4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.3.2011 23:51

Největším ekonomickým podvodem

při hodnocení úrovně států a regionů je to, že se porovnávají podle HDP a ne podle HNP (hrubého národního produktu) od kterého se navíc neodečítá vzniklý dluh veřejných rozpočtů.

Podle tohoto neokolonialistického triku by Belgické Kongo, už k vůli velikosti vývozu konžských (belgických)společností bylo "ekonomickým tygrem" a to v době (na počátku 20. stol.), kdy bohatství dnešního Bruselu vytvářely miliony černých otroků (kterých tam bylo umučeno řádově stejně jako Židů v nacistických koncentračních táborech). V těch bruselských palácích dnes žijí skvěle placení neokolonialističtí experti např. na naši "Matiční ulici" a na naše vyždímání.

PS. Tímto trikem lze také vysvětlit, že v době Paroubkova ekonomického zázraku, který byl navíc ze skoro 80% na dluh, jsme zbohatnutí nepociťovali a jezdili např. po silnicích rozbitých víc než po invazi "tábora míru" v r. 1968. Vytvořili jsme velké bohatství, ale ne pro sebe. Ale ten dluh teď musíme platit.

J. Kanioková 3.3.2011 19:28

.Churchill:věřím jen té statistice,kterou si sám zfalšuji.

Ve své profesi jsem statistiku moc potřebovala, tedy hlavně vnitrofiremní. Ale vždycky jsem si všechny potřebné údaje zajišťovala osobně, protože bych tomu na základě cizích údajů nikdy nevěřila. Srovnávání je záludné. Proto mi i tohle 6. místo bylo k smíchu.

A. Hrbek 3.3.2011 12:40

Vážený pane Machu,

dalším efektem je, že řada západních podniků nemá své daňové sídlo v hlavním městě. 

Nepamatuji si, že by třeba Krupp měl sídlo jinde než v Essenu. Ale česká Báňská a hutní měla sídlo v Praze. Podobně Škodovka. A to již za první republiky, kdy nastal díky Rašínovi přesun podniků z Vídně do Prahy.

P. Fiala 3.3.2011 10:00

Statistika a data

Jenže data jsou reálná, a jak sám autor dokazuje umí je číst, a poučit se z nich. Kdyby statiská data neměl nezbývalo by mu nic jiného, nežli důvěřovat politikům, že se občané státu mají stále lépe a lépe.

Nicméně nechápu proč nevyvozuje ze statistických dat západních států EU to, že si jejich občané řídí, přes jimi volené zástupce, své "bohatství" v jednotlivých NUTS velmi dobře, a tak i vyšší celek - stát.

Mimochodem není statistika "vynálezem" v matematice po Velké francouzké revoluci, kdy si realná dění vyžádala mít důkladnější informace k efektivnějšímu řízení objektu nazvanému republika a později stát.

K. Janyška 3.3.2011 8:40

Hlavní ponaučení z celého je, že Evropská unie je jedním velkým podvodem a zločinem ! Memůže nebýt ! Socialismus je jím vždy ! Dzp.

J. Hejna 3.3.2011 8:26

Ale jak?

"Vymanit se ze systému evropského přerozdělování - do Bruselu nic neplatit (snížit daně) a o žádné dotace nežádat. Vstoupit třeba do EFTA. A zrušit statistický úřad (většina jeho dat je na nic)."

J. Kanioková 3.3.2011 19:14

Souhlas

D. Stys 3.3.2011 7:50

Co jsme chtěli to máme

1) Není pravda, že Evropa nám dělení vnutila. Mít NUTS2 Praha + střední Čechy - nebo třeba Čechy a Morava, by klidně prošlo (např. Estonsko nebo Slovinsko je jeden NUTS2). Vzpomeňte si ale, kdy se dělení odehrálo! Bylo to v době, kdy vnikaly (zcela bezdůvodně) nové kraje a nové regionální uspořádání. Kdejaký krajský politik se už viděl hejtmanem a jeho kamarádi už viděli zakázky z peněz EU. Díky tomu máme nesmyslné tisíce strikturálních programů s neuvěřitelně drahou administrativou. Ve většině krajů nejsou schopni čerpání dotací EU připravit a zadministrovat.

2) Mimo jiné, kdyby kraj byl středočeský kraj včetně Prahy, nedocházelo by v obojím k volebním výstřelkům. A i jiným problémům, například se zajištěním nemocniční péče. Prostě se logicky jedná o jeden celek.

3) Praha to tak chtěla. Nejspíš šlo především o to, zachovat firmám místo zdanění tam, kde se fakticky daně nekontrolují, protože je na jednoho úředníka moc daňových subjektů. Za to platí například ekonomickým propadem svých vysokých škol a ústavů AV, které nemohou čerpat z fondů EU.

P. Fiala 3.3.2011 10:21

Re: Co jsme chtěli to máme

ad1)-ad2)  Rozhodování politických sekretariátů v takových "národohospodářských" záležitostech stále přetrvává, uplatňují se ideová kriteria namísto "odborných či nedej bože vědeckých", a pokud se nezmění toto diletantské rozhodování, nebude to lepší.

ad3) Místo zdanění firem a výnosy z tohoto mnohonásobně převyšují nějaké fondy EU. Třeba ČEZ, sídlo Praha, kde se eviduje "HDP" a místa výrob, kde místní lidé musí tvrdě platit za životu nebezpečné znečištění, či jim dokonce měla ještě vzrůst cena za odebranou 1kWh z ČEZ o 20%..

D. Stys 3.3.2011 10:46

Re: Co jsme chtěli to máme

Ad 3

To jako že město Praha bude dotovat rozvoj vysokých škol a akademie věd :-)

D. Stys 3.3.2011 10:55

Re: Co jsme chtěli to máme

Pokud jde o život v Praze - a v každém vekoměstě - dnes více než jindy není žádný důvod v nich bydlet. Spíš jde o flocking effect, prostě každý stádní organismus byť by mel je minimální tendenci stádo tvořit ho dřve nebo pozděli vytvoří. A člověk, jakmile ztratil korekturu fyzikální realitou - např. velikost zdrojů, rychlost dopravy, dostupnost energií - se začal agregovat do neřiditelných agomerací. Jaký proboha může být důvod stěhovat se třeba do Mexico City nebo Sao Paula?