5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

GLOSA: Kam vede energetická politika EU

Energetická politika rychlého odchodu od jádra dopadá nepříznivě na slabší sociální vrstvy a oslabuje svobodu Západu a posiluje jeho závislost na Rusku a zemích Blízkého východu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 20.4.2019 21:10

Re: Pán radní to má v hlave hodne popletené...

"Nie je to náhodou tak, že USA umelo vyvolávajú obavy z ruskej hrozby" - nie je.

"Ohľadne Nord Streamu:" - závislost na jednom dodavateli je vždycky průser.

"Nemci sa rozhodli, že odstavia jadro." - no a to je právě ta pitomost.

"Nemci nie sú padlí na hlavu." - občas jo, předvedli to už dvakrát, podruhé dokonce s pomocí Slováků. Technologii chtěli vyvážet, výsledek je, že ji dováží, hlavně z Číny. Německá je moc drahá, firmy jim krachly.

Ještě máte nějaký pokrokový nápad? :-P

J. Kostelanský 20.4.2019 21:06

Re: Ty to máš v hlavě hodně popletené.

Skúsme trochu počítať: Nemci zvyšujú podiel OZE o 1 až 2 percentuálne body ročne (predpokladám, že pri vašom "prehľade" je vám zrejmý rozdiel medzi percentom a percentuálnym bodom. :-) )

Teraz je podiel OZE v Nemecku niečo cez 30 %. A teraz otázka: ak budú Nemci budovať OZE tempom 2 percentuálne body ročne, za ako dlho sa dostanú na 70, 80 či 90 % podielu OZE na výrobe energie?

A keď už raz tie OZE budú mať v prevádzke, tak v podstate budú energeticky NEZÁVISLÍ. Pri tých OZE bude potom stačiť už len robiť bežnú údržbu a raz za 20 či 30 rokov urobiť rekonštrukciu. Vieme, ako je to s plánovanou životnosťou stavieb. Aj paneláky u nás mali plánovanú životnosť 40 rokov, a nezdá sa, že by sa samé začali bortiť. Podobné to bude aj s veterníkmi. O 15-20 rokov sa bude musieť niečo vymeniť, niečo opraviť, ale na druhej strane obnova OZE bude prispievať k rastu nemeckého HDP.

No a na záver - elektrina z jadra, uhlia či ropy už lacnejšia nebude. Len drahšia. O 10 rokov bude drahšia ako teraz a v roku 2040 bude zase drahšia oproti roku 2030. Naproti tomu energia z OZE dlhodobo - už celé desaťročia - klesá. A zatiaľ to nevyzerá na to, že by sa pokles mal zastaviť - práve naopak. Vďaka úsporám z rozsahu a používaniu efektívnejších technológií sa dosahuje stále vyššia a vyššia účinnosť napr. solárnych panelov. Tým, že sa veterníky budujú sériovo, tak rovnako klesá jednotková cena na 1 kWh inštalovaného výkonu. A to neberiem do úvahy stav, kedy sa pre bežného majiteľa rodinného domu stane jednoznačne výhodnejšie inštalovať si solár ako byť stále napojený na veľkých výrobcov elektriny.

Ja uvádzam fakty, ktoré sa dajú pomerne jednoducho overiť. Vy uvádzate akurát tak vyše domnienky, navyše ideologicky veľmi skreslené.

P. Zinga 20.4.2019 20:33

Re: Pán radní to má v hlave hodne popletené...

Pane Koláři 067, cpe se NATO (%USA) k ruským hranicím či Rusko k americkým?

Rozeštvává Západ Ruské sousedy více, než Rusko Americké či západoevropské? Máte to vymydlené.

M. Pivoda 20.4.2019 20:20

Ukazatel HDP je opravdu velmi hrubý ukazatel

"... vygenerovali by větší růst HDP i větší počet nových pracovních míst ..."

A lidem se nechce pracovat. Požadují Minimální nepodmíněný příjem, nikoliv nová pracovní místa.

P. Pavel 20.4.2019 19:44

Ty to máš v hlavě hodně popletené.

