4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

PENZIJNÍ SYSTÉM: Přestárlé srdce Evropy

Zrušíme druhý pilíř penzijního systému, píše se zcela nekompromisně ve volebním programu ČSSD. Vzhledem k tomu, že do voleb zbývá víc než měsíc a ve všech průzkumech levice drtivě válcuje protivníky, o osudu ambiciózní penzijní reformy se zdá být rozhodnuto. Ne že by ony ambice v jakémkoli smyslu naplnila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 26.9.2013 17:02

Re: S karta byla neuvěřitelným nesmyslem

Naopak. Jednak se tím, že by každý měl jednoznačně přidělené číslo účtu, který nelze zrušit, ale ani exekučně obstavit, by se zajistila spolehlivost (žádné vracené platby, zrušené účty). Navíc by byla jistota, že jde skutečně o účty příjemců.

Na druhou stranu i banky musejí vydělávat a pokud chceme, banku nutit, aby se zřekla poplatků za zřízení účtů a základní operace, pak ji musíme nabídnout i nějakou protihodnotu a tou je exklusivita.

To, že mají lidé často své běžné účty je pravda, ale pokud byste někdy zkusil posílat peníze na takové účty ve větším měřítku, tak poznáte, že se Vám bude část plateb vracet, ať už z toho důvodu, že si účet majitel zrušil, nebo kvůli chybě na straně banky. V obou případech pak musíte příjemce kontaktovat, problém řešit a po celou dobu evidovat a spravovat vrácené platby. V obrovských objemech státních plateb, jsou to náklady v nejméně řádech stovek milionů ročně.

Navíc má sice spousta lidí své běžné účty, ale často se jedná o společné účty v rámci domácnosti. Tím vznikají problémy v případě rozpadu vztahu, nebo třeba úmrtí osoby, která je vedena jako zřizovatel účtu. Nehledě na právní pohled, že peníze by měly být prokazatelně poukazovány přímo oprávněnému příjemci.

L. Novák 26.9.2013 22:16

Re: S karta byla neuvěřitelným nesmyslem

Chápu vaše argumenty, ale vidím také, že pro skutečně staré občany, kteří už trpí nemohoucnosti nebo demencí, je zacházení s S-kartou a výběr z bankomatu skokem do propasti.

J. Vyhnalík 26.9.2013 22:19

Re: S karta byla neuvěřitelným nesmyslem

Pokud by mohli použít sKartu k výběru na poště, nic by se pro ně nezměnilo. Pokud nezvládnou ani to, stejně musejí mít někoho, kdo se o ně stará.

L. Novák 26.9.2013 22:55

Re: S karta byla neuvěřitelným nesmyslem

No právě, ale jak převést tu pravomoc ovládat účet, když třeba nechtějí, že? :-) Řízením u soudu o ztrátě svéprávnosti? :-P

J. Vyhnalík 26.9.2013 16:50

Re: S karta byla neuvěřitelným nesmyslem

Takže ten důchodce s chodítkem si pro peníze raději zajde na poštu s poukázkou, kterou mu pošta, pokud se po cestě něco nepokazí, hodí do schránky? Přitom Drábek jednal o tom, že by z sKarty bylo možno peníze vybírat i na poště a pak by nemohli nic namítat ani ti, pro které je bankomat dál než pošta.

Pokud je někdo nevidomý, nebo jinak omezený při výběru, tak potřebuje tak jako tak nějakou pomoc a pak je jedno, jestli jsou peníze v bankomatu, nebo na poště.

O rozesílání peněz poštou i poukazování na soukromé účty něco vím a tak mohu zodpovědně prohlásit, že sKarta by objektivně šetřila snad 90 % práce při rozesílání peněz a byla by jek pro stát, tak pro příjemce tou nejlevnější a nejpružnější cestou, jak tyto platby uskutečnit. Cokoliv jiného je a bude dražší a komplikovanější.

L. Novák 26.9.2013 22:21

Re: S karta byla neuvěřitelným nesmyslem

Pak takové opatření mělo být jasně vysvětleno občanům i s podrobným návodem, co všechno lze s S-kartou dělat, aby se příjemce dávek nedostal do "technické pasti" nastražené systémem a zákonem (viz povinné datové schránky OSVČ - totéž v bledě modrém). Obyčejný marketing nabízeného produktu směrem k uživatelům.

Kdo je ten neschopný, co to nedokázal?

J. Vyhnalík 26.9.2013 22:34

Re: S karta byla neuvěřitelným nesmyslem

Přesně tak. To je to, co celému systému sKaret vyčítám od začátku. Málo se lidem vysvětloval, chyběla jakákoliv kampaň. Na druhou stranu se proti vyrojilo tolik nesmyslných a nekompetentních námitek, že chápu to, že autoři mohli mít pocit, marné snahy. Ovšem právě proto to neměli vzdávat.

Já jsem kdysi zaváděl přechod z poštovních poukázek na posílání peněz na účty a pokud jsem to nabízel pouze jako dobrovolnou alternativu, tak byl zájem minimální. Ve chvíli, kdy jsme začali adresátům strhávat poštovné, hned se to změnilo. Pokud by se měly započítat i náklady na straně odesílatele, tak bych to viděl na cca 60-100 Kč za poslání poštou, cca 40-50 Kč za poslání na osobní účet a do 5 Kč za poslání na sKonto. Pokud si to přenásobíme počtem vyplácených dávek měsíčně, dostáváme se přes miliardu zbytečně vyhozenou rok co rok.

L. Novák 26.9.2013 22:53

Re: S karta byla neuvěřitelným nesmyslem

Já zase kdysi v první polovině 90. let dával poštovné zdarma jako bonus těm, kteří za objednané zboží zaplatili předem (většinou dodávky obchodníkům a spotřebitelům větších množství) na účet (podle volby zákazníka). Na základě vzájemné důvěry to fungovalo dobře a minimalizovalo náklady oběma stranám. Při dnešních cenách České pošty už by to ale provozovat nešlo. Leda u nějakého dost drahého zboží, kde cena poštovného je relativně pakatel.

S-karta: Pro nejstarší občany je dnes problémem vůbec mít vlastní účet, Internet a počítač, a dokázat s nimi bezpečně a bez ohrožení svého majetku pracovat. Není to úplně triviální.

J. Vyhnalík 27.9.2013 5:47

Re: S karta byla neuvěřitelným nesmyslem

Kdo není schopen pochopit, že místo s poštovní poukázkou má jít jednou měsíčně s kartou k bankomatu nebo na poštu, ten stejně někoho u sebe potřebuje.