26.5.2024 | Svátek má Filip


Diskuse k článku

HISTORIE: Poznámka k výročí privatizace

Je třeba pochválit, že týdeník Ekonom připomíná klíčové události naší moderní historie, které formovaly náš dnešek. Je to potřebné o to více, že již uplynula dostatečná doba k tomu, abychom se je mohli pokusit objektivně hodnotit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 8.2.2021 13:05

Můj názor je shodný.

Ad 2): Ti, co vystartovali za patnáct let poté, s generálskými radami, čučeli mnohdy v roce 1992 na drát a něco koktali. Pamatuji se.

Ostatně - i Václav Havel tehdy chtěl, aby rozhodovali vítězové voleb. Pak mu to Šiklová, Uhl, Dienstbier, Pithart poněkud rozmluvili. A on zavedl "blbou náladu". Protože ji začal mít on.

M. Sedláček 8.2.2021 13:05

Souhlas, ale těžko to vysvětlíte bývalému komunistickému papaláši.

M. Sedláček 8.2.2021 13:03

Kratochvíl není socan, ale pravověrná komunistická onuce.

M. Sedláček 8.2.2021 13:02

Také si to pamatuji. Nebýt Klause, tak jsme byly v řiti.

Š. Hašek 8.2.2021 12:57

Řekl bych, že je.

Víte ......... zrovna včera se jedna tlustá, s pěti plnýma nákupníma taškama, v tramvaji rozčilovala, že je načisto ožebračená. A její syn nemá auto a snacha nemá myčku nádobí ...... .

Zkráceno. Uznávám, že nevyjadřuje složitost problematiky přechodu z husákova k něčemu rozumnějšímu.

Hodně toho chválím. Slovo hodně se nerovná 98.68%.

J. Kindl 8.2.2021 12:53

Tržní ideologie je stará jako lidstvo samo.Existovala v době kterou jsme si označili jako feudalismus a nedokázali ji zcela vymýtit komunisté. Zanikly naše tradiční a světově uznávané firmy, prtože je komunisté ukradli oprávněným vlastníkům a přivedli jej na pokraj bankrotu. Po roce 199O nebyl o tyto výrobky zájem ani doma natož ve světě. Takže musely uzavřít své provozy. Na sklad se dalo vyrábět za komunistů, ale ne v této době. Díky privatizaci se máme tak, jak nikdy v historii.

Š. Hašek 8.2.2021 12:52

Komárek: Právě jsem se vrátil z Kuby ...... a DM vidím tak na 4.28 Kč, maximálně. Říšskou banku odrovnáme Švejnarem.

Miloše Zemana to dost posléze pustilo (musel bystře reagovat na maratónce Klause). Komárek někam zmizel .......

Š. Hašek 8.2.2021 12:47

R^

Detaily a malinké moje nesouhlasy prakticky neměřitelné.

Z. Lapil 8.2.2021 12:47

Jak vás tak čtu - rozumím tomu dobře, že byste ani nezaváděl chozraščot, ale naopak rovnou zrušil jakákoliv ekonomická kritéria hospodaření a tím se odstřihl od informace, co a jak moc je v národním hospodářství potřeba? Protože říkejte si svému řízení třeba i rozumné hospodaření s majetkem státu, tak ve chvíli, kdy nevíte, kolik jsou lidi za zboží ochotni zaplatit, ocitáte se bez informací a kromě jistě potřebného zboží nutně produkujete také blbosti a neprodukujete potřebné věci.

Nebo si snad myslíte, že je i to nejrozumnější a nejneúplatnější vedení schopné vědět, jestli doma potřebuju mikrovlnku nebo si jídlo radši ohřeju na pánvi?

Protože jakákoliv rozhodnutí o spotřebě je kompromisem mezi "chci" a "mám na to". A tohle rozhodnutí za mě žádná vláda ani komise udělat nedokáže.

P. Sura 8.2.2021 12:46

Ten "právní rámec" se právníci naučili především zneužívat. Proto taky může premiéra dělat Babiš.

P. Sura 8.2.2021 12:40

"Socana nepředěláš, jenom se ti vybarví...." (Čapek)

P. Sura 8.2.2021 12:38

O "lidový kapitalismus" usilovali Zeman a Komárek. Je zřejmé, že je dobře, že nedostali šanci.

R. Langer 8.2.2021 12:38

Ano, soudruhu, je jasné, že se ti zatraceně stýská po starých dobrých časech, kdy jsi ještě dělal předcedu MNV. :-P

T. Hraj 8.2.2021 12:28

"Opět zvítězila ideologie tržní ekonomiky nad rozumným hospodařením s majetkem státu" tak to je opravdu hard core.

O. Uživatel 8.2.2021 12:26

Uživatel požádal o vymazání
A. Nový 8.2.2021 12:23

Vaše blbost také nemá právní rámec.

A. Nový 8.2.2021 12:17

A vy jste komoušký skutr. ;-D;-D

A. Nový 8.2.2021 12:13

A co byste o blba komouše chtěl rozumného?!

M. Krátký 8.2.2021 12:01

taky to tak dlouhobně vidím i chápu - děkuji R^R^R^

M. Krátký 8.2.2021 11:58

babičky MĚLY - jinak samé blbosti !!!!!!

