30.5.2024 | Svátek má Ferdinand


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 22.4.2011 22:30

Re: Otázka:

Víte, kdyby měl jít do .... pryč každý, kdo przní gramatiku, moc by jich tu nezbylo. Mě zase mnohem víc štvou ti, co tu donekonečna přežvykují své naučené mántry, které mají do smysluplnosti sakra daleko, takže jsem ráda za určitou protiváhu, kterou tu pan Rada vytváří. Co se jednotlivých tvrzení týká, asi bychom je museli vzít konkrétně, vyjadřuju se jen k tomu, čemu aspoň trochu rozumím.

B. Uhlich 22.4.2011 15:44

Re: Otázka:

To máte tak, paní Václavíková, když si tu jeden hraje na univerzálního chytrolína....měl by alespoň psát česky. Aktivista Rada zřejmě česky neumí, tak by měl jít do prdele ne tu plácat páté přes deváté...drtivá jeho výplodků sice působí naprosto odborně...ony dokonce i svým způsobem odborné jsou...pouze s malou výhradou, že aktivista Rada vždy odpovídá nebo reaguje něčím jiným  než je smysl textu na který aktivista Rada reaguje. Navíc zdroje ze kterých akrivista Rada cituje, jsou zhusta tak obskurní jako wikipedie, kam může přispívat každý, který se trefí prstem do klávesnice....prosím. Akivista Rada je normální novodobý internetový psychopat, kteý se tu realizuje a celou diskuzi přetváří na duševní onanii svého ega...nic víc. Nečetl jsem tady od něj jedinou smyslplnou větu. Zato vznosných a vzletných pseudoodborných bláblů tu nablil metráky. Proto nemám Radu rád. Je to nebezpečný blázen, který je právě nebezpečný, že se tváří jako seriozní vědec a řada lidí jeho bláboly matou. Včetně Vás vážená paní......

J. Václavíková 21.4.2011 22:05

Re: Otázka:

Pan Rada píše, že má problémy s GRAMATIKOU, nevymlouvá se. Nechápu, kde se ve Vás bere tolik zlosti.

B. Uhlich 21.4.2011 21:11

Re: Otázka:

Jen slaboduchý jedinec se vymlouvá na překlepy....vem si brejle a podívej se na tu klávesnicí pořádně...."překlepy", na který se vymlouváš se tak akorát dějí v tvé tupé hlavince...nikde jinde. Protože např. měkké a tvrdé iy jsou od sebe sakra vzdáleny.....to bys asi musel mít úplně jiné problémy s motorikou.... abys ses na takovou vzdálenost netrefil o 15cm!!!!

B. Uhlich 21.4.2011 21:04

Re: Vz prostě žádný "vzor" nemáte.

Ty magore ze čvrtý pomocný. Můžeš mi prosím Tě říct jaký i se píše ve slově psi....   Ty jseš mimořádnej kašpar.... a dokonce Tě tady ani nikdo nemusí nijak urážet ...Ty toho debila ze sebe děláš rád a přímo vášnivě.....

P. Rada 21.4.2011 11:26

Re: Vz prostě žádný "vzor" nemáte.

Psy štěkají - na NP někdy namísto argumentů dvojnásob - ale karavana jde dál ...

P. Rada 21.4.2011 11:24

Re: Otázka:

V gramatice mám tradičně slabiny ostudné - hlavně pokud klepu bez brýlí... Pak mi opravdu mrzí, že příspěvek nelze stáhnout, natož editovat.

Zajímalo by mě ale zdali by pan Hejna měl měl alespon nějaký negramatický protiargument k tématu - pokud by překlepy... byl schopen přehlédnout?

B. Uhlich 20.4.2011 12:32

Re: Vz prostě žádný "vzor" nemáte.

Pánové....já jsem nějak zjistil, že na univerzálního chytrolína Radu už nemám sílu reagovat...  Jediné co mě docela hřeje u srdce, že všechny ty jeho výplodky za tři dny zmizí a neštěkne po nich ani pes.... tak nějak je potřeba se na to dívat.......

R. Langer 20.4.2011 11:30

Re: Vz prostě žádný "vzor" nemáte.

Pan Rada neukáže nic, jenom nesmyslně plká a vydává to jako moudro. Ale je potřeba reagovat, nezkušení by těm blbostem mohli věřit.

V. Novák 20.4.2011 9:32

No, u elektřiny MUSÍ být

výroba s produkcí nejen vyvážená, ale přímo totožná (po započtení ztrát).

