17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

NĚMECKO: Z Merkelové je „klimatická kancléřka“

Německá kancléřka Angela Merkelová měla na výběr. Buď ve funkci skončí jako státnice, která sice vejde do dějin, leč která nedosáhla vytčených cílů boje s klimatickými změnami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 28.9.2019 14:49

Tolman a Rada jsou dnes někde na zelené konferenci, službu agitátora drží Pivoda. :-P

M. Prokop 28.9.2019 14:48

Až to bude fungovat a dávat levný a stabilní proud, proč ne.

Do té doby ať na tom vědci makají.

M. Prokop 28.9.2019 14:46

Až budou obnovitelné zdroje levnější a stabilní, milerád je přijmu. Do té doby můžete agitovat jak TASS ...

V. Šedivý 28.9.2019 14:15

Eh? "bude vyrábět více obnovitelné energie, než je energie spotřebovaná ve všech jejích prodejnách" ???

Tomu ovšem chybí jeden důležitý parametr - čas. Nejdřív zatíží v letních dnech síť dodávkami naprosto nepotřebného proudu a potom v předvánočním čase budou sosat aniž by cokoli dodali.

Tak tohle umí každý blb.

M. Pivoda 28.9.2019 14:02

Překlad pomocí Google Translate č. 2

Do konce letošního roku IKEA předpovídá, že bude vyrábět více obnovitelné energie, než je energie spotřebovaná ve všech jejích prodejnách, a společnost tak bude o rok před plánem. Poté, co v posledním desetiletí investovala do větrné a solární energie zhruba 2,8 miliardy dolarů, oznámila společnost do roku 2025 plány na uskladnění svých regálů s domácími solárními panely. Právě investovala do dvou solárních farem (v Utahu a Texasu) počátkem tohoto měsíce. „IKEA již má 900 000 vlastních panelů instalovaných napříč obchody a distribučními centry.

Proč je to důležité: IKEA se podílí na rozsáhlém trendu iniciativ zaměřených na klima kolem summitu OSN o změně klimatu a připojuje se k řadě společností ve svém plánu být do roku 2030 pozitivní na klima (snižující více emisí než uvolňuje). V nově představeném "Climate Pledge," amazonský Jeff Bezos si dokonce stanovil ambiciózní cíl splnění cílů Pařížské dohody v oblasti klimatu o celých 10 let. Po dohodě s nákupem 100 000 dodávkových elektrických dodávek pro distribuci produktů očekává gigant elektronického obchodu do roku 2024 80% využití energie z obnovitelných zdrojů, do roku 2030 bude nadále dosahovat nulových emisí. Protože náklady na solární energii stále klesají příslib investovat by mohl být jen palivem k tomu, aby spotřebitelé přijali obnovitelné zdroje energie v širokém měřítku.

M. Pivoda 28.9.2019 13:54

Překlad pomocí Google Translate

Vědci na Stanfordské univerzitě právě vyvinuli solární panel schopný vyrábět energii z noční oblohy. Jejich metoda funguje pasivním chlazením jedné strany panelu pomocí techniky zvané radiační chlazení oblohy. Uprostřed tohoto posledně uvedeného procesu povrch nejprve vyzařuje svou tepelnou energii směrem k obloze a ponechává ji několik stupňů chladnější než okolní teplota. Přitom panel vytváří teplotní rozdíl mezi jeho chladnější stranou a okolní teplotou, což umožňuje panelu generovat elektřinu. Zatímco tento proces v současné době generuje pouze 25 mW na metr čtvereční (m2), očekává se, že budoucí kapacity dosáhnou 0,5 W / m2. V praxi vědci dokonce prokázali schopnost svého panelu rozsvítit LED žárovku.

Proč je to důležité: Uprostřed tlaku na zelenou energii je jedním z největších překážek při zavádění obnovitelných zdrojů, jako je sluneční a větrný trh, časově závislá povaha výroby energie. Vytvoření sítě sluneční energie, která funguje jak ve dne, tak v noci, by vedlo k povzbuzení hromadného osvojení, nemluvě o budování komplexní infrastruktury zelené energie. Komercializace Stanfordova solárního panelu by byla přínosem zejména pro vzdálené a slabě financované regiony, poskytující energetickou nezávislost a nepřetržitou konzistenci.

V. Kain 28.9.2019 12:49

Desetitisíce větrníků vybudovaných od Norska až po jižní Portugalsko podél pobřeží může značně ovlivnit normální zdravé proudění vzduchu a tím je ohroženo i klima ve vnitrozemí.Takže se může brzo ukázat,že OZE je tou zhoubou pro normální klima.

F. De Winter 28.9.2019 11:59

To je ale na těch humanitních fakultách neučili. Tam nabyli přesvědčení, že bohatství vzniká žvaněním a "správnými" názory. Ono to tak je, ale jen do chvíle než dojdou peníze těch druhých. :-P

V. Šedivý 28.9.2019 11:43

Omyl - úplně nejlepší by bylo, kdyby všechny ty prostředky byly do mrtě rozkradeny, protože jinak budou "investovány" zejména do likvidace ekonomiky.

V. Šedivý 28.9.2019 11:39

Nebude se nic za strašlivé peníze vracet - ty peníze už v kase nebudou.

J. Fridrich 28.9.2019 11:39

Merkelova neni " klimaticka kanclerka ", ona je HROBARKA nasi Euro-Atlanticke, Zapadni krestanske civilizace....

