25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MROŽOVINY: Tři „zelené“ příklady z matematiky

Původně jsem předpokládal, že tento příspěvek vyjde jako obvykle v sobotu, ale rozhovor s prof. Ing, Janem Mackem, DrSc., uveřejněný včera na NP, mě přiměl uveřejnit příspěvek co nejdříve. Sice jsem pouze jen emeritní Ing., ale počítat ještě umím, takže to, co následuje, nejsou „nadsazená čísla“, aby mi „něco“ vyšlo. Nechť posoudí každý čtenář sám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 6.1.2021 9:59

Dík!R^R^R^

Š. Hašek 6.1.2021 9:34

Perfektní shrnutí problému!

Možno i klidně připustit nějakou chybku ve výpočtech, třeba v řádu deseti procent. Toho počítání je hodně, ale není až tak těžké.

I ta možná chybka nemění nic na tom, že jednoduché výpočty na úrovni maturanta technické školy jsou naprosto cizí zapálencům, hercům, učitelům kreativního myšlení, štrasbruselským komisařům, Hřibovi, ....... Taková Pekarová a Fiala odkejvají kdejakou hloupost. Planeta Země, bez jejich pomoci, by škobrtla.

SUV elektro do každé rodiny! Dotované!

K. Zelený 6.1.2021 9:21

Ciwe to je vskutku otřesné! Fšude samej solár a fofrník a kam budeme chodit věnčit pejsky?

Taky mám jeden takovej hodnotnej výpočet: V Česku je cca 6,8 mil. osobních aut, dodávek, náklaďáků a busů. Česká silniční síť je dlouhá cca 55,7 tis. km, tam a zpátky tedy 111,4 tis. km. To je souzi skoro 61 aut na kilometr, na jedno auto 16,7 m! Oktávka má sice jen asi 4,5 m ale kamion s návěsem nebo přívěsem kolikrát i přes 20 m! Jak se chcete vejít? Jak chcete dodržovat bezpečné odstupy? Okamžitě začněte stavět tisíce km silnic nebo se ani nehnem!

M. Šejna 6.1.2021 9:37

;-DR^

V. Petr 6.1.2021 9:57

Tisíce kilometrů silnic by se měly postavit, i když Váš příspěvek je jinak blábol a Vy to víte...

M. Šejna 6.1.2021 10:08

Logicky je to blábol.

Ovšem jako příklad z matematiky je to zcela přesně.

Jinými slovy: ne každý příklad z matematiky odpovídá realitě.

P. Milan 6.1.2021 10:15

Ne každý příklad z matematiky zahrnuje všechny prvky. Tenhle vědomě jen některé.

J. Jurax 6.1.2021 19:54

Ano. Já bych to štosoval na sebe.

J. Hruška 6.1.2021 9:10

No nazdar, ing umí násobilku. Ale o dimenzaci zdrojů, vedení a spotřebičů podle výkonu a soudobosti a ztrátách ani zmínka, zdař Bůh.

V. Braun 6.1.2021 10:10

Zde se musím autora zastat, to nebylo předmětem článku. Článek se zabýval jen zdroji energie s započítáním účinností hlavních prvků.

R. Langer 6.1.2021 12:38

No, to si k tomu ještě připočítejte... ;-D

M. Šejna 6.1.2021 8:47

V Česku je necelých 6 milionů automobilů. Pokud by každý najezdil ročně 15 tisic km při spotřebě 7 litrů, byla by celková spotřeba ročně 630 mld. litrů.

Autor uvedl spotřebu přes 800 mld. litrů. Takže zhruba čtvrtina spotřeby pohonných hmot končí jinde, než v automobilech.

Jinými slovy - potreba nových elektraren bude nejspíš o čtvrtinu menší.

L. Novák 6.1.2021 8:54

Nejde o to kolik automobilů napočítáte a znásobíte jakýmsi z prstu vycucaným průměrem ujetých km, ale o to, kolik se spotřebuje kapalných paliv pro spalovací motory. Přesnější je údaj o dodávkách nafty a benzínu na trh, protože je ověřitelný a představuje množství energie, která má být podle zelených fantasmagorií nahrazena energií elektrickou. ;-)

V. Vérosta 6.1.2021 8:55

Elaut bude jistě míň než ropaut, budou (muset) mít o hodně menší výkon, žádných 60kw, spíš jenom 20kW a bude se s nimi jistě jezdit daleko míň, takže další mínus pro potřebu nových zdrojů?

V. Novák 6.1.2021 8:58

Proč by měl plebs jezdit autem?

Místo trajdání bude makat, aby vydělal na dotace elektromobility pro elitu!

L. Novák 6.1.2021 9:04

V zeleném totalitním socialismu budou všichni pracovat podle vlastních schopností a dostávat mzdu podle vlastních potřeb, takže peníze na elektromobily budou pro všechny.

To nevíte? ;-D :-P

V. Novák 6.1.2021 9:09

Asi jsem na hodinách občanské výchovy a později marxismu-leninismu (a že jich bylo, za těch 8 semestrů!) nedával pozor...

