2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

OSOBNOST: Milton Friedman - velikán, který změnil svět

Milton Friedman byl jedním z největších velikánů ekonomické vědy, byl pravděpodobně největším ekonomem druhé poloviny dvacátého století. Současně byl člověkem, který zásadním způsobem ovlivnil hospodářskou politiku na celém světě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 3.8.2012 23:22

Friedman -

http://jdem.cz/vrwu6

J. Kratochvíl 4.8.2012 7:44

Re: Friedman -

Přesný opak se povedl privatizerům podle "Českého Friedmana" po roce 1989. To jen tak na opkraj. 

J. Kanioková 3.8.2012 22:37

Pane Trhlíku, vy jste ekonom, abyste mohl Friedmana soudit?

Nebo jste jen zapšklý Klausofob?

J. Kanioková 3.8.2012 22:45

A jednou provždy, pane Trhlíku,

už víckrát jsem vás žádala, abyste na mne nereagoval. Nepíši nadávky, z 99% píši k tématu článku, nikoho neoslovuji a už vůbec ne vás, tak se, prosím, věšte na někoho jiného, když vás tak baví mentorovat druhé. Z mnou stojí kus ekonické práce, nejspíš slušně odvedené, alespoň mi nikdy nikdo nemusel nějaká chybná rozhodnutí vytýkat.

Co stojí za vámi? Kde jste vzal přesvědčení, že můžete rýpat do lidí? Nudíte se?

Tohle je absolutně posledníkrát, kdy na vás reaguji, tak si laskavě ušetřte své rýpance

M. Trhlík 4.8.2012 7:12

Re: A jednou provždy, pane Trhlíku,

Paní Kanioková, celý život jsem pracoval poctivě a vyjadřuji se k tomu co se mi líbí , nebo nelíbí.Vy nejste o nic jiná.Tak nekritizujte.

M. Trhlík 4.8.2012 11:48

Re: A jednou provždy, pane Trhlíku,

Už na mne opravdu nemusíte reagovat, protože jak vidím tak jste spojila síly s paní Hajkovou, která je také "ekonomka" každým coulem a podobně jako Vy tak se odmítá dál se mnou bavit.To z mé strany vůbec nepovažuji za urážku, ale to co se mi nebude na Vás i ostatních líbit, budu komentovat.Pozorně si přečtěte svoje postřehy a diskusní příspěvky, které dokazují, jak čerpáte zkušenosti z Klause.A Vy jste poslední, jak říká paní Hajková a občas paní Varadinková, co mi budou říkat něco o rýpání do lidí.A to jaká jste byla ekonomka mne nezajímá, protože při "kvalitách" kterými se honosíte, jste měla být dávno v čele našich ekonomů a ne poštěkávat po lidech, kteří mají proti něčemu výhrady.Nepřesvědčila jste mne svými ekonomickými výroky o nic víc, než "ekonom" KLAUS.Važte slova .Hahahaha !!!!!

M. Trhlík 4.8.2012 8:02

Re: Pane Trhlíku, vy jste ekonom, abyste mohl Friedmana soudit?

Paní Kanioková, pokud jste si nevšimla p.Friedmana neposuzuji, jen  mám svůj názor.Zvykli jsme si obdivovat p.Klause, aniž by za ním byl nějaký výsledek.A to, že jsou s p.Friedmanem přátelé, ještě neznamená, že se u nás vše dělá dobře.A Vaše časté kritiky ekonomie i EU to povrzují. Zapšklý Klausofob rozhodně nejsem, ale také ne slepý obdivovatel Klause. Stejně tak si myslím,že je dobré si ujasnit pojem diskuse. Pokud mám jiný názor než Vy,či další, tak se k tomu vyjádřím podle sebe a ne k obrazu toho, který si to představuje po svém.Rozhodně nikomu nenadávám. A kolik ekonomů je vzděláním a rozdílnými názory ? To Vám také nějak uniká.Klaus pořád hovořil o tom jaké ekonomy připraví, aby u toho nebyli neumětelové a kde jsou ? Řada lidí uznává jen svou pravdu a ostatní je strašně rozčiluje.

