26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

HYDROLOGIE: Chceme mít v budoucnu dost vody v Česku?

Nezabývejme se světovou globalizací, kosmickým podnebím, emisemi, klimatickými změnami nebo koloběhem vody na zeměkouli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Jášek 15.3.2019 2:01

A nestačilo by, trochu zregulovat zemědělství ?

Já myslím, že ano.

Samozřejmě trochu dost.

P. Dvořák 15.3.2019 2:18

Fakt máte dojem,

že je nedostatečně zregulované?

P. Jášek 15.3.2019 3:59

Nemyslím ekonomicky

A. Bocek 15.3.2019 5:43

Re:

například začít striktně orat po vrstevnici,podpořit nejpracovitější protipovodňové dělníky -žížaly biohumusem na úkor chemie, přestat s ekonomickými nesmysly jako kukuřice na kWh,biolíhem do benzínu a řepkou Babiškou do nafty.

V. Kotas 15.3.2019 7:12

Re:

Biolíh a řepka do nafty jsou výmysly zelených pošahanců evropských i zdejších. Stejně tak jako likvidace skotu - hnoje od něho do půdy. Slámou se topí v elektrárnách, teplárnách.

R. Langer 15.3.2019 7:53

Re:

Přesně. Lidi to volí, a pak se tomu hrozně diví...

P. Rada 15.3.2019 8:00

Re:

Ano biopaliva jsou v našich podmínkách pravidelně neekonomická. Na druhou stanu se ale topení dřevem rozmáhá už prostě proto, že o ně není zpracovatelský zájem. Toto ale nejspíše bude jen několik desetiletí trvající místní trend.

Postupný rozvoj sucha totiž zřejmě omezí i tvorbu biomasy včetně té na krmení skotu. Produkce výživy je ale pro obyvatelstvo přes skot více jak 100x! náročnější proces a tak i stokrát dál nejspíš poklesne poklesne možnost velkoplošného hnojení půdy.

Znovu mi to pane Kotasi vychází, že nevíte co se děje a jaké má co důslefky. Tu a tam sice kravičku může někdo vhodně mikroklimaticky položený mít protože ta je schopná překvašováním získat živyny i ze zcela uschlé píce ale jde spíše o ojedinělost protože při pěstování suchomilných obilovin lze jejich produkty dlouhodobě skladovat. Bylo by ale obecně hrubě kontraproduktivní jejich množství zmenšovat přes další obecně nevýhodnou transformaci skotem.

P. Jášek 15.3.2019 8:32

Re:

Tak, zmenšit plochy, vysadit větrolamy, i u cest - je děsivé řídit po Hané po cestě mezi několikahektarovými lány bez jediného stromu. Dovedu si představit kolik ornice odnese trochu silnější vítr.-, zákonem vymezit plochy na remízky a udělat, třeba desetileté, plány obhospodořování polí. Ze zákona.

ZAKÁZAT NA POLÍCH PĚSTOVAT PALIVA A ZAJISTIT STOP STAV ZÁBORU ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY K JINÝM ÚČELŮM!!!

Jsem pravičák, ale tady začíná jít o krk našich vnuků!

Pane Bocku, žížaly to opravdu nezvládnou a moderní hnojiva jsou už skoro bez vedlejších účinků.

A taky nakopat (_!_)všem úředníkům z různých povodí a Lesů české republiky. Víte jaké bylo zaměstnání Josefa Ressela, vynálezce lodního šroubu? Byl státní inspektor přes lesy! Už za monarchie si dřevo hlídali, strategická surovina.

A. Bocek 15.3.2019 8:55

Re:

Můj děda po příchodu do pohraničí měl na 13 ha orné půdy 13 dobytčích jednotek, vše zaoral a to ještě přihnojoval ledkem. Dnes má místní zemědělec 1000 ha a na jednom kopci celoročně pase krávy , takže hnůj zůstává na 20 ha kopci.Jílovitá ztuhlá povrchová vrstva zůstává bez života a dotovaná řepka vyžaduje NPK,herbicidy,pesticidy fungicidy a středně velký lijavec pak splachuje a splachuje. Bez změny ve způsobu hospodaření zaschnem.

P. Jášek 15.3.2019 9:04

Re:

Zase pozor, Váš dědeček, jako můj, měl 26q z h!

Některá hnojiva také brání rozšíření nemocí z plodin na člověka. Plísně atd.

Já jenom vím, jako zemědělec, že je to všechno potřeba zmenšit!

P. Rada 15.3.2019 1:39

Lze zajistit vodu vodu v krajině přehradami?

Autor tvrdí, že u nás to lze. Zřejmě přitom ale přehlédl co sám publikuje a nedomýšlí jaké to má další důsledky (nepoměr srážek a odtoku způsobuje odpar který by s volné hladiny ještě narostl). Neuvádí jaký je trend srážkovosti posledních pět let a hlavně výhled (pokles). Pomíjí jaký trend má odpar vody vůči teplotě (progresivní růst s postupem klimatické změny). Suma sumárum na to zřejmě nebude dost vody.

Zanedbává ale i relief naší zvlněné až kopcovité krajiny a možná i fakt, že voda má tendenci téci s kopce protože na docílení opaku by bylo nutné průběžně dodávat odpovídající energii. Neuvádí ale kolik a kde ji vzít.

Pokud přes takovéto nedomyšlenosti někdo horuje pro superprojekt, tak mi v případě realizace vychází nejen super-ostuda pro dopředu zřejmou nefunkčnost ale hlavně promrhání celospolečenských super-investic.

Kdo by na toto vše asi tak doplatil?

V. Kotas 15.3.2019 7:16

Re: Lze zajistit vodu vodu v krajině přehradami?

Některých místech/regionech ano, jinde stačí i jen rybníčky - jejich soustavy na každém vhodném místě. Retenční nádrže u velkoskladů, parkovišť.

P. Rada 15.3.2019 7:30

Re: Lze zajistit vodu vodu v krajině přehradami?

Všechny otevřené vodní plochy v období sucha výrazně zvyšují ztráty vláhy která je v podzemí nezbytná pro udržení živořící vegetace. Přehrady až ty rybníčky mohou sice mít zásadní význam pro lokální zásobování vodou ale negativně naopak ovlivnují množství vody v krajině protože ji stáhnou na místo kde ji odpařují. pradu by jste měl pokud by jste jim zaktyl povrch proti odparu. To se také u některých vodohospodářských děl v suchých oblastech praktikuje ale zas zejména s cílem aby zůstala dostupná alespon pitná voda.

R. Langer 15.3.2019 7:54

Re: Lze zajistit vodu vodu v krajině přehradami?

Nesmysl. :-P

P. Rada 15.3.2019 8:11

Re: Lze zajistit vodu vodu v krajině přehradami?

Nesmyslně tak akorát reagujete. Možná Vás to negování ale baví.

Pokud to myslíte vážněji - zkuste si někdy udělat pokus s tím kolik vody se odpaří s misky otevřené a s misky s víkem.

Není to ale pokus zas tak jednoduchý jak se zdá. Existují totiž povětrnostní podmínky kdy může voda nad volnou hladinou přibývat. Užitečné by ale mohlo být aby jste si na to vše přišel sám. Někde se místo víčka proto používají balonky:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cerne-koule-na-nadrzi-u-los-angeles-zachrani-vodu.A150812_173155_zahranicni_aba

O. Kratky 15.3.2019 12:47

Re: Lze zajistit vodu vodu v krajině přehradami?

Prosím o odkazy na zdroj informací...