Němci samozřejmě jsou padlí na hlavu. Lití bilionů do oze parodií na elektrárny své ekonomice ani zaměstnanosti nepomohli a nepomohou. Kdyby stejné peníze investovali do jakéhokoli jiného oboru než tzv. oze. vygenerovali by větší růst HDP i větší počet nových pracovních míst. Místo vlastního jádra si povrchovou těžbou plundrují vlastní vesnice jako za bolševika, nebo dovážejí uhlí z poza oceánu a stávají se závislými na rusácku. 100% pokrytí čistě pomocí tzv. oze je v industriální ekonomice jako ta německá v dohledné době naprosto iluzorní. Bez jádra budou desítky let závislí na dovozu plynu a uhlí. A pokud nediverzifikují dovozem plynu z USA, který je dávno konkurenceschopný, tak úkol rusáckého agenta schrodera, autora tzv. energiewende, na učinění Německa závislým na rusácku, který za jeho realizaci byl odměněn korytem v gazpromu a rosněfti, bude splněn. Pak němci poznají co je to rusácké vydírání, stejně jak to poznali Ukrajinci.

M. Pivoda 20.4.2019 19:36

Nevstoupíš dvakrát do téže řeky!

"... Radil, ať Evropa využívá jadernou energii masivně k energetickým účelům. Jak se chováme dnes? Proč se neřídíme jeho slovy?... "

Wikipedie: Andrej Dmitrijevič Sacharov (21. května 1921 Moskva – 14. prosince 1989 Moskva) byl přední sovětský fyzik, disident a obránce lidských práv, nositel Nobelovy ceny míru a manžel Jeleny Bonnerové.

M. Kolář 20.4.2019 19:35

Re: Pán radní to má v hlave hodne popletené...

Ne, tak jak to píšete to opravdu není. Napětí v Evropě zvyšuje Rusko a Evropa potřebuje americké vojenské kapacity v Evropě..

J. Kostelanský 20.4.2019 19:24

Pán radní to má v hlave hodne popletené...

Ono často platí, že hovoriť = striebro, mlčať = zlato. Článok nemá ani hlavu, ani pätu. Ale zato vzbudzuje dojem, že jeho autor práve absolvoval brainwashing (výplach mozgu) v centrále Pentagonu či CIA.

Začnem od konca: odkiaľ autor má informácie, že Európania žiadajú USA o ochranu pred Ruskom? Nie je to náhodou tak, že USA umelo vyvolávajú obavy z ruskej hrozby, aby v Európe mohli stále udržovať či dokonca posilňovať svoju vojenskú prítomnosť?

Ohľadne Nord Streamu: to má Západ kupovať podstatne drahšiu ropu a zemný plyn z USA? Kvôli čomu? Zamyslel sa autor niekedy nad tým, že tým, že Západ platí napr. Rusku za ropu, tak súčasne tým vytvára odbyt pre svoje vlastné priemyslové výrobky, napr. autá?

Navyše autor vôbec nechápe, prečo Nemci tak potrebujú zemný plyn. A samozrejme čím lacnejší, tým lepší. Tak mu to trochu objasním: Nemci sa rozhodli, že odstavia jadro. Môžeme si o tom myslieť, čo chceme, ale je to (aspoň zatiaľ) nemenný fakt. Podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v Nemecku z logických dôvodov stúpa relatívne pomaly - o 1 a 2 percentuálne body každý rok. Takže kým sa OZE získajú väčšinový podiel na výrobe energie, tak dočasne, opakujem DOČASNE budú ako zdroj energie využíval VLASTNÉ uhlie a plyn, ktorý je zhodou okolností najlacnejší práve v Rusku. S plynom sa ale ráta aj vo vzdialenejšej budúcnosti - ako strategické úložiská energie pre prípad, že by nastala situácia, keď by OZE neboli schopné dodávať dostatok energie. Stačí výbuch veľkej sopky či sopiek, pád väčšieho meteoritu a pod.

Nemci nie sú padlí na hlavu. Vedia si spočítať, že vlastnej ekonomike aj zamestnanosti pomôžu viac tým, že si budú energiu vyrábať z vlastných zdrojov, že budú investovať do vývoja a výroby fotovoltaiky či veterníkov a že neskôr budú schopní túto technológiu vo veľkom vyvážať - ako dnes vyvážajú svoje autá. Z krátkodobého hľadiska je to síce drahšie ako doviezť "hotovú" energiu vo forme uránu, ropy či plynu, ale z dlhodobého hľadiska je to podstatne rentabilnejšie.

J. Kostelanský 20.4.2019 19:07

Re: doporučení

Ja by som vaše tvrdenie mierne opravil, resp. doplnil: tej slnečnej energie na Zem nedopadá 1.000 krát viac ako sú energetické potreby ľudstva, ale o jeden rád viac, to jest takmer 10.000 krát.

