1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

OSOBNOST: Milton Friedman - velikán, který změnil svět

Milton Friedman byl jedním z největších velikánů ekonomické vědy, byl pravděpodobně největším ekonomem druhé poloviny dvacátého století. Současně byl člověkem, který zásadním způsobem ovlivnil hospodářskou politiku na celém světě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 3.8.2012 13:58

Re: Děkuji za výborný článek !

Dále "studujte"internet a různé "zaručené"zprávy a poté se realizujte na Psu.Ano, když budem nadále pěstovat řepku a vozit letecky kytky z Keně., stavět větrníky a podporovat léky a potravinovou pomocí populační explozi, tak nás nic dobrého nečeká.To vidí každý kdo má oči.Ovšem to vše se děje díky radám různých Radů.

A. Špronglová 3.8.2012 13:32

Pane Klaus, nechte Friedmana Fridmanem, přestańte se

se za něj schovávat a jeho jméno zneužívat k zvýraznění a prospěchu svému a raději nám řekněte, co jste Vy, jen Vy sám pro světovou ekonomickou "vědu" originálního objevil, dokázal, prokázal? Jsem si jistá, že vůbec nic, ale doopravdy,doopravdy, doopravdy vůbec nic !!! A ještě něco pane Ing. Klausi, víte jak se pozná odborník od diletanta ? Odborník se od diletanta liší tím, že rozumí jen něčemu, což pro Vás zjevně neplatí !

D. Polanský 3.8.2012 11:51

Jenom jsem nepochopil z toho článku,

jak ten dotyčný pán změnil svět. Ví to někdo? Klaus to v článku nenapsal. Respektive co by bez něj nebylo. Ví to někdo?

J. Kanioková 3.8.2012 11:22

Ten článek není až tak špatný,

ale několikanásobně lepší jsou některé komentáře !

Dobrá ekonomika potřebuje svobodu, ne neustále další a další házení klacků pod nohy ! Politické zásahy nic moc neřeší, mnohdy naopak. Svobodný trh je schopný líp reagovat na specifická ohrožení a trendy. I na chybná rozhodnutí.

J. Kanioková 3.8.2012 11:17

Ano, svobodný trh dostává stále další a větší svěrací kazajku !

Je to všechno vina politiků, že jejich zásahy a intervencemi v něčí prospěch ničí volný trh ! Ten by si s výkyvy poradil daleko lépe.

J. Kanioková 3.8.2012 11:10

váš ekofanatismus je fakt neskutečný, míjející se s racionalitou !

Kdyby politika nezasahovala nepřiměřeně do ekonomiky, určitě by volný trh reagoval na energetickou problematiku daleko pružněji. Princip volného trhu mohou zaskočit jedině nenadálé katastrofy, nečekané.

Život je natolik komplexní shluk dějů a vlivů, že není možné najít lepší mechanismus, než je neviditelná ruka trhu.

Socialistický blok nemohly ohrozit žádné sankce. Tehdy ani nedostatek zdrojů. Měl jich obrovské množství. Energetických i lidských. Přesto ekonomicky selhal. Neměl totiž neviditelnou ruku trhu. Ekonomickou svobodu ! Současná Čína se poučila, politicky je to stále totalita, ale ekonomicky je svobodnému trhu nejspíš blíž, než EU. Že momentálně hodně kašle na ekologii je logické, protože materiální úroveň tak lidnatého státu byla a je stále mizerná. Mimo pobřežní enklávy, které se k prosperitě dostaly pod nadvládou záp. zemí a Čína je prakticky zdědila. Na tu ekologii dojde i tam.

A že - Za sto let se zhroutí ekosystémy a lidstvo v nynější podobě zanikne, tvrdí vědci - nevěřím.. Jistě, některé ekosystémy zaniknou, ale evoluce si vždycky vytvořila další. Výzkum jde dost dopředu a leccos se špatnými důsledky zanikne.

To jenom alarmisté všeho druhu nejsou schopni pochopit, že volný trh má v sobě schopnost dobrovolné změny trendů, prostě špatný odbyt dotlačí výrobce se orientovat na jiný typ výroby. Na nižší či jiný zdroj energie.

J. Kanioková 3.8.2012 10:38

" dnešní vysoké zdanění práce" - každičký ministr financí za těch 20 let měl možnost na tom něco změnit

uvádíte opravdu hloupé důvody

V. Hajková 3.8.2012 10:20

Re: Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

Zalezte    do  toho   tunelu   a   neotravujte   -  pod  tímto    skvělým  článkem   -  který  je   vzpomínkou  na   geniálního  člověka   -  přítele   p.  prezidenta    Klause   -  MILTONA  FRIEDMANA! 

P. Rada 3.8.2012 10:20

Re: Děkuji za výborný článek !

Výborný článek - nebo rekapitulace iluzí?

P. Rada 3.8.2012 10:17

Re: Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

... a tunel za tunelem...

P. Rada 3.8.2012 10:15

Re: Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale...

