlastník nebo odběratel. V tomto případě jsou vyjednávací podmínky mimořádně tvrdé. Kdo nezažil, nedovede si to moc představit. Účetnictví a obecně vzato kalkulaci provádím samozřejmě v korunách, takže při, modelově vzato, stejné ceně Kč dostanu při této změně kurzu méně EUR, takže realizuji i menší zisk v EUR. A teď záleží na vyjednávání, odběratel argumentuje cenou v Kč dodavatel chce udržet původní cenu v EUR. Jak to dopadne není zas tak složité uhádnout, v lepším případě nějakým kompromisem.

M. Pivoda 15.9.2016 10:45

Způsobilo devalvaci české koruny konopí v kuchyní ČNB?

Toto by bylo důstojné diskusní téma pro české občany.

M. Vondráček 15.9.2016 10:42

Re: Ha ha ha

Máte pravdu. Váš způsob "myšlení" pochopí leda tak psychiatr ...

M. Vondráček 15.9.2016 10:39

Re: Znehodnocení úspor? To těžko.

Tak to já jsem.

J. Hanzal 15.9.2016 10:39

Koukám,

že paní Šichtařová tomu takyguvernérovi z úleku leze pěkně na nervy.

M. Vondráček 15.9.2016 10:39

Re: pane Davide

To pan Šejna nepochopí , na něj to je složité. To že má ve slamníku stále 10 tis, a neubývají mu je podle něj známkou ekonomické stability ( v bance by mu ubývaly , neboť poplatky jsou vyšší než úrok) .

To že si za ně díky intervencím ČNB koupí méně to ho nezajímá.

J. Kavalír 15.9.2016 10:34

Re: pane Davide

Pane Šejno, devalvace koruny nás okradla všechny co například topíme plynem nebo kupujeme palivo do auta a samorřejmě se projevila i v cenách dalšího dováženého zboží nebo dovolených v zahraničí. Takto zbytečně utracené peníze nám pak chyběly na nákup dalšího zboží a služeb, čímž jsme jiste růstu HDP nepomohli.

P. Lenc 15.9.2016 10:33

Pane Singere,

buďte aspoň jednou chlap a napište, že vám paní Šichtařová okopávala kotníky.Nijak jste nevyvrátil, že většinou měla pravdu, zatím co vy jste znehodnocoval českou měnu a doslova okrádal české občany.

V. Braun 15.9.2016 10:32

Znehodnocení úspor? To těžko.

V diskusi je hodně příspěvků o tom, jak ČNB znehodnotila úspory. Docela by mne zajímalo jak to ti diskutující počítají.

Jinak když si ČNB dá nějaký inflační cíl, nyní například 2%, a splní jej tak to automaticky znamená znehodnocení úspor. Současná inflace je dle statistik nižší. Oslabení koruny může znehodnotit úspory snad jen právě přes inflaci způsobenou cenami dovozového zboží, a to se dle statistik níjak výrazně neděje. Jinak může oslabení koruny vadit jen těm, kteří se chystají přímo nakupovat v zahraničních měnách, ovšem nevím, zda přímo toto měli diskutující na mysli.

Můj názor: kdo nejezdí na dražší zahraniční dovolené a nenakupuje dražší zahraniční zboží tak nijak výrazně škodný na oslabení koruny není.

M. Šejna 15.9.2016 10:16

pane Davide

mohl byste, sdělit místnímu publiku, jak se mohly lidem znehodnotit ÚSPORY? Pokud ty úspory držíte dál a neutrácíte je, tak se vám neznehodnotilo nic.

To samé platí o aktivech vázaných na českou korunu. Pokud máte aktiva v české měně, pak se jejich nominální hodnota nezměnila. Leda, že byste ta aktiva chtěl vyměnit za eura. Pak byste prodělal.

M. Šejna 15.9.2016 10:12

pane Vondráčku

Šichtářová tvrdila, že v roce 2013 česká ekonomika slušně rostla. Lhala, protože v roce 2013 klesla o 0,5%. Dále tvrdila, že příští rok nás čeká recese. Jak chcete s tímto jejím tvrzením polemizovat, když je to od ní věštění z křišťálové koule?

