25.6.2024 | Svátek má Ivan


Diskuse k článku

GLOSA: Holandská nemoc

Těžko říci, jak dopadne Venezuela. Blíží se k občanské válce, neboť vznik Ústavodárného shromáždění z vůle prezidenta Madura zakládá střet dvou legitimit. Ba víc. Vždyť legitimitu toho shromáždění neuznává domácí opozice, Washington, ale ani značná část Latinské Ameriky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 8.8.2017 15:15

Re: Ostatně, pěkně žvaníte, jak je v kraji zvykem,

Co to melete?

F. Houžňák 8.8.2017 15:18

Pokud se vám to nelíbí, stěžujte si u správce

internetů někde v USA a u strýčka Googla, taktéž v USA. Můžete i u zploditelů textů, které strýček nalezl a intěrnety přenesly. Zda to pomůže, těžko říct ...

R. Langer 8.8.2017 15:23

Re: Pokud se vám to nelíbí, stěžujte si u správce

A co tam jako mám podle vás najít? Ty jiné úspěchy sovětské vědy a techniky? Na ty jsem se totiž ptal!

R. Langer 8.8.2017 15:18

Re: Ostatně, pěkně žvaníte, jak je v kraji zvykem,

Jo, a uveďte prosím nějaký JINÝ SOVĚTSKÝ PRODUKT vědy a techniky, než ty raketové motory, prosím, to byla původní otázka. A jestli jste nepochopil, že mluvím o základech ruské raketové techniky, a ne o tom, že ten motor sovětům vynalezli Němci, tak jste asi dost nechápavý. :-P

F. Houžňák 8.8.2017 15:27

Upřímně nechápu, proč bych měl něco a vám uvádět,

a když chcete něco sdělit, musíte se vyjadřovat jasně a srozumitelně. To už stojí ve Švejkovi. Ale abyste měl radost, tak vás zacituji: "A co tam máte dál kromě těch raketových motorů, které těm Rusům (stejně jako Američanům) vyvinuli němečtí raketoví inženýři?". K tomu dodejme, že meinerseits byla od začátku řeč o RD-180, které kupují Američani u Rusů (Sovětský svaz je, jak jste si jistě ráčil povšimnout, už čtvrt století historií). Víte co je to kontext? Tak z toho to jednoznačně vyplývá, pokud mi nevěříte, přesvědčte se sám, číst zjevně umíte, tak si přečtěte celý thread, pěkně pomaloučku. Můžete si to i skandovat nahlas. No a když RD-180 vyrábějí od 1992, tak to už museli být ti němečtí ingenieuři, co ho podle vás vyvinuli, fakt staříci. Vy prostě nedovedete překousnout fakt, že Rusové nejsou blbci, jak by se vám líbilo, a nechodí se k vám doprošovat o kus chleba. Vy jste prostě nad Rusy povznesen, že jo. No tak buďte povznesen, když vám to hustí vaše sebevědomí.

R. Langer 8.8.2017 15:36

Re: Upřímně nechápu, proč bych měl něco a vám uvádět,

Hm, k tomu dodejme, že u mě byla od začátku řeč o zásadním vlivu Německa na vývoj raketové techniky jak v USA tak v SSSR po druhé světové válce, díky kterému následně vznikl jak první satelit SSSR, tak program Apollo a následně tak i sovětské raketové nosiče. Pokud to nedokážete pochopit, já za to bohužel nemohu, myslel jsem, že je to snad dostatečně jasné.

Byl bych ale rád abyste se soustředil na mou otázku, jaké další úspěšné produkty vědy a techniky světu dal sovětský svaz, případně nynější Rusko.

Zkuste napsat příspěvek, ve kterém nebudou žádné raketové motory, prosím. Je to dostatečně jasná a srozumitelná otázka? Zatím nijak neodpovídáte, takže si nejsem jistý, jestli to dobře chápete.

F. Houžňák 8.8.2017 15:39

Víte co? Vlezte mi laskavě na záda,

s vámi je řeč jako s Mongolem.

R. Langer 8.8.2017 15:47

Re: Víte co? Vlezte mi laskavě na záda,

Jasně, já jsem Mongol, a vy nedokážete odpovědět na jednoduchou otázku. Můžete klidně odpovědět: "Nevím.". Taky to jde... ;-)

J. Kombercová 8.8.2017 16:44

Re: Víte co? Vlezte mi laskavě na záda,

Teda, to jsem si početla. Jednoduchá otázka, složitá neodpověď.

A tohle taky, prý, učí na univerzitě.

R. Langer 8.8.2017 17:54

Re: Víte co? Vlezte mi laskavě na záda,

Mimochodem, opravdu nevím, o co vlastně panu Houžňákovi jde, pokud to to tedy není rodilý Rus a já jsem náhodou neurazil jeho národní cítění. Kromě toho, já osobně jsem se kupodivu dostal velice blízko ke špičkové sovětské vojenské technice (jinde ani žádná nebyla), a proto velmi dobře vím, že byla asi tak o 10 až 15 let pozadu za tou západní, a na její údržbu a seřizování se sem přes divné země tajně tahali embargované měřící přístroje ze západu. Tím netvrdím, že Rusové neumí vyrobit zhola nic dobrého, ale v jejich případě je to spíš tak nějak jim navzdory. ;-)

P. Kolar 8.8.2017 4:20

Proč? Komunismus přece!

To zničí každou prosperitu.

M. Prokop 8.8.2017 8:26

Re: Proč? Komunismus přece!

Socialismus.

Protože komunismus je jen jedna jeho varianta, i když jedna z nejškodlivějších.

P. Kolar 8.8.2017 8:57

Re: Proč? Komunismus přece!

V Česku vládli komunisti, i když to nazývali Socialismus.

To samý je ve Venezuele. Hrají si na socialismus, ale jsou to komunisti srdcem (a nebo fašisti, to je jedno). Prostě diktatura, která jediná má pravdu.

T. Kočí 8.8.2017 9:16

Tanky v ulicich, ten pravy socialismus. Madarsko, Ceskosl.Cina,Moskva....

R. Langer 8.8.2017 13:40

Re:

Ano, to je pravý komunismus pod vládou komunistických stran.