4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Konkurovat nebo nekonkurovat Číně

Tak dlouho jsme si za reálného socialismu chránili naše sociální výdobytky, až se staly pouhými zbytky, o které nikdo nestál. Komunisté nás přesvědčovali o jejich výhodách, předhazovali nám srdcervoucí osudy prostých lidí hozených všanc bezcharakterním kapitalistickým vykořisťovatelům a když nebylo zbytí, chránili nás i před námi samotnými.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 13.5.2012 8:37

Jak konkurovat padělatelské velmoci, to tedy nechápu.

Copak nám poradí zastánci neviditelné ruky trhu ?

V. Ondys 13.5.2012 10:22

:)))))) Němci se před cestou k hospodářskému zázraku

prý rozhodli, že budou pokládat za škůdce každého, kdo si koupí zahraniční zboží, byť by tehdy bylo :))))))))) sebelepší! Známý mi vyprávěl, co si od svého okolí užil ještě v osmdesátých letech, když si v obci jako :))))) první koupil japonské auto.

M. Šejna 13.5.2012 13:37

pane Šimku

rada zastánců neviditelné ruky je jednoduchá. Konkurovat lze takto:

- dělníkům platit 2000,- Kč měsíčně

- zrušit jakékoli bezpečnostní normy

- ignorovat jakékoli zákony o patentech a registrovaných známkách

To by v tom byl čert, abychom za takových podmínek nekonkurovali a naplnili tak sny volnotržních komsomolců typu Kakosové.

V. Ondys 13.5.2012 14:25

:))))) A kde berete jistotu

že k tomu nesáhnou soudruzi po svém příštím vítězství v zájmu svých nejrovnějších a díky nestydatosti všech, co na Václaváku řvou s mastnou hubou po smaženým řízku, že si nárokují víc z přerozdělování všech plátců daní?

P. Fiala 13.5.2012 15:28

"Trhy" - velmi reálné činnosti lidských bytostí

Trhy - to v současné době jsou miliony či až miliardy poptávek a nabídek jednotlivých subjektů - ekonomik (majitelů-manažerů-zaměstnanců) a domcností (děti, studenti, důchodci, atp.) během jednoho měsíce uskutečněné jednorázově či na základě dlouhodobějších smluv realizované.

Vše se děje se smyslem - cílem přežití 7 miliard lidských bytostí na planetě Zemi, kterou udržuje při "životě" všelijaké "záření" z hvězdy, které my Češi (je nás jen asi 10 milionů) říkáme Slunce.

Lidské bytosti se neustále zdokonalují, či upadají, podle toho, kdo si co myslí a z jakých informací to hodnotí. Realita je však jen jedna a lidé ve svém součtu ji uskutečňují ať si jednotlivci myslí o sobě i o druhých cokoliv. To množství 7 miliard lidí je tvořeno asi 2,5 miliardami lidí v Číně a v Indi.

EU-euroobčané vytvářili za r. 2011 nejvyšší GDP na světě a to asi 15,39 trilionů USD (USA jen 15,04), China - Číňané vytvořili GDP asi 11,29 trilionů USD, Indie-Indové asi 4,46. A pro příznivce Ruska - Rusové vytvořili GDP ve výši 2,38 (již bez dřívějších republik v SSSR sdružených) trilionů USD. Údaje z USA - CIA, The WorldFactBook.