Navyše priamo na Zemi máme ešte jeden obrovský zdroj energie - je ním teplo šíriace sa zo zemského jadra.

J. Pospíšil 20.4.2019 18:39

doporučení

Doporučuji rozhovor s předním světovým klimatologem: Hans Joachim SCHELLHUBER z Postupimského ústavu pro klimatické změny. (Respekt,16,2019)

Cituji: Lekce ze základů fysiky.Sluneční paprsky, které dopadají na zemi, nesou asi tisíckrát víc energie, než kolik činí spotřeba globální ekonomiky. Stačilo by postavit solární park uprostřed Sahary ve tvaru čtverce.. jedna strana bude měřit 200 km- byl jsem tam několikrát

a věřte mi, vešel by se a tento park by mohl pohánět úplně celý svět. Tak proč stavět tisíce jaderných bloků? Mimochodem ,uran je surovina, které není nekonečné množství. Slunce je navěky.

J. Lepka 20.4.2019 16:38

Re: "DYŤ" TO ŘÍKÁM FURT!

není divu. Z vydrancovanýho Jáchymova.

J. Sinnreich 20.4.2019 16:37

Spojenci v NATO

Z dnesniho pohledu USA jsou evropsti "spojenci" (Nemecko, Turecko) na strane Ruska. To neni vymysl Trumpa, ale hola skutecnost podporena fakty.

V. Novák 20.4.2019 15:06

Re: "DYŤ" TO ŘÍKÁM FURT!

Máme. Od Rusů.

O. Uživatel 20.4.2019 14:25

Uživatel požádal o vymazání
B. Baron 20.4.2019 13:52

Protože těchto podnikatelů kapitalistů bych mohl jmenovitě uvést několik.

J. Kouřil 20.4.2019 12:24

Re: Co s ním a za kolik?

Bavíme se o něčem, čehož podstatu neznáme. Je zde manilupováno s veřejným míněním za účelem vlastního zisku a rozvrácení lidské společnosti.

Pokud by nám šlo opravdu o ekologii, neblbli bychon v Evropě, ale nutili bychom rozvojové země, Čínu a Asii snížit emise. Pokud bychom byli opravdu přesvědčeni, že CO2 jke průšvih, měli bychom dávno všude jaderné elektrárny nejméně 5. generace a jezdili bychom na vodík. Míésto toho stavíme sluneční a větrné elektrárny, které jsou nejistým zdrojem a zváště v zimě mohou vést k blackoutu. Nikdo se taky nestaré o to, jaký vil má na proudění ovzduší na Zemi odebírání energie větru,

Mohu tvrdit, že oteplení v Evropě je způsobeno větrníky na severu, které brzdí vzdušné proudy a vedou k vyšším teplotám a nižším srážkám. Toto tvrzení má úplně stejnou relevanci jako kydy, že 3% CO2 vyprodukovaného lidmi vede ke GO.

Bohužel, propaganda už zašla tak daleko, že už i školní děti mají vymyté mozky a přes slušné IQ papouškují nesmysly o škodlivosti CO2 a vině člověka a konci světa.

Je to všechno byznys a snaha vydělat na hlouposti zmanipulovaných lidí. A stále větší část populace tomu věří, protože je to jednodušší, než si o problému něco nastudovat, což bohužel většina populace ani nedokáže. Takže je těžku odhadnout, jak tato globální manipulace skončí. A Němci? Ti vždycky věřili vládě a jak ukázala WWII stačí menšina a ostatní se přidají, ať jde o jakékoliv zvěrstvo.

V. Kolman 20.4.2019 12:23

"DYŤ" TO ŘÍKÁM FURT!

Nevyvážejme elektrickou energii, ale používejme ji sami v co největší míře k vaření, topení, zkrátka ke všemu, na co používáme dosud (převážně) ruský zemní plyn. Ten používejme v jen naprosto nezbytných případech (chemický průmysl....).

A zabijeme tím několik much jednou ranou. Předně se zbavíme nepříjemné závislosti na nevyzpytatelných náladách převažujícího dodavatele plynu. Snížení produkce e-aného CO2 (myslím si o tom své, ale o tom není teď řeč) také jistě bude vítané.

Paliva pro JADERNÉ elektrárny máme zatím (doufám) ještě dost.

