27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: Eurodotace

Novináři si začínají všímat, že dotace z EU jsou naše vlastní peníze. Asi už to nejde tajit. Zatím došli k závěru, že je to cca polovina. Buď se mýlí, nebo ví, že je to ještě horší, ale pro věřící by to byl tak veliký šok, že to musí dávat po částech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Němec 12.12.2014 22:01

Věřící věří

Kdo to chce vědět ten to ví, pro někoho to je nepříjemné překvapení, a pro věřící se nic nemění ti jednoduše věří a hotovo.

Ś. Svobodová 12.12.2014 17:06

Dotace a dotace

Jsou dotace a dotace. Proto dokážu spolknout když se za ně postaví cyklostezka, hřiště nebo obnoví kino. Ano, i tak to budou do budoucna žrouti peněz, nebo zarostou plevelem či se zhroutí. Ale co naprosto nezkousnu jsou dotace, které křiví a ničí trh. Ty mi příjdou mnohem nebezpečnější.

M. Moravcová 12.12.2014 15:35

Dotační narkomani

a dotační eurodealeři. Naprosto přesné označení.

R. Brzák 12.12.2014 15:44

Re: Dotační narkomani

malinko je rozdíl v tom, že dealer drog si drogu musí sám vyrobit nebo koupit - v tomto ohledu je jejich srovnávání s úředníky EU i našimi vůči drogovému dealerovi poněkud nespravedlivé...

R. Brzák 12.12.2014 10:36

na základě diskuze paní D. - dotační aspekty osobní

paní D.: "Dotace tady prostě jsou ... a proto je nutné s nimi počítat. Kdo .... se jim z principu vyhýbá je naivní snílek, který na tom svém postoji jenom prodělá."

Získám to, že se naučím ve svých podmínkách vycházet co nejefektivněji, aniž bych se stal závislým. Neboť dostanu-li dar a tento není svázán s osobním vztahem ke konkrétnímu darujícímu, nemohu získat pocit odpovědnosti za darované a tudíž nutně budu nehospodárný. Zato si ale zvyknu, že lze mi dosáhnout výsledku bez maximálního nasazení svých schopností, jen s použitím obdoby svého dětského "maminko, já chci". Ustrnu tak ve svém vývoji a v některém aspektu svého života budu nedospělý, nezodpovědný - a tedy nesvobodný.

Je naivní snílkovství spoléhat se na to, že vždy bude někdo, kdo bude schopen darovat (pardon, dotovat). Jde-li mi o přežití nejen na nejbližší chvíli, musím pracovat především na svých vlastních schopnostech, jak se v neustále se měnícím světě vlastními silami přizpůsobit a budovat kolem sebe svou komunitu, neboť člověk není schopen být sám.

S dotací lze hovořit jen o krátkodobém zisku, jehož podmínky generují budoucí velká rizika. Musím mít nedůvěru v takový rámec podnikání. Je to podnikání, když moje rizika skrze dotaci nese někdo, koho vůbec neznám a nemám k němu nejmenší odpovědnost? Možná nekradu osobně, když vezmu dotaci - ale dovolím svému státu, aby kradl (bral daně), protože věřím jeho levicové snaze zachraňovat moje podnikání, před mojí silnou konkurencí, před mojí vlastní neschopností se bez dotací obejít! To ale vede k mé závislosti na levicovém konceptu a k tomu, že budu zachraňování sama sebe preferovat i nadále! Přitom však někde musí být někdo, kdo bez dotací vytvoří zisk, ze kterého já takto profituji. Nastane-li situace, že tento úspěšnější zkrachuje - zkrachuji i já, nepřipravený na realitu, neboť budu podnikat v nereálném prostředí. Nebo budou dotace rozumně zrušeny - a zkrachuji jenom já, neboť nebudu schopen v reálným podmínkách konkurovat!

J. Bureš 12.12.2014 11:27

Re: na základě diskuze paní D. - dotační aspekty osobní

Získám to, že se naučím ve svých podmínkách vycházet co nejefektivněji, aniž bych se stal závislým. Pod tuto větu se podepisuji, naprostý souhlas. Jen nevím pane Brzáku jestli se to dá ještě změnit. Dotace živí spoustu parazitů a ti se jen tak nevzdají.

R. Brzák 12.12.2014 15:12

Re: na základě diskuze paní D. - dotační aspekty osobní

Já bych se nenazval parazitem - být na jejich místě. Ale přiznal bych si, že jsem (v něčem) nedospělý, nepřipravený se o sebe postarat a nesvobodný. To bych ale pro sebe nechtěl, to by neznamenalo, že se mám rád - nýbrž že se bojím nového, s čím ještě nemám zkušenost. Snad bych potkal někoho, kdo by mi vytvořil "obraz reality", se kterým bych byl konfrontován. Díky tomu bych se musel naučit se svým životem zacházet efektivněji. Tím "někým" obvykle jsou rodiče. Ti moudře předají svému dítěti - "nic není zadarmo, už se musíš postavit na vlastní nohy". Nemám-li ale rodiče, kteří by mne takto seznámili s realitou, budu muset dojít až na dno, až k hladu, abych si uvědomil hodnoty, které jsou důležité. Je to stejné, jako se závislostí vždy.

