28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

ITÁLIE: Prokletí dotací

Nevalná ekonomická výkonnost Itálie se stala prakticky konstantou posledních let. Již samotný přehled titulků za poslední měsíc vypovídá o mnohém: Dvacet let, a žádný výsledek – Porouchaný hospodářský model (časopis Forbes);

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 7.5.2018 15:51

Uživatel požádal o vymazání
J. Kratochvíl 7.5.2018 15:44

Pane Kohoute, politici,

kteří společnosti vnutí pouze starost o peníze a mamon, což jsou jejich nejvyšší hodnoty nad všemi jinými hodnotami, tak tato společnost špatně skončí a nakonec přijde i o ty peníze.

Dotace a přerozdělování finančních prostředků jsou základními nástroji řízení státu. A toto činnost se dá dělat buď dobře nebo špatně jako jakákoliv jiná činnost a nedá se nahradit nějakými ideologickými poučkami.

O. Uživatel 7.5.2018 15:31

Uživatel požádal o vymazání
J. Kratochvíl 7.5.2018 15:24

Re: Odpověď..

Diskutovat nemusíte, jenom bych rád připomněl např. ČOI a další jsou státní instituce, které chrání občany před zloději a podvodníky, viz methanolová aféra, která měla na svědomí přes 50 lidských životů, kde byla neviditelná ruka trhu.

Diskutovat nemusíte, ale jste hlupák, jestli toto nevidíte.

K. Janyška 7.5.2018 14:32

Re: Peníze zadarmo křiví společnost.

Co je to křiví společnost ? A co je to společnost ? Dzp.

O. Uživatel 7.5.2018 14:05

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 7.5.2018 13:01

Uživatel požádal o vymazání
M. Pesat 7.5.2018 12:52

Re: Tak se pokuste a debatu otevřete. Jaká dotace se povedla?

"Jisté je, když necháme peníze tomu, kdo je vydělal, investuje (utratí) je určitě lépe, než ten, kdo je vydělat neumí a proto potřebuje dotace."

To je samozrejmne dogmaticky blabol, docela by me zajimalo zda jste v zivote podnikal? Firmy si bezne jdou na burzu pro "dotace" kapital a spousta z nich padne na hubu, za cizi penize, danove prazdniny, to jsou dotace/pobidka, to delali uz panovnici ve stredoveku. Problem jsou lide, kuprikladu ten aquapark nekde v Cechach. Postaveny z dotaci EU, a po dostaveni se zjistilo ze tam neni dost vody. Nebo dalnice kam se do zakladu/misto kameniva/ naveze normalni sut/odpad ze skladky a potom se to propada/vlni. U vas modrobolsanu je zasadni problem stejny jako u vasich rudych brachu, vsude cpete ideologii/dogmata a obraz nepritele. Take to podle toho vzdy "dopadne".

Cest :-)

O. Uživatel 7.5.2018 12:20

Uživatel požádal o vymazání
J. Kratochvíl 7.5.2018 12:04

Re: Odpověď..

Chci tvrdit, že základní vinou na zneužívání dotací je tržní ekonomika, resp. neviditelná ruka trhu, která nedokáže ohlídat nejen zneužívání dotací, ale i prostou kvalitu služeb a zboží. Jak jste si všiml stát musí svými kontrolními orgány tento nedostatek tržní ekonomiky nahradit...

V jižních regionech musí se peníze - dotace hlídat více než v severských regionech.

Dotace a přerozdělování státních a nejen státních financí jsou základními nástroji v řízení státu a společnosti.

O. Uživatel 7.5.2018 12:04

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 7.5.2018 12:01

Uživatel požádal o vymazání
P. Kubáč 7.5.2018 11:56

Peníze zadarmo křiví společnost.

Nejenom dotace, ale i nerostné bohatství paradoxně vede k zaostalosti a nepracovitosti.

Na druhé straně jsem nikde nečetl rozumný rozbor jestli by se dalo obejít zcela bez dotací, a to i ve sférách, které nejsou pro soukromý sektor dostatečně lukrativní.

O. Uživatel 7.5.2018 11:44

Uživatel požádal o vymazání
J. Kratochvíl 7.5.2018 11:43

Re: Tak se pokuste a debatu otevřete. Jaká dotace se povedla?

Pane Chodovský, opět opakujete modrobolševické žvásty, bez důkazů. Co kdybyste zrušil rovnou peníze, o ty přece jde v první řadě při korupci.

J. Kratochvíl 7.5.2018 11:36

Otázka pro pana Kohouta

Mohl byste připustit, že nevýkonnost, korupce atd. není vina dotací, ale systému hospodaření v daném regionu. Nebo si myslíte, že v severských zemích se nedotuje?

K. Janyška 7.5.2018 11:07

Eudotace jsou jen a jen korupčním jednáním a prostředkem

z kradených peněz, pomáhající Německu snáze budovat IV.říši německou. Kdo to není schopen pochopit je tohoto zločinu podporovatelem... Dzp.

