8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

GLOSA: Špatné kabely a svítící tunel Blanka

V tunelu Blanka byly použity „nevhodné“ kabely pro suchý tunel. Přesto se v tunelu svítí, elektřina kabely proudí a signalizace funguje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Procházková 6.3.2015 17:49

Re: Odpověď na poslední otázku článku:

Doufám, že Blanka bude otevřená už letos 2. září, to bude Babišovi 61 let. Měli ji otevřít už 2. 9. 2014, bylo by to stylové:-)))

P. Filka 6.3.2015 17:44

Možné řešení tunelu

Pokud je pravda, že vadné jsou jen kabely řídícího systému a ne kabely silové, navrhl jsem paní primátorce následující řešení.

"Uveďte ho do prozatímního zkušebního provozu bez automatiky. Zřiďte velín, tam posaďte dva lidi, kteří budou sledovat pomocí kamer provoz v tunelu, a potřebné zásahy provádět ručně. Spojení s hasiči a záchrankou má každý v mobilu včetně těch operátorů. Nečekejte v tunelu velké zácpy hned v prvních týdnech.

Mělo by to jednu velkou výhodu: kabeláž automatiky mohou selhat kdykoliv a nejen ta, ať už poruchou nebo úmyslným poškozením, na to stačí trochu semtexu. V takovém případě bude vyzkoušený záskok za automatiku k nezaplacení.

Nenechte se odradit řečmi typu "to nejde" podle bohužel dost rozšířeného českého zvyku. Všechno jde, ale je třeba vyřadit alibisty a to jak na magistrátu, tak i u dodavatelů. Bez rizika se nic pořádného nedá udělat."

J. Hruška 6.3.2015 17:11

Informace.

Dobrý den. Jen tak pro informovanost váženého obecenstva sděluji: Při nedokonalém hořeni běžných průmyslových kabelů určených do vlhka vzniká ve velkém množství smrtelně jedovatý plyn, bojová chemická látky, fosgen. Sami jistě uznáte, že v tunelu se podobné plastem izolované kabely nesmějí použít za žádnou cenu. Nebo se při malicherném zkratu a následném snadno zvládnutelném požárku necháte otrávit?? Zdař Bůh. Josef.

J. Hruška 6.3.2015 16:46

Re: kabel ve vodě a při požáru

IP 68 neřeší jedovatost splodin nedokonalého hoření kabelových izolací v tunelu. Myslíte si, že je normální vlhko (voda) v kabelovém kanále?? Já si myslím a normy určují v kabelových kanálech prostředí normální, to je nikoliv stálé mokro natož voda. V tunelu kdo šetří má na jazyku smrt za tři.

J. Hruška 6.3.2015 16:32

Re: K mojí rekreační chatě na Sázavě vede mokrou zemí

Krátký jméno - krátký rozhled. Kdyby Vám onen CYKY kabel nedokonale hořel v tunelu pod nohama nedožil byste se několika minut natož příchodu záchranářů. Rozhodně nechci nikoho obhajovat, ale váš argument je neobstojí. Neznalost neomlouvá.

V. Kusý 6.3.2015 16:29

Ať je to jak je to, udělat tunel do tunelu,

to je možné jen v Čechách.

J. Bořický 6.3.2015 15:38

Re: Jak prosté

Špekulují lidé,kteří nemají potřebnou kvalifikaci. Stavařinu nemusí nikdo studovat,té přeci rozumí každý.Kdo postaví třeba jen psí boudu,cítí se být stavitelem.Potom není divu,že to takto vypadá.Jinak plně souhlasím,že tunel Blanka je opravdu "tunel" a pro někoho zlatá žíla.

J. Růžička 6.3.2015 15:32

Jak jednoduché

Na tunelu Blanka se chystá další tunel.

P. Dvořák 6.3.2015 15:06

Re: Bartoň tomu rozumí.

Máte štěstí, že jste svůj příspěvek napsal poté, co Petr Papež odešel na oběd a protože je pátek, už se asi do práce nevrátí. Jinak byste to za ten první řádek pěkně schytal.

Protože Bartoň, jestli to nevíte, tak to psal jako humornou nadsázku. VIZ diskuse: RE: ANO mi může být vcelku ukradené. Autor: P. Papež Datum: 6.3.2015 11:55

P. Dvořák 6.3.2015 14:59

Re: ANO mi může být vcelku ukradené.

