5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

GLOSA: Kurzarbeit macht frei?

Vláda chce dotovat částkou 800 milionů korun pracovní místa, která si na sebe nevydělají. Dotace ještě nikdy v dějinách žádnou prosperitu nepřinesly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Šafránek 25.6.2012 11:55

Co je levnější?

Když opomenu lidský aspekt, bylo by solidní vyčíslit, je-li pro stát výhodnější dotovat pracovní místo, či naopak případnému zájemci o tuto "neefektivní" práci vyplácet příspěvek v nezaměstnanosti, invalidní důchod či jinou formu sociální podpory. Domnívám se, je to zcela naopak, než píší někteří diskutující: totiž právě dotovaná pracovní místa umožňují některým lidem alespoň částečně se o sebe sama postarat, což by jinak nezvládli (nejde vůbec o podvázání pracovní iniciativy, ale o její podporu), a ve finále je to i menší finanční zátěž pro systém.

Motat do této problematiky dotace na fotovolatiku, řepku a bůhvíco ještě, je čirá demagogie.

B. Jelínek 26.6.2012 12:15

Re: Co je levnější?

Klasická demagogie je to od Vás nebo alespoň unfair argumentace. Dotace ať jsou jakékoliv spolu souvisí - jak píše p. Mach - ty peníze byly odebrány lidem (já říkám ukradeny státem) nedobrovolně a nějak přerozděleny těmi "chytřejšími" z nás.

A naopak vy motáte dohromady "příspěvky v nezaměstnanosti" a dotování pracovních míst.

Příspěvek v nezaměstnanosti resp. výplata dávky je či měla by být srovnatelná s vyplácením pojistného (že celý systém je zvrácený a černou dírou je druhá věc) ale nikdo by neměl být nucen si to ještě odpracovat. Dotace na vytváření pracovních míst je pak jen hrůznou deformací trhu. Opět je zde nebo musí být někdo, kdo "rozhodne" co se bude podporovat, jak , proč, nač, kdy  a ví to "lépe" než všichni ostatní/trh.   

  

Z. Rychlý 24.6.2012 20:43

Na dotacích je nejhorší to, že mají charakter návykové drogy.

Pominu ostatní škody, které dotace napáchají, ale nejhorší je podvázání vlastní iniciativy. Dotovaný ztrácí motivaci k vybřednutí z problému a stává se závislým na dotaci a hlavně na dotujícím. Třeba je to záměr.

S. Udatný 24.6.2012 14:26

Dobré odpoledne,

proč si neustále stěžujeme na svá špatná rozhodnutí např. nick I. Kudrnová napsal cituji" která nám ordinuje naše česká vláda a EU tak se výroba předává do Německa a jinam, potraviny, sklo, začalo to cukernou politikou." jediný, kdy byl ve své době proti cukerné politice, jak vy tomu říkáte, tak to byl dnešní president. Všichni hlavně socani ve vidině dotací z EU podporovali nižší kvoty na cukrovku, potažmo na omezení výroby cukrovarů. Výsledkem je, že ovce nadávají na rozhodnutí politiků ale stále je volí. Vzpomeňte si socana Palase a jeho nadšení pro dotace pro socialistické zemědělství. Když Havránková (dálnice do Hradce) na dotaz co říká dotační politice, tak ona řekla "cesta do pekel" většina ovčanů by ji za to na NP ukamenovala. Co chtějí ovčané? Ovčané chtějí naplnit bachor, chlast toto všechno pokud možno zadarmo a to co není zadarmo, tak státe dej dávky. Většina diskutujících pobírá podporu od státu, ať se tomu říká jakkoliv a potom na psovi si stěžuje, že je stát rozkradený. Ovčani si jej sami rozkradli a nadávají, že už není co krást!!!!

J. Kanioková 24.6.2012 15:34

Ano, souhlas...

Jsem zvědavá, až se to definitivně po..., jestli jim ti  Klausofobové, Machofobové, Sulíkofobové aspoň v duchu přiznají, že měli pravdu....!

V. Novák 26.6.2012 16:22

Co to žvaníte?

Cukrovary prodaly PRAVICOVÉ vlády - a prodaly je tak, že noví vlastnící si s nimi mohli dělat co chtěli. Nikde ani náznak nějakého věcného břemene, povinnost zachovat výrobu po nějakou dobu... Nic.

