1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

OBCHOD: Většina lidí žádá české potraviny

Nejčastějším důvodem volby domácích potravin, který udává šest z deseti Čechů, je snaha podpořit české a moravské producenty a domácí ekonomiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 26.3.2024 12:05

Zase se ti zasekla grafomanská smyčka, ty naše malá hloupoučká UI? :-P

V. Mokrý 26.3.2024 11:55

?

V. Mokrý 26.3.2024 11:54

R^

V. Mokrý 26.3.2024 11:54

1* R^

T. Diblík 26.3.2024 11:50

Taky žádám české potraviny. Ale když vstoupím do kšeftu, tak se mnou přijde chozrasčot a kontrola korunou. :-)

M. Pivoda 26.3.2024 11:45

Oprava/doplnění chybějícího slova:

tj. dnes pro činnost prostřednictvím dominujícího vývojového směru technologie AI.

M. Pivoda 26.3.2024 11:34

Žádáme lidské přežití na planetě Zemi!

V dnešní době lze ze satelitu se zaměřit na každé pole, či políčko, planety Země, s dostatečnou pixelovou rozlišitelností. Tzn., je to dostupné i ve státě ČR (tzn. nejen ve státě Uganda u khundy).

Takže: Ze satelitu Země lze dnes pomocí technologie AI levně určit, co se na tom kterém poli pěstuje, kolik má ta polní plodina asi výnosnost, jaké hnojivo či vlhkost v půdě chybí, a také kolik toho v půdě chybí.

Tzn. v dnešní době lze farmářům doporučit, co musí farmáři udělat pro zvýšení výnosnosti své zemědělské produkce. Řekněme, to by mohlo celosvětově zvýšit výnosnost cca o 40%.

Jenže!

Jenže dosud postrádáme adekvátní celosvětový systém řízení planety Země. Světová poválečná organizace OSN na to nestačí.

Poznámka

Zemědělská činnost je periodicky opakující se činnost, a je to tedy vhodná činnost pro strojové učení, tj. dnes pro prostřednictvím dominujícího vývojového směru technologie AI.

M. Pivoda 26.3.2024 11:04

Dnes bude přes den docela teplo. I na zmrzlinu.

Vynálezce a podnikatelka Agnes Marshall byla viktoriánská šéfkuchařka celebrit. Založila kuchařskou školu, psala kuchařky a vydávala časopis ‚The Table‘. Přezdívaná ‚královna ledu‘ je považována za vynálezkyni kornoutu zmrzliny.

Inventor and entrepreneur Agnes Marshall was a Victorian celebrity chef. She founded a cookery school, wrote cookbooks, and published a magazine,'The Table'. Nicknamed ‘Queen of ices’, she is credited as having invented the ice cream cone.

J. Novotny 26.3.2024 9:39

Hlavní regionální selekci, kterou provádím, je kontrola, jestli to není z Polska. Poláci mají i velmi kvalitní potraviny, ale ty k nám bohužel zpravidla nezabloudí.

J. Kindl 26.3.2024 9:31

Nejčastějším důvodem volby domácích potravin, který udává šest z deseti Čechů, je snaha podpořit české a moravské producenty a domácí ekonomiku, ale přitom podporují Babiše, který ovládá 40% trhu trhu s potravinami a určuje ceny. Babiš tak zvaným nepřátelským převzetím likviduje domácí výrobce potravin.

J. Kindl 26.3.2024 9:26

Společnost ProFrost, patřící Babišovi je dvojkou na trhu v dodávkách mraženého pečiva do supermarketů. Můžete si tak koupit například Vesnický chléb z kamenné pece, který uhnětli pekaři v obrovském závodu v Prostějově, zamrazili ho a následně jel přes celou republiku k vám do města a tam ho ve zdejším supermarketu rozpekli. Babiš ovládá 40% trhu s potravinami a kupovat si potraviny z dovozu je pro něj a Madetu nebezpečná konkurence, protože je levnější.

J. Rejzek 26.3.2024 9:09

A pak věřte průzkumům a ten od Penny je toho příkladem.

Jsme veliká rodina, zasahující do všech generací. Až na jednu "postiženou" , která preferuje Bio potraviny, nikdo při nákupu neřeší podporu našich zemědělců, dovoz potravin na velké vzdálenosti a dokonce nepovažuje za výraz národní hrdosti, když se cpou českou tlačenkou.