No to je bezva. Bartoň napíše svoji typickou bartoňovinu, tedy blbost. Já napíšu, že je to blbost a hned se najde advokát, který ho obhajuje, že jako to byla humorná nadsázka.

Aha, to byl humor. No tak jo. HA! HA! HA! Stačí?

M. Moravcová 6.3.2015 14:36

Re: Kdyby druhá parta nesvrhla

to je taky zmetek. Udělal jsem trochu zkratku.

P. Lenc 6.3.2015 13:55

Re: ANO mi může být vcelku ukradené.

Jo!

E. Erat 6.3.2015 13:30

Re: Kdyby druhá parta nesvrhla

Nějak vám z toho vypadl přitroublý olomoucký tvarůžek,který si pletl při povodních i pravý a levý břeh Vltavy.

P. Kmoníček 6.3.2015 13:01

Re: ANO mi může být vcelku ukradené.

Pane Papeži,to sedí!

K. Frauknecht 6.3.2015 12:58

Re: ANO mi může být vcelku ukradené.

:-)

P. Schuh 6.3.2015 12:31

Jak prosté

Existuje tak prostá věc, jako je protokol o prostředí, který určí minimální požadavky na zařízení v daném prostředí. Tento protokol sestavuje a podepisuje komise. Projektant se musí při návrhu zařízení a materiálu držet tohoto protokolu o prostředí.

Nechápu, proč se tedy špekuluje, kdo za to může....

J. Hruška 6.3.2015 12:20

Bartoň tomu rozumí.

Pan Bartoň rozumí požární bezpečnosti tunelů,! Třeste se, vládcové tohoto světa! Zeptejte se kteréhokoliv revizního technika, kdy může napsat do výchozí zprávy "Vyhovuje". Jaký má izolační odpor el. instalace novostavby ?? pane Bartoni. Kabely pro tunel nesmí při požáru či zkratu produkovat jedovaté zplodiny ani nadměrný kouř, zkuste navrhnout takovou izolaci aby byla zároveň odolná zkratu, požáru, vodě, nesmí být jedovatá, nesmí obsahovat těžké kovy atd. atd. Najde se výrobce zázraků technologie, převezme tento záruku bezpečnosti na 5, 10, 50, let? Takový čaroděj neexistuje. Do tunelu nemá zatékat ani při povodni, v kabelových kanálech má být sucho, dobrá stavební firma to zajistí i se zárukou na 30 let. Metrostav zvyklý stavět Metro podle sovětského vzoru nese plnou odpovědnost za špatnou izolaci tunelů a kabelových kanálů proti prosakující i povrchové vodě. Při povodni nateklo do Metra podle sovětského vzoru. Má se tak stávat při každé bouřce?? Staví se snad tunel pro provoz je do příští povodně?? Stavební Izolace proti vodě je nekonečně jednodušší než izolace elektřiny a měl by ji zvládnout každý zkoušenější stavař. Nikoli podle sovětského vzoru. Nějaké povídačky o tom, že je pochopitelné, že do tunelu zatéká nebo prosakuje voda, jsou zločinné kecy nezodpovědných diletantů. Tunel prostě suchý má být včetně a zvláště kabelových kanálů, stejně tak jako má být větraný, osvětlený, čistý atd. a hlavně provozně bezpečný za každou cenu. To, že v tunelu je vlhko, je příznakem nemodernosti použité technologie stavby s dnes nedostatečnými požadavky na bezpečnost a trvanlivost. Podle mne je viníkem Metrostav, nezajistil při bouřce ochranu před zaplavení vodou!! Jak?? Třeba nasazením vlastních životů, jako vojáci v boji. Očekávám kvalifikovanou polemiku, zdař Bůh horníci, Josef.

P. Papež 6.3.2015 11:58

Re: Kdyby modrý všeuměl Bartoň psal jen o tom,

Kecáte, v pražských kolektorech jsou nainstalovány protipožární retardující kabely. Nejdříve si zjistěte fakta, ať nevypadáte vy jako pořádný mamlas.

P. Papež 6.3.2015 11:55

Re: ANO mi může být vcelku ukradené.

Jen trouba nepochopí humornou nadsázku. Vaše parketa budou asi proslovy v krematoriu.

K. Nytra 6.3.2015 11:38

kabel ve vodě

Kabely běžné průmyslové do vlhka mohou ležet ve vodě celkem jistě déle než 15 minut, jak uvádějí, problém je obvykle na zakončení, pokud to má jen IP 67  tak to pod vodou moc dlouho nevydrží, jestli byly spoje v nevhodném místě(asi někde dole) tak to mohlo navlhnout, kdo šetří má za tři. Jinak musí být krytí aspoň IP 68 a to už je dražší. Mele se tu pořád o kabelech a ne o montáži,  jen kabel tak snadno nenavlhne.

