6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
b52 24.7.2007 18:50

Automatizaci chaosu poradek nevznika

To sice autor dobre vi, ale presto (nebo prave proto) se snazi vyvolat prave opacny dojem. Vyrobci IT cilene siri mytus o samospasitelnosti informacnich technologii. Je to diktovano jejich legitimni snahou generovat zisk. Informacni technologie jsou velice uzitecne, ale jen pro toho, kdo svou praci presne ovlada a presne vi, kde mu muze technika ci technologie pomoci. Tedy pro toho, kdo presne vi, co chce, jak byl spravne pravil Honza42 predemnou. Ostatnim jsou nanic.

Sebaus 24.7.2007 22:24

Re: Automatizaci chaosu poradek nevznika

Mozna se budete divit, ale seriozni integratori a vyrobci informacnich systemu to vedi velmi dobre a ve vlastnim zajmu se snazi pred zavedenim IS "dokopat" management k tomu, aby se provedla dukladna priprava nasazeni. A to vcetne "vyhazovani penez" za analyzu toku informaci a pod. Jenze zacaste se setkavaji s lidmi typu "vsechno vim, vsechno znam" a pak je to opravdu tezke.

A pro managora je daleko snazsi tvrdit, ze "ti pitomci z IT" to ZASE nezvladli a "IS je na  ....." nez priznat vlastni chybu. A ve vysledku je usetrenych par (desitek) tisic za pripravu a vyhozenych par (desitek) milionu za IS, vsichni zucastneni nas...tvani, ...

A.D. 24.7.2007 15:29

Každý systém se především musí POUŽÍVAT!

To znamená, že každý zúčastněný pracovník musí příslušné údaje zadávat obratem a ne si je poznamenávat na ten pytlík od svačiny, předávat si infromace mezi odděleními u kávovaru a teprve příležitostně to zpětně zadávat do systému, "když už ho tu zavedli". Právě na takovémhle chaotickém (ne)používání ztroskotal nejeden jinak dobrý IT systém..

Honza42 24.7.2007 14:57

IT systémy jsou až to poslední

Nejdřív musím vědět, co vlastně chci. To musím umět zrealizovat v dílně na nástěnce pomocí špendlíků a nálepek apod. Po zavedené systému, který mně vyhovuje mohu začít přemýšlet, jestli TO SAMÉ neudělá nějaký program rychleji a efektivněji. Bohužel v průmyslu narážím na přesný opak. Chaos se manageři pokouší odstranit nákupem SW. Pak se snaží marně zavést tento chaos do SW. Pak přijmou nové pracovníky a ty současné zatíží další prací (dělají poskoka SW). Z přínosu je ztráta.

Dalším problémem je, kdo bude systém krmit daty. Např. v případě zakázkové kusové strojní výroby na klíč věc velmi časově náročná a drahá. Ale třeba i v takovém stravování někdy děs a hrůza. Představte si, že kuchař osolí polévku a půjde do počítače zapsat množství, aby to bylo všechno OK. Nesmějte se tomu, v řadě firem to tak je.  

Počítače ani SW dosud nejsou umělou inteligencí. Nemohou proto přirozenou inteligenci zatím nahradit. Moje zkušenost z firmami, které jsou "IT", je většinou ta horší. Když vám upadne matička pod stůl, musí se objednat nová, protože žádnou další nemají. Chtěli totiž ušetřit 0,02 Kč a proto raději zaplatí několik tisíc Kč prostojů.

 

MV 24.7.2007 18:56

Re: IT systémy jsou až to poslední

S nadpisem si dovolim nesouhlasit... Prave ten chaos pomahaji IT systemy odstranit a ve velkych firmach jsou uz dnes temer nezbytnosti. Pri spravnem pouzivani praci urychli a zautomatizuji. Problem vzdycky byl je a bude v lidech, kteri novym vecem bud nerozumi, nebo nechapou souvislosti a tapou. Deficit je tak v ruznych skolenich a seminarich, ktere by mely lidi naucit, jak nove veci pouzivat. Vim ze to ode me zni jako od IT pracovnika, ale to bude tim, ze jim skutecne jsem ;-).

A priklad s matickou je spravny, ale problem nebude v IT systemu, ale v cloveku, ktery se stara o sklad. V podnicich s velkym sortimentem zbozi je IT jiz nezbytnosti. I tu blbou maticku totiz musite nejakym zpusobem vykazat v ucetnictvi a v tom je nejaky typ skladoveho SW neocenitelny.

