2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

MALOOBCHOD: Nevíme, co jíme

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Daňková 21.1.2011 10:15

První tři čísla čárového kódu jsou kódem země, odkud produkt pochází.

859 - je  náš český

Všechnyčárové kódy začínající 690 až 695 patří Číně

Kód 471 označuje produkt vyrobený na Taiwanu

00-13 je USA a Kanada

40-44 ve Německo

L. Daňková 21.1.2011 10:23

Re: První tři čísla čárového kódu jsou kódem země, odkud produkt pochází.

 Především pro potraviny je asi dobré znát kód 590 - Polsko

další naleznete na http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=825

B. Hudzieczek 15.1.2011 23:04

podle mých zkušeností

většina kupujících prahne po tom, aby obchody byly zásobovány u takových komodit jako maso, mléko, mouka, brambory a základní zelenina převážně  z domácích zdrojů. Každý zákazník má právo vědět odkud pochází nabízené potraviny, aby se mohl rozhodnout, kterému producentovi dá vydělat. Nedávná kauza dioxinů v Německu nás opět postavila před problém importovaných potravin - nakonec se zjistilo, že kontaminované maso se u nás již dávno prodalo a patrně i snědlo. Může někdo opopvědně prohlásit, zda to neodskákaly děti  ve školních jídelnách?

L. Severa 15.1.2011 15:14

Nesplněné sliby

Není to tak dlouho, kdy bylo slibováno, že u každého kousku masa bude uvedeno stáří poraženého kusu, na které farmě bylo chováno a myslím, že i datum porážky. Stávající nepřehledný stav zřejmě vyhovuje všem, kromě zákazníků. Takže si držme palce, aby  nám nevozili vepřové maso ze země, ve které řádí prasečí mor.

P. Boublíková 15.1.2011 15:57

Re: Nesplněné sliby

Prasečí mor není přenosný na člověka, takže se ho bát nemusíte, a občas se vyskytuje i v České republice - naposledy to bylo v roce 1997.

L. Severa 15.1.2011 18:36

Re: Nesplněné sliby

Asi  jste mne nachytala. Prasečí mor jsem uvedl, aniž bych přemýšlel, zda je pro lidi nepřenosný. Moje obavy se týkaly jakéhokoliv zdravotně závadného masa.

B. Hudzieczek 15.1.2011 23:06

Re: Nesplněné sliby

a následek výskytu je povinnost vybít chovy prasat v určitém okruhu. To jsou mi ale vyhlídky...

J. Kanioková 15.1.2011 14:43

Jsem nepříčetná vždycky, když si přečtu - Vyrobeno v EU

to je sprosťárna, dokonalé pohrdání spotřebitelem. Vždycky by tam měla být firma a země.  Anonymita je alibismus

L. Severa 15.1.2011 15:25

Re: Jsem nepříčetná vždycky, když si přečtu - Vyrobeno v EU

Vážená paní Kanioková, raděj ať tam to EU píší. Protože, když vidím na zelenině běžně u nás pěstované, že se dováží ( Čína, Německo, Belgie, Francie a j..) tak také pěním a přestávám se divit proč u nás trádá tolik kamionů. Kdyby bylo na každém zboží uvedeno, že pochází z EU utěšoval bych se,že je možná od nás.

M. Gavlák 15.1.2011 14:26

Jíme přesně to, co nám velké řetězce

a zpracovatelé narvou s co nejvyšší cenou za co nejnižší náklady, protože máme přece ten trh (jak se neustále dočítám u některých borců v dnešním vydání), který to všechno zachrání. Smyslem podnikání je vydělat co největší peníze. Morálka v tom byznysu, zvláště u nás, nemá místo. Nejhezčí na tom je, jak velké stádo lidí, kteří mají čím dál míň peněz, stále věří těm povídačkám o neviditelné ruce trhu. Problém je ale v tom, že když se totálně naruší schopnost státu vyžadovat základní pravidla a normy, neviditelná ruka to vždy žene ke svinstvu, ve jménu svobody byznysu...

P. Boublíková 15.1.2011 10:03

Nevím, jeslti je původ potravin tak důležitý

sice se zásadně vyhýbám asijským produktům, ale nedala bych ruku do ohně za to, že čeští výrobci potravin nejsou schopni vyvést tutéž prasárnu jako čínští.

J. Valenta 15.1.2011 9:31

Nevíme, co jíme

Když nedokáže původ,zakázat prodej a pokuta,která musí být vysoká,aby to příště nezkoušeli.

M. Gavlák 15.1.2011 14:29

Re: Nevíme, co jíme

... s pokutami se v tomhle byznysu prostě počítá. A žádná reálná pokuta není dost vysoká. Kromě toho, stejně nemáte na výběr, protože díky snaze o co nejnižší náklady i ti dříve tzv. seriózní výrobci sklouzli do něčeho, co tak hezky parodoval Louis de Funes ve filmu Křidýlko nebo stehýnko...