27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PODNIKÁNÍ: Jak vyřešit nelegální výrobu alkoholu? Kaucí!

Víte, že naše nejlepší vláda v demisi stihla v posledních měsících své existence vyřešit problém, který nevyřešila žádná předchozí porevoluční vláda? Nelegální výrobu a prodej nezdaněného lihu! A jaký že je ten zásadní hřebíček do rakve všem nelegálním míchačům? Kauce! Logické a samozřejmé, že?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Czernin 16.9.2013 17:27

Úředníci, ostatně jako pokaždé,..

naprosto nepochopili podstatu vzniku metanolové aféry. A tomu také napovídají naprosto nesmyslná opatření, včetně zmiňované kauce...

J. Vozábalová 24.9.2013 16:53

Re: Úředníci, ostatně jako pokaždé,..

Já tedy nevím, ale že by ÚŘEDNÍCI navrhli a schválili takovou blbost? Ne, že bych se jich chtěla nějak moc zastávat, jsou mezi nimi také excelentní pitomci. Ale bohužel, oni musí realizovat v praxi zákony, které schválí poslanci, s tím nemohou celkem nic dělat. Spíš je nutné přemýšlet při volbách a hlavně se občas ozývat v poslaneckých kancelářích - páni poslanci by měli vědět, co si o jejich práci myslíme.

R. Brzák 16.9.2013 15:45

Jestliže stát svými regulacemi a daněmi vytváří podmínky

pro rozvoj černého trhu s legální (i nelegální) drogou a šedé ekonomiky, přerozděluje obrovské množství financí a dává úředníkovi moc nad příliš mnoha aspekty života občanů - základní předpoklady pro korupci - a namísto hledání řešení zmenšením státu zavede regulaci další - zbývá uvažujícímu člověku jiná možnost, než koncept občanské neposlušnosti (H.D.Thoreau)?

R. Langer 16.9.2013 16:08

Re: Jestliže stát svými regulacemi a daněmi vytváří podmínky

Přesně tak. Prostě si každý bude pálit sám, a bude to... :-P

R. Brzák 16.9.2013 16:43

Re: Jestliže stát svými regulacemi a daněmi vytváří podmínky

Přestože bych měl nejenom z čeho, ale vzhledem k tomu, že bydlím na JM vesnici, i kde - pálení si pro sebe není ona cesta. Jednak tvrdý alkohol nepiju, ale hlavně považuji za správné ostentativní chování, které jako jediné skutečně zasáhne parazitující stát (ve smyslu úředníky/politiky) v jediném citlivém místě (pokud nechceme využít tradic defenestrací, což, doufám, nechceme) - a totiž ve státní pokladně. Jestliže s chováním svého státu nesouhlasím, neměl bych jej v takovémto jednání podporovat.

R. Langer 16.9.2013 18:03

Re: Jestliže stát svými regulacemi a daněmi vytváří podmínky

Jak to, že to není ona cesta? Takhle státu nedám ani korunu, a to je také jediný a správný způsob nepodpory nesmyslných daní a poplatků!

R. Brzák 16.9.2013 19:53

Re: Jestliže stát svými regulacemi a daněmi vytváří podmínky

Jako postoj jen pro mne - možná. Pokud chcete změnu, je potřeba, aby jste, společně s dalšími desetitisíci lidmi podobně smýšlejícími, tento svůj postoj deklaroval něčím, co bych nazval "daňovým odepřením", zaslaným s lítostí, že nemůžu nadále podporovat jeho neschopnou politiku, svému státu.

L. Novák 16.9.2013 17:01

Re: Jestliže stát svými regulacemi a daněmi vytváří podmínky

Nebo vymrazovat. To taky jde. Ale ne tak rychle. :-)

J. Kalina 16.9.2013 12:52

hodnocení reakcí

jedině pan Pernica reagoval správně a pak ještě jedna reakce na něj.

Spotřební daň je tak obrovská, že svádí ke švindlování. DPH a daň ze zisku také hrají roli ,ale hodně malou.

Ilegál má totiž větší náklady neb utajení malé série typových lahví a asi i dražší neb ten kdo je vyrábí a prodává dobře ví na co budou použity, takže si také přirazí, opatrnost, ruční plnění, malo doprava - to všechno něco stojí a smaže tu výhodu neplacení daně z příjmu, DPH, ale  ta spotřební je šílená.

Podotýkám, že etanol a metanol mají stejnou výrobní cenu, není důvod dávat metanol, vždyť na sebe jen upozorníte.

