19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Skalová 16.7.2010 0:57

Re: pane Hermanku

Jo, dost brutální propaganda, která jen zakrývá, že jde o to, jak lidem vytáhnout prachy z kapes směrem ke skupině těchto obchodníků s deštěm, vlastně v tomto případě se sluncem. Držte se, pane Prošku, raději toho, čemu rozumíte.

S. Prosek 16.7.2010 1:58

Re: pane Hermanku

Mila damo, tady na zapade USA a hlavne ve vojenskych instalacich si bez PV systemu uz nelze ani telefonovat!

Ja nemohu za to, ze v kotline si specificky urciti jednotlivci ci polostatni organizace jako CEZ a jeji rozvodove site drzi monopol na energii za kazdou cenu.

Doporucuji, aby jste se rozjela trochu po svete at v Cine, nebo Indii pripadne USA pozorovala a neopakovala tuzemske pisalkovske kvakani, ktere ta ci ona ceska energeticka spolecnost propaguje. Poroucim se pani znalkyne :o))

J. Strakoš 16.7.2010 6:12

Re: pane Hermanku

Ale nikdo neprotestuje proti voltaice samotné - ta je v pořádku a má své opodstatnění v různých aplikacích (např. vojenské instalace, které uvádíte). Jde o to, že špatné je její použití jako spolehlivý zdroj 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. To řešení je prostě nerentabilní a špatné. Nad vodou je pak drženo pouze dotacemi. Je třeba objevit nebo zdokonalit ukládání energie, popřípadě nechat lidi smířit s výpadky elektřiny v průběhu dne.

Zkuste, prosím, odpovědět, na základní dotaz: Co se stane v případě, že slunce zajde za mrak nebo přestane foukat?

S. Prosek 16.7.2010 7:29

Re: pane Hermanku

Pane Strakosi, pred 120 lety se lide (vedci) domnivali ze clovek nebude letat dtto o urcite rychlosti atd. PV systemy za poslednich 10 let udelali skok ktery nema obdobu. Jde o vyvoj, jde o dve koncepce "centralni distributor + logistika" ... totiz ani on nedokaze produkt skladovat. Koncept individualni vyroby energie.

Jiho Bejgin nadrazi dnes plne pracuje na PV energii 3200 panelu a zasobuje lokalni spotrebitele v okoli aniz by bylo odkazano na klasicky druh energie. Je otazka nekolika let kdy muze dojit k vyreseni skladovani - MIT vyvoj, a pokusy bezdratoveho prenosu eenergie jsou ve vyvoji rovnez. (zadny Tesla!)

To ze v Cechach je odpor ke vsemu co neodpovida ustalenemu systemu je dany. Proc tak to se mohu jen domyslet. Jak dlouho dokaze CEZ a Temelin provozovat vyrobu energie bez osetreni uskladneni (permanentnim) vyhasleho jadra? Je otazka zdali je financne a vyhledove se vubec takovym projektem zabyvat. Mozna v Cechach ano, To nehodlam rozebirat.

PV energie pracuje jak ve vesmiru tak v terialnim prostoru. Nucs ani jina fosilni energie mimo zemskeho obalu nema sanci.

D. Seibt 16.7.2010 10:40

Nucs mimo zemskeho obalu ma sanci.

Pokud jste si nevsiml, tak sondy, ktere leti za Mars jsou napajene pouze nuklearnimi clanky. PV je v techto mistech naprosto nepouzitelne. Solarni clanky v prostoru kolem zeme maji svuj potencial, ale neprecenoval bych to.

J. Dobrý 16.7.2010 10:45

Re: pane Hermanku

PV panely se za poslednich 10 let zmenily jen malo. Zlepsily se technologiie, ale zadny zasadni objev nenastal.

Podobne je to se skladovanim elektriny. Princip akumulatoru je pres 100 let stary a i tam to vyvoj "trosku" zlepsil, ale aku stale maji tak omezenou zivotnost, ze ekologicke vyhody jsou pohrbeny zatezi z jejich vyroby a likvidaci.

J. Šimek 16.7.2010 11:14

Re: pane Hermanku

... tam to vyvoj "trosku" zlepsil ... nepamatuju, jak to bylo s akumulátory před sto lety, ale třeba za posledních 30 let se kapacita zvedla řádově o 1000 %. A prej "trošku" :-)))

J. Dobrý 16.7.2010 11:29

Re: pane Hermanku

Za poslednich 30 let se toho zmenilo malo. Napriklad lithiove bateriie se pouzivaly uz tenkrat, jen nebyla vyresena bezpesnost ale i dnes se obcas stane ze nejaka baterie vybuchne. Jmenujte jedinou principielne novou technologii ktera prisla za poslednich 30 let co se tyka aku.

J. Šimek 16.7.2010 11:35

Re: pane Hermanku

No to jste se z toho moc nevykroutil. Ono to zvýšení kapacity řádově o 1000% platí a to prostě není "trochu".

J. Dobrý 16.7.2010 12:44

Re: pane Hermanku

pokud mate ma mysli kapacitu vstazenou na hmotnost, tak je to zlepseni. Nimene nikdo neprisel s nejakym novym principem. Zlepsuji se povrchy elektrod a dalsi veci a to je tak vse.

J. Šimek 16.7.2010 15:20

Re: pane Hermanku

Užitná hodnota akumulátoru je daná kapacitou na hmotnost, velikostí odebíratelného proudu, dobou nabíjení a cenou. Co jiného chcete na akumulátoru hodnotit ? Tyto parametry šly nahoru úžasným způsobem (u ceny dolů, samozřejmě).

M. Bomar 16.7.2010 11:48

Re: pane simek

jiz po nekolikate jste uzemnil pana hermanek-a. samozrejme, ze akumulatory budou v dohledne dobe daleko vykonnejsi a zcela jiste i levnejsi. navic se horecne vyvijeji technologie umoznujici konservaci (transformaci) "prebytecne energie" pro pozdejsi vyuziti.