Takže jako obvykle slov mnoho - informace žádná.

V. Novák 20.4.2011 9:30

Vz prostě žádný "vzor" nemáte.

Česká ekonomika, která pořád ještě neodstěhovala energeticky náročnou výrobu do Indie a Číny, jak licoměrně učinily ekonomiky starých zemí EU, pořád spotřebovává méně elektřiny na hlavu než Německo a násobně méně než vámi propagované severské země. Takže ty asi nemohou být vzorem energetické úspornosti - že?

Tak co je vzorem? Ukažte mi ekonomiku, která spotřebovává výrazně méně než česká - a to bez výrazně nižší životní úrovně. a nebo klidně i s ní - ukažte, co považujete za následováníhodný vzor, ať víme, o čem se bavíme.

P. Sulc 19.4.2011 23:01

Re: Němci mají tu vlastnost, že přijmou-li nějakou ideologii,

Tam ma bejt  CO LIDI OSLAVUJE,

P. Sulc 19.4.2011 23:00

Re: Němci mají tu vlastnost, že přijmou-li nějakou ideologii,

V podstate mate pravdu, pane Novaku, az na tu ideologi versus Nemci. Kam ti se hrabou na nase slovanske bratry, tam se ta zvrhla ideologie vlastne drzi do dneska, jen je trochu zakamuflovana ale na dlouho, obavam se, asi ne.Co jedi oslavuje narozeniny Uljanova ci Dzugasvilliho. A konec koncu, stoji za cteni dennik Dostojevskeho, vydan pre par lety. Vzdyt i on chtel spasit tu dekadentni evropu, zvrhlou, se spatnym nabozenstvim, "vsak nase pravoslavi  vse napravi" A je to. Tehda pravoslavi, pak komunismus, co prijde z Ruska priste? No, vlastne,mozna ze nic. Mozna ze se vse urovna na polsko-cinske hranici.Mejte se primove a nemrznete.

P. Sulc 19.4.2011 22:50

Re: No, zda tohle všechno bude.."darem z nebes"

Jo, pane Uhlichu, kdyz nekdy ctu ty nenavistne prizpevky, antisemitske,, nadavani Klausovy za kazdou cenu a pri kazde prilezitosti, protiamericke a spoustu jinych blbosti, mam ten dojem ze nam intelekt za poslednich 100 000 let priliz nevyrostl. Ta pracloveci primitivnost u nekterych prizpevku, kde naprosto schazi vecnost, az zarazi. Pretrvavani komunistickeho duch by se dalo snad omluvit u starych, senilnich lidi, no, to ja jsem uz vlastne taky, az na ten rudej duch, ale u tech bolsanu je ted dost i tech mladejch. Asi ta revoltujici mladez, ktere naprosto a zcela zchazi racionalni mysleni. Jak jsme daleko v mysleni od prvnich Premyslovcu? Moc ne vidte? Preju dobre zdravi.

B. Uhlich 19.4.2011 21:31

Re: No, zda tohle všechno bude.."darem z nebes"

Pane Šulci....je škoda, že si nerozumíme....já jim fandím opravdu jen v uvozovkách...!!!! Víte já v současné době pociťuji naprostou bezmocnost.... to vzedmutí naprosté debility, kterého jsme teď svědky je opravdu deprimující.... vždyť si tady přečtěte všechny ty příspěvky...obzvlášť příspěvky jednoho univerzálního a všeobjímajícího chytrolína...pak pochopíte, že tady se nedá ničím argumentovat.....jen čekat...na tmu nebo na zuřivost lidí, kteří snad pak takové chytrolíny alespoň energeticky zužitkují.....

J. Mrázek 19.4.2011 19:37

Německá cena a český plat-důsledek a katastrofa.

V současné době je elektřina na topení s průměrnými náklady na dům cca 50-60 000 Kč ročně u průměrně zatepleného domu. Pokud cena vzroste na dvojnásobek, tak budou mít tito lidé 2/3 platu jen na energii, o penězích na jídlo, oblečení, MHD, opravy, o těch si mohou nechat jen zdát. Plyn vzroste spolu s elektřinou. 60% národa v současné době nemá šanci cokoli naspořit a našetřit, pak to bude 95% ?  A následné zhroucení ekonomiky nikoho nezajímá? Koho budou lidi PAK volit ? Kdy začne kácení stožárů na hranicích s nezodpovědnými sousedy ?