Mimochodem Šichtářová v minulosti tvrdila, že Rusko v létě 2015 finančně zkrachuje. V roce 2013 tvrdila, že Česko čeká v následujících rocích velká krize. Takže její křišťálová koule jí ukazuje poněkud zkreslené vize budoucnosti.

L. David 15.9.2016 10:10

Zloději Singře, vy můžete tak akorát dtžet hubu ! ! !

Frivolně spuštěnými devalvacemi české měny jste VY OSOBNĚ SPOLU S DALŠÍMI KUMPÁNY Z BANKOVNÍ RADY ČNB OKRADL O VÍCE NEŽ 100 MILIARD Kč VŠECHNY STŘÁDALY A DRŽITELE VŠECH DALŠÍCH AKTIV VÁZANÝCH NA ČESKOU KORUNU ! ! !

To nejlepší, co můžete Singře udělat, je zalézt do konce života do kanálu, užívat si svých dosavadních královských platů, raději nevystrkovat nos a nepsat debilní články, kterými byste tak rád obhájil trestné činy, jichž jste se dopustil vůči Ústavě ČR a vůči Zákonu o ČNB, kteréžto dokumenty vám ukládaly pečovat o cenovou stabilitu, zatímco vy a vaši kumpáni jste se ve své bohorovné zpupnosti domnívali, že si můžete dovolit cokoliv ! !

Jste Singře hoden pouze toho, aby si okradení občané před vámi pouze odplivli ! !

M. Polák 15.9.2016 10:07

Re: Posoudit opatření ČNB na znehodnocení měny

Zdá se mi, že jste si správně nevyhodnotil následující kauzalitu.

Znehodnocení vašich úspor umožňuje bankám platit víc za cizí měnu (konverze deviz - podpora exportu), tím se zvýší daňové výnosy státu, který zvýší příjmy vybraným skupinám obyvatel a na důchody 2016 zbylo navýšení 0,36%, tedy 40 Kč měsíčně. Takže jako důchodce jste ze svých naspořených peněz podpořil růst platů politiků, lékařů, učitelů... Přitom pro rok 2017 se plánuje navýšení důchodů o cca 200,- Kč měsíčně, to je o cca 1,8%. Všiml jste si kolik mají dostat (nebo už dostali) přidáno zaměstnanci státu?

Nejsem důchodce, ale otázky kolem nerovnoměrného rozdělování bohatství a příjmů mne dlouhodobě zajímají.

M. Šejna 15.9.2016 10:05

Pane Chaloupko

jak jste k dospěl k tomu propočtu znehodnocení úspor o 9 tisíc korun?

M. Šejna 15.9.2016 10:04

Pane Kusáku, ono je to trochu jinak

Většina českých exportérů vyváží své zboží za eura a dolary. A v těchto měnách má uzavřené dlouhodobé kontrakty. Kouzlo devalvace má následující dvě možnosti:

1) varianta A: na vyvezeném zboží má exportér například zisk 10 tisíc euro. Před devalvací měl tedy účetní zisk 250 tisíc korun. Dnes má za stejné zboží zisk 270 tisíc korun, tedy o 20 tisíc více.

2) varianta B: na vyvezeném zboží měl exportér před devalvací zisk 250 tisíc korun. Teď by mohl mít 270 tisíc, ale exportér nabídne zahraničnímu odběrateli slevu 20 tisíc kč (740 euro). Odběratel dostané levnější zboží a díky tomu je pro něj dovoz zajímavější. Následuje objednávka většího množství zboží a český vývozce zvýší vývoz a tedy i zisk.

J. Chaloupka 15.9.2016 10:02

Centrální bankéř má možnost volby. Tuhle zbytečnou

funkci nebrat a dělat něco užitečného. To by ale bylo na naše centrální bankéře moc. Třeba pan Tošovský prodal naše zlato v době, kdy bylo nejlevnější. No a pan Singer ho chtěl napodobit, také se dostat do dějin, tak znehodnotil naši měnu. Zlato bohužel už nemáme. Potěšilo mne, že si Tošovský roztřískal drahé fáro, ale víc by mne potěšilo, kdyby si roztřískal také hlavu.

J. Chaloupka 15.9.2016 9:56

Dobře chápu, proč jde Singerovi Šichtařová na nervy.

