4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Kalouskovy dluhopisy - přenesení nákladů na příští vlády

Ministr financí Kalousek se rozhodl nabídnout státní dluhopisy veřejnosti. Úspěšně udal pilotní várku za 20 miliard. Je to trik.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Nytra 17.10.2011 20:35

Dluhopisy

Jenomže je to menší zlo než si půjčit s ciziny. Aby byli voliči spokojeni stát se zbytečně zadlužuje, své hraje také korupce ve státních zakázkách. U nás ještě je malá výhoda např. oproti Řecku, protože stát má navíc příjem s ČEZu a myslí si že může více rozhazovat, další chyba je že se nečerpají různé EU dotace jak by to šlo. Všichni politici se jen třepou jak se dostanou k lizu aby mohli někam přesměrovat peníze svým kámošům. Kalousek má zatím největší odvahu jak to zvrátit ale populisté zase přesvědčí voliče aby se dál rozhazovalo a nikdo si nevidí ani na špičku nosu, natožpak co bude po nás. Bylo by načase aspoň zastavit další zadlužování i když je to nepopulární, chyba je že máme demokracii a proto většina lidí má raději okamžitý efekt a co bude zítra je nezajímá a proto zase budou volit politiky kteří raději stát zadluží a spoléhají že to vydrží do dalšího volebního období a pak odjedou na Floridu a pod.

J. Urban 12.10.2011 17:36

Ale prosím vás, Kalousek je skoro genius!

A může zůstat u vesla furt. Až bude potřebovat vyplatit dluhopisy A, vydá emisi dluhopisů B povýšenou o příslušný úrok - a tak to bude moci dělat donekonečna - dokud ty jeho hlupákopisy bude někdo kupovat. Velmi mi to připomíná hru "letadlo". A ještě to po goebbelsovsku pěkně prodá, že pomáhá bohatnout našim občanů a nezadlužuje ČR u zahraničních bank. Navíc tiskem nekrytých peněz se snadno zvedne inflace i nad ten nejvyšší úrok.

P. Skřivan 11.10.2011 16:28

Ja nevím,

proč jsem si ten Váš článek ani pořádně nepřečetl a proč mu tedy tak věřím ? :-)))

Možná to bude tím, že mistra "proherního terminála" už celkem známe ... .

Přiznám se, že nechápu, jak ho někdo může obdivovat za něco jiného, než za neuvěřitelnou dávku drzosti, bezohlednosti a hulvátství ... .

P. Fiala 11.10.2011 10:18

Jak bude naloženo s vybranými Kč, aby se zhodnotily a vyplácely se ty úroky

Stále tvrdí všichni, že státní úředníci hospodaří neefektivně. Teddy jaký je byznysplán s vybranými penězi?

Nepřišly jen jiné komerční banky o finanční zdroje, které se přesunuly do ČSOB - banky obhospodařující státní bfinance?

Nebo se "vyperou" ty "špinavé" peníze z hazardu, drog, prostituce, prodeje zbraní, či těch miliard získaných z tolik propírané KORUPCE ve státní správě?

M. Petr 11.10.2011 10:01

souhlasím

Souhlasím naprosto. To se to takhle pěkně odsouvá a slibuje a vydává za Kalouskův úspěch při prodeji. A částka 28 mld. v budoucích rozpočtech patrně nepodstatná nebude.

V. Kolman 11.10.2011 10:45

Re: souhlasím

Perpetuum mobile zatím nikdo nevynalezl. Takže těch 28 mld. z našich kapes erár vytáhne tak jako tak. Jde jen o to, jakým způsobem. Pokud se zároveň o těch 28 mld. sníží NÁRŮST zadlužování naší republiky (135 mld./rok) - pak je výhodnější si půjčovat od lidí za nižší úrok.

      Je tu ale ono "kdyby". Politiky jistě budou svrbět ruce - použít peníze na něco jiného.

      Stále nechápu, jak je možné, že náš stát POTŘEBUJE??? TŘIKRÁT VÍCE ÚŘEDNÍKŮ, nežli jich bylo ve státní správě v roce 1990. Snížením jejich počtu (ať nežeru) na polovinu by šlo získat potřebné peníze do státní kasy mnohem snadněji!!!

J. Rechnovský 11.10.2011 17:09

Re: souhlasím

Tak! Zcela s Vámi souhlasím. Jenže oni se tváří, že mají práce nad hlavu. Nejprve je tedy nutné zdůvodnit, že jsou zbyteční. Což zas neznamená nic jiného, než popsat pracovní procesy, zefektivnit je. Jedině pak vyjde jasně najevo, že méně lidí zvládne min. stejně práce a tudíž nejsou potřeba. Jenže zvládnutí nových procesů bude vyžadovat slušnou znalost současných především informačních technologií, dostatečné pravomoci a hlavně osobní odpovědnost. Min. 2/3 úředníků takové nároky nezvládnou a bytostně je odmítají. Co s nimi? Nic jiného než propuštění mne nenapadá.

Takže. Píšeme tady v podstatě nikoli o pouhých úsporách, ale o REFORMĚ STÁTNÍ SPRÁVY. Tu však současné politické strany naprosto odmítají...

P. Schuh 11.10.2011 8:04

Provokace

Chtělo by to další složenku, aby jsme věděli, kolik už zase musíme zaplatit za ty jejich zlodějiny.

