5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Magor Milda , Mgr. etc. 9.4.2008 10:05

Re: Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Zásadně si stát má ponechat 51% akcií. Takže k předání privatizačním investorům by bylo 49%. Samozřejmě, kdo měl na podzim 89 peníze, byli veksláci, číšníci a řezníci. Větší částky se však nacházely v trezorech různých organizací, jestlipak je doloženo, kolik tam bylo a kam se to ztratilo?

Logicky musely nezávadné peníze přijít ze zahraničí. U českých zájemců by bylo nezbytné, doložit původ těch prostředků.

Antonín Hrbek 9.4.2008 9:54

Re: Zásadní problém byla ČNB

K propadu tempa růstu HDP ze 4% na -0,7% došlo v letech 96/97. To byl ještě kurs dolaru srovnatelný s výchozím kurzem 29,155 v roce 93. K explozi kurzu došlo po propadu růstu HDP a vrcholila až v roce 2000. Ale to bylo již tempo HDP 3,6%.

Pravdu máte v tom, že přičin ekonomické krize může být více. Nelze však tvrdit, že nebyla.

třetí 9.4.2008 9:50

Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Zajímavé také bylo, že se podniky privatizovaly do rukou zahraničních firem, ve kterých má majoritu stát. Správně by se tedy mělo hovořit o zestátnění Škody MB Spolkovou republikou Německo atd. Jsme prostě pitomci.

H.K. 9.4.2008 9:49

Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

 5/Akciová společnost je nepochybně lepší formou privatizace. Kdo by dostal do vlastnictví takto privatizované podniky? 

třetí 9.4.2008 9:47

Re: Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Ale kupónovka taky nenašla hned řádného hospodáře. To až ve třetím kole..."drobní akcionáři plačte". Kupónovka byla geniální nápad Třísky a Ježka jak okrást "legálně" celý národ. A to tak, že se na té akci budou občané sami podílet. Tedy tak, že dostanou kupóny, se kterými si nebudou vědět rady a dají je Koženým, Kelnerům a spol.

H.K. 9.4.2008 9:43

Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Komunisti v padesátých letech sebrali všechno všem. Z lidí udělali nádeníky, některé poslali na dlouhodobou převýchvu do lázní Jáchymov a některé zavraždili. To jenom krátce z historie.

Místo, aby privatizované podniky získaly vydáním akcií nové peníze, byly téměř veškeré investice doslova rozebrány. Kdo by koupil podniky, když lidé žijící v České republice neměli peníze?

Řádná privatizace se připravuje jako projekt, všechna aktiva musí být zajištěna a vyhodnocena, objem akcií, vydaných na trh, musí odpovídat těm aktivám. To se nějak mohl zastavit běh času? Ještě bych Vám chtěl připomenout, že v České republice bylo ve vlastnictví státu 100% majetku. Znáte stát ve kterém by bylo privatizováno 100% majetku?

Získané prostředky je pak třeba investovat do rozvoje.......Od koho by byly finanční prostředky získány?

Největší průšvih byla kupónová privatizace. Kuponová privatizace byla jedinou privatizační metodou kde nemohlo dojít ke korupci. Byla to jediná metoda při které dostaly občané alespoň nějaké peníze. Akciová společnost je nepochybně lepší formou privatizace. Kdo by dostal

třetí 9.4.2008 9:39

Re: tohle je taky peklo...

 ti, kterym se do roku 89 zilo lepe nez ted, kteri prozrali nejen svoji, ale i cizi budoucnost a zanechali dalsim generacim zem v ekomomickem, ekologickem a moralnim marasmu, ze ktereho se jeste nejakou dobu budeme vyhrabavat, ti at se jdou klidne bodnout. ....toto ,pane ,je demagogie. Pan Hrbek hodnotil pouze hodnověrnost knihy, používaných dat či formulací. Pokud nevěříte tomu, že úrovně z roku 1989 bylo dosaženo až v roce 2004, tak vám nelze pomoci.

třetí 9.4.2008 9:34

Re: Ja tedy nejsem

Pozor, pane, omyl. Pokud byste si soupl na ramena, nebudete měřit 394cm. To pouze v případě, že byste si stoupl na hlavu. Hezký den.;-)

Antonín Hrbek 9.4.2008 9:31

Jak mohu pozorovat,

tak většina diskutujících o knížce pánů Klause a Tomšíka vůbec neví, nebo ji nečetla. Třeba tím pomohu k jejímu odbytu a neskončí, jako jiná díla, ve výprodeji v Levných knihách. Jen tak mimochodem - kniha mi připomíná plavky pro seniorky. Něco málo co je pěkné se snaží poodhalit a to nepěkné hodně, ale opravdu hodně skrýt.

Sebekriticky musím přiznat, že nejsem ani profesor na VŠE, ani nemám desítky čestných doktorátů ani nepatřím k mladší generaci českých ekonomů, ani nejsem členem Bankovní rady, která se snaží ovlivňovat inflaci. Ledacos si pamatuji, mám rád fakta, umím spočítat kumulovaný zisk i kumulovanou ztrátu pro bilance, vím kdy a jak zodpovědně používat statistické metody, např. kdy používat směrodatnou odchylku jako vypovídající ukazatel variability, atd.