Takže když EU začala odbourávat deformace trhu cukrem - postupným odstraňováním dotací a cel - tak si soukromí vlastníci spočítali, zda se jim víc vyplatí držet ještě pár let dotovanou a cly chráněnou výrobu cukru - a nebo shrábnout odškodnění EU a cukrovary zavřít, zrušit a zlikvidovat. Vyplatilo se zlikvidovat - ale to nikdo nikomu nenařizoval. A už vůbec ne českému státu, který s těmi cukrovary neměl nic společného. Leda to, že vyhození nezaměstnaní mu zůstali na krku.

Kvóty na cukr šly za majiteli cukrovarů, což už léta nebyl český stát. Díky PRAVICOVÝM vládám - a ovčanům, kteří je volili a souhlasně mečeli při výkladech "tu fabriku přece nikdo neodveze, vy bláhoví socani, ta tady zůstane!". Neodvezl. Ale nezůstala.

P. Schuster 24.6.2012 11:26

Dotace

Souhlasím s panem Machem. Co udělali dotace na fotovoltaiku s cenou elektrické energie? Každá rodina v ČR ročně doplácí ne nesmyslné dotace OZE několik set korun ročně (je ve faktuře za elektřinu v kolonce související služby). Dotace za rok jenom u elektřiny, vychází v miliardách korun a platíme to všichni. A pořád si, k vůli krizi, máme utahovat opasky. Je to opravdu pravicová politika?

J. Kanioková 24.6.2012 15:26

Souhlasím s Vámi, s Machem, Klausem, prostě s lidmí se zdravým rozumem,

k článku je zbytečné co dodávat, p. Mach má pravdu. Všechny takové podpůrnosti jsou jen lákadlem k zneužívání. To tak jednu dobu taky byl jakýsi příplatek na nezaměstnané, tak zaměstnavatelé přijímali lidi smlouvou "na zkušební dobu". Člověk nastoupil, nějakou dobu dělal, zaměstnavatel vyfasoval příspěvek a pak po skončení zkuš. doby ho vyšoup.. A těch příkladů je ... škoda drásat prsty na klávesnici...  "hladové zdi", šrotovné, atd., atd.,....krátkodobá brzda, nic víc užitečného...

Podobně to dopadne s evropskými "prorůstovými opatřeními", sice to půjde jako "dluh", který ovšem nebude z čeno splácet. Prodlužování, prodražování agónie...

Přesto i v tom Německu se objevují občas zajímavé texty, weby, osobnosti, napr. jméno Hans-Werner Sinn i ta instituce http://jdem.cz/vnup4, informací hafo.... Taktéž už v 2007 napsal či řekl prezident Herzog - "Většina lidí má vlastně pozitivní postoj k Evropské integraci Ale také mají pocit, že se něco děje špatně neprůhledný, komplexní a složitá mamutí instituce vyrostla odděleně od opravdových problémů a národních tradic Získává víc kompetencí a oblastí moci. Demokratické kontrolní mechanismy selhávají. Ve skutečnosti to tak nemůže jít dál" Článek o Evropské ústavě, napsaný společně s Luderem Gerkenem Die Welt 14. ledna 2007".  A taky - že 84% toho, co něm. parlament projednává, přichází z EU a jen 16% je jejich vlastních. (Tak jako u nás. A docela fofrem se to musí implementovat do zákonů, pod hrozbou sankcí)...http://jdem.cz/vnut4

No a to tehdy netušil o valech či ESM ! Holandsko je na mrtvici - http://jdem.cz/vnuw2  a toto je stav zadlužení 2007 - http://jdem.cz/vntu5

Ztráty a nálezy ve východní Evropě: Výměna financování prostřednictvím bank v západní Evropě - http://jdem.cz/vnux9

P. Fiala 24.6.2012 11:16

Kurz Kč - vůči EURO a USD - 2011/2012

Oproti loňsku je EURO již 1,- Kč dražší a USD o 3,-Kč.  Že by důsledek mentálních konání vládní-výkonné a zákonodárné moci? Nebo jen nákupní a prodejní "horečky" související s budoucím přijetím měny Euro v ČR?

J. Kanioková 24.6.2012 15:31

Euro už bude dávno na podpalku, nebo jen tak 4 země si ho podrží, než bychom ho někdy, eventuálně...

Prostě se investoři už Evropě nevěří a nekupují tolik... není poptávka a tudíž se to odráží na hodnotě...

I. Kudrnová 24.6.2012 11:13

Páni rozděluji naše mozoly

Všimli jste si toho, jak lehce jsme přešli k tomu, že odevzdáváme nikým nevoleným soudruhům z EU peníze, a oni, kteří nic nevytváří, jenom sedí v drahých barácích, cestují za naše peníze, diety mají za naše peníze a my , kteří pracujeme a to myslím všichni si  to necháme líbit a už nám ani nepomáhá, že upozorňujeme naši vládu,  pana  Kalouska a ptáme se ho, co to dělá s našimi penězi, kam je posílá a proč, žádná odpověď.Pan Schwanzerberg s jeho politikou nám taky neprospívá, Pan Drábek, ministr práce, co pro nás dělá dobrého? Jak se ptá podnikatelů jak se u nás podniká? Proč musíme platit tak drahý benzin, asi aby vláda měla na další rozhazování, Proč musíme platit i pro autobusy a nákladní auta tak drahé mýto? Drahé známky, když nám slibovali, když  bude  zaveden  NEJLEVNĚJŠI systém KAPSCH, tak  nebude český podnikatel a normální člověk platit tolik, silnice se spraví a kde jsme?

Proč  musíme zase  platit   tak drahou elektriku, vodu, pro nás a také pro soukromé podnikatele. Podnikatelé  nestačí  platit tak vysoké náklady: elektrika, voda, mzdy pro zaměstnance, sociální a zdravotní pojištění. Ppodniky krachují i ty, co u nás byli už dávno zavedeny,  ale pro drahé vstupy, která  nám ordinuje  naše česká vláda a EU tak se výroba   předává do Německa a jinam,  potraviny,   sklo, začalo  to cukernou politikou.  Podívejte se co už nevyrábíme a co je vůbec české. My se akorát budeme, jak naši intoši se budou v televizi dohadovat, jestli má být matematika povinná na maturitu  nebo jestli budou všichni dělat  stejnou státní maturitu. Učitelé  je na středních školách  připravují do  života  jen  4 roky a ten kravál okolo toho není normální. Ty  mlaďoši  se potom budou muset sami uživit, a to   by  je hlavně  měli na střední škole naučit.

Neměli bychom  si nechat do života mluvit   samozvanými rádoby intoši. Neměli bychom dovolit, aby naše peníze rozdělovali   a  zase jen někomu  jiní lidé, kteří je nevydělali.

G. Zahradníček 23.6.2012 15:58

Mach, další výhonek papátunela.

:))

J. Anděl 23.6.2012 14:22

Kdo si na sebe nevydělá a co dělá?

Mám pocit, že park u nás před barákem na náměstí si na sebe nevydělá, tzn. veškerá práce zahradníka je dotovaná z peněz nás ostatních. Jistě nezpůsobí prosperitu, na druhou stranu jsem rád, že za své daně mohu s dětmi zajít do parku. Fakt mě to těší.

Článek trochu vyvolává dojem z knihy Dveře do léta, kde se vyráběla auta rovnou do šrotu, aby nebyla nezaměstnanost. Opravdu je to tak? O jakou práci se jedná, kterou chce stát dotovat? Studie genderových nuancí vztahů mezi úředníky? Pečovatele o postižené bližní na vozíku? Politiky? Politici si na sebe z principu nevydělají, pokud jsou s rozpočtem v mínusu. Mluvčí prezidenta?

J. Heincl 23.6.2012 16:40

Re: Kdo si na sebe nevydělá a co dělá?

Řekl bych, že se park u vás na náměstí s článkem pana Macha tématicky míjí. Pravděpodobně u nás neexistuje "výrobce" parků, který by byl dotován formou Kurzarbeitu. Podle mého názoru se jedná hlavně o průmyslové výrobce, kteří nemají dostatečný odbyt vzhledem ke svým kapacitám. Kurzarbeit je dotace, která zvýhodňuje neúspěšné firmy vůči úspěšným. Navíc jsou k dotování Kurzarbeitem používány i peníze odevzdané úspěšnými firmami formou daní. Takže úspěšní vlastně podporují svou neúspěšnou konkurenci.

J. Anděl 23.6.2012 20:25

Re: Kdo si na sebe nevydělá a co dělá?

Máte pravdu, už jsem to níže v nějakém příspěvku pana Ryby taky pochopil. Nepochopil jsem to ale z článku pana Macha.

J. Heincl 23.6.2012 16:48

Re: Kdo si na sebe nevydělá a co dělá?

Myslím, že se váš park a kritika obsažená v článku pana Macha míjejí. Podle mého názoru je předmětem kritiky zehjména podpora neúspěšných průmyslových firem, které nemají dostatečný odbyt vzhledem ke svým disponibilním výrobním kapacitám. Jedná se o škodlivé zásahy do konkurenčního boje výrobců, z něhož má vždy užitek zákazník. Navíc pocházejí peníze na Kurzarbeit částečně z daní úspěšnější konkurence, takže úspěšní nedobrovolně financují své neúspěšné tržní konkurenty.

A. Ruščák 23.6.2012 1:58

A co Marshallův plán?

To snad nebyla dotační politika?

P. Sulc 23.6.2012 2:36

Re: A co Marshallův plán?

Jednorazova pomoc valkou znicenym zemim. Mate v Unii valkou znicene zeme?

J. Ryba 23.6.2012 12:09

Re: A co Marshallův plán?

najděte nějakou zemi, která tím či oním způsobem nikoliv jen jednorázově něco nedotuje.... :-))))

J. Ryba 23.6.2012 12:07

Re: A co Marshallův plán?

byla. New Deal svým způsobem taky...

J. Ryba 23.6.2012 1:04

ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

nechci se té "vymoženosti" jménem Kurzarbeit výrazněji zastávat, ale ta přece neslouží k vytváření nových či zachovávání neefektivních míst. Ta má sloužit k přechodnému krátkodobému překlenutí a zachování perspektivních míst a udržení rozhodujících kvalifikovaných sil pro čas, kdy krize pomine. Ve výsledku to firmám umožní rychlý náběh na plný výkon výroby, když obtíže pominou...problematické je směrování podpory, vše se dá udělat dobře, ale také špatně. Pochvalně se o něm vyjádřila například německá kancléřka Angela Merkelová. „Miliardy eur uvolněné pro program kurzarbeit umožnily v době krize společnostem v Německu snížit vyplácené mzdy a přitom nepropouštět zkušené zaměstnance, aby po odeznění krize mohly firmy opět najet na plný výkon.“

"To, jak se vypořádává náš trh práce se světovou recesí, je zázrak. Je (kurzarbeit) velmi flexibilní, což nám umožnilo místo propouštění zkrátit úvazky. To však Německo stálo například v roce 2009 14 miliard eur, říká Volker Treier, hlavní ekonom německé obchodní komory. V přepočtu na české koruny to dělá zhruba 370 miliard korun, což je více, než kolik Česko vyplatilo v roce 2009 na důchodech. Podle Treiera však jde o dobře vynaložené peníze, neboť to podnikům umožnilo ponechat si kvalitní pracovníky a chystat se na oživení trhu. Zkracování úvazků namísto propouštění je důvod, proč nezaměstnanost v Německu v době recese rostla nečekaně pomalu.

J. Ryba 23.6.2012 1:10

Re: ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

pochybuju, že by pana Macha vedl k a priori odsouzení myšlenky něco jiného, než ubohoučký myšlenkový schematismus, natož pak nějaký propočet nákladů na podporu zaměstnaných v porovnání s náklady na podporu nezaměstnaných...

S. Netzer 23.6.2012 9:23

Re: ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

Přesně tak.

Tento expert je nanejvýš "ekonom" v uvozovkách.

J. Kulheim 23.6.2012 10:56

Re: ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

....zachování perspektivních míst......

Kdo rozhodne o tom jestli se jedná o perspektivní místa.

J. Ryba 23.6.2012 12:03

Re: ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

majitel zainteresovaný ve věci tak, že se významně podílí na zachování pro něj perspektivních míst

J. Kulheim 23.6.2012 14:05

Re: ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

Takže soukrmníkům přerozdělíte soukromé peníze vybrané od lidí, kteří platí daně na základě jejich pocitu, že jejich projekt je perspektivní?

Nebylo by lepší nechat peníze těm, co si je vydělali a sami je investovali? Nebudou oni vědět lépe, kde budou jejich peníze nejužitečnější?

J. Anděl 23.6.2012 14:26

Re: ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

No to nebudou, ačkoliv tím nechci hájit zbavení všech lidí svéprávnosti a přidělování jim pouze kapesného na kino a na lízátka. Ale ne, spousta lidí neví, kde budou jejich peníze nejužitečnější.

Na tom spousta jiných lidí vydělává, třeba banky.

:)

S. Netzer 23.6.2012 16:42

Re: ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

V Německu, kde tento sytém skutečně funguje, "nepřerozděluje" "soukromé peníze" daňových poplatníků stát, nýbrž tzv. Bundesagentur fuer Arbeit "přerozděluje" peníze z pojištění proti nezaměstnanosti, které je strhováno z platu každému zaměstnanci.

To, co zde Mach popisuje, nemá s německou Kurzarbeit nic společného.

J. Kulheim 23.6.2012 17:33

Re: ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

To je z jiné bečky. Pokud se tak dohodnou, tak proti tomu nelze nic namítat.

J. Anděl 23.6.2012 14:27

Re: ne že bych to četl celé, zharazím se na první Machově blbině a je konec.

Vida, JE to jinak s tou prací. A je to tedy jinak ještě víc, než jsem si myslel.