J. Macků 28.9.2019 11:24

Němci dělají pod vedením šílené svazačky Merkel vše pro to, aby se v dohledné době stali rozvojovou zemí. Investují, nebo chtějí investovat šílené částky do nesmyslů, jako jsou antiklimatická opatření. Zavřeli a nebo zavírají atomky, aby neměli čím krmit svou ideu elektomobility. Ničí svůj automobilní průmysl požadavkem na omezení spalovacích motorů a jejich nahrazení elektromobily, pro které nemají ani suroviny, ani elektrickou energii. Stavějí tisíce větrníků, kterými ohrožují přenosové soustavy nejen u sebe, ale i v okolí. Přijali miliony nájezdníků, aby způsobili kolaps svého sociálního zabezpečení původních obyvatel. Dokázali snížit svou produkci CO2 (jistě pochybný ukazatel), aby mezitím jinde stonásobně vzrostla. Přenášejí svůj průmysl do Číny a jinam do Asie, asi s ideou, že pak budou Asiatům radit, jak to mají dělat. Už dnes se těžko shánějí produkty v Evropě vyrobené. Bohatství vzniká z produktivní práce, to nějak zapomněli.

V. Petr 28.9.2019 11:14

Myslím, že noty předchůdce Merkelové, souduha Hitlera, byly podobně idiotské, i když v jiném směru. Němci to mají asi v krvi...

V. Petr 28.9.2019 11:11

Měli bychom následovat dřívější příklad Francie (současnou situaci neznám) a odpojit náš trh s elektřinou od toho německého.

Francie ještě pod Chiracem a Sarkozym, se totiž nechtěla dělit o svou levnou jadernou elektřinu s debi= ly, kteří si místo jaderek pořídili větrníky!

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena!

M. Kalivoda 28.9.2019 11:00

Německý akcionismus a klimahysterie může vrhnout příkladnou industriální zemi do nevídané recese. No a pak najednou ztroskotají zelení idioti ve volbách a nastane situace "odvolávám, co jsem odvolal" a zase se bude ledacos za strašlivé peníze vracet tam, kde to bylo.

Mezitím ale - to tedy bude záhul.

M. Pivoda 28.9.2019 10:39

Kovanda píše: " ... Berlín na ozdravení životního prostředí vyčlení v rámci zmíněného balíku 60 miliard eur, v přepočtu více než půldruhý bilion korun. Balík zelených opatření tedy svým objemem lehce předčí veškeré letošní výdaje českého státního rozpočtu."

Teď už půjde o to, aby se cestou k adresátovi těch vyčleněných 60 miliard EUR někam nezatoulalo.

J. Vlček 28.9.2019 10:36

To, že Angele Merkelové budoucnost země leží opravdu na srdci, je zřejmé z toho, jak na půdě OSN starostlivě přisedla k evidentně nemocné Grétě. Patrně mají mnoho společných rysů, takže si jistě měly obě co říct. A to je co říct.

M. Pivoda 28.9.2019 10:33

Naštěstí je v záloze nachystán český Kvapík, Mazurka končí.

P. Lenc 28.9.2019 10:29

Blbů dle německého vzoru máme víc než dost.Nakonec dnešní vyvěšení transparentu na soch sv. Václava od právě takových "uvědomnělých" a jednání "ekologických" Pirátů nám tu německou cestu už plánují.

R. Tesařík 28.9.2019 10:22

No, to bohužel zdaleka ne, socinženýre.

J. Vlček 28.9.2019 10:18

O filosofických a náboženských problémech mohou Němci diskutovat už teď, hlavně se svými novými spoluobčany, které jim do země jejich kancléřka sezvala ze všech koutů světa. Bude to jistě plodná a obohacující diskuse.

R. Tichý 28.9.2019 10:14

Je zapotrebi zavest 2 ceny elektriny-s regulovanym prispevkem OZE a neregulovanym. Kazdy spotrebitel si vybere, jakou chce. Ocekavam cestne jednani ekoaktivistu.

Do SRN a AUT bude elektrina dodavana za vyssi cenu automaticky.

M. Pivoda 28.9.2019 10:10

Poslední věta článku: "... V příštích letech se ukáže, zda jsou Češi ve jménu boje s klimatickými změnami ochotni tancovat podle německých not a obětovat leccos ze svého blahobytu."

Změna tance na obzoru. Dosud se v Česku tancovalo dle not mocné Neviditelné ruky trhu.

J. Vintr 28.9.2019 9:14

Na rozdíl od klimatické stability naší planety, kterou člověk nemůže nijak ovlivnit, je ekonomická stabilita mnohem křehčí záležitostí, kterou můžou fatálně rozhodit i menší věci, než které se dějí a ještě budou dít ve jménu zeleného šílenství. A o to zřejmě někomu jde.

R. Langer 28.9.2019 8:38

Jo jo, země zaslíbená je zase na dohled od našich hranic. Děsivá představa. :-P

F. De Winter 28.9.2019 7:22

A všichni budou žít ze sociálních dávek, které se budou tisknout v ECB. ;-)

R. Vacek 28.9.2019 5:42

Stačí, když Němci přesunou výrobu do Číny a závazek hravě splní. Méně továren + méně nákladní dopravy = čistší životní prostředí, kde se budou spokojené německé rodiny procházet parky a starší generace diskutovat o filozofických problémech.:-)