P. Sulc 19.4.2011 18:46

Re: No, zda tohle všechno bude.."darem z nebes"

No, pane Uhlichu, asi to, co na vlastni kuzi zazijete z toho "bajecneho "nemeckeho experimentu, ktery obdivujete, bude poradne zdrazena elektrina, set sakramentsky zdrazena.A to asi temer vsude , alespon v centralni Evrope..Pomerne levna je prave diky atomovym elektrarnam. Tady asi 20 mill daleko je Indian Point atomovka, stara, uz pres 40 let. Ale diky tomu platim $ 38 mesicne. Moje ex-zena v Brooklynu, asi 50 mill odtud, plati 3x tolik, holt jim schazi ta jaderna a fungujou na plyn, ci co.Nebo kone chodi na dvore dokola, to je prece obnovitelnej zdroj. A zestarlej kun se furt hodi na gulas , na polivku nebo do psich konserv. Mejte se fajnove..

J. Hejna 19.4.2011 18:33

Re: Otázka:

Pane Rado,

jak se lze dočíst níže, jste chytrý jak rádio.

Ještě byste se měl zlepšit v češtině.

D. Seibt 19.4.2011 15:12

Re: No, mně 43 - 59

Dobre, tak mi reknete zda EROEI pocita s tim jestli tu energii vubec mam kde spotrebovat? Nejde o to neco vyrobit, ale vyrobit v case kdy je spotreba.

D. Seibt 19.4.2011 15:11

Re: Optika ne-emocí.

No pokud do OZE pocitate i vodni elektrarny tak to je jina. Jen 3 soutesky maji instalovany vykon asi 20Gw a to odpovida asi 50000 tisicum 2MW vetraku, ktere zatim ani to Nemecko po 20 letech vystavby nema. Takze se podivejme na vec opet jinou optikou. Kolik mame zdroju, ktere regulovat jdou a kolik zdroju, ktere regulovat nejdou. A ohledne JE tak ma Cina plan dosahnout do 2020 asi 10% z JE a to je podle me vzrust, ne pokles. Pokud udrzi tempo vystavby, tak tech dalsich 150 bloku bude znamenat asi 30 az 40% zastoupeni, ale to se dozvime az kolem roku 2050.

P. Rada 19.4.2011 14:23

Re: No, mně 43 - 59

Ono zároven tvrdit,  že něčemu nerozumím a v závěru hovořit kategoricky o blbinách ... není asi  korektní přístup - že? Zkuste si raději prostudovat zdrojovou literaturu např Charlese Halla. http://www.esf.edu/efb/hall/

Český překlad problematiky vyšel ve Vesmíru 9/2008 od Kašíka. http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883

P. Rada 19.4.2011 14:14

Re: Co je "normál"?

Mám za to, že pokud je vyvážená spotřeba s produkcí pak je situace ustálená a pokud ustálenost Vy považujete za normální pak už historicky dlouho taková situace nenastala.

P. Rada 19.4.2011 14:10

Re: Tím myslíte Švédsko s jeho spotřebou

Pane Novák pokud nechcete umět rozlišovat v řadě niancí souvisejících s HDP, energetickou náročností průmyslu, domácností, klimatických odlišností... a máte za to, že Česko má technologicky optimálně koncipovanou a udržitelnou ekonomiku - pak pro Vás žádný lepší vzor nemám. V publikacích pana Kadrnožky:  http://www.nva.cz/359/Neziva-priroda/Globalni-oteplovani-Zeme či Moldána: http://www.kosmas.cz/knihy/146706/podmanena-planeta/ ale můžete jako variantu najít řadu zpracovaných tabulek , grafů a s příslušnou zdrojovou literaturou která o možnostech vývoje vypovídá.

Takový vzor kde stačí něco "pajcnout" možná dosud ani nikde není  ani nikdy nebyl. Naším dnešním problémem totiž není to, jak dalece jsme sami sobě v Evropské kultuře vzorem ale to, že náš konzumní vzor hrstky evropanů přitajuje 5miliard asiatů, indů, muslimů, jihoameričanů... kteří se nám chtějí vyrovnat ... a právě s toho prostého důvodu už u žlabu na nás tolik nezbude - nebot zdoje dnes už leží převázně na jejich teritoriu.

P. Rada 19.4.2011 13:49

Re: Optika ne-emocí.

