2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
těchňik 28.10.2008 15:30

Re: Patenty?

Jo a ještě něco, objevy jsou převážně a obvykle financovány z veřejných peněz (tedy všemi, takže z toho cosi vyplývá), narozdíl od vynálezů, které zase jsou obvykle financovány ze soukromých finančních zdrojů. Není to absolutní pravidlo, ale zobecnit se skoro dá.

A "umělecká čmáranice" je taktéž obvykle financována ze soukromých peněz...

krmič 28.10.2008 15:40

Re: Patenty?

Veřejné x soukromé peníze - to má z hlediska ochrany nějakou relevanci? Proč to sem pletete? Zvlášť když je to jenom "obvykle".

těchňik 28.10.2008 16:10

Re: Patenty?

To brečíte a lkáte na naprosto nesprávném hrobě. Pokud jde o mě, já bych chránil ne jen objevy, ale i další - třeba postupy. Pouze jsem uvedl argumentaci (nikoliv však mou), proč není objev patentovatelný (z principu patentového práva ani být nemůže, protože patentem může být jen řešení), která je v této souvislosti v různých zdrojích užívána.

Ale ta otázka veřejných peněz relevantní je. Pamatujete si, jak si jakýsi ředitelský arogant z meteorologického ústavu, jehož provoz je financován z peněz daňových poplatníků začal vymrčovat, že ústav nebude zadarmo poskytovat meteorologické údaje? Dojel na to! A dobře mu tak!

U těch objevů výzkumu by byla namístě hlavně ochrana na mezinárodní úrovni, i když na druhou stranu zase mezi některými státy funguje v oblasti objevů spolupráce a vzájemná výměna informací. Proto je to poněkud odlišná parketa.

PPP3 28.10.2008 9:31

Re: Patenty?

Pane těchňiku, asi jsem dyslektik a trubka s velbloudím trusem místo mozku, ale mezi autorskými právy a poplatky vidím velmi úzkou souvislost.

těchňik 28.10.2008 11:36

Re: Patenty?

Vzhledem k Vámi přiznaným (in)dispozicím považuji za zcela zbytečné a obdobné házení hrachu na zeď, to vysvětlovat. Asi tak podobně, jako je zbytečné nějakým voličům v červeno-oranžovém trikotu vysvětlovat, že parazitovaní je nemorální a v konečném důsledku vede k šíření chudoby.

krmič 28.10.2008 11:23

Re: Patenty?

"Na vytvoření autorského díla je potřeba vynaložit úsilí, čas a mnohdy i nemalé prostředky,"

Úsilí těžko posoudit, času stačí někdy třeba čtvrt hodiny (malba, písnička), ale ty prostředky na alkoholovou inspiraci jsou opravdu mnohdy nemalé ;-D

těchňik 28.10.2008 11:53

Re: Patenty?

A kolikže pak nám toho ráčil krmič (krav, ovcí, .... čeho ?) napsat, složit, namalovat, vysochat, že tak zasvěceně promlouvá?

krmič 28.10.2008 14:49

Re: Patenty?

Jisté zkušenosti s umělci mám. A co vy? Už jste nějakého viděl?

těchňik 28.10.2008 15:11

Re: Patenty?

Ne jen viděl, ale s některými se i znám. Jestli narážíte na to, že někteří chlastají, tak to je pravda, ale on chlastá kde kdo, akorát není zajímavý pro bulvární Blesky, Luky a Šípy, tak se to holt o něm nepíše a zůstává takto neznámý. Nicméně otázka byla, co Vy jste ráčil napsat, vymyslet atp.

Jen pro ilustraci nákladů - jeden člověk, který vydává takové výpravnější publikace má na každou jen pro získání podkladů náklady (takže ne redakční úpravy, sazba a tisk, atp. - to ještě pak k tomu navíc) zhruba jeden až dva milióny korun (a není to v žádném případě za chlast ;-P, protože ten člověk je prakticky abstinent ).

krmič 28.10.2008 15:37

Re: Patenty?

Autorské právo ale nerozlišuje kolik jste do toho vrazil peněz, času, práce. Ani nehodnotí kvalitu díla. Všechna díla jsou si rovna. Takže jako argument pro vaše: "Na vytvoření autorského díla je potřeba vynaložit úsilí, čas a mnohdy i nemalé prostředky," to prostě nesedí. Dílo bude chráněno i když tomu tak nebude. Zřejmě jenom proto, že autor DÍLA je nadčlověk. Autor vědeckého objevu ovšem ne.

(Vymyslel jsem toho, dokud jsem byl v zaměstnání, dost, často i psal. Jako spousta jiných lidí. Ovšem nebyla to DÍLA. :-))

těchňik 28.10.2008 16:38

Re: Patenty?

Použiji již užitý příměr z jiného příspěvku. Když postavíte dům, který je tím pádem Vaším majetkem (a bude se dědit, takže bude dál a dál majetkem potomků - třeba na věky věků, nikoli jen 70 let), tak přece není vůbec podstatné to, kolik ten dům stál, či kolik jste na něj vynaložil času. Právně podstatné je jen to, že je VÁŠ! A nějaká kvalita, ať už stavební či architekturní na to nemá žádný vliv - tedy všechny domy jsou si ve vlastnickém právu rovny. Autorské právo je majetkové právo, takže tam platí totéž. Pokud jsem použil citovanou větu: "Na vytvoření autorského díla je potřeba vynaložit úsilí, čas a mnohdy i nemalé prostředky,", tak jsem tím mínil, že vždy je třeba vynaložit na vytvoření autorského díla nějaké úsilí a čas (kolik, to na právní podstatu nemá žádný vliv). Samo totiž ještě žádné autorské dílo nevzniklo.

To jste opravdu tak zabedněný a/nebo právně diletantní, že to nemůžete pochopit nebo to pochopit nechcete, protože jsou v tom nějaké Vaše ideologické důvody (Hurá, ať žije Paroubek a Filip!) - pak by to bylo jasné.

Autor vědeckého objevu - člověče, vždyť vy vůbec nechápete význam slov!

Petys 28.10.2008 21:06

Re: Patenty?

Představuji si, že mi architekt vyprojektuje dům, stavitel postaví, já zaplatím a tito stavební podnikatelé budou každý rok vybírat poplatek od mých hostů za užití jejich díla.

tvůrce 28.10.2008 14:06

Re: Patenty?

mohu potvrdit,prochlastám pár desítek tisíc ročně,ale opravdu design nové věci nebo písničku mám za hoďku.....