26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

LESNICTVÍ: Všemi silami za rozšíření kůrovce

Někdy se člověk přistihne při myšlence, že se děje něco, co nemůže dopadnout dobře. Často se to může stát při zprávách o kůrovcové kalamitě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Nový 8.12.2018 13:24

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Baťu si komoušku vůbec neber do kábosnice, neb o něm víš úplné hovno.

R. Langer 8.12.2018 13:35

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Tak jistě, bolševici plánovali jako Baťa. Jenom ten toaletní papír jim pořád nějak nevycházel. A vsechno ostatní vlastně taky, že, soudruhu? :-P

M. Prokop 8.12.2018 15:55

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

To komoušovi nevysvětlíte.

P. Rada 8.12.2018 12:46

Re: Hlavní problém ?

Zkratkovitost úvahy třeba pro krátkodobost poměřování může právě být hlavní problém.

Např. v tom, že těžařské firmy mají zisk jen v prvé chvíli, kdy je totiž ještě cena dřeva dost vysoko a mýlí se v odhadu jak dlouho jim taková situace vydrží. Prvý rok likvidaci kalamity proto dělají laxně aby jim "neúmyslné" šíření kůrovce prošlo a v skryté naději, že další roky s rostoucí těžbou poroste i zisk. Tendr mají přece vysoutěžen na několik let.

Ale ouha - cena dřeva se pro extrémnost růstu nahodilých těžeb v daleko širší oblasti meziročně razantně propadla a dokonce už není odběr přímo na pilách... tak se dřevo rozváží k dlouhodobějšímu skladování někam dál a dál a vše začíná eskalovat a všem se naopak prodražovat.

Pozadím problému je ale vývoj počasí se kterým nikdo včetně klimatologů nepočítal. Už pátý rok eskaluje sucho jaké zde nikdy nebylo. Doposud chybí prakticky celoroční průměrné srážky... Před desetiletím toto riziko sice věda vyhodnotila jako rychle rostoucí pravděpodobnost ale datovat ho nikdo nedokázal. Z roku na rok raději všichni snili, že se úhrn srážek zas brzy srovná podobně jak jsme byli v minulosti zvyklí. Nestalo se a opak vede k nečekané eskalaci širších dopadů. Eskalaci v lesnictví také proto, že před desetiletími navržená novela zákona o větším povinném podílu a tady rychlejší obměně struktury našich lesů neprošla parlamentním hlasováním. Pro extrémní kalamitní situaci tak bylo ledacos podstatného možná i nechtěně připraveno.

Hlavní problém proto vidím v politice tolerování nezvládnuté lidské chtivosti zisku okamžitého ale za cenu rizik budoucích. Ta vedla a vede skrze nedomyšlenou úzce růstovou a tedy nutně nestabilní ekonomiku k široké proměně posléze už nezvládnutelných okolností.

J. Jančura 8.12.2018 15:13

Re: Hlavní problém ?

S tím bych souhlasil. Problém do budoucna vidím, jakou skladbu budoucího lesa prosazovat. Zdánlivě se nabízí vícedruhová, ta by měla být odolnější, ale bude zřejmě náročnější a méně výnosná. Různé druhy mají různě škůdce a problémy takže i listnatý les nemusí být bez problémů. U smrku je naopak výhoda, že se smrkový les rychleji obnoví a když hrozí přemnožení škůdců, tak se může vykácet a znovu obnovit. To chce důkladné vědecké multidisciplinární posouzení bez ideologických vlivů. Samozřejmě jsou prioritní celospolečenské přínosy lesa před ekonomickými, ale i ty bude nutno brát v úvahu.

B. Rybák 8.12.2018 15:16

Re: Hlavní problém ?

Hlavním problémem je "zelené" odvracení pozornosti od vědecko-technického rozvoje, který by bezpochyby vyřešil i kůrovcovou kalamitu (zničil by kůrovce), ovládl by vývoj klimatu např. regulací oblačnosti...

V době, kdy je lidstvo schopno začít ovládat blízký kosmický prostor, (např. přestěhovat do něj své "nebezpečné" technologie, dosáhnout dlouhověkosti...) je "zelenost" naprosto neospravedlnitelná!!!

P. Rada 9.12.2018 8:29

Re: Hlavní problém ?

Pane Rybáku kontrolní otázky k "ospravedlnitelnosti":

Jak jste přišel na to, že je lidstvo schopno "ovládat" blízský kosmický prostor? Co to podle Vás je (máte snad na mysli schopnost tam umístit jadernou zbran?).