Poznámka: na černo produkují a vyhýbají se i oficiální lihovary.  

P. Běhounek 16.9.2013 13:22

Re: hodnocení reakcí

vaše cesta nikam nevede, nelze zlevňovat něco jen proto, že je to drahé a krade se to (viz můj příspěvek níže), krást v chlastu se bude pořád stejně i kdyby žádná spotřebka nebyla (nejstarší záznamy soudních procesů jsou o náboženských hříších a pančování chalstu), už jen pro zájem trhu odebírat alkohol mimo oficiální účetnictví, aby zisk hospod nemusel být daněn, chápu, že lidi lákají jednoduchá řešení, ale vám navrhované by změnu nepřineslo, jak dokazje historie

R. Langer 16.9.2013 16:07

Re: hodnocení reakcí

Ale ono to není drahé, to je ten vtip!

J. Vintr 16.9.2013 13:34

Re: hodnocení reakcí

To záměrné přidávání metanolu nelegálními výrobci mi připadá dost nelogické. Snad to nemůžou být až takoví blbci, aby nevěděli, že tím můžou někoho otrávit a že tím na sebe nutně upozorní. Nedal bych nic za to, že metanolovou aféru někdo vyrobil schválně, aby přiměl stát k zásahu proti nelegálním výrobcům a dal záminku k různým opatřením, jako je například to, o kterém píše autor článku, což samozřejmě v konečném důsledku nahraje velkým producentům a dovozcům (a také poskytne různým dalším státním zaměstnancům příležitosti si výrazně přilepšit k platu).

L. Novák 16.9.2013 13:48

Re: hodnocení reakcí

Jak vidíte, takový blbec se našel. Možná několik. Spoléhat na to, že zase nějakého blba, který netuší, jaký je rozdíl mezi metanolem a etanolem, nenapadne to slít dohromady, už se spoléhat nedá.

J. Vintr 16.9.2013 15:30

Re: hodnocení reakcí

Pokud by šlo jen o nějakého blbce, tak by se ty otravy asi nevyskytly na tolika od sebe dost vzdálených místech a asi by taky bylo těch otrávených poněkud víc. Kdyby takhle někdo upravil celou várku, tak je velice pravděpodobné, že by se otrávilo víc lidí v jednom místě. Lidé, kteří si kupují tyhle levné patoky, je asi spotřebovávají většinou dost rychle a nekupují si je do zásoby

L. Novák 16.9.2013 16:59

Re: hodnocení reakcí

Ten, kdo je šířil dál, vůbec nemusel tušit, co obsahují. Nakoupil, prodal...

J. Pernica 16.9.2013 10:31

Problém je daň

Jediným možným řešením je zrušit spotřební daň. Protože ta jediná je důvodem černého trhu. A je úplně jedno, zda se nějaká kauce zavede nebo nezavede. Zákonné opatření je jen lobbystickým opatřením těch velkých vedoucí pouze k likvidaci nechtěné malé konkurence. Černý to trh to nijak neovlivní, protože pijani budou neustále vyhledávat levný alkohol a budou stejně nakupovat na černém trhu.

Ony kauce jsou jen dalším zásahem státu do svobodného podnikání a tudíž jen další korupční příležitostí pro státní úředníky. Za následek to bude mít jen zničení malých nezávislých výrobců.

P. Běhounek 16.9.2013 10:47

Re: Problém je daň

není, vždy budou skupiny, které nebudou chtít platit žádné daně i kdyby jen 19% z příjmu, ostatně cena alkoholu je násobně nižší než za komunistů, pulitru rumu stálo 50,- dnes v akčních cenách od 79,-

J. Pernica 16.9.2013 11:14

Re: Problém je daň

To máte jistě pravdu, jen to procento, co je ochotno riskovat i tak nízkou přirážku bude podstatně nižší. Jinak i daň z příjmu je zlodějina a DPH taktéž zavání Jánošíkem.

P. Běhounek 16.9.2013 11:43

Re: Problém je daň

zní to logicky, ale proto, že někdo krade kola, že jsou drahá, tak nesnížíte jejich cenu, to nikam nevede, podle mne je cesta v pořádné kontrole, ce dělají zástupy celníků po vstupu do Schengenu, co dělá policie, kde je jednen z největších počtů polistů na obyvatele ve světě a nejvíce v EU, to je podle mne cesta společně s přísnějšími tresty pro korupci policie a celníků

R. Langer 16.9.2013 16:06

Re: Problém je daň

Ta kola nejsou drahá, ale sakra předražená! A to díky spotřební dani, která podporuje státní mafiány a zloděje.

