4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Kalousek vs. realita

Schodek bude letos nižší. V šetření se však nesmí polevit. Takto hodnotil ministr financí Kalousek dosavadní průběh roku. Prakticky den poté byla publikována zpráva opírající se o statistické údaje hovořící o dosažení ¾ z plánované celoroční výše schodku státního rozpočtu již v květnu. Slovy čísel jsme nyní již v mínusu 79 mld. Kč.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 5.6.2012 11:20

Re: Kalousek je sice špatný prorok,

Ano, stále za to mohou komunisti, jako jste vy a vám podobní! :-P

V. Novák 5.6.2012 10:14

Ne - on sice uškrtal českou ekonomiku do recese

podvázáním vnitřní poptávky - ale vůbec za to nemůže... Ještě před rokem mohl lhát, že je to vina zahraničního obchodu, poklesu poptávky v zahraničí a tedy propad exportu.

VELKÝ KULOVÝ!

Export je to jediné, co pořád ještě drží naši ekonomiku nad vodou a v recesi místo pádu do krize. Za vnější poptávku totiž Kalousek opravdu nemůže. A hlavně ji nemůže seškrtat.

Není žádný důvod, proč naše ekonomika má horší výsledky než všechny sousední země a proč se propadla na úroveň Maďarska a Lotyšska - kromě vládní politiky. Kalouskovy politiky.

Z. Rychlý 5.6.2012 10:46

Re: Ne - on sice uškrtal českou ekonomiku do recese

Nějak ty Vaše hladové masy lidí zahnaných pod mosty nevidím. Kde to žijete ? Dokud má náš stát na financování studia různých sociolhářů, genderů, korektů a jiných studentů orgasmů kudlanky nábožné - asi to s námi tak zlé nebude. Ač se na tom podepisují levé, či pravé pijavice ze státního .

V. Novák 5.6.2012 12:19

Nic z toho, co píšete, nemění nic na skutečnosti,

že domácí poptávka se propadla, tudíž dochází k dalšímu nevýběru daní - na letošek to Kalousek "řešil" zvednutím DPH. A výsledek? Propad výběru zvýšené DPH. Někdo jezdí nakupovat do ciziny, někdo prostě omezil nakupování vůbec. Co se zaplatit musí, to je nájem, poplatky, jídlo a snad i léky. Vše ostatní jako zbytné může počkat. A kalous to hodlá řešit jak? Dalším zvedbutím DPH, další škrtformou. A Drábek robotou pro nezaměstnané. Ta ale neřeší nic - státu přinese možná čistší ulice, ale ani korunu do kasy. Spíš naopak.

To nejsou nějaké teorie, a ani nemusíte hledat pod mosty davy hladových. To jsou tvrdá čísla z výsledků české ekonomiky za první čtvrtletí a za duben roku tohoto. I za rok minulý. Ostatní je v ekonomice blábol s konzistencí bláta - ale vybraná DPH je číslo. Odvedené daně, pojištění - zase čísla. Trendy.

Možná, že se vy pohybujete mezi bohatci a ve svém okolí nepozorujete propad životní úrovně. O té se dá i plácat dokolečka dokola. Ale o DPH a spotřební dani hůř.

J. Šimek 5.6.2012 11:56

Re: Ne - on sice uškrtal českou ekonomiku do recese

Vnitřní poptávka má jen 30% dopad do příjmů státního rozpočtu. Export 60%. Takže ty Vaše vývody jsou na velký kulový.

V. Novák 5.6.2012 12:35

Fajn, takže vysvětlete propad ČR do recese,

dokonce vyšší, než bylo nejhorší očekávání, když export roste.

Jsem velmi zvědav...

I. Malypetr 5.6.2012 19:52

prosím?

Jmenujte mi jednu českou automobilku.

P. Pavlovský 5.6.2012 20:14

Re: prosím?

Vlastníci automobilek v ČR jsou mi lhostejní. Zajímá mě, kolik zaměstnávají lidí a kolik oni a jejich zaměstnanci tu platí na daních, nemocenském, sociálním a penzijním pojištění.