Kdy stanul člověk naposledy na Měsíci, jak jej "ovládá" a které "nebezpečné" technologie lidé do kosmu či alespon na Měsíc už přestěhovali?

Kterou technologií dokáží lidé nahradit zelenou fotosyntézu jako svůj výživový základ?

Z. Lapil 9.12.2018 11:50

Re: Hlavní problém ?

Ne jadernou zbraň, ale třeba družice schopné velmi dobře monitorovat oblačnost nebo poškozené lesy.

Měsíc je out. Lepší jsou družice. Přinejmenším jsou naprosto zásadně úspornější ohledně dopravy.

Fotosyntézu nepotřebuju nahrazovat, stačí jí dát optimální podmínky - počítám nějaký správně vyhřívaný a osvětlený bazén nebo skleník. Slunce zatím svítí a voda se dá recyklovat.

J. Ticháček 8.12.2018 18:25

Re: Hlavní problém ?

Vy budete asi úžasný obchodník.

J. Fridrich 8.12.2018 9:08

Rozumným našim občanům je jasné, že ti agresívní zelení

Rozumným našim občanům je jasné, že ti agresívní zelení ( samozřejmě ne všichni.. ) jsou pro naše lesy, vody a občany větším nebezpečím než ten KŮROVEC.. Moc hezky a vtipně se Vám povedli tyto věty - " Jak nás upozornily tento týden Lidové noviny, smrkové lesy jsou napůl sežrané „od Šumavy k Jeseníkům“ a druhá - " A doložená mapka ukazuje, jak ten „přírodní“ kůrovec, který je dle Hnutí Duha a jiných ekologistických šílenců přirozenou součástí lesa a který prý udělá se Šumavy ten nejekologičtější prales, jak hlásala Strana zelených a orgány Správy Národního parku Šumava, vyrábí mrtvé lesy a holiny. " Dnes za jedničku.

K. Janyška 8.12.2018 8:58

Neumíte si ani představit ty hrůzy v Jeseníkách, koukám

se na ně z okna. A z těžby napadených stromů nejvíce těží Babišovy firmy a minitrem životního prostědí je už šestým rokem rapl a zločinec z ANO... Dzp.

V. Kain 8.12.2018 11:45

Re: Neumíte si ani představit ty hrůzy v Jeseníkách, koukám

Babiš škodí téměř všude kam strčí ten svůj ksicht.Nic pozitivního pro tuto zem z hnutí ANO nevzešlo a nevzejde.

P. Rada 8.12.2018 8:10

Bude pirátský průvan v kůrovcové kause stačit?

Autor se správně závěrem ptá "jak může fungovat republika která..." a ukázal, že na nebývalém šíření kůrovce měl doposud velký vliv i sám asanační systém. Předně ten zakázko těžařský (hlavní firmy ovládá Babiš) kde hlavní prioritou byla momentální nákladovost a momentální zisk bez ohledu na budoucí dopady. Fakticky tedy bezohledné jednání zdánlivě zodpovědných kdy nadlouho celostátně selhal jak systém produkční tak i systém kontolní a informační.

Nebýt "Pirátů" těžko by se tato informace dostala na veřejnost a dál by za kalamitu byly uměle osočováni zeleně ladění jak to např ještě všera udělal na NP Vlk. (http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-lesy-sezrany-stromy-spaleny-blbci-zeleny-f8p-/p_ekonomika.aspx?c=A181206_202043_p_ekonomika_wag)

Nejde přitom ale jen o hledání momentálního spolu-viníka ale o vážnější dopady v budoucnu. V tomto ohledu selhalo a selhává ledacos dalšího jako důsledek falešných presidentských postojů Klause i Zemana a takto dlouhodobě zmanipulovaného veřejného mínění vzhledem ke změnám klimatu. Tito pánové mají na svědomí fakticky vlastizradu ale přesto se paradoxně těší oblibě. Mnozí si takto dál lžou do kapes.

Právě dopady sucha už se přitom už několik let celé republiky dotýkají velmi markantně i v zemědělství. Přesto se ale tato kausa dál zejména na NP zametá pod koberec ačkoli je i prvotní už dlouhodobě působící příčinou zdravotního zhoršení až odumírání našich lesů, kde kůrovcová kalamita je jen jedním s koncoových projevů.