O. Uživatel 7.5.2018 10:51

Uživatel požádal o vymazání
J. Hrbek 7.5.2018 10:39

Historicky nic nového...

už indiáni prodávali to nejcennější (půdu) co měli za to co jim nejvíce škodilo (pálenka), my místo půdy prodáváme svojí nezávislost a dostáváme za to dotace, které narušují spravedlivou konkurenci a vytváří nové obory "odborníků" na přerozdělování a lobismus :/

F. Houžňák 7.5.2018 10:34

Ano, každý, co jel autem po Itálii, zjistil,

že poplatky za dálnici se platí jen do Neapole, od Neapole dolů se neplatí nic. Když jsme se ptali místního rodáka, proč, řekl nám, oni by to stejně neplatili a co by se náhodou vybralo, tak by se rozkradlo. Jednodušší je nevybírat. Stejně tak je tam běžné stavět načerno a když jsou úřady moc neodbytné, stavbu opustíte a nikdo po vás nic nechce. Proto je tam tolik nedokončených staveb-ruin. Daně z koupě nemovitosti se platí z odhadní ceny, která bývá tak čtvrtinu ceny skutečné, a "doplatek" jde v hotovosti z ručky do ručky přímo v úřadovně státního notáře, který se právě po potřebnou dobu dívá jinam. Tak to chodí v jedné ze zakladatelských zemí Evropské Únie.

M. Pesat 7.5.2018 10:33

Tak se pokuste a debatu otevřete. Jaká dotace se povedla?

Tak se pokuste a debatu otevřete. Jaká dotace se povedla?

tak to si troufnu tvrdit, ze drtiva vetsina dotaci se povedla. Povedla asi nebude uplne spravne slovo, protoze s dotacemi/verejnymi penezi se obecne hospodari spatne/neracionalne. Modrobolsanska zvasty/mantry/dogmata, ze dotace do kapitalismu nepatri, to si soudruzi nechte mezi stejne vyplachle gumicky do modreho koutku. Prectete si knihu Hlava XXII, o otci postavy major Major, ktery zbohatl na dotacich na nepestovani jeteliny, a pokazde kdyz dostal dalsi dotaci, nakoupil pole/pozemky a zazadal o dotaci, ze ne tech polich nebude pestovat jetelinu. Jeho heslo: jak "zasejes" tak sklidis. Polsko je sice stejna kolonie/montovna jako CR/Slovensko, ovsem Polsko v roce 1990 zacinalo s 50'ti miliardami USD dluhu, totalne rozmlacenou infrastrukturou a totlane zaostalym/nevykonnym prumyslem. Zajedte se tam podivat dnes. CR mela v roce 1990 oproti Polsku min. 30 let naskok, ceske zemedelstvi min. 50 let. V Polsku se samozrejmne/stejne jako v CR/Slovensko/ spousta tech penez z dotaci rozkradla/prosustrovala, o tom zadna, ale rekl bych, ze znacna cast prispela k tomu ze Polakum se obecne dari jako nikdy predtim. To co pise soudruh modrobolsan Kohout o Italii, to v zasade plati i o jihu byv. Jugolsavie, hlavne Kosovo/Makedonie, tam se z federalniho rozpoctu cpaly po desitky let dotace, ktere rozkradla mafie. Proto se napr. Slovinsko uz davno chtelo od Jugoslavie trhnout, protoze na ten zbytek tezce doplacelo.

Cest :-)

P. Lenc 7.5.2018 9:45

Re: Hodnoceni dotaci

Ano, ale pro někoho je váš názor nepochopitelný.

P. Lenc 7.5.2018 9:44

Re: Každé euro z Bruselu

Souhlas pane Zingo.

O. Uživatel 7.5.2018 8:51

Uživatel požádal o vymazání
K. Janyška 7.5.2018 8:44

Dotace jsou jen a jen korupčním jednáním a prostředkem

Německu snáze budovat IV.říši německou. Kdo to není schopen pochopit je tohoto zločinu podporovatelem... Dzp.

F. Kusák 7.5.2018 8:33

Re: Hodnoceni dotaci

Samozřejmě, máte pravdu, ale jestli jste se někdy pohyboval mezi podnikateli, pak víte, že ti nejúspěšnější, byli právě ti nejšetrnější. Jak se říká:"bohatství začíná od desetníku" a rozmařilost se tu nenosí. Teprve, až když zbohatnete, můžete se stát altruistou. To je moje životní zkušenost a nestěžuji si.

O. Uživatel 7.5.2018 8:20

Uživatel požádal o vymazání
F. Kusák 7.5.2018 8:06

Re: Hodnoceni dotaci

No, já Vám to řeknu naplno, je to neustále omílané Čapí hnízdo. Padesátimilionová dotace na počátku a k tomu miliardová investice z veleúspěšného Agrofertu. Nádherný areál, hotelový komplex, mini zoo a další zajímavosti. Takový úspěšný projekt by si zasluhoval obdiv. Co by tam asi bylo, kdyby se nic nezrealizovalo a zisky z Agrofertu by končily někde v daňových rájích. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Jenže naší českou snahou je, ty úspěšné kriminalizovat. Neznám jiný důvod než závist a možná hloupost, protože si někteří z nás nevidí na špičku nosu.

O. Uživatel 7.5.2018 7:19

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 7.5.2018 7:15

Uživatel požádal o vymazání