29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

GLOSA: Zdražení cigaret

Od příštího roku se bude ve dvou krocích zvyšovat spotřební daň z tabáku a cigaret. Kupodivu se však v Česku opět jednou nebude měřit všem stejně. Ministerští úředníci sice připravili nový zákon o zdražení kuřiva tak, aby daň postihla všechny výrobce spravedlivě, ale kvůli osobnímu zásahu ministra financí došlo potichu ke změně tohoto zákona.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Balcar 3.10.2012 18:30

Je mi vás líto Roučku...

Každý na vás plive, nikdo se nezastane, natož aby pochválil. Tak když nikdo, já se toho ujmu: Móóc pěknej článek, to se vám povedlo.

B. Rybák 3.10.2012 11:34

Opět střílíte vedle pane Roučku

Z Vaší poznámky o nízké elasticitě poptávky po cigaretách je zřejmé, že jste si vědom toho, že zvyšování ceny cigaret nemá nic společného s bojem proti kouření, že je to jen cynický způsob jak vytáhnout peníze z lidí onemocnělých závislostí na nikotinu (vytvořenou i na základě genetické dispozice) a to bez ohledu na to, že jim nezbudou peníze na zdravou stravu a jejich takto vyvolaná zvyšující se úmrtnost je pak "zelenými inkvizitory" (jejichž nenávistný útok proti kuřákům začal v sedmdesátých letech absurdním tvrzením, že "pasivní kouření je nebezpečnější než kouření aktivní") vydávána za důkaz jejich "svatosti" jejich poslání.

Jejich fanatická netolerantnost je hlavní příčinou toho, že z kuřáků byly vytvořeni občané druhé kategorie a to přesto, že zdanění cigaret přináší do státního rozpočtu třikrát víc prostředků, než stojí nemoci související s kouřením, zatímco na všech ostatních škodlivých "jevech" stát (společnost) prodělává.

J. Jurax 1.10.2012 23:46

Jojo, Roučku, tážete se pošetile

Jak ale ospravedlnit to, že kuřákům levných cigaret se jejich koníček zdraží podstatně více, než kuřákům prémiových značek?

Je to prosté. Dobrotivý stát chce umožnit kuřákům levných cigaret, aby si mohli dovolit ty dražší, prémiové. Když se zmenší rozdíl v ceně mezi dříve levnými a dříve drahými cigaretami díky obmyslné daňové politice, i kuřáci levných značek si budou moci dopřát ty lepší, protože ty dřív "levné" budou taky drahé.

Vy jako socan byste měl takové opatření vítat! I proletáři budou kouřit marlbora, dříve výsadní kuřivo bohatců!

J. Boleslav 1.10.2012 19:46

Re: Roucek, oni jsou

S první větou naprostý souhlas. Zbytek nic moc.

R. Langer 1.10.2012 15:37

Jo,

a Roučku, Kalousek je úplně stejnej levičáckej zloděj jako ty, tak mu nemusíš nic vyčítat... :-P

R. Langer 1.10.2012 15:30

Tak jsem zvědavý,

kdo se první otráví z cigaret... :-D

V. Ondys 1.10.2012 12:22

:))))))) A co role papalášů ČSSD

při zvýhodnění nadnárodních koncernů s předhozením levné pracovní síly do u nás tak neobvykle bezohledných podmínek?

F. Eliáš 1.10.2012 10:15

Být Kalouskem je

stejně špatné jako být poslancem evropského parlamentu.

P. Kolář 1.10.2012 8:16

Pane Roučku,

co takhle napsat něco poučného o toaletním papíru.Nepochybuji,že byste z toho vytěžil nejméně Pulitzera.

J. Kanioková 1.10.2012 3:47

Roucek, oni jsou - mluvčí Zemanovy vlády a teď europoslanec...

P. Sulc 1.10.2012 1:10

Roucek, oni jsou

vul !  Proc maji kuraci stale ucpavat diry ve statnim rozpoctu. Jestli kouri, je to jejich vec a vy jim to neplatite, ale proc ma jedna skupina lidi platit vetsi podil statu nez ti ostatni?  Tohle, stale zvysovani cen tabaku, je to nejhnusnejsi pokrytectvi. Bez kuraku by stat zbankrotoval a pri tom se stale omila jedna a tataz lez, ze ty ceny se zvysuji jen proto, aby se omezilo koureni. Jen proto !  A ve skutecnosti kuraci zachraniji to, co ''zastupci lidu'' probendili, profrcali a nenesou za ty ztracene penize zadnou zodpovednost. Co by, vsak zse priste budou v parlamente.