A. Bocek 11.10.2011 7:59

Tu co připravujem našim dětem,

je pouze prožraná budoucnost, jsme sobci a děti nám to v budoucnu oplatí ! Řešení státního dluhu dalším zadlužením je jako vytažení sebe sama z bažiny za vlasy .

L. Soukal 11.10.2011 8:11

Re: Tu co připravujem našim dětem,

Ročně stát zaplatí 100 mld jen na obsluhu státního dluhu (jen úroky !).

Zadlužejeme se jen na splátky úroků, a budeme platit přes 100 mld úroků i když bude rozpočet vyrovnaný.

Vše díky rozhazovačným sociální dávkám z dílny ČSSD.

J. Hanzal 11.10.2011 10:03

Re: Tu co připravujem našim dětem,

Pane Soukale, lepší je napsat díky všem polistopadovým (zlodějským) vládám.

L. Soukal 11.10.2011 10:18

Re: Tu co připravujem našim dětem,

Všem určitě ne.

Bohužel "pravicové" vlády byly slabé a neměli sílu špatné zákony rozhazující peníze změnit. Současná vláda je vydírána a spíše řeší své přežití než koncepční věci.

Vzpomeňte si: Václav Klaus chtěl zákon o vyrovnaném rozpočtu a vysmáli se mu. Škoda, nemuseli bychom řešit ony obrovské úroky a dluhy.

Paroubek říkal: "nevadí, že se zadlužujeme, důležité je snižování tempa zadlužení" - to za situace plánu na 95 mld. deficitního rozpočtu. Skutečnost byla jiná, zadlužili jsme se ten rok více.

J. Urban 12.10.2011 17:38

Re: Tu co připravujem našim dětem,

Pravicové vlády u nás po r. 89 nebyly. Jen levicové a ultralevicové. Proto ty zlodějny a dluhy.

L. Soukal 11.10.2011 7:47

státní dluh

Státní dluh je financován neustálými uvěry, jeden zaplatíme dalším.

Dnes je v běhu několik desítek úvěrů s dobou splatnosti od měsíců po desetiletí, s různými úroky. Vše na stránkách ministerstva financí i s částkami, kolik je na splacení úvěrů v jednotlivých letech nutno vydat. Jsou to velké miliardy.

Jestliže se výplata výnosu z dluhopisů vejde do nižších potřeb splátky úvěrů dluhu, může to být naopak velmi přínosné.

Lidé, čtěte. Pak nadávejte.

V. Kolman 11.10.2011 10:32

Re: státní dluh

Dávám Vám pane Soukale za pravdu. Je lepší si půjčit na nižší úrok 3% od občanů, nežli platit vyšší úrok bankám. Potud je vše logické a v pořádku. Vtip je ovšem v tom, bezezbytku použít od občanů "vypůjčenou" částku na umořování STÁLE SE ZVYŠUJÍCÍHO státního dluhu. V ideálním případě (kdyby se dluhopisů prodalo za více peněz, nežli kolik činí nárust státního dluhu - momentálně údajně kolem 105,- miliard korun za rok) a konečně začít se splácením státního dluhu.

       Jenom pro ilustraci: Ono se to lehce říká: "Miliarda sem - miliarda tam."

Pokud jsem se ale nespletl, pak zvýšení státního dluhu o 105 miliard Kč za rok odpovídá cca 287 miliomům Kč za den, to je cca 12 milionů Kč za hodinu a posléze dojdeme k neuvěřitelné částce cca 200 000,- Kč za JEDNU VTEŘINU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

V. Kolman 11.10.2011 10:36

Re: státní dluh

Chybička se vloudila, těch 105 miliard je PŘEDPOKLÁDANÉ ZVÝŠENÍ DLUHU v příštím roce. Letos se počítá (pokud mě paměť neklame) se 135 miliardami :-((

L. Soukal 11.10.2011 11:46

Re: státní dluh

Půjčujeme si na deficit rozpočtu, uvnitř rozpočtu jsou úroky z dluhu. Dokud nebude rozpočet vyrovnaný nebudeme mít ani na úroky z dluhu.

Uvidíme, jestli se současné vládě povede vyrovnat rozpočet. Odhady na stránkách MF počítají s růstem ekonomiky, která podle mne nebude. Jsou tam odhady staré několik čtvrtletí a situace se mění k horšímu.

Z. Bureš 11.10.2011 7:40

Moc často s panem Machem nesouhlasím . . . . .

. . . . ale tentokrát se s ním PLNĚ ztotožňuji !!!

Kalousek je prostě starý lidovecký, nevěřící - Křivák, podle kterého si Turci tvarují šavličky !!! 

J. Kanioková 11.10.2011 3:38

Kalousek je prostě šibal...uff..

příští vláda bude socanská a určitě vymyslí, jak to skrouhnout.. a pokud to nepůjde, děcka nám nedopřejí už ani ten domov důchodců a ještě nám budou poté chodit plivat na hrob..

Kruci, kdy už uvidím nějaké řešení nadbytku zbytečných agend a institucí...?

D. Šimáček 11.10.2011 1:45

no není ten kalousek

finanční kouzelník?... ale určitě to není čaroděj dobroděj