21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

GLOSY: Euro a Schengen

V rámci předjarní inventury svých textů vybírám z přehršle poznámek k aktuálním pomíjivým tématům několik málo významnějších nadčasových tezí. Šestý díl je věnován euru a Schengenu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 21.3.2020 11:52

Ona by ta integrace byla přijatelnější, pokud by Brusel neovládali rudozelení šílenci.

A společnou identitu by bylo možno budovat na mnohasetleté tradici společného boje proti islámu!

Největší problém je jazyková bariéra, logicky by se muselo přejít na angličtinu, jazyk obchodního i vědeckého světa!

I. Schlägel 21.3.2020 11:31

Od autora precizní.

Š. Hašek 21.3.2020 11:30

Určitě souhlas.

J. Nevrkla 21.3.2020 11:16

A dříve či později dopadne jako CCCP.

P. Lenc 21.3.2020 10:25

Jo!

Š. Hašek 21.3.2020 9:27

V tom článku je mnoho velice dobrých postřehů.

Velice podrobně popsáno, že bankocetle euromarka jsou slepá ulička. A že štrasbrusel je slepá ulička.

A že není vše ztraceno, pokud se vrátíme "před rozcestí". Možná, že při tom návratu "se parta rozprchne".

Š. Hašek 21.3.2020 8:59

Evropa (těsně kolem nás) se často utápěla ve sporech, které vyvolalo Prusko, Německo, Třetí Říše, štrasbrusel (to se rozjíždí).

Na pozvání Třetí Říše si přisadil i CCCP.

Teď máme (zas německý) štrasbrusel.

S. Sidlichovsky 21.3.2020 6:17

Pane Braune, Vy jste mě radil, abych se pochlapil, když jsme se hádali, jestli je "level playing field" pro UK nepřijatelný nebo naopak neškodný,jak jste tvrdil Vy.

No a já mám pro Vás daleko méně agresivní radu, přečtěte si

"EuroTragedy: A Drama in Nine Acts" od šéfa IMF mise v Irsku Ashoka Mody v době irské krize a dlouholetého pracovníka World Bank. (v Amazonu pro Kindle za pouhých 12.09 USD) .

L. Písařík 21.3.2020 5:22

Vůbec se nestýská, nedivte se, že při tom omezení, jaká se z Bruselu sypou, se utrhla GB a chce si doma velet sama a sama lovit své ryby. To by chtěl každý - nebo snad ne? Držím všechny palce. EU mělo být o spolupráci a ne o diktatuře. Vidíte toho Napoleonka 4tého? Politická svíčka mu dohořívá, ale pořád vyskakuje jako by byl ředitelem EU.

J. Jurax 21.3.2020 1:10

Jenomže ty jednotlivé státy si konkurovaly, což bylo hybnou silou pokroku. Ty jednotlivé státy umožňovaly pluralitu názorů, jež jsouce případně v jedné zemi potlačeny, v druhé se zdárně rozvíjely. A konečně ty jednotlivé státy se mohly rozvíjet podle svých historicky podmíněných podmínek.

A tohle všechno chce EU nacpat do jednotného kadlubu čtvrté říše, aniž by existoval politický národ, jednotící idea a v neposlední řadě taky jazyk a hlavně chtění po sjednocení vycházející zdola, ne shora, z pomateně velikášskych vizi hrstky politiků. Pluralita je svázána politickou korektností, pomatenost třeba zelené ideologie a nejen jí je vnucována všem z centra, odpor se netoleruje a v bruseli majíce patent na rozum vědí, co je dobré pro Evropu od Portugalska přes Německo až do Rumunska. Přitom to dobré je dobré jen pro někoho, ale nuceni jsou všichni.

A nakonec tento moloch se nechce ani bránit invazi muslimské migrace a není schopen ani ochoten bránit svou kulturu a svůj styl života ve svých zemích islámem již napadených a navíc tuhle nekulturu vnucuje i těm, kdož ji odmítají.

A dalo by se pokračovat dlouho, o euru je článek, u nějž diskutuje ...

V. Braun 21.3.2020 0:35

Evropa se vždy utápěla v "malicherných" sporech států. Je s podivem, že se po prostředí, které to umožňovalo a podporovalo, stále tolika lidem stýská.