Ostatně mě osobně dluží Singer cca 9 tisíc za znehodnocení úspor. Tak je čekám, kdy mi je pošle. Zmetek vypasená.

L. Bouše 15.9.2016 9:49

Re: Trošku moc rozporů s realitou v jednom článku

Také s Vámi souhlasím. Naše vazalské postavení má své zřejmé nevýhody ale také jisté výhody. Změnit je můžeme sami silou naší ekonomiky, tedy zejména usilovnou duševní a fyzickou prací, což není zrovna populární. Ale možná, že zasáhne tradiční Deus ex machina.

M. Šejna 15.9.2016 9:48

pane Mrázi

stačí na zahraniční dovolenou nejezdit a ušetříte. Stačí nenakupovat v zahraničí, a ušetříte.

Ovšem zcela zásadní je, jaký plat jste měl před devalvací, a jaký máte dnes. Ono totiž nestačí jen řešit, o kolik zaplatíte v zahraničí více, ale také o kolik více na to máte peněz.

Pokud jste bral v roce 2013 před devalvaci 25.000,- čistého a dnes v roce 2016 berete 27.000,- čistého, pak nula od nuly pošla.

F. Kusák 15.9.2016 9:45

Re: Asi tak - "radši kanálama"

Jste určitě hodně naštvaný a symbol Vaší naštvanosti je ztělesněn v osobě M. Singera. Zkuste se ale zamyslet nad celkovým stavem naší ekonomiky a nad možnostmi, jak to řešit. Centrální bankéř těch možností moc nemá, resp. také nemusí dělat nic. Jestli by to bylo lepší, to objektivně nevím. Řada ekonomů mu ta ale radila.

F. Kusák 15.9.2016 9:35

Re: Trošku moc rozporů s realitou v jednom článku

V tom s Vámi souhlasím, ale je to věc tak trochu filosofická. Každý někomu podléhá. Je otázka, může-li ČNB jinak. Já říkám těžko, když žádná komerční banka není v českých rukou, když 80 % české ekonomiky je v majetku zahraničních investorů, v lepším případě hrají zahraniční odběratelé dominantní roli. Můžeme hořekovat nad tím, kdo to zavinil, ale moc nám to nepomůže. Z tohoto vazalského stavu bude složité se dostat a jistě to nemůže být pod socialistickou vládou.

F. Kusák 15.9.2016 9:24

Posoudit opatření ČNB na znehodnocení měny

není jednoduché a proto také jsou nejednoznačné důsledky. V časovém rozlišení si však myslím, že to rozhodnutí bylo správné. A říkám to jako důchodce, kterému samozřejmě byla část úspor znehodnocena. Jenže toto opatření bylo makroekonomické. Naše ekonomika je postavena na "exportu", ale do obchodních sítí, kde se za koruny neprodává. Takže prodejci nakupují levněji a prodávají dráže, resp. finální výrobky sestavené z části z našich dílů, jsou levnější. A to už je motivace silná, to už se vyplatí výrobu rozšířit, postavit další montovnu, gigantický sklad pro půlku Evropy, v lepším případě konstruovat nebo zpracovávat data, ale je to velmi podobné té montovně, jen se montují nehmotné výrobky. Důsledky vidíme, nestačíme vyrábět, všude se nedostává pracovních sil, ale jakých pracovních sil. A pláč, že je málo techniků, je výplodem pomýlených novinářů, protože se spíše jedná o středně řídící perzonál, nikoliv o nějaké tvůrčí pracovníky. Pokud bude ekonomika postavená na nákladových cenách s nízkou přidanou hodnotou, pak každé opatření zlevňující výrobu, je pro investory vítané. Změnit tento stav je složité a bez celospolečenského pochopení, prakticky neproveditelné.

P. Rudolf 15.9.2016 9:22

Re: Ha ha ha

S tím si hlavu nelamte. Ta vaše by to stejně nepobrala.

L. Bouše 15.9.2016 9:17

Re: Pana Singra nemusím,

Já bych řekl, že z formy je celá česká ekonomika i ekonomie. Inu, to je úděl každého vazala, že musí pracovat na svého protektora a lepit za něj jeho dluhy.