26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

GLOSY: O světě a politice (26)

Odmítám dívat se na komunistickou éru jako na jakýsi monolit, v němž se nic nedělo a z něhož vyčníval jen rok 1968. Jde samozřejmě i o vědomě zvolenou hloubku pohledu a o velikost zvětšovacího či zmenšovacího skla, se kterým se na toto období díváme. Konstanta to ale – z hlediska života v té době – určitě nebyla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 23.8.2020 12:53

Málo koho by napadlo ...

"... A hodně mimo byli i autoři, kteří před čtyřiceti nebo padesáti lety předpovídali rychlý výpad pozemšťanů na jiné planety. ... Tady je ovšem vysvětlení poměrně snadné - počátkem 70. let by asi málokoho napadlo, že zájem o vesmír takhle rychle opadne. ..." Toto je citace z článku ve včerejších Lidových novinách (22.:-)2020) na straně 15.

Doporučení. Musíte důsledně rozlišovat, prosím, zda pisatel je politický novinář, propagandista, případně ekonom, který si vůbec neuvědomoval technické problémy s tím spojené. Vězte, že cesta na Měsíc (20. července 1969) byla na hranici tehdejších technologických možností v politicky/propagandisticky vypjaté mezinárodní situaci.

Pozor. Opak. Ve 21. století si ekonomové neuvědomují důsledky exponenciálního růstu informačních technologií - a možných, riskantních společenských důsledků v dohledné době budoucí, tzn. ve 30. letech 21. století. Neuvědomuje si toto ani bývalý český sci-fi spisovatel, a proto zde, na jeho NP, dostává tolik prostoru dnes zcela nevýznamný český stařík Klaus, člověk minulosti - i s jeho institutem IVK. Ano, hledejte poučení v naší minulosti, ale nezapomínejte, že naše budoucnost bude podstatně jiná, než byla naše minulost. Dnešní 21. století je především o rychlém technologickém vývoji, který rozhodne všechno podstatné.

Vyčerpal jsem povolený počet znaků svého diskusního příspěvku.

P. Milan 23.8.2020 15:22

Přitom stačilo napsat: "Mám v tom hockey".

M. Pivoda 23.8.2020 15:47

Stačí napsat: Komentuje ekonom Prokop!