Klimatickému aspektu se nyní vyhnul i autor a mohl tak u mnohých navodit falešný pocit, že pokud se svozy kůrovcového dřeva zorganizují v dalších letech už bezchybně - snadno se smrkové lesy zachrání atd. Nesdělil ale hlavně to co nechce slyšet kdejaký občan, že totiž bez radikální změny nákladného životního stylu který by už brzo přestal zatěžovat životní prostředí, nepřežije s celé řady příčin vedoucích už nyní k růstu dokonce i celoplanetární nestability ani současnná příroda ani součastný civilizační typ.

L. Novák 8.12.2018 12:21

Re: Bude pirátský průvan v kůrovcové kause stačit?

Ale vy, zelení magoři, blbci jste. Sám jsi toho zářným příkladem. :-)

R. Langer 8.12.2018 13:36

Re: Bude pirátský průvan v kůrovcové kause stačit?

Nelži zase, Zelený sedmilháři!

V. Církva 8.12.2018 14:18

Re: Bude pirátský průvan v kůrovcové kause stačit?

Evropskému člověku schází svoboda a demokracie aby mohl konat lépe a ekologičtěji.

Jenže cesta různých těch Pirátů a Zelených je přesně opačná. Totalita. Vůbec není potřeba se mít hůř. On běžný člověk je státem a elitami už tak dost ožebračován.

Bohužel aktivity těch zelených a Pirátů jsou řepka a kukuřice, které plundrují půdu pesticidy. Větrné elektrárny, které jsou nákladné a problematické pro regulaci elektrické sítě. Drahé bezenergetické domy, které si můžou dovolit jen pracháči. A hlavní problém je že aktivity ekoteroristů ve vyspělých zemí vedou k přesunu výroby do Číny či Indie což je z globálního hlediska ekologická facka (dovozy přes půl světa, ale hlavně neekologická výroba v Číně a jinde)

Takže jsem pro ekologičtější svět ale k tomu nám Piráti ani Zelení melouni nepomůžou ani trochu.

Z. Lapil 9.12.2018 11:19

Re: Bude pirátský průvan v kůrovcové kause stačit?

Dovolím si vaši úvahu doplnit o to, že právě zelenooptimistické předpisy a dotace jsou jedním z těch důvodů, které směřují prostředky k jakýmsi high technologiím "pro pracháče", zatímco drobná vylepšení dosažitelná průměrnými lidmi zůstávají stranou.

Viz zateplovací dotace, které dostanete na velkou investici se spoluúčastí desítek tisíc, ale žijete-li z ruky do huby, tak vám vysajou těch pár tisícovek třeba na lepší kamna.

P. Rada 9.12.2018 11:37

Re: Bude pirátský průvan v kůrovcové kause stačit?

Pane Církvo mám za to, že je to jinak. Možností využívat svobodu máme naopak za celé věky nejvíce - chybí k ní ale odpovídající dávka odpovědnosti. Takto je to tedy spíše o přebujelé svévoli která bání i naplnování demokracie.

Řepka a kukuřice jsou u nás co vím dominantně aktivitami Agrofertu s vazbami na ANO. Možná je to i jinak ale to by jste neměl nejen tvrdit ale něčím ověřitelným doložit. Větrné elektrárny mohou naopak být nejefektivnějším zdrojem energií dneška - viz tabulky EROEI. Regulace sítě je skutečně problém - ale řešitelný informatikou, elektronikou a tedy technologicky. Technologicky neřešitelným problémem je doposud naopak efektivní snižování obsahu CO2 v atmosféře přičemž větrníky mají předpoklad k jedné s nejnižších uhlíkových stop.

Souhlasím, že ekoteroristické aktivity jsou zřejmě společensky kontraproduktivní jako jakýkoliv terorismus - ale jmenujte je!

Pokud jde o ekologičtější svět - rozhodně pro něj jsem. Měřítkem ekologičnosti je ale věrohodnost popisu vstahů organismů k životnímu prostředí. Mámli být objektivní pak ale můj vlastní druh musím označit za nejnebezpečnějšího parazita který kdy planetu obýval. Antropogení činost už začala podlamovat stabilitu celé řady životně důležitých systémů. Stiktněji jak dříve se dnes homo distancuje od symbiotických procesů a naopak upřednostnuje jednostranné výhody života na dluh na úkor poklesu entropie a tím stupidně podkopává základní stabilizující zpětné vazby a tedy předpoklady udržitelnosti života. - časem nejspíše i svého.

https://www.youtube.com/watch?v=eb_6MdUZyw0

K. Novák 8.12.2018 7:56

Lýkožrouti jsou druhotní škůdci.