Další věcí je, co jsou české potraviny. Vím, že u piva je to snad jenom Budvar, při pití minerálek a limonád , také nepocítím hrdost a už vůbec ne národní. Nemá cenu dohledávat, co je u potravin český výrobek. Například rohlík, upečený u nás ze zmrazeného polotovaru, dovezeného ze zahraničí je toho příkladem.

M. Kanda 26.3.2024 8:06

Řídit se průzkumem firmy Penny je zavádějící. Penny se snaží o co nejnižší cenu a proto si moc neláme hlavu s kvalitou. Jeho okruh zákazníků je tedy poněkud specifický a závěry takového průzkumu nelze zobecňovat.

Sám v Penny nenakupuji a je mi šumák odkud zboží pochází. Hlavní je kvalita a chuť.

R. Langer 26.3.2024 8:05

Vidím to bohužel úplně stejně... :-(

F. Navrátil 26.3.2024 7:44

Českému zákazníkovi je fuk, odkud je zboží. Rozhodující je pro něho poměr cena a užitková vlastnost.

L. Hančar 26.3.2024 7:43

Ironií osudu je, že celý současný Západ podporuje Rusko tak, že se za 2 roky stalo světovou válečnou jedničkou. Zároveň se Západu povedlo vykopnout Čínu na pozici světové ekonomické jedničky. A tomuto tandemu už stačí jen z povzdálí pozorovat zmohamedánštění Západu v následujících 10ti letech. Já koukám na potraviny pouze přes cenu a ušetřené peníze ukládám do nepeněz. Ta ukradinská budoucnost už prosakovala z díla Nikola Šuhaj loupežník. Všude vidím loupežnická auta bez registrací. A sem tam nějaký Abraham Beer obchází vesnicí.

M. Vlasák 26.3.2024 7:18

Pro mne tedy je prvním kriteriem , aby kupovaná potravina byla chutná a kvalitní, dalším přiměřená cena ve vztahu ke kvalitě. Původ mě zajímá jen natolik, abych svým nákupem nepodporoval rusko nebo mohamedány.

L. Harvánek 26.3.2024 6:07

Já mám spíš dojem, že tyhle dva takřka shodných výrobků neleží vedle sebe, ale často i o dva regály dál. No a když produkujeme méně než polovinu masa u nás, těžko by ho mohlo nakupovat 70% kupujících. Ledaže by se ti chybějící do počtu stali vegetariány.

R. Langer 26.3.2024 5:52

R^ ;-D

J. Moravec 26.3.2024 5:48

Podle průzkumu, který jistě brzy proběhne většina lidi preferuje česká elektroauta. Je to především proto, že jsou kvalitní spolehlivá, levná, ekologická pohodlná, česká a podporují české výrobce.

B. Bartoš 26.3.2024 5:32

To nemůže být výsledek korektního průzkumu. Ať se přihlásí, kdo viděl v obchodě hospodyňku, zkoumající obal dvou vedle sebe ležících výrobků a lišících se cenou o 5% a rozhoduje se, který koupí. Ne, že by vůbec nebyly, ale to jsou bílé vrány...

V. Mokrý 26.3.2024 5:30

Zřejmě by to chtělo čistě český obchodní řetězec na ty české potraviny - regionálních výrobců je dost.

V. Mokrý 26.3.2024 5:28

Národní hrdost na vlastní potraviny, mají i Rakušané a k tomu podmínky.

M. Grundmann 26.3.2024 0:58

"Nejčastějším důvodem volby domácích potravin, který udává šest z deseti Čechů, je snaha podpořit české a moravské producenty a domácí ekonomiku. Téměř polovina tuzemských nakupujících dává přednost domácí produkci proto, že jim připadá neekologický dovoz potravin na velké vzdálenosti. Více než 40 % lidí nákupy domácích potravin považuje za výraz národní hrdosti."

Tak takovým způsobem hovoří údajně například Francouzi nebo to aspoň všichni o Francouzích říkají. Neslyšel jsem nikdy jediného Čecha, který by říkal něco podobného. To vypadá na zfalšovaný průzkum veřejného mínění. Že by nějaký český spotřebitel chtěl podpořit českou ekonomiku, tedy české podnikatele, kteří si mastí kapsu více než v zahraničí ? A že by naši spotřebitelé mysleli na ekologii, když počítají každou korunu ? Jedině té národní hrdosti bych teď začal věřit, když se Češi tak najednou začali považovat za supervelmoc, která aktivně zasahuje do válek na celém světě.

J. Nevrkla 26.3.2024 0:23

No nevím, většinou vážím chuť a cenu.