Tot muj nazor a zkusenost

tyrtyrtryrty 24.7.2007 19:07

Re: Re: IT systémy jsou až to poslední

"Vim ze to ode me zni jako od IT pracovnika, ale to bude tim, ze jim skutecne jsem" Napadlo me to hned u vety "S nadpisem si dovolim nesouhlasit" :))

Honza42 24.7.2007 20:15

Re: Re: IT systémy jsou až to poslední

Vždy je třeba některé položky ze systému vyjmout a nesledovat je. Jejich sledování a vykazování je totiž mnohem dražší než položka sama. To platí právě o matičkách nebo o té soli. Pokud zrovna nevlastníte firmu na výrobu slanečků postačí vojenská metoda doplňování zásob. Pokud množství zásob soli klesne na polovičku, zásoby se doplní. Můžu Vám říci, že jsem projektoval pro firmu "zcela v zajetí IT" a byla víceméně nefunkční. Jim opravdu nevadilo objednat jednu podložku za 0,02 Kč + 500 Kč dopravné. Někdo ji musel navést do systému, ....... a pak ji objednat..... .  už jsem myslel, že jim ji snad radši koupím ze svého jako dárek.

loula 24.7.2007 22:25

Re: Re: Re: IT systémy jsou až to poslední

Před řadou let jsem zaváděl infosystém na povrchové šachtě. Asi dvě hodiny jsme hučeli do výrobního náměstka, starého praktika, jak bude mít přehled, kde mu stojí mašiny, jak hrabou velkostroje atd atd. A on po dvou hodinách vstal, otevřel okno, vzal dalekohled a diktoval: velkostroj K800/01 hrabe, velkostroj K800/02 čeká na vlak, ten je na cestě a přijede asi za 2 minuty, pak pohlédl dolů na dvůr  a pravil Jo, a Franta měl být s vetřieskou už pryč, položil dalekohled a začal řvát z okna na Frantu. Zavřel okno a pravil: A to mě k řízení bohatě stačí.

Kanuk 25.7.2007 0:02

Re: Re: IT systémy jsou až to poslední

Vykazovat matičku účetně je idiotství. Normální firmy vedou matičky jako spotřební materiál, u kterého se hlídá jenom aby byl stále na skladě. I za komančů byly DKP, které se neinventovaly, hranice byla, pokud se pamatuji, 200Kč. Ale rentgenová lampa byla DKP, protože měla omezenou a nepředvídatelnou životnost.

loula 24.7.2007 22:17

Re: IT systémy jsou až to poslední

Ano, zažil jsem konkrétní případ, kdy konstruktér předepsal na stroj brzdové špalíky z dubu a MTZták objednával to dřevo na výrobu špalíků. Slo o serii 30ti strojů, a ty špalíky se odhadem vešli do kufru auta. ale jaksi všichni zapomněli, že konstruktér pracuje v milimetrech, ale dřevo se objednává na kubické metry. A tak to mašina pronásobila a vystavila objednávku na 80 hektarů dubového lesa.

stois 24.7.2007 12:15

Složitější téma

Ne že by mne tohle téma nějak zajímalo, ale článek je trošičku odbornější a tak jsem byl zvědav kolik lidí bude diskutovat. Je to jako vždycky. Skoro nikdo. Když ale napíše nějaký myšlenkový titán článek o prohnilosti ČSSD a úžasnosti ODS (popřípadě naopak - dle nátury, ovšem NP je modrý) budou tady pindat  stovky  lidí  s doktorátem v dojmologii, nedej bože aby se probíral rozvod pánů předsedů.

Františku Novotný, Mroži, vrať se.

P.S. Já vím taky se nedržím tématu, ale je mi ze NP trochu smutno.

MaR 24.7.2007 13:40

Re: Složitější téma

Nj problém je, že článek není tak nějak v ničem kontroverzní či dokonce lživý. Spíše konstatuje a popisuje známá fakta... A to skutečně žádné vášně pro diskuzi neprobudí :o)

trafopajka 24.7.2007 15:54

Re: Složitější téma

clanek je odbornejsi? to soudite podle newspeakoveho "Stačí identifikovat seriozní informační zdroje a konsolidovat si je třeba pomocí RSS." nebo podle ceho?

Ladislav 24.7.2007 16:40

Re: Re: Složitější téma

Identifikovat - konsolidovat - dynamicky menit - propracovat metodiku.

Cák ste si nefšim čoveče že článek napsal prvotřídní odborník?

honzak 24.7.2007 6:34

jak to

ten H. Ford bez IT mohl všechno zmáknout? Nebo F. Křižík?

Ruda 24.7.2007 9:32

Re: jak to

Protoze na to mel lidi.

krmič 24.7.2007 14:16

Re: Re: jak to

Ale v tom IT dnes pracuje ještě víc lidí.

Flasi 24.7.2007 17:56

Re: Re: Re: jak to

Fakt myslíte? :-) Haha.

jeník 24.7.2007 19:28

Re: Re: Re: Re: jak to

tož, chlapče, fakt. A často a zbytečně :-)

xb1 24.7.2007 13:30

Re: jak to

Já jsem chvíli přemýšlel na co by Harrison Ford asi tak potřeboval IT, než mi docvaklo že tím H. je spíše asi míněn Henry... ;-D

Kanuk 24.7.2007 1:57

Komu nestačí pytlík od svačin, tomu IT nepomůže.