O. Uživatel 20.4.2019 11:03

Uživatel požádal o vymazání
P. Lenc 20.4.2019 11:02

Re: Zdroj energie a svoboda

Jo pane Ptáčku, když pravda je pro marxistu věc relativní.A na tom je založen celý levičácká politický kapitál.A je jedno, jestli si říkají Zelení, "liberální demokraté", gender "hnutí" nebo socialisté.Jejich "pravdy" pociťujeme stále tvrději.

B. Baron 20.4.2019 10:56

Ano, ale mohl bych ukázat jmenovitě.

B. Baron 20.4.2019 10:55

Jo, jo. když žeru, nrsmím při tom moc mlaskat

B. Baron 20.4.2019 10:53

Ano. teď jste ohodnotil správně všechny které jsem ve své postavě popsal.

J. Ptáček 20.4.2019 10:26

Zdroj energie a svoboda

Jaderná energetika je podmínkou pro zachování svobody Západu.

Tuto větu vyslovil Andrej Dmitrijevič Sacharov (1921-1989), otec sovětské vodíkové bomby, uznávaný fyzik a laureát Nobelovy ceny. Bohužel, aspoň pro mně, je čím dál víc pravdivá.

J. Lepka 20.4.2019 10:01

Re: Co s ním a za kolik?

Zde je na místě otázka : Jak je drahá zelená elektřina, když nefouká a je inverze a tudíž ani FVE nedají ani Watt? Stojí za ztrátu politické stability v Evropě a závislost na ruském plynu? Kolik bude stát elektřina až rusák přiškrtí kohoutek (nebo mu někdo či něco zruší rourovod ze Sibiře)?

P. Flener 20.4.2019 9:59

Sledujeme soumrak demokracie v Evropě

Evropa je nejednotná, demokracie na celém světě i v Evropě už přežitá a pokřivená a na dveře klepou až miliony migrantů. To je jasný konec Evropy. Vždyť i říše Egyptská, Římská, Řecká, Osmanská, Habsburská, Hitlerova, Stalinova - všechny skončily. Také Evropa zákonitě končí, má svůj zlatý věk za sebou. Domluvit se neumí a na záchranu je už beztak pozdě. Tak už si to konečně připusťte a neřešte pořád nějaké zbytečné kraviny.

J. Lepka 20.4.2019 9:56

Odpověď je prostá :

k blackoutu. Ovšem dokud ten blackout nepostihne většinu Evropy natolik, že nepoteče voda, nebudou fungovat benzinky a ani veřejná doprava a těm zeleným mlamojům nedojde baterka v mobilu, nepochopí, jak jsou blbí.

No a pak je tu ještě odpověď eufemická : "Zpátky do škamen a studovat fyziku, to není politika, aby se zákony daly přehlasovat prostou většinou!"

J. Lepka 20.4.2019 9:51

Re: Výtečně formulovaná

O čem to mluvíte, jaký náskok ??? 6e tu bolševici postavili dvě jaderky, protože jejich orientaci na těžký průmysl (mimochodem, zcela nesmyslnou) už uhelky a podpůrné doly neutáhly? Protože kyselé deště zdevastovaly nejen krajinu, ale i povědomost o krajinářské odpovědnosti? Hodláte se chlubit balvanem na noze, jen proto, že Němci blbnou tak nahlas, že to zvedá průvan? Energetický průmysl nejenže nezanikl, bují dokonce ještě více, než dřív, akorát do něj nastoupili šílenci s představami příčícími se fyzikálním zákonům.

Jo a mimochodem, dodnes si přesně vybavuji slova jednoho pošetilého ministra elektrotechnického průmyslu (sic) za bolševické vševlády : " Musíme západ dohnat a předehnat", ne zbrzdit, aby neztratili stopu, jak se nám snažíte podsouvat.

M. Prokop 20.4.2019 9:44

Re: Výtečně formulovaná

Náskok ČSSR? Proboha, před kým?

T. Kočí 20.4.2019 9:20

Re: Co s ním a za kolik?

Zcela výstižné, ale marné. Debilita většiny obyvatel (to říká Zeman)je totiž tristní.

T. Kočí 20.4.2019 9:17

Re: Výtečně formulovaná

Ale stejně je to marné.Třicet let se žvaní a náskok ČSSR ,který ve střední Evropě nesporně byl už není. Energetický průmysl zanikl.