7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

MÉDIA: Čelem vzad!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivanhoe 24.9.2008 11:31

A co kabelovky a satelity?

Jsem laik a pokud budu psát blbosti, ať mě na ně prosím někdo (pokud možno šetrně) upozorní...

... ale z rozhovoru s odborníkem jsem pochopil, že každý typ vysílání vyžaduje k příjmu speciální typ tuneru - pokud si pořídíte set-top box s DVB-T tunerem a napojíte na něj televizi, vstupuje do ní jediný (na set-top boxu naladěný) kanál. Máte-li ještě DVD rekordér a zapojíte-li ho mezi set-top box a televizor, vstupuje do něj týž kanál - nahrávat tedy můžete jen to co vidíte; chcete-li si nahrát souběžný pořad z jiného kanálu, máte buď paralelně druhý set-top box, ke kterému připojíte rekordér, anebo smůlu.

Vyhnout se tomu můžete prý tím, že si pořídíte přístroje s vestavěným DVB-T tunerem - pak je můžete propojovat jako u analogu a vše běží jako dřív - jen se to trochu prodraží - nu což, elektronika stárne tak jako tak, vyřeší se to přirozenou obměnou... Televizorů i rekordérů s DVB-T tunerem je již na trhu habaděj, snad už i většina. Super! - Jenže...

Jenže! Satelitní vysílání prý vyžaduje tuner DVB-S, a kabelové DVB-C! Což znamená buď příslušný set-top box se všemi popsanými nevýhodami, nebo tolik set-top boxů co televizorů a rekordérů, nebo televizory a rekordéry s tímto typem tuneru! A jsou na trhu? Nejsou! Řeší to někdo? Přijde mi že ne. Slyším snad ječet kabelovky a vidím je tlačit na výrobce, aby své přístroje osazovali alternativně i těmito tunery (jako si můžu koupit stejné auto s benzínovým nebo naftovým motorem), sic bude veta po nich, aniť jejich abonenti je opustí a přejdou na pozemní vysílání, neboť brzy nebudou na trhu jiné přístroje než s DVB-T (a kupovat si je tedy budou i lidé přijímající satelitní či kabelový signál, i když tento tuner nevyužijí - ale zaplatí!) - a když už to tedy budou mít, proč si komplikovat život několika set-top boxy a ještě složitým prodrátováním (televizor a rekordér každý zvlášť a ještě mezi sebou)?

Slyším je ječet? Neslyším! Místo toho je slyším nabízet pronájem více set-top boxů. Proč? - P.S. Jsem na kabelovce - zatím...

huhu 24.9.2008 11:30

Re: Ten palec si někam strčte

ještě k satelitu - ČR není Německo (Turecko či Polsko) a prostě desítky programů neuživí. Ty které vysílají jsou na satelitu všechny . Tradičně CS link na Astra 23,5 (vlastně skoro všechny české programy tady jsou) a pak placené platformy holandská firma UPC na Astra 19,2 a rumunská DIGI ještě jinde. Podobně jako třeba srovnatelně velké Belgie, NL, Rakousko či Maďarsko

huhu 24.9.2008 11:23

Re: Re: Kupte si větší televizor.

je pravda, že digi a 16:9 ppotřebuje novou TV. V té staré 38cm je to opravdu malinkaté..

huhu 24.9.2008 11:21

Re: Ten palec si někam strčte

člověče vy asi netušíte, že ČR a SRN ( a skoro celá Evropa) používá tutéž technickou normu, společně odsouhlasenou/přijatou. Rozdíly v zavádění DVB-T třeba mezi ČR a SRN nejsou technické ale právní. V ČR je prostě lobby Novy a Primy silná, digitalizaci brzdí a snaží se co nejdéle udržet svůj monopol. Technicky  zkušebně se v Praze (25+46 kanál) (a jinde občas) vysílá snad 10 let...

huhu 24.9.2008 11:17

Re: Návratem do minulosti je i formát 16:9

už jste někdy viděl třeba fotbal nebo jiný sport v HDTV 16:9 na TV třeba s uhlopříčkou 102 cm ( ceny stále padají, dnes možno koupit už  pod 25.000, nedávno byly za 40.000) a měl možnost porovnat to s 4:3 na vašem 38 cm ? Pokud ne podívejte se a znova napište ;-)

VH 24.9.2008 11:13

Re: Re: Jako laik

Díky ! I když "nnepotěšil jste mě..."

M. Zima 24.9.2008 11:12

Ten palec si někam strčte

a buďte konkrétní. Kdyby v Česku neměli navrchu experti Vašeho ražení, bylo by Česko v satelitním vysílání tak daleko jako Turecko, Vietnam, Thaisko, ... minimálně by mělo vlastní satelit a nepředvádělo by opakované hloupé hopsání po satelitech. 

ale ale 24.9.2008 11:08

Re: Po spirále ...

bezva ... a jak daleko jste od vysilace? a budou mit tak blizko vysilac s podobne silnym signalem k dispozici vsichni? veril byste, ze nekde se dal analog sledovat pouze patym odrazem od okolnich kopcu? ale clovek aspon neco videl ... a ted?

huhu 24.9.2008 11:08

Re: Přidám další negativum, pro mne základní:

ale můžete. Víte co je to EPG ?

Netřeba 24.9.2008 11:03

Re: Kupte si větší televizor.

NO to jsou rady 8-o

Raději poraďte, jak to udělat, aby po zavedení super-digi bylo možno občas čučet do bedny jako před tím.

doktor 24.9.2008 11:01

Přidám další negativum, pro mne základní:

Na digitálních kanálech si nemůžete nastavit dopředu, co si chcete natočit na video nebo vypálit na DVD. Žádné VPS, PDC nebo showview. Argument, že filmy si přece můžete koupit, je lichý. Nenatáčím filmy, ale vědu nebo kulturu (na př. hudbu), vysílanou v době, kdy nejsem doma nebo spím. Přehraju jen jednou, atd. Teď nic.

ale ale 24.9.2008 11:01

Re: Kupte si větší televizor.

vy jste vul ... o tom ta reakce nebyla, ne? byla o nevyhodach, ktere soubou digital prinasi. a vy pisete neco o penezich a internetu ... jdete do (Y)

Netřeba 24.9.2008 11:00

Re: byl jsem nucen pčřepnout na jiný digitální signál.(kanál).....Re: Re: Absolutní souhlas, navíc je příjem jenom na jednu televizi,

Jestli tomu rozumím, tak si můžu třeba dvd rekordér narvat do špic.

Tomu říkám pokrok. Radost budou mít zelení, protože se takové zbytečnosti asi přestanou vyrábět.

Martin 24.9.2008 10:55

Re: Re: Jedu na digi

Digitalizaci jsem vyřešil kartou do PC a televize i video jsou od té doby jen jednou z aplikací v počítači.  Ono totiž skutečně nemá technicky smysl sledovat obraz o rozlišení 625 řádek teoreticky a 576 (nebo kolik) prakticky na obrazovce s metrovou úhlopříčkou. Počítač má už stejně většinou každý člen rodiny svůj vlastní (proto se to také jmenuje PC - česky osobní počítač) a tak se každý dívá na co chce a kdy chce. Televizní večery s celou rodinou na jednom kanapi prostě odvál čas stejně jako přástky (pro nepamětníky = vyprávění historek při kolektivním draní peří).

Schumacher 24.9.2008 10:53

Tak

R^

krmič 24.9.2008 10:53

Re: Re: Nač je TV

K MP3: Majklíku, jestli myslíte, že kompresní formáty se liší JENOM tím, že jsou ořezány kmitočty nad 15 kHz, tak se velice mýlíte. Tím by se redukce dat v poměru 1 : 10 až 12 opravdu realizovat nedala. Mimochodem, ty kmitočty nad 15 kHz v hudbě neslyší ani lidé s velice dobrým sluchem, ty jsou opravdu zbytečné, ale to s věcí skoro nesouvisí (pokud jsou tyto zvuky  relevantní, tak je i MP3 přenese). Kompresní algoritmy těží mimo jiné především z hrubší kvantizace, tam kde to nevadí, čili přidávají do zvuku modulační šum, v horším případě jiné artefakty. Ucho je naštěstí blbec, takže to většinou opravdu nevadí.

