26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

NORD STREAM 2: Jako pohádka o chytré horákyni

USA a Německo dosáhly dohody o novém plynovodu Nord Stream 2. USA „svolily“ k jeho provozu a Německo přislíbilo, že ho bude provozovat „bez politického nátlaku“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 24.7.2021 9:54

To samozřejmě ano, ale nějak nechápu souvislost s mým příspěvkem.

P. Hák 24.7.2021 9:51

Ale já netvrdím, že do toho Polsku a USA něco je :-) To si myslí Poláci a Američané...

Spíš je zajímavé to, jak se odkryly skutečné mocenské poměry v Evropě. Taky se tady nabízí otázka, v koho zájmu byla Vrbětická causa - nakonec nevydělaly USA, ale Němci. Věděl to Koudelka?

Plyn, který od Rusů neodeberou Poláci, odeberou rádi jiní - nic jiného jim nezbyde, když uhlí končí.

Našim ukrajinským přátelům věřím každé slovo! A jestli odebírají a neplatí, je to přece oprávněná válečná kořist!

L. Písařík 24.7.2021 9:49

Pokud chce Německo rekonstruovat uhelné elektrárny na paroplynové, ruský plyn opravdu potřebuje. A Rusko zase potřebuje prodávat plyn tomu, kdo za něj rychle a bez odkladů platí.

F. Navrátil 24.7.2021 9:04

Patrně se obnoví jednání o výstavbě plynovodu South Stream, který povede plyn od Kaspického moře přes Černé moře do Bulharska, Srbska, Maďarska, Rakouska, Slovinska, Řecka a Itálie. Tím by odpadla nutnost postavit rizikový plynovod Nabucco, který by měl vést přes Irán, Azerbajdžán, Turecko a Řecko dále do EU. Na této trase se mele každý s každým.

V. Novák 24.7.2021 8:38

USA a Pobaltí je do NS i NS2 kulový.

Polska se oba plynovody týkají v tom, že Polsko přijde o vydírací potenciál a může přijít o tranzitní poplatky, ale jinak se Polsko už léta netají, že nehodlá obnovit dlouhodobou smlouvu s Gazpromem a míní se obejít bez ruského plynu.

A Ukrajina? Vždyť ta už přece od roku 2015 žádný ruský plyn neodebírá! nechcete snad tvrdit, že by naši banderovští přátelé v Kyjevě lhali...

P. Hatina 24.7.2021 8:38

No ono je hezké sledovat, jak se rezolutní no No pasarán! proměnilo na smlouvání odpustků.;-D

P. Hák 24.7.2021 8:28

Na druhou stranu teď mají Němci Ukrajinu v hrsti. Protože kdyby se rozhodli přestat příspěvek platit, nikdo je k tomu nedonutí.

P. Hák 24.7.2021 8:27

On taky nikdo neví, co Ukrajince napadne. Že budou dělat problémy a naschvály, je vysoce pravděpodobné. Kdo by v takové situaci investoval?

Bohužel do podobné pozice směřují Poláci, i když ne tak rychle a buransky.

P. Hák 24.7.2021 8:22

K tomu závěru: Nejde o EU, ale o Němce. A Němci se evidentně rozhodli plynovod postavit, ať si Američané říkají, co chtějí. USA nejsou v pozici, aby mohly Němcům doopravdy něco nařídit.

Tudíž "dovolení" stavět plynovod je čistě proto, aby si USA zachovaly tvář. Dovolení potřebovaly USA, ne Německo.

Celé to představení je potvrzením německé dominance na kontinentě. Nechtějí to USA, nechce to Polsko a Pobaltí? No a co... Německo to chce.

J. Vlk 24.7.2021 8:17

NS2 není jako pohádka, je to realita. Realita o tom, že Evropa nemá ekvivalentní náhradu tepelné energie. Neexistuje ani konkurenční prostředí, které by dodávky NS nahradilo dovozem zkapalněného plynu. Neexistuje náhrada výstavbou JE, dovozem uhlí, OZE a pod.

J. Vlk 24.7.2021 8:05

Přijde li krutá zima a mráz Němci vědí, že solární a větrné elektrárny ani žádná slova a ideologie nezahřejí. Vše je založeno na sebezáchraně. Musíme začít uvažovat stejně při rozhodování o elektřině a teplu.

F. Navrátil 24.7.2021 8:01

Souhlasím. Potřebujeme jak plyn, tak jaderné bloky. To jen politici tahají do energetiky ideologii.

J. Vlk 24.7.2021 7:59

Je potřeba mít zajištěn plyn pro výrobu tepla a stavět JE pro zajištění elektrické energie. Roční dodávka plynu NS2 představuje tepelnou energii 500 TWh. Jaderný blok vyrobí cca 10TWh el. energie ročně. Prakticky je nemožné postavit 50 jaderných bloků jako ekvivalentní náhradu tepla, popřípadě 30 bloků, pokud by se spalováním plynu vyráběla el. energie.

V. Novák 24.7.2021 7:11

Ukrajina přece žádný ruský plyn nepotřebuje, jak tvrdí kyjevská věrchuška - tak jí nový plynovod nemůže vadit...

V. Novák 24.7.2021 7:09

Problém s Ukrajinou je v obém. Už v r. 2010 měla její tranzitní soustava vnitřní dluh přes 8 miliard USD, dnes už to bude nejmíň 12 miliard, ale nikdo to už nebude zjišťovat. Nikdo totiž o ten šrot nemá zájem, ani Gazprom. Jeden z ředitelů Wintershallu se vyjádřil, že je to zadarmo drahé a investoval by jen blázen.

F. Navrátil 24.7.2021 6:56

Patrně netušíte, že na plynovod Orenburg jsou napojeny plynovody ze středoasijských republik a také sibiřský plynovod, který byl dobudován až do čínského Charbinu. Problém z Ukrajinou není v tom, že neinvestuje do zařízení, ale v tom, že odmítá instalovat měřiče plynu na svých hranicích a odmítá platit rozdíl mezi stavem plynu zaznamenaným při vstupu a výstupu na hranici s Ukrajinou. Jednoduše řečeno, Ukrajina vykrádá plynovod, který vede přes její území.

F. Navrátil 24.7.2021 6:49

Česká republika si mohl vybrat buď dostavbu jaderných bloků mezinárodním konsorciem s ruskou účastí nebo dodávku ruského plynu přes Německo. Zvolila druhou variantu, která je z hlediska energetické bezpečnosti mnohem rizikovější. Zatímco postavené jaderné bloky lze provozovat a využívat i bez Ruska, kohoutek od plynu se dá jednoduše uzavřít jak v Rusku, tak i Německu.

J. Strakoš 24.7.2021 6:39

Přesně to mě vždy v souvislosti s NS2 napadá - jak je možné, že se USA tak vrtají do energetických záležitosti jiných států? Tohle jsou způsoby, které dělalo Rusko v okupovaných zemích.

J. Strakoš 24.7.2021 6:37

Německo by se mohlo "poučit" od nás - dostavbu Temelína od Rusů zásadově nevezmeme ať to stojí co to stojí.

Kdyby měli takové kádry politiky jako máme my celý Nordstream by zastavili a zrušili.

V. Novák 24.7.2021 6:35

Proti NS2 brojil už Obama a Biden žádné sankce nezrušil. Biden nezavedl nové sankce proti firmě NS2 AG a jejímu výkonnému řediteli, protože ten je Němec a Biden (nebo jeho administrativa) chce vypadat vstřícnější k Evropě, hlavně k Německu.

Sankce proti všemu, co se jen otřelo o stavbu NS2 pokračují. Už zdržely jeho spuštění o rok a půl - jenže na víc ani USA nemají. Větev B byla propojena v červnu a probíhají dokončovací práce, tlakování a testování, větev A bude propojena v srpnu. A Rusko si za tu dobu pořídilo vlastní kapacity na pokládání podmořských potrubí.

R. Vacek 24.7.2021 6:09

Ukrajina přece může kupovat zkapalněný plyn z USA. Sníží tím závislost na Rusku a Amerika zajisté rovněž nebude mít problém s tím, že získá nového zákazníka. Tak v čem je problém?:-)

V. Zadák 24.7.2021 5:20

"Další zajímavostí dohody je závazek Německa, že bude hradit případné ztráty na tranzitních poplatcích pro Ukrajinu. Hovoří se o částkách od 50 milionů až po miliardu eur ročně."

Říká se tomu VÝPALNÉ.

Co je ksakru USA do kšeftů Německa s Ruskem?

D. Rajninec 24.7.2021 4:18

Iba vás trochu doplním . Ukrajinci a aj rusi nedávali do Tranzitného plynovodu ani kopejku , len ho dojili !

Ale hlavný problém je inde. Plynové polia v okolí Oremburgu sa postupne vyčerpávajú a to , že po 2025+- začnú postupne klesať sa vie minimálne 30 rokov ! Vedia to rusi, vedia to ukrajinci, vedia to aj slováci a česi ! Tak kde je teraz problém ?

Nové ložiska z Jamalu by sa predražili , možno až na hranicu rentabilnosti , keby sa presmerovali cez Ukrajinu-Slovensko-ČR. Nová trasa Nord Stream je kratšia možno o 1000-1500 km , alebo aj viac. A to , že by sa tak či tak muselo investovať je tiež pravda. Prečo nemať nový plynovod na ďaľších 50 a viac rokov , ako starý poflekovaný plynovod. Konečne Ukrajine nič nebráni aby otvorila staré ložiská ktoré zatvorila v 60. rokoch .

J. Brunner 24.7.2021 1:03

R^

S. Pavuk 24.7.2021 0:58

Dodávky cez Ukrainu zrejme budú, ale do infraštruktúry ukrainci nedali za celé roky ani kopejku, takže je v zlom stave. Vyriešiť sa to má vstúpením nemcov do Naftogazu. Uvidíme.