O. Zuckerová 6.3.2015 11:36

Odpověď na poslední otázku článku:

Jojo, vím, koukla jsem se na intenet. 2. září 2034 bude mít osmdesátiny, tak to bude Blanka tak akorát spravená, vysušená, načančaná, náklad holt 200 miliard, ale jsme patrioti, kdo z nás by se rád nepodílel na takovém tunelu!! (Já teda už ne, ale věřte, že i v hrobě mě to bude upřímně mrzet).

P. Lenc 6.3.2015 11:09

Re: Blanka = politika

A to se nezmiňujete třeba o novém Vídeňském nádraží, o jiných stavbách po celé Evropě, kde náklady byly překročeny i o víc než sto procent.Holt, kdo chce psa bít, ten si tu hůl najde vždy.U nás se to stalo folklórem.

K. Frauknecht 6.3.2015 10:17

Blanka = politika

Ona i ta cena je diskutabilní. Jestli to není proto, že šetřit se musí, ať to stojí co to stojí :-)).

Kde staví stát, tam to lítá!!!!! Královopolský tunel (Brno) - konečná cena o 66% vyšší než projekční cena, Mrázovka - o 62% vyšší, Blanka - o 76 % zatím :-)! Pro info: Euro tunel (Anglie-Francie) - o 82% vyšší :-)))).

T. Kočí 6.3.2015 9:50

Re: Kdyby modrý všeuměl Bartoň psal jen o tom,

Že ne?A co kabely do Hz v JE?

P. Jirka 6.3.2015 8:51

Já vidím jen jedno...

Společně s Blankou se začalo stavět metro do Motola. Do Blanky se politici pletli a Blanka je zavřená. Metro do Motola se vybudovalo tak nějak tiše mimo zájem politiků, a proto se pravděpodobně v dubnu otevře, bude jezdit a myslím, že bude i moc hezké :-)

Odpověď na to, kdo je největším škůdcem staveb u nás si asi dá každý sám :-)

M. Moravcová 6.3.2015 8:34

Kdyby druhá parta nesvrhla

pana Béma, už by byla Blanka otevřená a všichni současní kamarádi kamarádů by byli bez obrovských zisků za neustálé posudky a audity posudků a auditů a soudci by měli polovinu práce. A Blanka by fungovala. A arogantní slovena Krnáčová by nikomu s TV obrazovky nemohla nadávat do debilů.

P. Dvořák 6.3.2015 2:38

ANO mi může být vcelku ukradené.

Ale jenom ťulpas může dávat dohromady otevření zpraseného tunelu Blanka s narozeninami Andreje Babiše.

Ovšem na druhou stranu je to pořád lepší, než čekat na den, Kdy Bartoň dostane rozum. To by bylo rychlejší zalít tunel betonem míchaným v dětském kyblíčku.

M. Krátký 6.3.2015 1:14

K mojí rekreační chatě na Sázavě vede mokrou zemí

obyčejný el.český kabel CYKY 5 x 10 - určitě je po celé své trase o délce cca 30 metrů několikrát do roka ( zvláště při "strašných přívalových deštích" ) celý dlouhodobě pod vodou a furt nic. Elektřina jím proudí jako vzteklá ( a Krnda mi nenadává do debilů ) - svítím, topím, vařím i svařuji el. obloukem mojí 11 kw svářečkou a skutečně furt nic. Naprostý souhlas s panem Bartoněm - celé to jsou jenom hry - rozděl a panuj.

P. Vandas 6.3.2015 0:40

Tak to vidím i já.

J. Kopeček 6.3.2015 0:39

Kdyby modrý všeuměl Bartoň psal jen o tom,

čemu rozumí, tak by toho opravdu moc nebylo. V ČR neexistuje kabel, který by byl zároveň oheň retardující,

bezhalogenový a kompletně vodotěsný, aby splňoval podmínky pro trvalé

zakrytí vodou. Kdyby si Bartoň dal trochu práce a zjistil by si fakta, jak, kdy a na jak dlouho k zatopení došlo, tak by nemusel psát takové hovadiny. On jenom zase potvrdil, že je to mamlas. A to si nezastávám projektantů ani stavařů.