Datový tok nekomprimované digitální televize, ekvivalentní analogovému signálu (ovšem složkovému, ve studiu), je 270 Mb/s. To, co se vysílá v pozemním multiplexu, je zkomprimováno... jak, to si spočítejte sami.

huhu 24.9.2008 10:51

Re: Ne, že bych podceňoval české inženýry,

člověče víte něco o tom ? že tak blábolíte..Rv

Schumacher 24.9.2008 10:50

Kupte si větší televizor.

Třebaže  i ten s úhlopříčkou 38 cm by Vám měl stačit. Hluchý nejste a předpověď počasí je komentovaná. Číslíčka o počasí jinde jsou Vám stejně k ničemu, protože když si nemůžete dovolit lepší televizor, tak nemáte na to abyste se potuloval po světě. Koukám, že internet máte. Na něm naleznete předpověď počasí. Pokud je to u vás všechno jinak než píšu, pak nechápu nač si stěžujete a nezařídíte se podle toho jak potřebujete.

huhu 24.9.2008 10:50

zaplacený blábol ?

digitální televize má jeden zásadní technický parametr - rychlost datového toku. Protože různé programy šetří vysílá se v jednom multiplexu více programů, tedy s nižším datovým tokem a pak tedy je obraz rozmazanější, kostičkuje atd. Na malých obrazovkách se to neprojeví ale na těch velkých je to vidět.

To je ale "závada" na straně vysilatele programu, ne v technologii. Dnes vysílá ČT (či německé TV) ve svém multiplexu vysílají již poměrně kvalitně.

Kdo chce mít ale kvalitní digi obraz, musí přejít na satelit, tam je prostor vysílat vč. HD kvality. I ČT vysílá v CSlinku kvalitněji nežli pozemně. A zase - CSlink kvalitní - UPC nekvalitní (malý datový tok), aby byl levný.

Takže každý si může vybrat, na jakou kvalitu se chce dívat.

Schumacher 24.9.2008 10:45

No a ?

Stejně nejdůležitější informace se skrývají v černém na bílém a v nenápadných sloupcích čísel. Filmy ? Lecjaké jsem viděl i na vočmenu s pěticentimetrovou kalnou obrazovčičkou a nemám pocit, že jsem o něco přišel.  To jsem se ještě dívával na televizi. Jestli je zpravodajství kostičkovité nebo ne, nesejde, protože je beztak obsahově mizerné. Když chci kino, vytáhnu projektor a film podle nálady. Novácké a jiníé zpravodajství a mluvící hlavy na úhlopříčce dva a půl metru nemusím. Kdo touží po lepší zábavě ať si připlatí. Kdo na to nemá, ať se spokojí s tím co má a maká. Televizní kratochvíle nejsou veřejným statkem. Stejně jako kdysi kejklíři, pištci a komedianti.

Dadacos 24.9.2008 10:44

František???

"... sebechvalného dokumentu jistého Františka..."

O koho konkrétně se jedná?

Petys 24.9.2008 10:40

Re: naprostý souhlas s autorem

Při příjmu kabelovky od UPC namusíš nic měnit. Ona už má i digitál se všemi výhodami i nevýhodami, ale pokud nezruší analog, tak se nic nemění.

M. Zima 24.9.2008 10:39

Ne, že bych podceňoval české inženýry,

naopak vysoce oceňuji, že se tentokrát na modifikace typu posunutý zvuk u Secamu vykašlali, za to, že sabotovali satelitní vysílání by měli ale být odpovědní (i v ČT) potrestáni vyhazovem, ale jestliže se autor nachází v okrajové, nebo ve špatně vysvícené oblasti DVB-T, pak jsou jeho vývody dobré tak pro Zlatý list dospívající ženy, nebo podobné odborné periodikum.

