17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

NOVÝ MINISTR: Rozpočet a dotace

Prvním zásadním testem politické síly a komunikačních schopností nového ministra bude (a zejména jeho obhajoba) rozpočtu MZe na rok 2024. V resortu by přitom mělo dojít ke škrtům ve výši zhruba 10 miliard korun, což nebude jednoduché také proto, že řada dotací je mezi sebou provázána.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
C. Berka 30.6.2023 13:39

V textu chybí Babiš. Co se děje? 8-o

M. Kocián 30.6.2023 15:30

Proč pořád mluvit dokola o zřejmém?

L. Novák 30.6.2023 16:08

Chybí jen C. Berkovi, který tady dlouhodobě plní funkci Babišova trolla. :-P

V. Němec 30.6.2023 11:20

Začátek dotačního šílenství nastartovali Francouzi před 60 lety. Nelíbila se jim konkurence ze zahraničí (Španělsko, Portugalsko, Itálie, VB), a tak vozili a kydali hnůj, zapalovali auta, blokovali dopravu traktory, kombajny na Champs Elysées a jinými způsoby si vynutili, že začali být bohatě dotovaní.

A ono se ten rakovinotvorný princip pro tržní hospodářství ujal, nejen v zemědělství.

Ať žije dototržní ekonomika EU.

V. Čermák 30.6.2023 11:42

No a teď už se s tím nedá moc dělat. Jedině vládním násilím za cenu poškodit naše slabě dotované zemědělce na úkor silně dotované zahraniční konkurence. Také brát dotace velkým podnikům, které nás živí a navíc platí v ČR daně je chyba, protože dát následně tyto dotace malým farmářům, kteří živí akorát sebe a svoje pronájemce a daně neplatí žádné, ale přece Ten Babiš a Ten Toman...

R. Polášek 30.6.2023 12:58

R^R^R^

L. Novák 30.6.2023 16:11

Ti dva jmenovaní agrobaroni jsou na tom stejně, protože poberou víc na dotacích než zaplatí na daních... To ale BlbTošovi V. Čermákovi nějak nedrží v paměti. Má hlavu jako komunistický osel... :-P

J. Jurax 30.6.2023 19:58

A protože se zemědělství leckde mocně dotuje, je v EU zakázáno se proti dovozu dotovaných produktů ničících méně dotovanou konkurenci bránit cly.

F. Navrátil 30.6.2023 7:44

Vzhledem ke stavu zemědělství je jmenování Marka Výborného ministrem zemědělství správnou volbou. Je lidovec, kostelník, vystudovaný teolog, takže je naděje, že české zemědělství zachrání nějaký zázrak.

R. Lávička 30.6.2023 8:22

Už prý si nechal z Vatikánu posvětit nějaké motlitby .

L. Harvánek 30.6.2023 8:58

Pod vedením tak zkušeného politika ministrem zemědělství české zemědělství nezachrání anin svěcená voda. To vzkazuje emeritní kostelník a přidává k tomu, že se musí člověk hodně přičinit, aby muPán Bůh požehnal.

L. Novák 30.6.2023 16:13

U lidovců je to jedno, kterou hlavu kam nastrčí. Jeden blbec vedle duhého - viz Hubáčková, Hladík, Jurečka a spol... :-P

P. Hák 30.6.2023 6:43

Pan Výborný je skutečně zkušený, ovšem ředitel školy. Základnímu a střednímu školství (o to na MŠMT nejvíc jde, VŠ se řídí samy) nepochybně rozumí více, než Mikuláš Bek, který podle oficiálního životopisu na ZŠ/SŠ v životě neučil, stejně jako nikdy nepracoval mimo univerzity a různé výbory:

https://www.msmt.cz/ministerstvo/ministr-2

A výsledek?

Teoretik Bek je ministrem školství. Dějepisář Výborný ministrem zemědělství.

I. Pávek 30.6.2023 6:29

No hlavně by se měl zamyslet nad katastrofálním úbytkem zemědělské půdy po ,,revoluci" který pokračuje doteď a její zábor pro nezemědělské účely zastavit. Dokud je čas. Neboť toto je stejně těžký zločin jako genocida nebo zločin proti lidskosti. Ostatní až potom.

M. Kocián 30.6.2023 7:50

Ono spíš za totáče ubylo skutečných zemědělců. Dříve se tomu věnovaly rodinné - selské - klany, dnes je to průmyslový byznis, pokud ne přímo spekulace na dotace. O zachování půdy pro další generace tu už dávno nejde. Bohužel je snazší něco podělat, než to dát znovu do pořádku.

R. Polášek 30.6.2023 13:06

Zemědělci by ubyli tak jako tak, pokrok v zemědělství prostě způsobil, že velkými zemědělskými stroji na velkých lánech se ty potraviny vyprodukují násobně levněji a z hektarů půdy mnohem víc. Z padesáti zemědělců by přežili dva, tři a z těch klasických s jedním koněm nebo dvěma kravama a pár hektary nikdo. Komunisté akorát způsobili, že se to zcelování půdy a vznik velkých zemdělaců udělalo najednou a ve větším rozsahu a po sametu se to trošku vrátilo zpět. Jak pár zemědělců začalo na své půdě hospodařit a pár neználkovských idealistů rozjelo eko a bio drobné provozy, kde pokud zásdadně nepředraží vyprodukované potraviny, se bez dotací ani neuživí.

M. Kocián 30.6.2023 13:26

Samozřejmě že v určité době začalo být výhodnější vyrábět traktory a prodávat je za jídlo méně rozvinutým zemědělským státům. Já jsem spíš mluvil o vztahu k půdě - velké stroje jsou v zemědělství zprvu efektivnější, ale mnohem více ničí půdu, takže za čas už tak efektivní nejsou, protože nemají na čem zemědělčit. Ale pravda zůstává, že až na pár oblastí skutečně nejsme stát vhodný pro zemědělskou výrobu, takže mluvit u nás o potravinové soběstačnosti by bylo směšné - pokud by z toho tak okatě nečouhal záměr.