J. Kratochvíl 8.2.2021 11:29

Tato katastrofa se dá srovnat pouze katastrofou na Bílé Hoře, kdy jsme upadli do úpadku na tři sta let. A potom celé 19.století měli naši obroditelé co dělat aby to napravili a to jsme měli na konec štěstí na TGM, který nakonec celou obrodu završil. Nevím jestli se v budoucnu se najdou opět obětaví obrozenci nebo nějaký budoucí TGM.

J. Kratochvíl 8.2.2021 11:14

Jediné s čím mohu s Weiglem souhlasit, že bychom si měli toto výročí neustále připomínat a abychom na ně nezapomněli.

J. Kratochvíl 8.2.2021 11:10

Naše babičky měli přísloví, že samochvála smrdí a to platí plně na Klause a jeho chlapce, když se chválí.

Tzv Klausova privatizace byl nesmírný ekonomický průšvih pro naši zemi. Opět zvítězila ideologie tržní ekonomiky nad rozumným hospodařením s majetkem státu. Byl to opak toho co udělali komunisté také z ideologických důvodů tím, že ekonomiku znárodnili. Při znárodňování sice zaniklo mnoho firem, ale ve srovnání s Klausovou reformou privatizace to bylo zanedbatelně málo. Při totální privatizaci zanikly nejen jednotlivé firmy, ale celá odvětví, které měli na našem území tradici již od 19.století a tyto obory jsme ovládali.

Výsledkem toho je nynější stav. Zanikly naše tradiční a světově uznávané firmy, díky tomu nemáme kontrolu nad ekonomikou ve vlastní zemi, nejsme suverénní a svobodní v rozhodování. Ročně odchází z naší země stovky miliard korun, které chybí následně ve státním rozpočtu. Díky tomu dochází k zadlužování, nestaví se infrastruktura, dálnice železnice a energetické zdroje.

Tak to je výsledek tzv. "úspěšné transformace" podle Klause, kterou tady jeho chlapci z ODS prosadili navzdory všem alternativám.

O. Istvanfy 8.2.2021 10:44

Poznal som chlapíka, ktorý okradol (štátnu)firmu o slušný balík a potom tvrdil, že nevedel, že to ide inak a lepšie.

M. Valenta 8.2.2021 10:34

Čapí hnízdo, či polní špitál...

M. Pivoda 8.2.2021 9:47

Světový technologický vývoj probíhal nejen v době české privatizace, ale i v době ekonomických krizí a válek. Furt!

Kdo (z různých geopolitických důvodů a různých priorit, včetně české privatizační) zanedbal technologický vývoj, který je určující pro dnešní 21. století, těžko ho později dohání. Proč? Ti "technologicky vpředu" na vás totiž nechtějí džentlmensky počkat. Konkurence, která vznikla v procesu pozemské evoluce, doposud nezanikla.

Je to docela složitá "ekonomická hra", sledovat alternativní postupy technologického vývoje, které měnily pozemský svět: jak v tržní (kapitalistické), tak i plánovité (socialistické) ekonomice. Například to, jak v osobních počítačích neuspěla velká respektovaná firma IBM (a určitě i s vysokým morálním kreditem), by se mělo v českých školách učit povinně. Nikoliv jen historie české jednorázové privatizace. Na historickém obzoru totiž není další privatizace ekonomiky, ale spíše opačný postup (a to nikoliv jen kvůli komunistickým ideálům).

Pro zemi v geografickém srdci Evropy bude možná dobré také připomenout (zde v jazyce českém, tzn. i pro důchodce se znalostí ruštiny), že že hlavní současný směr technologického světového vývoje dnes určuje člověk z Jižní Afriky. Ha. Ha. Ha.

https://www.novinky.cz/veda-skoly/clanek/vynalezce-a-vizionar-elon-musk-vypracoval-se-v-hvezdu-sveta-technologii-40349426

Český cestovatel Miroslav Zikmund před několika lety vtipně sarkasticky poznamenal, že jemu, Zikmundovi, člověkovi z někdejší výspy pokroku, dnes posílají e-maily někdejší lidojedi. Ti, kteří nic neprivatizovali.

M. Valenta 8.2.2021 9:40

Jedním z důsledků velké privatizace, která proběhla ve zrychleném řízení a bez právního rámce, je dnešní vláda Agrofertu s šílenostmi jako je Čapího hnízda či polní špitálu bez obsluhy za 100 mega.

D. Polanský 8.2.2021 9:24

Pokud jde o kuponovku, dobrý. To, že někteří dali akcie fondům, byla jejich blbost.

D. Polanský 8.2.2021 9:23

Brzy? Pak již budou jiné problémy, a ti co o tom budou psát, již nebudou pamětníci. Už je pozdě.

D. Polanský 8.2.2021 9:22

Malá šla, veliká přes privatizační projekty to byla z větší části rozkrádačka. Předložil si projekt, odfajkli ti ho, a byl si najednou milionář. Pak si finance vytuneloval přes veliké platy vedoucích, co šlo si prodal a nechal sis postavit alespoň jeden krásný veliký rodinný dům. Potažmo i dětem. Když už autor o tom píše, měl alespoň uvést banky, které jako klekly. Ovšem většinou neklekli majitelé. Viz jejich majetek.