Napadají stromy už jinak oslabené. Ty stromy by byly skácené i bez napadení lýkožrouty, jen by to nebylo tak najednou. Lesy nebudou zničené. Jenom někdo bude po nějakou dobu méně vydělávat. Lesy jsou schopné se obnovit samy, jenomže ne tak, aby se na nich dalo hodně vydělat. O žádné lesy nejde. Jde jen o peníze a o politiku, ale za tou jsou zase peníze.

S. Sedlák 8.12.2018 9:15

Re: Lýkožrouti jsou druhotní škůdci.

Další zelený šílenec?

P. Rada 8.12.2018 13:42

Re: Lýkožrouti jsou druhotní škůdci.

Lesy asi opravdu nebudou zničené do konce století všude - ale leckde ano. Někde naopak narostou. Pokud se totiž posunou podnební pásma rychleji jak se může šířit les - nutně takový konflikt povede k výrazné změně až k eliminaci porostu třeba požárem.

Zkuste se někdy projít lesem strmě stoupajícím o kilometr dva výše. Po cestě velmi pravděodobně natrefíte na relativně ostré rozhraní kde např končí smrk a začíná kleč, o pár set metrů výše končí i ta kleč atd. S výškou se pro proměnlivé podnební podmínky (0.6C/100m...) nutně mění i složení porostů. Někdy právě až skokem. Klimatická změna přitom jen s hlediska teploty navodí v polovině století odchylku jako naopak pokles do teplejších oblastí o asi 2C což odpovídá poměrům dnešního Balkánu či Španělska. Tak si alespon prstem po mapě a googlováním obrázků zajedte okouknout, jaké asi tak lesy a kde budou u nás mít šanci přežívat. Teplota je přitom jen jedním s mnoha dnes výrazně se měnících faktorů.

Z. Lapil 9.12.2018 11:03

Re: Lýkožrouti jsou druhotní škůdci.

Což o to, ty stromy jsou plantáž a jsou ke kácení přímo určeny. Vůbec se mi ale nelíbí myšlenka, že když je něco užitečného a zjistíme, že to jaksi přestává být provozuschopné, tak to necháme rozpadnout a budeme doufat, že to během bratru půl/třičtvrtě století vznikne znovu.

Notabene jsou-li závažné pochybnosti, že to znovu opravdu vznikne. Ani nemusíme vymýšlet katastrofické scénáře, stačí si uvědomit, že nový les vzniká ze semen a kdo vám zaručí, že za těch kolik? Padesát? Osmdesát? let, než stromy začnou plodit, nedojte k nějakému suchu nebo vichřici, co by mladý sel znovu zásadně poničila, a TENTOKRÁT už žádná semena nebudou.

My totiž, ať se to komu líbí nebo nelíbí, přinejmenším ve střední Evropě JSME pány toho, čemu říkáme volná příroda, a snad se shodneme na tom, že rezignovat na odpovědnost pána (majitele, chcete-li) je hodně mizerné rozhodnutí. Jízda na tygru není úplně špatnou metaforou.

J. Lepka 8.12.2018 7:16

Jak může fungovat republika, kde je něco takového možné ?

Kardinální otázka. Ovšem zužovat její dopad pouze na kůrovcovou kalamitu je eufemismus.

R. Langer 8.12.2018 7:25

Re: Jak může fungovat republika, kde je něco takového možné ?

Úplně normálně. Třeba jako Venezuela.

J. Lepka 8.12.2018 10:28

Re: Jak může fungovat republika, kde je něco takového možné ?

Venezuela funguje jako republika ?

L. Novák 8.12.2018 12:23

Re: Jak může fungovat republika, kde je něco takového možné ?

Ne. Úplně (ne)normálně jako každý socialismus. :-)

R. Langer 8.12.2018 13:37

Re: Jak může fungovat republika, kde je něco takového možné ?

Tak.

J. Franke 8.12.2018 0:47

Co se tak zeptat jednoho z klíčových těžařů na státním

Patří pod křídla firem soudruha premiéra.

L. Novák 8.12.2018 0:53

Re: Co se tak zeptat jednoho z klíčových těžařů na státním

Toho, co řídí stát jako svou vlastní firmu? ;-)