Takže, mohu-li pro své hypotetické "já" požádat nějakého donátora (ale ne stát, ten sám jen bere a přerozděluje), tedy někoho, kdo platí daně na něco, s čím nesouhlasí, musím mu říci - prosím Tě, jestliže se Ti nelíbí, jak zacházím se svým životem, již projev svůj nesouhlas jediným způsobem, na který přebujelý a mocný stát reaguje - nedávej mu své peníze. Jen tak projevíš ke mně lásku - pravou lásku k bližnímu. Protože když budeš platit a mě jen vyčítat, navíc bez toho, abychom se vůbec znali, nebude to nic platné.

Miluj bližního svého jako sebe samého - přičemž milovat sebe je základem pro možnost milovat druhého. Milovat sebe - znamená být odpovědný k sobě, poznat se ve všech aspektech života, přijmout své chyby, pochopit je a pak je u sebe napravit. Na základě tohoto procesu je možné poznat druhého, pochopit jej, s láskou přijmout jeho chyby a pokud to povaha našeho vztahu dovoluje, jako "rodič" vytvořit takového podmínky, aby mohl napravit své chyby. Takže "milý Honzo, šup z pece dolů, koláče dostaneš, až naštípeš dříví a rozděláš oheň, pak Tě s láskou pošlu do světa!"

Nejsme-li v takto blízkém vztahu - pak se i na stát dá podívat jako na "hloupého Honzu".

V. Běhal 12.12.2014 9:53

Zase měl Klaus pravdu

Konečně už nejde utajit co za svinstvo jsou dotace. To už říká Klaus řadu let. Ekonom Pavel Kohout asi před rokem psal, že vedou k dalšímu zadlužování, protože na nesmyslné projekty musíme přispívat vlastními penězi, což činí cca 60% z ceny. V podstatě jde o velké darebáctví a snahu zničřit Evropu ekonomicky. Co nakonec chcete, vždyť EU vedli a zase vedou marxisti.

A. Bocek 12.12.2014 7:39

Dotace jsou ďáblovo dítě.

Vedou k tomu, že obory dříve soběstačné , na dotace nenapojené si lehce zvyknou na dotační socialismus , ztrácejí pružnost,  inovativnost a konkurenceschopnost. Místo hledání skulin na trhu stojí před  Úřadem jak bezdomovec před sociálkou. Zemědělci bez dotací nezasejou (proto sejou jen řepku a kukuřici na kWh ) ,stavaři se změnili v zateplovače , kotlíkáři dodávají kotle jen tam kde jsou kotlíkové dotace a strojní firma , která za peníze EU neškolí  ISO je podivná. Čert vem polovinu peněz z vlastního na projektované nesmysly, čert vem korhotu předžvýkačů projektů , čert vem financování  po době udržitelnosti nejvíce nás bude stát ztráta toho Umět udělat cokoliv bez dotací.

J. Hejna 12.12.2014 9:05

Re: Dotace jsou ďáblovo dítě.

Obávám se, že je to ještě horší.

Nejvíce nás bude stát ztráta schopnosti umět udělat cokoliv.

P. Dvořák 12.12.2014 1:47

Jeeden z důvodů, proč nikdy nemůže projít smysluplný zákon

o prokazování zdroje příjmů.

No umí si někdo v praxi představit, jak by se tam vyjímaly zdroje jako různé "ROPy", výstavby nesmyslných cyklostezek v ceně pozlacené dálnice, lavičky v parku za dvacet litrů kus?

Nebo "Podpora zaměřená na zvýšení stability venkova prostřednictvím zakládání a rozvoje mikropodniků s cílem vytváření pracovních míst a rozvoje bohaté hospodářské struktury nezemědělských aktivit."- ?

Nebo "Program na podporu inovaci a zvyšování kvality odborného vzdělávání a vzdělávání dospělých. Jsou podporovány pilotní projekty, projekty stáží a výměn, zpracování přehledů a analýz týkajících se odborného vzdělávání, kariérového poradenství, rovnosti studijních příležitostí, vzdělávání znevýhodněných skupin, inovací odborné přípravy v důsledku technologických změn, spolupráce VŠ a podniků zaměřené na přenos technologických inovací, zlepšování jazykových dovedností."

Samé nepochybně užitečné věci.