J. Kratochvíl 3.8.2012 20:28

Číslo dne je 216 dní

a to je doba, která zbývá než Václav Klaus (Český Friedman) přestane být prezidentem této země. Je to doba kdy člověk zodpovědný za marasmus této země konečně navždy odejde na smetiště dějin a země se tak zbaví velkého břemene. Klaus svou ekonomickou činností zruinoval za dvacet let zemi nevídaným způsobem. Tzv "Český Friedman" dokázal položit základy mafianskému kapitalismu, který připravil stát svými reformami o veškerý majetek a navíc nadělat 1,5 bilionů dluhů, je to neuvěřitelný výkon taky "ekonoma". Ano náš "Český Friedman" neuvěřitelně změnil ČR, hlavně naše finance. Nyní jde o to, jetli jsme o to stáli.!!!

J. Kanioková 3.8.2012 22:31

Ha ha ha ha ha

V. Ondys 3.8.2012 20:20

:)))))))) Představy a skutečnost

Všechny úžasné možnosti lidstva i v podobě snění o neviditelné ruce trhu mohou být neúprosně limitované pouhým pohledem na skutečnou s nepochopitelně přízemním přemístěním jednoho pera vlivným člověkem...

J. Novotný 3.8.2012 19:40

Je třeba trochu číst mezi řádky ...

Pan prezident chtěl patrně říci, že má (měl) i jiné kamarády, než Vlada Mečiara a Sloba Miloševiče. Jinak ale, vzhledem k ekonomické realitě v USA i v Evropě, popis zásluh a objevů pana Friedmana připomíná triumfální zvolání pana Svěráka v jednom z filmů "Jak básníci...": "A toho roku přesunuje Friedman krabici na psací pomůcky ze sektoru A5" - dramatická pauza - "do sektoru H8!!" (Pro ty, kteří film neviděli: šlo o přednášky pro studenty medicíny o vědci, který celý život věnoval bádání nad nejlepším rozmístěním věcí na pracovním stole.)

V. Němec 3.8.2012 15:39

změna světa

Jak Friedman a jeho žáci se podíleli na změně světa a dále se podílejí, dá se dočíst v knize od Naomi Kleinové: Šoková doktrína.

S. Rehulka 3.8.2012 14:08

Nejsem.....

....obdivovatel Vašeho pana presidenta Klause, dá se říci, že ho v lásce nemám, protože ho znám z dětství, jako dlouholetého spolužáka. Už více než čtyřicet let, nejsem občanem Č.R., ale přesto stále sleduji dění v rodné zemi.

Myslím, že at po V.K. zvolíte kohokoliv, jeho kvalit těžko dosáhne. Jsem zvědav, jestli aspon potom, budou mít Češi, Moravané a Slezané tu slušnost uznat, že právě Klaus, Vás uchránil Eura a jeho nedůvěra k současné byrokratické a socialistické EU je opodstatněná ! Nikde jsem také nečetl zprávičku, která by říkala : pane presidente, měl jste s tím podvodem o oteplování a vině lidstva na to, velkou pravdu.

Zato jsem četl spoustu pitomostí o "chilské peru" a podobně.

On ten Heydrich měl pravdu, když říkal, že Češi jsou smějící se bestie. - Tím reaguji na negativní reakce ke Klausově eulogy na Friedmana, která mně, se velice líbila ! S.F.R.

M. Trhlík 3.8.2012 20:21

Re: Nejsem.....

Tak ho sledujte pane Rehulko dál a vyčkávejte co bude.Zatím toho moc neprosadil. A oteplování mne daleko méně zajímá, naž Klausovy postoje k naší ekonomice. Je vidět, že žijete někde jinde.

J. Kanioková 3.8.2012 22:32

A co jste prosadil kde vy ?

M. Trhlík 4.8.2012 17:36

Re: A co jste prosadil kde vy ?

Mně není třeba nic prosazovat.Stačilo by, kdyby věhlasní ekonomové a vyhlášení vzdělanci, udělali něco pro stát.VY se také paní Kanioková často chlubíte, jaká jste byla ekonomka. Já jsem celý život pracoval jako dispečer a výstupní kontrolor a mým posláním bylo, hlídat termíny a kvalitu.Byl jsem také dost odpovědný, až nepříjemný.Jak je vidět dokážete i Vy reagovat na příspěvky, které nejsou určeny Vám.