Pracuji s ukazateli na stejné bázi jako jsou uváděny v knize, pokud se někdo ve statistice poněkud vyzná, tak ví, že existují i takové kategorie jako jsou stálé ceny, srovnatelné ceny, ceny na bázi určitého roku atd. Samozřejmě že všechny přepočty jsou vždy zatíženy určitou chybou. Ale zodpovědnost za ně mají odborníci z ČSÚ.

Jsem vděčný za všechny věcné připomínky, ale ještě raději bych uvítal kvalifikované vyvrácení mnou uváděných údajů.

Jiří 9.4.2008 9:29

Re: Největší průšvih byla kupónová privatizace

Privatizace podle Vašich úvah by trvala neúměrně dlouho a pravděpodobně by ve výsledku znamenala ještě větší ztráty, je otázkou zda by vůbec někdy byla dokončena.

Analytik 9.4.2008 9:26

Zásadní problém byla ČNB

Když chce autor počítat, tak ať laskavě započítá do přepočtu cen inflaci a kurzový rozdíl.

Rozumnější práce dávají největší vinu centrální bance za neuváženou devalvaci koruny (zdražení dovozu nových technologií, nízký tlak na restrukturalizaci vývozu), tisku velké spousty peněz (roztočení inflace), rozdávání bankovních licencí jak na drátu, požadavek nízké likvidity bank a jiných subjektů půjčujících si peníze.

Ale jinak by přeci přebarvení soudruzi k miliardám tak snadno nepřišli.

Jiří 9.4.2008 9:26

Zkuste to!

Autor článku zasypal čtenáře množstvím údajů, názorů, kritických pohledů. Snaha ukázat jak  moc jsou autoři knížky mimo, co všechno neznají, co uvádějí špatně je velmi intenzivní. Dovoluji si však předložit takovou drobnou úvahu: "Není nakonec kniha napsaná a vydaná přece jen o něco lepší než kniha dosud nenapsaná a nevydaná?" Takže bych doporučoval panu Hrbkovi zkusit takovou útlou knížečku také napsat a vydat. Prosím zkuste to! Ono je totiž podstatně jednodušší psát kritické články o již hotové věci než vytvořit a vydat sebe útlejší dílko.

Magor Milda , Mgr. etc. 9.4.2008 9:14

Největší průšvih byla kupónová privatizace

národní majetek se tak rozdal, rozmělnil a zase dostal do špatných rukou. Místo, aby privatizované podniky získaly vydáním akcií nové peníze, byly téměř veškeré investice doslova rozebrány. Peníze šly docela někam jinam.

Protože v tom kalupu nebyl čas ani chuť udělat inventarizaci a zajistit národní majetek, bylo téměř vše, co nebylo přišroubováno, rozkradeno. Dodnes si těch zlodějů policie ani nevšimla, někteří z nich spoluúčinkovali, stejně jako justice. Velká část dnes velkých majetků vznikla tímto způsobem.

Řádná privatizace se připravuje jako projekt, všechna aktiva musí být zajištěna a vyhodnocena, objem akcií, vydaných na trh, musí odpovídat těm aktivám, pak se také nikdo neoprávněně neobohatí. Získané prostředky je pak třeba investovat do rozvoje toho odvětví, kde vznikly, část těchto prostředků pak patří těm, kteří je vytvořili, proto musí být vloženy do podnikových důchodových fondů, z kterého se připlácí důchodcům ke státnímu důchodu. Další část pak patří do sociálního fondu, z kterého se zaměstnancům platí nadstandartní zdravotní péče a stravování, společné akce, jako výlety nebo podniková chata. Akciová společnost je nepochybně lepší formou privatizace, než soukromí majitelé- magnáti.

cca1 9.4.2008 8:58

Re: Re: Jakou kvalifikaci asi získávají studenti tohoto 'profesora' a jeho podržtašek?

že k tomu vůbec došlo ! ;-)

0T0T0 9.4.2008 8:53

Re: tohle je taky peklo...

R^R^R^!

H.K. 9.4.2008 8:53

Re: Kupredu pod praporem neomylnosti !

R^R^R^R^R^:-D

H.K. 9.4.2008 8:50

Re: Jakou kvalifikaci asi získávají studenti tohoto 'profesora' a jeho podržtašek?

Co považujete za největší chyby transformace  z socialistického na tržní hospodářství v České republice?

0T0T0 9.4.2008 8:41

Re: Jsou lži a statistiky

Máte úplnou pravdu. Pan Hrbek je asi skvělý statistik a ekonometr, ovšem jeho analýzy nemají s realitou nic společného. V záplavě procent se nám pan Hrbek utopil a reálný svět, o kterém ekonomie je, mu významně unikl. A co se týče faktických údajů, je třeba, např. u vývozu, uvést jeho strukturu a další podrobnosti, jinak jsou takto podaná statistická data zcela bezcenná.

