14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

KŮROVEC: Pořád se něco děje, někdy i dvakrát za den!

Dvakrát zařadila ČT24 problematiku kůrovce do svého večerního programu 30. července 2019. První část jsem vydržel sledovat až do konce, druhou už nikoliv. Domnívám se, že profesionalita veřejnoprávního media[1] by neměla spočívat jen ve výběru moderátorů s podmanivým hlasem a jejich neškodných hostů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 2.8.2019 9:59

Re: Zcela evidentně

Schwarzenberga i Švejnara vnímáte jako české politiky.

Takže k vám už jsem se vyjádřil v předchozím komentáři v 06:37 hodin.

M. Krátký 2.8.2019 9:47

Trestuhodná situace zaviněná našimi politiky !!!

Hájovny, postavené před více jak 150 lety zprivatizovány do poslední, lesníci vyhnáni ze své práce nebo již umřeli atd - Naprostý souhlas s autorem - písmeno za písmenem !!! Moje parcela na Sázavě bezprostředně sousedí se státním lesem - jezdím tam od roku 1946 - současný stav lesa 100% odpovídá autorova popisu.

J. Vintr 2.8.2019 9:44

Re: Bez ohledu co tady pán napsal

Les je poměrně velmi složitý ekosystém a děje v něm mají poměrně velkou setrvačnost. Sucha jsou normálním projevem přírodních cyklů a kůrovec tady byl od nepaměti. Že se teď přemnožil a likviduje ve velkém lesy, nebude zaviněno jen tím, že se napadené stromy hned nelikvidují. Příčina bude hlavně ve snížené obranyschopnosti stromů, kterou mohlo zase způsobit víc vlivů, které se sečetly. Jedním z nich je kromě sucha určitě stáří stejnověkych porostů. To, že dříve zásahy do lesa na kůrovce fungovaly, neznamená, že musejí fungovat vždycky. Kůrovec má velkou rozmnožovací schopnost a velký akční rádius. Pokácení napadených stromů ještě automaticky neznamená, že larvy kůrovce nedokončí vývoj a nerozletí se do světa. Takže pán to tady v článku poněkud zjednodušuje. Má ale nepochybně pravdu v tom, že v přístupu k lesním porostům dnes převažuje bezohledný komerční přístup. Lidé se zkrátka chovají "racionálně". Dnes vytěží les, který zasadili naši předkové a jestli tady budou mít ještě nějaké lesy naši potomci, je jim ukradené. Tento přístup se ostatně uplatňuje i v mnoha jiných věcech.

P. Chládek 2.8.2019 9:37

Vaše komentáře na NP bohužel nelze přehlédnout, stejně jako to, že jsou stále hloupější. Možná by to chtělo nějaké odborné vyšetření...

P. Chládek 2.8.2019 9:33

Svým stupidním komentářem jste pomyslný míč idiocie zazdil na svém hřišti, dutohlave.

P. Dvořák 2.8.2019 9:21

Re: Bez ohledu co tady pán napsal

Ale no tak.

Když vysušuji krajinu, nemusím to provádět tisíce let a přesto i podprůměrně inteligentní člověk může s úspěchem předpokládat, co se stane

Když nechám přemnožit kůrovce, nemusím pěstovat les tisíce let a přesto i podprůměrně inteligentní člověk může s úspěchem předpokládat, co se stane.

Když začnu dovážet nekonečné množství potravin do míst, kde nikdy člověk nežil, protože se tam nedá nic vypěstovat, nemusím to tam vozit tisíce let a přesto i podprůměrně inteligentní člověk může s úspěchem předpokládat, co se stane.

Když použiji jaderné (chemické, bakteriologické) zbraně, nemusím s nimi válčit tisíce let a přesto i podprůměrně inteligentní člověk může s úspěchem předpokládat, co se stane.

K. Janyška 2.8.2019 8:24

Zejména bruselská ČT 24.

To je rudočerný hnus... Dzp.

J. Vintr 2.8.2019 8:04

Bez ohledu co tady pán napsal

jsou lidské znalosti o fungování lesního ekosystému a vlivu hospodářského pěstování lesa velmi omezené. Stromy nejsou kedlubny, rostou dlouho, takže zkušenost, stará pouhých cca 300 let nemůže ani obsáhnout všechny zákonitosti fungování lesa. Proto takové řeči o "odborném pěstování trvale udržitelného lesa" je potřeba brát s velkou rezervou. Lidé zkrátka nevědí, co můžou svými zásahy do lesního ekosystému způsobit.

P. Dvořák 2.8.2019 6:37

Děsivé čtení po ránu,

natož před spaním.

Schwarzenberga jakožto českého politika snad může vnímat jenom dement. Stejně tak např. Švejnara.