Karel 24.9.2008 10:39

Návratem do minulosti je i formát 16:9

Na ČT1 jásali, zavádějí při vysílání většiny pořadů formát obrazu 16:9 místo dosavadního 4:3. Včetně televizního zpravodajství. Co to pro diváka s obrazovkou 4:3 znamená? Čtvrtina vertikálního rozměru obrazu není využita. Například při přehledu počasí se z dříve čitelných cifer staly miniatury a zkuste je rozluštit na příklad na televizoru s úhlopříčkou 38 cm! To se musíte přiblížit nosem přímo k obrazovce. A co to znamená pro všechny diváky včetně těch, kteří mají televizory s obrazovkami 16:9? Snížení rozlišovací schopnosti ve verikálním směru. Zatímco u formátu 4:3 tam bylo pro využitelný obraz 625 řádků, nyní je jich tam o čtvrtinu méně. e to pořádný krok vzad, až někam do Anglie padesátých a šedesátých let. Samotní Angličané podobnou televizi s nižším rozlišením sami potichu po třech desetiletích zavrhli. Zvítězila televize s rozlišením 625 tak, jak byla za války vyvíjena v Německu (respektive v Tanvaldu) a současně v bývalém Sovětském svazu, který tehdy dokonce ve vývoji televize předstihl Německo a po válce prosadil v Evropě včetně většiny té západní) takovouto televizi. Televize 16:9 by měla význam pouze v režimu HDTV, tj. vysokého rozlišení. A to se u nás nějak nekoná. Na úkor diváků opět zvítězil byznys.  Budou se prodávat novételevizory.

krmič 24.9.2008 10:36

Re: Mám možnost přijímat oba signály,

To byste musel mít sakra špatný kabel.

Martin 24.9.2008 10:34

Re: Re: Re: Nač je TV

To je velmi logické. Páteř je sice digitální, ale každý kanál se v ní přenáší ve studiové kvalitě s datovým tokem cca. 22 Mbps. Před vysíláním DVB-T  teprve nastane brutální komprese která nacpe do jednoho multiplexu 4-5 programů. Výsledek je takový, že digitální příjem je nutně méně kvalitní než špičkový anaogový příjem. Rozhodně je ale subjektivně kvalitnější, než průměrný analogový příjem.

krmič 24.9.2008 10:33

Re: Re: Re: Nač je TV

Ta distribuční síť, používaná už mnoho let pro analog, samozřejmě běží s mnohem větším datovým tokem, snad si nemyslíte, že v pozemním digitálním multiplexu přijímáte totéž.

jhm 24.9.2008 10:22

stejně se na tv nedívám

Stejně se na tv nedívám tak s digitalizací o nic nepřijdu. Jen bych zrušil tu televizní daň a ať si vysílaj co chtěj.

Stanislav 24.9.2008 10:20

Re: Jako laik

P.S. Jiná alternativa je mít více set top boxů s modulátorem na výstupu (na každý kanál jeden) a ve finále to sloučit slučovačem, ale za kvalitu bych ruku do ohně nedal.

mackie 24.9.2008 10:18

Mám možnost přijímat oba signály,

takže mohu porovnat. Dokud jsem měl klasickou TV, připadal mi signál ze set top boxu horší. Pak jsem si koupil metrovou plochou TV s vestavěným digitálním tunerem. První dojem nebyl moc přesvědčivý, ale po čase jsem doladil digitální signál k naprosté spokojenosti, takže dnes už se na analog vůbec nedívám. Ony ty jedničky a nuly se daleko lépe zpracovávají, než ten analogový chaos. Set top boxy nepovažuji za optimální řešení, protože digitální signál většinou znovu převádějí na analogový, takže výsledek pak závisí třeba i na kvalitě propojovacího kabelu.