A. Špronglová 3.8.2012 13:32

Pane Klaus, nechte Friedmana Fridmanem, přestańte se

se za něj schovávat a jeho jméno zneužívat k zvýraznění a prospěchu svému a raději nám řekněte, co jste Vy, jen Vy sám pro světovou ekonomickou "vědu" originálního objevil, dokázal, prokázal? Jsem si jistá, že vůbec nic, ale doopravdy,doopravdy, doopravdy vůbec nic !!! A ještě něco pane Ing. Klausi, víte jak se pozná odborník od diletanta ? Odborník se od diletanta liší tím, že rozumí jen něčemu, což pro Vás zjevně neplatí !

J. Kanioková 3.8.2012 14:32

Promluvila největší odbornice....

M. Trhlík 3.8.2012 20:22

Re: Promluvila největší odbornice....

A Vy se paní Kanioková řadíte mezi odborníky, nebo jste do Klause také slepě zahleděná?

J. Kanioková 3.8.2012 22:34

Jsem ekonom a nemusím proto, abych s něčími argumenty souhlasila, být zahleděná

Vy si s tím věčným rýpáním do mně řešíte své ego?

P. Kolář 3.8.2012 17:42

Re: Pane Klaus, nechte Friedmana Fridmanem, přestańte se

Tím,že pořád skandujete, nic,doopravdy nic,vůbec nic celkem zdařile odhalujete že Vaše slovní zásoba je kapku ubohá.A stylizace diletantská.Když chcete někoho urazit,tak budete muset použít mozek,prozatím uvažujete jiným orgánem.

J. Kulheim 3.8.2012 18:59

Re: Pane Klaus, nechte Friedmana Fridmanem, přestańte se

V.K. v současné době jedna z největších osobností na současné politické scéně. V současnosti v Evropě není politik, který by měl jeho schopnosti předvídat další dění. Pavel Tigrid přirovnal jeho schopnosti předvídat další dění k šachistovi. Říkal, že když některý z ministrů vidí jeden tah dopředu, tak V.K. jich vidí pět. 

Je člověk chybující a určitě by mnohé udělal jinak. Takoví lidé jako paní  A. Špronglová, jenom osočují bez jakýchkoliv věcných argumentů. Docela by mne zajímalo, koho na naší nebo  světové politické scéně považuje za politiky s větším přehledem, jak má V.K.

J. Kanioková 3.8.2012 19:46

je to typický produkt P&L

M. Trhlík 3.8.2012 20:26

Re: Pane Klaus, nechte Friedmana Fridmanem, přestańte se

To si myslí jen Klausovi obdivovatelé,ale všímáte si toho jak reaguje Evropa a svět? A nejsou to zdaleka PaL.

J. Kanioková 3.8.2012 22:35

A co jsou EU papaláši ? Levičáci !

D. Polanský 3.8.2012 11:51

Jenom jsem nepochopil z toho článku,

jak ten dotyčný pán změnil svět. Ví to někdo? Klaus to v článku nenapsal. Respektive co by bez něj nebylo. Ví to někdo?

J. Chaloupka 3.8.2012 9:27

Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

pro nás zachoval socialistické banky, které umožnil rozkrást zevnitř. No a dnešní vysoké zdanění práce také pochází z dob, kdy byl Klaus ministrem financí. Nějak se mi u něj rozchází teorie s praxí.

V. Hajková 3.8.2012 10:00

Re: Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

Opět   jeden    z  nesmyslných   plku!   Já  si   pamatuji   něco  jiného-   proti   prodeji   českých  bank   byla   především   levice  v  čele   se  Zemanem-   KTERÝ  TO  ZDUVODNOVAL  -  že    banky  se  svou  malou  likviditou   nejsou  ještě  k  privatizaci  připraveny.   Po  jeho  nástupu  k  moci   pak  začalo  to  správné  čoro  -  moro   viz   PODVOD  S  PRODEJEM    IPB!  

P. Rada 3.8.2012 10:17

Re: Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

... a tunel za tunelem...

V. Hajková 3.8.2012 10:20

Re: Klaus horuje pro liberální ekonomiku, ale

Zalezte    do  toho   tunelu   a   neotravujte   -  pod  tímto    skvělým  článkem   -  který  je   vzpomínkou  na   geniálního  člověka   -  přítele   p.  prezidenta    Klause   -  MILTONA  FRIEDMANA!