Ašek 9.4.2008 8:32

Re: najděte si na něm něco, co si zaslouží kritiku

A bolšani se zase mohou smát a skákat přes kaluže.Ať žije pětiletka za tři roky jak to bylo.;-P

jojo 9.4.2008 8:12

astrolog Hrbek ze stratosfery

Astrolog hrbek nam zase vesti z koule.

cca 9.4.2008 8:08

upřimně

čo bolo to bolo, a bylo nám o 15 let méně, zlaté časy na ZŠ ;-)

franta 9.4.2008 8:06

Pravdu má náčelník !

franta 9.4.2008 8:04

najděte si na něm něco, co si zaslouží kritiku

Pokud umíte číst, tak to právě autor udělal.

Honza 9.4.2008 7:50

demagogie

Vážený pane, zkuste se zamyslet, co představovaly ty Vámi zmiňované stovky miliard producke či ztracené produkce. Co a pro koho se vyrábělo a zda se to mohlo vyrábět dál. Buďte tak laskav a neblbněte lidi. Pokud Klause nemáte rád, což z Vás kouká ze všech stran, najděte si na něm něco, co si zaslouží kritiku, jako na každém se takové věci najdou. Jenže by to asi nikoho tak nezaujalo že?

 

Magor Milda , Mgr. etc. 9.4.2008 7:27

Jakou kvalifikaci asi získávají studenti tohoto 'profesora' a jeho podržtašek?

Zde narážíme na problém našich  'vysokých' škol ekonomických. Studenti, vychovaní Václavem Klausem přece nebudou lepší, než jejich učitel. Dokud se naše vysoké školy nezbaví zbytků nomenklatury, nemůže být lépe.

Finist 9.4.2008 7:17

Re: Re: nevím,

Mě v tom článku fascinuje ten geniální závěr vyvozený z těch makrodat, že se mezi lety 89 až 93 zhoršilo využití dostupných zdrojů.

Stejně mi ale vrtá hlavou, jak mohl vůbec někdo v roce 90 nebo 89 dokázat spočítat, jaké je u nás HDP. Bez existence tržních cen totiž to číslo nemá žádný smysl a v lepším případě jde o nějaký odhad založený na tom, jaké byly ceny obdobného zboží někde v kapitalistickém zahraničí. Ale jestli Klaus v té knížce nevysvětluje, proč se tahle čísla nedají brát moc vážně, tak je to imho docela chyba.

Kanuk 9.4.2008 7:00

Jsou lži a statistiky

Autorovým argumentacím se ani nesnažím porozumět. Jeho čísla vůbec nesouhlasí se skutečností, že během existence RVHP mnoho československých továren jelo na tři směny, a po rozpadu RVHP najednou neměly do čeho píchnout.

BOMBON 9.4.2008 6:56

Re: mylná je představa, že Václavc Klaus rozumí rkonomii

tihle salonni posttransformatori me bavi... nekde uslysi nejakeho brouka pytlika a opakuji ho pak jako nejakou mantru...  jako napriklad "privatizace byla provadena bez pravniho zakladu"

on sice nebyl (a neni) nikdo, kdo by rozumne zakony prijimal, nebyl (a skoro neni dosud) nikdo, kdo by podle nich soudil, policajti jak stali za prd tak za prd stoji, ale hlavne ze "privatizace byla provadena bez pravniho zakladu"... vse se odehrava za souhlasneho hykani dementu kteri voli stale stejna hovada a zlodeje, kteri jim potom (vecne placicim) vladnou...

je prekvapive, jak ani nekdo z harwardu nemuze poukazat na to, ze by celkove bylo neco lepsiho a efektivnejsiho nez ona zavrhovana neviditelna ruka trhu.... samozrejme, v teorii lze vymyslet cokoliv, ale prekvapive spousta z tech veci, ktere popsali v onom 18 stoleti dodnes funguje.

aby vas, hrom po poli honil, viktore...;-)

viktor 9.4.2008 6:30

mylná je představa, že Václavc Klaus rozumí rkonomii

je patrno, že ji studoval v obdobá dialektického materialismu, kdy byla přeceněna tzv, základna, takže Klaus se věnoval hlavně ekonomii: morálka,právo, právní vědomí, věda atd. počká (tzv.nadstavba). Za období privatizace to mělo ošklivé následky, byla prováděna bez právního základu. Podobně neviditelná ruka trhu, oblíbená Klausem, je převzetím  teorie z období začátků kapitalismu - tedy z konce 18.století - viz A.Smith, Bohatství národů. Je patrno, že nestudoval ekonomii na Harwardu.

Pavel Kořenský 9.4.2008 4:15

Re: nevím,

No ono bohatě stačí, že autor mlží kolem exportu v letech 1990-1992, počítá export v korunách a poněkud ignoruje fakt, že kurs koruny se v těch letech "maličko" měnil. :-)

Ono když se ty napůl zrezlé lokomotivy prodaly do nějakého Šmudlistánu v roce 1990 za 10M USD, bylo to 200M korun. Když se prodaly za 1M USD stejné, jen rezavější lokomotivy do jiného Šmudlistánu v roce 1992, byla to miliarda korun. To nám ta exportní bilance hezky naskakuje :-)