Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

MĚNA: Euro je výhodné i pro obyčejné lidi

Vedou se spory o tom, jestli má Česká republika přijmout euro nebo ne. Já se domnívám, že klady převažují nad zápory a naslouchám odborníkům, kteří si myslí, to samé. Naše země se k přijetí společné evropské měny zavázala při vstupu do Evropské unie. Vydělá na něm většina obyvatel České republiky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Od autora je ten článek pitomá vylhaná propaganda.

Já jsem také zastáncem přijetí eura, ale nemám potřebu kvůli tomu lhát jako autor.

Česká koruna vůbec kvůli agresi na Ukrajině neoslabila, pokud tedy nebudu brát v uvahu krátkodobé výkyvy. Předloni v červnu byl kurz eura okolo 24,80, loni 25,50, letos je to 24,70. Kde vidí autor oslabování koruny?

Autor nejspíš vůbec netuší, že většina českých exportních a importnich firem obchoduje už dávno v eurech, takže kurzové výkyvy je vůbec netrápí.

No a blábolit o tom, jak ČNB znehodnotila naše úspory devalvací koruny, to už je argument pro slabomyslné.

0 0
možnosti
JH

Pane Pánku, vy jste za to buď zaplacenej nebo ...

0 0
možnosti
LZ

L46u55i17s 60Z72í46d35e23k

25. 6. 2022 12:05

Kolik asi tak Eur dostane písálek za napsání takové cipoviny ?

0 0
možnosti
Foto

Hlavní odpor proti euru mají veksláci všeho druhu. Protože na výkyvech kurzu koruny vůči euru se dá vydělat, když jsou po ruce včas náležité informace.

I ti Chorvati zavedli euro! Není to hrůza?

0 0
možnosti
JV

J 39V61l64č46e60k

25. 6. 2022 12:22

Jak pro koho, pane Dvořáku. Pro vás možná ano, ale to co si zvolili Chorvaté, bude počítám většině lidí ukradeno. ;-D

0 0
možnosti
RJ

Dobrá propaganda, sice nám sděluje, že jsou zde i nějaké nevýhody, ale o těch už neřekne ani slovo. Naslouchá jen těm, kteří jsou pro. A takoví lidé jsou ve státní správě a mají rozhodovat. A ještě z ODS, která už dávno není pravicová. Další důvod, proč je nevolit.

0 0
možnosti
JK

Ďábel se jako obyčejně skrývá v detailech. Euro je hůl, která má vždy 2 konce. Jeden konec je pro někoho přínosný, ale současně existuje i druhý konec, který je zase pro jiného nevýhodný. Přínosy a ztráty by byli víceméně v rovnováze, kdyby eurozóna pořád dodržovala pravidla, na kterých byla postavena. Ale ta už dávno byla obětována v zájmu ještě "vyššího" cíle - udržení měnové unie za každou, skutečně KAŽDOU cenu.

Mimochodem současná nevídaně vysoká inflace je přesně o tom. Evropská centrální banka několik let pumpovala do evropské ekonomiky, vlastně jen do její jižní části jako Řecko, Itálie, Španělsko a pod., biliony eur tím, že vykupovala jejich dluhy. A eufemicky to pojmenovala "kvantitativní uvolňování". Každý, kdo má co jen jeden semestr na Vysoké škole ekonomické, přitom ví, že to mohlo skončit jenom jedním způsobem - vysokou inflací. Ale teď se všichni diví a hledají viníka. A už ho i našli - je to obvyklý podezřelý Putin. I ta inflace nese jeho jméno - Putinova inflace.

Vykupování dluhů zemí EU Evropskou centrální bankou přitom bylo při zakládaní měnové unie nemyslitelné, až absurdní. Od normálnosti k absurdnosti ale vedla delší cesta. Nemyslitelné bylo i ručení za dluhy některého státu EU jiným státem EU. Pravidla měnové unie se ovšem někdy v roce 2010 "kreativně přizpůsobily" tak, aby Řecko nezkrachovalo. A aby o několik let poté nezkrachovaly Itálie, Španělsko nebo Portugalsko, a tak byla zachována měnová unie. Vyšším levelom bylo, když už za dluhy neručili jenom státy, ale Unie jako celek, včetně těch zemí, které tu pomoc potřebovaly. Takže jaksi ručili sami sobě.

0 0
možnosti
JK

Ale vše to pomohlo jen na krátký čas. Pak se neléčený problém objevil opět, jen samozřejmě v ještě horší podobě. A tak sa dělali jedna absurdní, pardon kreativní úprava měnových pravidel za druhou. Vyvrcholením bylo již zmíněné vykupování dluhů některých zemí eurozóny Evropskou centrální bankou. Jenže i tenhle kostlivec ve skříni teď chce jít opět na světlo Boží - tedy ven. A ještě silnější než kdy předtím.

Který soudný člověk by dobrovolně vstoupil do takového spolku, který flagrantně porušuje svá vlastní pravidla? Cenu za to pak musí platit ne ty špatní, ale naopak ti, co pravidla dodržují.

0 0
možnosti
RT

Neni. Odmitam se podilet na splaceni dluhu evropskych lemplu, kteri nas mistruji a poucuji pri svem holem zadku. Euro je politicky projekt bez ekonomickeho zakladu, pri zivote je udrzovano nesmyslnymi dluhy, ktere podvazuji ekonomiku a budoucnost.

0 0
možnosti
JV

J 25V42l10č66e70k

25. 6. 2022 10:12

Pane Pánku, to, že se vy domníváte, že klady eura převyšují jeho zápory, ještě neznamená, že tomu tak opravdu je.

Z vašeho pohledu stavbaře to pro vás tak může vypadat, ale problémem vašeho nazírání na zavedení eura je to, že jak sám říkáte, nasloucháte pouze odborníkům, kteří si myslí totéž, co vy.

Až budete příště psát něco na toto téma, zkuste přizvat odborníky ekonomy i opačných názorů. Pak si každý ujasní pohled na tuto věc, a vytvoří svůj názor, i bez vašich ukázek výhod, či nevýhod zavedení eura. [>-]

0 0
možnosti
KN

K98a70r53e57l 69N28o63v39á46k

25. 6. 2022 10:52

Chtě-nechtě, výhody převyšují!!R^EU

0 0
možnosti

Jejda - to by stoupla nezaměstnanost vexláků!

0 0
možnosti
JV

J 53V45l74č44e30k

25. 6. 2022 10:22

Takovéto články pan Pánek samozřejmě nečte. On naslouchá pouze těm, co si myslí to samé, co on. :-)

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz