26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Hudzieczek 13.2.2011 11:43

Pan Fuksa o voze, paní Petrová o koze

Zatímco pan Fuksa se ve svém článku snaží obhájit neobhajitelné - totiž, že zisk z produkce dřeva bude větší, když obchodování s dřívím přenecháme soukromým subjektům- paní Petrová promarnila příležitost rozcupovat tuto stokrát opakovanou nepravdu a shodila efekt svého článku tím, že projevila základní neznalosti ve věci současně probíhajících a dobíhajících tendrů.

Tendry jsou uzavírány tak, že 1 subjekt = 1 lesní hospodářský celek (LHC). LHC přitom ze zákona nesmí mít více než 20.000 ha. Ideální by bylo, kdyby 1 subjekt dostal 1 LHC na dobu celého decenia. Pokud to bude na 5 let, bude muset správce lesa provádět inventarizaci v polovině platnosti lesního hospodářského plánu (LHP). Tím se obhospodařování LHC prodraží. Podstatné bude, jakou sílu bude mít revírník vůči obhospodařujícímu subjektu, aby zabránil porušení schváleného projektu prací.

Přerušením těžby na 5 let by se podnik LČR dostal do neřešitelné situace, jak financovat svůj provoz. Kromě toho by paní hrdá majitelka lesa měla vědět, že pokud netěží, produkuje les hospodářskou ztrátu, protože obmýtí  stanovená jako model hospodaření jsou optimálním  věkem pro dosažení nejlepšího efektu z lesa. Jo, a doufat, že se za tu dobu podaří vylepšit a prosadit  ty zákony, okterých autorka luví, svědčí o její naivitě a nekušenosti.. 

Pan Fuksa v otázkách V. Moravce, vysílaných v neděli 6.února přiznal mimo jiné, že způsob prodeje dřeva u LČR nejde změnit na způsob, jakým obchodují jiní velcí vlastníci nebo státní lesy okolních zemí; velké dřevařské firmy by přišly o své zisky (ministr řekl "o investice") a donutily by ministra během krátké doby odstoupit. Tak byly podmínky nastaveny od roku 1992, tehdy začínající akciovky se mezitím "namlsaly" a nenechají se odstavit od "lizu" zadarmo.   Ministr Palas se o to jako první pokusil a pohořel.

R. Houška 12.2.2011 12:30

Vážená paní Petrová, od lidí vysílaných do politiky personami

typu pana Starky, jinými slovy, bílí koně mafiánů, nemohou nikdy ve vztahu ke státnímu majetku vymyslet nic jiného než krádež. Doufám, že už to lidé začnou konečně chápat a zařídí se podle toho. Ale nejspíš jsem přehnaným optimistou.

J. Urban 16.2.2011 8:53

Re: Vážená paní Petrová, od lidí vysílaných do politiky personami

Právě. Lesy a dálnice pak můžete klidně srovnávat - v míře zlodějen.