P. Hatina 6.1.2021 10:03

To si možná špatně pamatujete. Toto heslo obecně hlásali jako svou ideu ti původní červení komunisté. Zatímco dnešní zelení se k těmto podružnostem ještě nedostali.

Nicméně, když se zase podíváme do pokrokové ruské sci-fi literatury, tak zjistíte že v ní o tom, že by měli mít všichni vlastní auta, se moc nepsalo, asi si tu vymoženost ani nedovedli představit. Nakonec, i na Západě s tím že je možné dělat auta pro masy lidí, přišel až Henry Ford.

L. Novák 6.1.2021 13:29

A čím se zelení magoři liší od zanícených marxistů? ;-)

P. Hatina 6.1.2021 13:48

No především tím že ještě pořád fungují svobodné volby, takže je voliči velice rychle z toho řízení státu vypoklonkovali. Tedy u nás. Jiná je situace v bohatých západních státech, kde lze voliče zatím přesvědčovat v bludu, že "zdroje pro všechny jsou".

Jenomže, kdo zná aspoň podrobněji historii fašismu v Evropě minulého století, tak ví, co se stane, až ty zdroje pro všechny dojdou.

Z. Lapil 6.1.2021 17:00

Jedná se o pokročilejší stádium. Zanícená rána je stejně jako zanícený marxista červená, zelená a zasmrádá až později.

V. Mokrý 6.1.2021 9:38

;-D;-D;-D

J. Pokoutný 6.1.2021 10:21

Vpřed za pokrokovými zkušenostzmi ze Severní Koreje! Tam soudruzi vědí, jak být ekologičtí.

J. Makovec 6.1.2021 13:41

Podle této logiky bychom problém nejlépe vyřešili tak , že bychom osobní auta úplně zrušili a nahradili je hromadnou dopravou nebo tak propagovaným carsharingem (Zelení to tak explicitně i deklarují, generace "Z" přece nechce nic vlastnit :-) ...Ale ono to tak skutečně i bude ...je zjevné, že při současné "zelené" politice EU bude elektřiny nevyhnutelně nedostatek , spotřeba díky EV stoupne a stabilní zdroje se nestaví, z lithia do baterií se stane strategická surovina jakou je dnes ropa a bude ho také nedostatek ... Auta tak budou drahá na pořízení i provoz a nebudou už pro každého . A to je to něco co opravdu chceme , a opravdu věříte, že díky tomu zachráníme planetu ?

Z. Lapil 6.1.2021 17:13

Což o to, půjčovny aut existují i dnes, o taxících nemluvě. Podle mě je kus problému v tom, že auto je relativně drahé investičně a relativně levné provozně (elektromobily to rozhodně nevylepšují), takže půjčovné nebo dokonce "taxíkovné" je proti ceně benzínu podstatně větší.

Už je to pár let (popravdě asi tak čtvrt století) - jezdil jsem příležitostně od vlaku domů taxíkem (asi 5km; veřejná doprava končila v sedm večer) a spočítal jsem si, že je to výrazně levnější, než vlastní auto.

J. Jurax 6.1.2021 20:01

Jistě.

Ovšem měl jste tehdy auto? Pakliže ano, jistě jste s ním nejezdil jen občas od vlaku. A měl byste levnější s ním jezdit k vlaku i od vlaku, provozní náklady by byly zlomkem ceny taxíku.

J. Makovec 7.1.2021 0:52

S hromadnou dopravou je to dobrý postřeh a asi je skutečně levnější i ekologičtější , zejména pro lidi z města.. Pokud ale bydlíte na venkově tak se bez auta dnes už prakticky neobejdete .

Z. Lapil 7.1.2021 10:41

Hromadná doprava je od slova hromadná :-). Pro těch pět lidí, co se během večera trousí tu od milenky, tu z hospody, samozřejmě nemá cenu autobusy vypravovat. Existuje terminus technicus: problém posledního kilometru. Na náves vás autobus řekněme doveze, ale co dál? Pokud možno s těžkotonážním nákupem...

Slyšel jsem o švýcarské službě: od vlaku jezdí autobus. Lidi nastoupěj, sdělí řidiči požadovanou adresu, on se zamyslí a rozveze je.

A taky žiju v domnění, že v Íránu a zřejmě i leckde jinde jezdí jakési kolektivní taxíky, technicky snad většinou mikrobusy. Jezdí po městě jak je potřeba, nabírá a vysazuje lidi, jak to komu vyhovuje... Já bych se v tom nejspíš okamžitě ztratil, ale místní nejspíš znají způsoby, jak se tím dostat, kam potřebují.

Je asi osudem mladých a (zejména) nevzdělaných vynalézat věci již vynalezené. A ano - stařecká rutina "takhle šme to dělali odjakživa" také není nutně to optimální řešení.

V. Petr 6.1.2021 10:02

Těch 15 tisíc km ročně jste si vycucal z palce? A co spotřeba autobusu, neřku li kamionu? Kolik paliva skončí mimo silniční dopravu by se zjistit ovšem dalo...

P. Zinga 6.1.2021 10:10

Pane Šejno, opoměl jste náklaďálky a autobusy.

Pravděpodobně Vám nepřišly na mysl. protože víte, že to je pitomost, TIR na baterky...