28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

PENZIJNÍ SYSTÉM: Přestárlé srdce Evropy

Zrušíme druhý pilíř penzijního systému, píše se zcela nekompromisně ve volebním programu ČSSD. Vzhledem k tomu, že do voleb zbývá víc než měsíc a ve všech průzkumech levice drtivě válcuje protivníky, o osudu ambiciózní penzijní reformy se zdá být rozhodnuto. Ne že by ony ambice v jakémkoli smyslu naplnila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 26.9.2013 10:57

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 26.9.2013 10:53

Re: průběžný penzijní systém

A co na tom chcete vysvětlovat? Průběžný systém jinak ani fungovat nemůže. Teď jede na dluh příštích generací, protože bez zadlužovnání by nebylo možné vyplácet tak vysoké důchody. A pokud byly při výběru sociální daně roční přebytky, tak rozhodně ne ve výši schopné financovat nynější deficit.

O. Uživatel 26.9.2013 10:46

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 26.9.2013 10:12

Re: Kdo v nestabilním politickém a ekonomickém prostředí uvěří

Penzijní (soukromý fondový - dobrovolný) pilíř zlikvidují socaní po volbách. Oni potřebují silné přerozdělování a vysoké zdanění, a ani to jim nestačí na plnění nesmyslných slibů. A když je bude volit většina občanů (komunisty a socialisty obecně rozptýlené v levicových partajích), tak ať si ten krach užijí.

J. Balcar 26.9.2013 8:14

Re: průběžný penzijní systém

... dojná kráva ...

J. Balcar 26.9.2013 8:13

Re: průběžný penzijní systém

Pár drobností: Z hrubé mzdy odvádí 6,5% zaměstnanec, 26% zaměstnavatel, to když není ve II pilíři a zaměstnavatel si odečítá polovinu náhrad mzdy za dobu PN. Dohromady 32,5%. Na důchody z toho jde jen část, 28% z hrubé mzdy. Zda to je či není pro stát posuďte sám: letos je důchodový účet v deficitu ve výši 50.000.000.000,- Kč.

J. Schwarz 26.9.2013 7:40

průběžný penzijní systém

je pro politickou  reprezentaci a stat dojnou krávou. Vždyť výdělečně činný občan odvádí státu na "sociálním pojištění" sám nebo prostřednictvím svého zaměstnavatele 40% hrubého příjmu, pracuje pak zhruba 4x déle než je doba, kterou ztráví v důchodu. Po dobu své ekonomické aktivity odvede státu tolik, že by v důchodu mohl pobírat 160% svého předchozího výdělku, ale dostane tak 40%. I když vezmu v úvahu 10% nezaměstnanost, rúst platu během pracovní kariéry a klesající poměr ekonomicky aktivních a důchodců, neměl by být důchod nižší než původně pobíraná mzda. Kde se ty prachy ztrácejí a jak neefektivní vlastně jsou ony "strašně výhodné" státní služby vnucované všem násilím? Mám zato, že to, co je opravdu výhodné násilím nikomu nutit netřeba, většina po tom skočí a těch pár lidí, co z jakéhokoli důvodu nemají zájem nemohou systém ohrozit. Úplně jinak to ovšem vypadá, pokud je ta "výhodnost" jenom mediální fikcí, podvodem, který má zdůvodnit příjemnou existence desetitisíců příživníků starajících se o údajné "blaho Lidu".

J. Balcar 26.9.2013 6:51

Re: Kdo v nestabilním politickém a ekonomickém prostředí uvěří

Veškeré snahy o reformu skončí v Čechách vždy v slzách. Domnívám se že likvidace penzijní reformy a s-karty byly neuvážené a že obojí budeme muset v budoucnu s většími náklady a menším efektem křísit. Čas ukáže jak to dopadne a nebude až tak dlouhý, abychom se nedožili.

L. Novák 26.9.2013 0:35

Kdo v nestabilním politickém a ekonomickém prostředí uvěří

dlouhodobým cílům soukromého fondového spoření na důchod v po uši zadluženém a stále se zadlužujícím státě a trvalou (více-méně) levicovou vládní hospodářskou politikou? Kdo uvěří, že celý systém zadlužení a jeho zvyšování vydrží dalších x (30 a výše) let bez krachu státu a jeho měny?

Já tedy ne.