30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Tři smrtelná ohrožení kapitalismu

Kapitalismus vyvedl z bídy stovky milionů lidí a garantoval občanské svobody. Dnes ho však ohrožují tři smrtelné choroby. Zažíváme to i u nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 8.12.2017 12:56

S tím co píšete

jde ruku v ruce i zvláštní pozitivistický výklad "práva", kdy je například riskantně si počínající banka zachráněna z peněz daňových poplatníků / too big to fail jako zdůvodnění operace/ a následně se manažeři kouknou do vých smluv a zjistí, že mají nárok na opce, bonusy a kdovíco ještě...Když veřejnost protestuje vysvětlí jí právníci, že to tak musí být neboť smlouvy jsou smlouvy... a pranic najednou nevadí, že dosavadní zákony veřejnou pomoc soukromým společnostem zakazovaly a oni "manažeři" měli jít dílem o žebrácké holi, dílem sedět v base. Dalším problémem je dědění rozsáhlých majetků. V přírodě se nedědí nic kromě genů. Mezi lidmi přechod majetku na potomky pomáhá rozvoji, ale jen do určité míry. Současné zákony vysoce zvýhodńují dědice multimiliardových impérií, o kontinuitu se jim grátis postará stát. Kdyby měli majetek udržet díky vlastním schopnostem, museli by být schopnější než zakladatelé impéria.

L. Novák 9.12.2017 6:50

Re: S tím co píšete

No jasně, bolševicky všechen děděný majetek zestátnit ("znárodnit") a nebo alespoň prudce progresívně zdanit... Geniální nápad, všechny komunistické strany by vás hned vzaly mezi své členy.