I. Klepáček 16.9.2013 8:07

řešení

Dokud bude metylalkohol levnější než etylalkohol, bude se používat jako doplněk. Zisk je zisk a nedělejme si iluze o mezilidských vztazích, když jde o prachy. Řešení je  zdražit metanol a tím ho znevýhodnit. I za tu cenu, že nějaké barvy budou zdraženy. Jde o lidi nebo nejde.

P. Vass 16.9.2013 8:33

Re: řešení

Zdražit metyl? To je nesmysl. Jednak ta aféra s metylem byla i když velká, tak ojedinělá. Leta letoucí se tu vyrábí alkoholické nápoje z nezdaněného, často technického lihu. Možná by bylo rozumnější, aby ta armáda celníků, která není potřeba po otevření Schengenu  třeba vykonávala službu v lihovarech, jako je to běžné ve světě. Možná, opakuji, možná, by se tím snížila produkce nezdaněného lihu a dal by se lépe mapovat pohyb lihu technického. Ale jak známo, i celník je jen člověk. Prostě jestliže je cena nečeho výrazně zvýšená uměle jen daní, vždy se bude někdo pokoušet tu daň obejít. :o((

J. Strakoš 16.9.2013 6:16

Opět se hledá aluminiový klíček

S autorem soucítím - opět se ukazuje, že úřady hledají aluminiovej klíček tam, kde je světlo, nilkoliv tam, kde se ztratil. Zcela běžná praxe, bohužel.

Úřad totitž nemůže rozeslat dopisy či složenky nelegálním výrobcům, ale zato legálním ano.

H. Grúbr 16.9.2013 5:36

Cituji z článu"kreténský nápad chorého mozku"

a zcela souhlasím s tímto hodnocení a ptám se, čí to byl mozek? Kalouska? Hegera? Každopádně někoho z TOP 09.

J. Vintr 16.9.2013 12:13

Re: Cituji z článu"kreténský nápad chorého mozku"

Ne že bych podezříval politiky a státní úředníky z něčeho tak perverzniho, jako je používání mozku, ale řekl bych, že za tímto skvostným nápadem není prostá lidská blbost, ale spíš něčí komerční zájem.

L. Novák 16.9.2013 5:08

Něco podobného už tady bylo - dovozní depozita

Něco podobného (ale pro banky zcela bez rizika - naopak - pro banky to byl tutový zisk) vymyslela před lety Klausova vláda na omezení dovozu ze zahtraničí. Dovozci skládali u bank poměrnou část dovozní ceny na několik měsíců. Dopadlo to tak, že banky na ta dovozní depozita začaly půjčovat ve velkém, protože za ně braly tučné úroky a s ohledem na skutečnost, že bance vlastně zůstávala depozita na účtech, top byl pro ně "dar z nebes" a jisté peníze do kapsy. Něco jako "bilionový tunel OZE". :-P

Klaus měl velké banky rád a rád jim z nařízení vlády dohodil výhodný kšeftík.

P. Běhounek 16.9.2013 3:28

JSEM PRO PODPORU NELEGÁLNÍCH VÝROBEN ALKOHOLU!

Problém nebyl v legalitě, ale v dlouhodobě uplacené celní správě. Problém není ani ve spotřební dani, alkohol je velmi levný a v akcích se dá koupit za velmi nízké ceny. Ostatně, většina konzumentů závadného alkoholu konzumovala alkohol za vyšší ceny, než jsou tyto v akci u renomovaných řetězců a ještě k tomu bez kolků a od noname firem. Potom nožná na následcích není nic špatného a zaslouží Darwinovu cenu.

R. Langer 16.9.2013 18:08

Re: JSEM PRO PODPORU NELEGÁLNÍCH VÝROBEN ALKOHOLU!

To s těmi konzumenty závadného alkoholu není pravda, vždycky to byl nějaký patok zcela neznámého původu. O tom, že by byl dražší než normální alkohol si můžete leda tak nechat vyprávět pohádky od chudáků, co "netušili, co si kupují". :-P

P. Běhounek 17.9.2013 0:17

Re: JSEM PRO PODPORU NELEGÁLNÍCH VÝROBEN ALKOHOLU!

v několik reportážích byla ukázka toho co lidé koupili a za kolik a bylo to dražší než alkohol v akci v řetězci, co tam máte dál