K té údajné Čínské pragmatičnosti. Čína kryje s JE zhruba 5% energetických potřeb a tento poměr spíše i přes výstavbu nových bloků klesá. Naopak relativně roste OZE.

P. Rada 19.4.2011 13:45

Re: Zajímavé

Pane Langer pokud chcete falšovat statistiky finanční sám sobě.... nedá to prakticky žádné úsilí. Naopak pokud chcete znát výsledek vývoje bez ohledu na neprůhledné finanční kličky pak bezrozměrné číslo spočívající v poměru získané k sumě vložené energie je variantou podstatně pracněji dosažitelnou, která však může korektně napovědět o vývoji do budoucna. Je na Vás kterou metodu si zvolíte - zdali kalkulaci přes investiční nákladovost/zisk.... nebo energetickou nákladovost/výtěžnost. Neopomente že u zisku často záleží už také tom jak "čisté peníze" vložíte.

Ten článek na proatomvebu znám a je příznačné, že jakoli téma rozebírá tak ani u dohotovených JE tento parametr a jeho vývoj nepopisuje.

Fakt je také ten, že s oddalováním odstavení JE roste EROEI prakticky přímo úměrně s časem - pokud ovšem není zahrnuta nákladovost případné havárie...

Obecně je pro svou bezrozměrnou povahu a nekorumpovatelností toků energií EROEI daleko spolehlivější i když méně přesné a pracněji získatelné číslo - hledisko. Další věcí ovšem je, zdali a jak komu jeho interpretace vyhovuje.

V. Novák 19.4.2011 13:44

Tím myslíte Švédsko s jeho spotřebou

elektřiny na hlavu 3x vyšší než máme my? Finsko? to má cca dvojnásobek naší spotřeby - taky tam není taková životní úroveň jako ve Švédsku.

Norsko s jeho těžbou plynu? Nemáme.

Dánsko? Hezká zem, příjemný život - ale elektřinou nijak nešetří.

Nebo myslíte Grónsko? Opravdu nevím, jakou spotřebu mají místní Inuiti - ale jejich způsob života mě nějak nebere...

Tak na koho odkazujete?

V. Novák 19.4.2011 13:40

Oni Číňani si taky klidně postaví Tři soutěsky,

ač Zelení celého světa řvou jak Tysonem praštění - a mají obrovskou vodní elektrárnu. U nás nedovolí ani malý jez na Labi.

K OZE budují přečerpávačky. U nás? Zaplať pámbu za to, že Dlouhé Stráně bolševik skoro dokončil! Po 89. není šance postavit nic podobného. Zase kvůli Zeleným Khmérům.

Jaké máme možnosti my? Vodní elektrárny jsou zabité, potenciál skoro vyčerpaný; kde není - tam se stavět nesmí. A dohromady dávají jednotky % naší spotřeby. Uhlí je za limity a měli bychom si ho šetřit pro teplárny. I když dnes rozhodnou, že limity padají, stejně je pozdě a několik let těžba klesne - není příprava těžby. Dovážet hnědé uhlí z Německa je ekonomický nesmysl a kromě toho se nelze (kvůli Zeleným) spolehnout na vodní dopravu. Plyn dovážíme z Ruska - já se Ruska nebojím, ale soběstačnost je soběstačnost. A vše, co dovezeme, zaplatíme v tvrdé měně.

Větrné elektrárny fungují cca 10% času a na náhradu jen Temelína by jich byly potřeba desetitisíce. FVE fungují jen kvůli nehorázným dotacím. K obému nedovolené přečerpávačky. Biomasa má lokální význam a už teď je jí málo. Schválně pěstovat - no to jsme s EROEI někde u 1, takže blbost.

Uran.

D. Seibt 19.4.2011 13:27

Mimochodem - mohl byste specifikovat

Tak ohledne Severskych zemi se asi pletete. Pokud vim, tak Finsko ma asi 2x vetsi spotrebu na osobu nez treba v CR.

P. Rada 19.4.2011 13:20

Re: Mimochodem - mohl byste specifikovat

Pane Novák já mám za to, že i v naší době bychom např v severských zemích Evropy našli oba dva dost vzorů co do kultivovanosti ve spotřebě, umírněnosti v chování a kultivovanosti politické.

V. Novák 19.4.2011 13:14

Mimochodem - mohl byste specifikovat

jaká společnost by vám připadala vhodná a energeticky nerozežraná?

Popis, nebo odkaz na historické období, pěkně prosím...

Ptal jsem se vás už níže!