28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

GLOSA: Holandská nemoc

Těžko říci, jak dopadne Venezuela. Blíží se k občanské válce, neboť vznik Ústavodárného shromáždění z vůle prezidenta Madura zakládá střet dvou legitimit. Ba víc. Vždyť legitimitu toho shromáždění neuznává domácí opozice, Washington, ale ani značná část Latinské Ameriky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 8.8.2017 10:09

čtu si diskusi znovu a musím konstatovat

v našich příspěvcích jsou obsaženy naše celoživotní zkušenosti a znalosti historického vývoje nás všech ve východní Evropě zasažené jak Hitlerem tak i Stalinem - to si ta současná socialistická hovada na Západě neumí vůbec srovnat v hlavě - takže ještě jednou moje poslouchání před lety Petra Novotného ( v plné síle ) : na otázku jak se Fešáci připravovali na svoji první cestu do USA vyprávěl jak na Ruzyňské letiště přijel autem pro USA zástupce té agentury, která jim tu cestu organizovala a jak ho tak ( cca v letech 1985-7 ) vezl Prahou a ukazoval mu Hradčany, Karlův most atd tak ten Amík koukal na fronty pražáků u různých obchodů až se Petra zeptal : " na co ti lidé tady čekají ?? a Petr mu řekl Na banány. Na to Amík po chvíli povídá - no, než abych tady tak dlouho čekal tak bych si ty banány raději koupil - ta hovada v Bruselu tohle vůbec neznají a tudíž nechápou - hezký den

B. Hamal 8.8.2017 9:54

Prokletí přírodních zdrojů

prokletí spočívající v tom, že se ty přírodní zdroje hodí někomu silnějšímu. proto Venezuela zřejmě čeli podobnému osudu jako třeba Irák, Libye, Sýrie,. A Venezuelou to jistě nekončí

F. Houžňák 8.8.2017 9:43

Ano, proto kupují Američani v Rusku

raketové motory, které tam pletou ze slámy hladovějící mužici v láptích.

F. Houžňák 8.8.2017 9:41

To ovšem není poetická licence, ale obyčejná

neznalost historických souvislostí a obsahu pojmů. Vy o tom asi taky moc nevíte, jak tak koukám, hlavně, že kritizujete. Pojem "banánová republika" totiž nemá s nějakou "pokrokovostí" a trestem smrti lautr nic společného, ale označuje stát, kde fakticky nevládne místní vláda (ať už vzniklá jakkoliv), ale zahraniční kapitál, reprezentovaný obvykle jednou či několika velkými firmami, kompletně ovládajícími lokální ekonomiku. Najděte si United Fruit Company a vzdělejte se.

A. Alda 8.8.2017 9:39

Nesmysl!

Navzdory zkušenostem střední a východní Evropy si Venezuelané zavedli socialismus (čti šokiálizmus) a ted jsou z toho holt v šoku (piš socu ☺).

Za jejich problémy nemůže ropa, ale socialismus.

J. Lepka 8.8.2017 9:26

Re: Zmatení pojmů (technická poznámka)

Mění to něco na faktu, že v 19. století byla Venezuela (na tehdejší poměry, samozřejmě) civilizovaná a prosperující země? Slyšel jste někdy termín : "licentia poetica"?

T. Kočí 8.8.2017 9:16

Tanky v ulicich, ten pravy socialismus. Madarsko, Ceskosl.Cina,Moskva....

J. Vavruška 8.8.2017 9:07

Zmatení pojmů (technická poznámka)

>> Jak se země, která už v 19. století nepatřila mezi banánové republiky (v roce 1853 zrušila trest smrti), ocitla v takovém civilizačním sešupu? <<

Pojem "banánová republika" se objevuje až začátkem 20. století. První banánovou republikou se stal pravděpodobně Honduras, a to teprve někdy v poslední dekádě 19. století. Vůbec první dovoz banánů do Bostonu v USA se datuje zhruba rokem 1870.

Takže - v roce 1853 nebyla banánovou republikou ani Venezuela, ale ani žádná jiná středo- nebo jihoamerická země. A v USA dokonce ještě neznali banány.

P. Smatlak 8.8.2017 9:06

hhhh

A ptroč Holandská nemoc?

P. Kolar 8.8.2017 8:57

Re: Proč? Komunismus přece!

V Česku vládli komunisti, i když to nazývali Socialismus.

To samý je ve Venezuele. Hrají si na socialismus, ale jsou to komunisti srdcem (a nebo fašisti, to je jedno). Prostě diktatura, která jediná má pravdu.

M. Prokop 8.8.2017 8:26

Re: Proč? Komunismus přece!

Socialismus.

Protože komunismus je jen jedna jeho varianta, i když jedna z nejškodlivějších.

M. Prokop 8.8.2017 8:25

Re: Socialismus 21.století

Ano.

Z. Frys 8.8.2017 8:24

Socialismus 21.století

Křesťanská varianta socialismu (tentokrát samozřejmě bez chyb), se opět hroutí především ekonomicky. Další důkaz v řadě, že JAKÁKOLIV varianta socialismu je principiálně nefunkční. Evropskou variantu dotačně-korporátního socialismu, socialismu s lidskou tváří neboli fašismu, to časem čeká také. Česká varianta "řídím stát jako firmu" to jenom urychlí.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Socialismus_21._stolet%C3%AD

http://finmag.penize.cz/ekonomika/309870-jak-zanika-trh-a-nastupuje-fasismus

M. Krátký 8.8.2017 7:43

Hezké a poučné

CCCP a nyní i Rusko jsou na tom podobně - drancování přírodních zdrojů a vlastní v ýroba - produkce mizivá a mizerná

P. Kolar 8.8.2017 4:20

Proč? Komunismus přece!

To zničí každou prosperitu.