23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

PENÍZE: V hospodě účtenku. A jednu navíc za spropitné

Kolik mám dát dýško? Kdysi mě tou otázkou zarazil americký student hostující na mé alma mater. Došlo mi, že jsem vlastně tuhle jednoduchou otázku nezkoumal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Zajícová 12.8.2016 9:06

Re: DAŇ Z NIČEHO. Socialismus v praxi.

a že jste si toho všiml až ve chvíli, kdy se to týkalo vás osobně....trochu smutné

P. Janoušek 12.8.2016 12:33

Re: DAŇ Z NIČEHO. Socialismus v praxi.

A kdy si toho měl všimnout v té džungli zákonů, předpisů, vyhlášek a dalších nesmyslů?

J. Chaloupka 12.8.2016 5:06

Nemůžete od MF, ani jeho náměstkyně chtít, aby

radili, jak obejít zákon, který schválil náš slavný parlament. Nemůžou vám říci, co s tím spropitným. Ale normální člověk se neptá, to jen novináři, co jsou už jen prodavači emocí, tak musí rozvrtat, co jde.

A. Reček 12.8.2016 6:55

Re: Nemůžete od MF, ani jeho náměstkyně chtít, aby

Která to hlava na MF vymyslela to zdanění spropitného?

M. Šejna 12.8.2016 7:29

asi nějaká britská hlava

V Británii je dýško (anglicky "tip") zcela běžně součástí účtu v restauraci.

Takže to vymyslela nejspíš nějaká hlava, která považuje brexitovou hrdou a na EU seroucí Británii za náš vzor.

Na druhou stranu je pravda, že do EU se tlačící Ukrajina zdanění dýška neprovádí. Takže někdo má u nás za vzor Británii a někdo zas Ukrajinu.

M. Prokop 12.8.2016 8:37

Re: asi nějaká britská hlava

A někdo londýnskou uklízečku.

M. Prokop 12.8.2016 8:36

Re: Nemůžete od MF, ani jeho náměstkyně chtít, aby

Ono je to oficiálně zdanitelné stále. Jen pingl sere na podání přiznání (celkem zákonitě). Problém je jen u platby kartou, ideálu všech zlodějských Burešů.

J. Dostál 12.8.2016 4:58

A co zbyde?

Spropitne pres kartu je pro stat idealni. Z pohledu bernaku je to soucast trzby, ktera protece ucetnictvim, takze hospodsky nejdrive odvede DPH. Kdyz pak chce hospodsky ten zbytek dat zamestnancum, tak to z pohledu bernaku je mzda, takze hospodsky musi strhnout dan, socialni a zdravotni pojistne, ale take odvest socialni a zdravotni pojistne jako zamestnavatel. Kdyz nic z tech srazek nechce hospodsky zatahnout sam, tak nakonec z kazde stovky vybraneho spropitneho se k personalu dostane necelych 42 korun. Inu, poctive dodrzovani zakonu se vyplati. Hlavne pro stat.

M. Šejna 12.8.2016 7:37

dýško přes platební kartu

já platím v restauraci zásadně platební kartou a účet vždy zaokrouhluji o zhruba 10% nahoru. Takže z pohledu berňáku jsem dokonalý návštěvník restauračních zařízení.

Mám ale pochybnost o tom, že oficiální dýško je součást platu. Dýško je totiž příjem restaurace a nikoli zaměstnance. A pochybuji o tom, že by majitel restaurace vyplácel spropitné zaměstnancům jako jakousi pohyblivou složku mzdy.

I. Schlägel 12.8.2016 9:29

Re: dýško přes platební kartu

Vzhledem k úrovni oficiálních platů v pohostinství je dýško vedlejším příjmem, který dorovnává plat pingla na rozumnou úroveň. Pokud majitel restaurace dýška shrábne pro sebe, musí zvýšit oficiální plat nebo shánět jiné pingly, případně zavřít.

J. Skotnica 12.8.2016 17:39

Re: dýško přes platební kartu

Určitě záleží na vedení restaurace. Kam chodím, mě obluha ujišťuje, že dýško uvedené na terminálu skutečně dostane. Restauraci neboznu, aby si na ni Andrejko nedokročil. Ovšem s příchodem EET budu raději dýško podsouvat v hootovosti a tajně.

P. Skřivan 12.8.2016 1:47

Na tom není nic divného,

u nás to umíme jen od zdi, ke zdi.

Nejdřív všechny hospody jedou bez daní, aby nakonec platily i ze spropitného.