Jo už tradičně JE ultraliberál který ignoruje meze růstu a ODPOVĚDNOST. Kdyby těchto atributů v přírodě nebylo pak by zbožně tržní mechanismus rozvrátil i galaxii jako nějaká nová fyzikální síla či substance. Tomu Freedmanovu pohledu toto uniká. O Klausovi nemluvě - tomu utekl i nástup dosud trvající celosvětové stagnace o půlrok, když už toho byly plné veřejnoprávní sdělovací prostředky. Těmto oboum a dalším s CEPU naprosto a dlouhodobě uniká vliv ekosystémových služeb planety a protože jim to neštymuje s realitou, dali ekologii i enviromentalistiku do "Kladby" jak svého času inkvizice.

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

Bez těchto ekosystémových služeb ale sotva přežijeme už proto, že dnes dvojnásobně převyšují výkon běžné ekonomiky a ani naše nejnovější biotechnologie nejsou sto nahradit výkon fotosyntézy. Ale i ten začíná všeobecně klesat - planeta Ne-modrá ani Ne-zelená ale HNĚDNE!

http://ac.blog.sme.sk/c/299003/Sokujuce-nove-obrazky-z-tazby-ropnych-pieskov.html .... ttp://ac.blog.sme.sk/c/304462/Hneda-nikoli-modra-natoz-zelena-planeta.html .....

Výsledkem těch změn, které reálně postihují svět jsou pak oprávněné obavy o další vývoj. Nové technologie totiž nestačí krýt růst konzumu pro limity surovinové a zároven růst populační. Výhled: http://www.novinky.cz/veda-skoly/274906-za-sto-let-se-zhrouti-ekosystemy-a-lidstvo-v-nynejsi-podobe-zanikne-tvrdi-vedci.html

V. Hajková 3.8.2012 10:14

Re: Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

Vždy  se   musím  smát-   jak   kdejaký  strejc   z   Horní-Dolní   BY   VŠE  VYŘEŠIL   -  nejlépe    a  kolikrát    je   schopen   ovládat    tak    malou  a  velkou   násobilku   :-))))

P. Lenc 3.8.2012 10:05

Re: Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

A to měl jako ministr financí těsně po převratu udělat co?Se stále ještě socialistickým neproduktivním  hospodářstvím a bezcennou korunou.A byl to Klaus, který jako ministr financí doslova prosil, aby v tehdejší federaci nebylo víc jak 8 bank a to ještě považoval za zbytečně velký počet.A co se týče kampeliček, tak byl jejich nepřítel.Klaus nebyl tehdejší vláda a už vůbec ne tehdejší parlament a Národní rady.Hlavně že máte nepřítele, po kterém se tak hezky plive, že?

V. Hajková 3.8.2012 10:00

Re: Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

Opět   jeden    z  nesmyslných   plku!   Já  si   pamatuji   něco  jiného-   proti   prodeji   českých  bank   byla   především   levice  v  čele   se  Zemanem-   KTERÝ  TO  ZDUVODNOVAL  -  že    banky  se  svou  malou  likviditou   nejsou  ještě  k  privatizaci  připraveny.   Po  jeho  nástupu  k  moci   pak  začalo  to  správné  čoro  -  moro   viz   PODVOD  S  PRODEJEM    IPB!  

J. Chaloupka 3.8.2012 9:27

Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

pro nás zachoval socialistické banky, které umožnil rozkrást zevnitř. No a dnešní vysoké zdanění práce také pochází z dob, kdy byl Klaus ministrem financí. Nějak se mi u něj rozchází teorie s praxí.

I. Schlägel 3.8.2012 9:20

Re: Škoda, že se všichni lidé neřídí teoretiky

Lidé se řídí zejména svou náturou. A pokud součástí jejich nátury je i touha po vědění a schopnost se poučit z nabytých vědomostí a vlastních chyb, pozitivní výsledek jejich konání je velice pravděpodobný za předpokladu, že se pohybují v inspirativním prostředí, které spoluvytvářejí lidé s podobným přístupem k životu. Ve státní správě, která postupně plíživě ovládá vše, co se jenom trochu hýbe, abyste takové typy hledal mikroskopem.

J. Dvořák 3.8.2012 8:53

Děkuji za výborný článek !

Jen mne tak napadá že pan Kalousek z toho nejspíše nečetl nic protože by nepochopil ani zbla !

P. Fiala 3.8.2012 7:23

Škoda, že se všichni lidé neřídí teoretiky

Čím to asi bude? Není to v té lidské psychice? V mozku uložených kvant poznatků všelikých a jejich schopností jak je využít? Jistě to v tomto bude. Jnže každý "ekonom praktik" bude stát před konrétními skutečnostmi, které vytvářeli generace jejich předchodců v ekonomikách a ve velmi tvrdé konkureci, stejně tak bude stát před bariérami výkonných a zákodárných mocí politických stran navrhujících a současně si schvalujících zákonů = právního řádu státu, které si usurpují také právo obírat ostatní, aby se i oni měli více nežli dobře.

P. Rada 3.8.2012 0:56

Svět mění spíše SLONI ve Friedmanově obýváku.

http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/patnact-slonu-v-obyvaku/