30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Digitalizace je o změně myšlení...

Digitalizace společnosti je rozdělena do dvou protipólů. Zatímco soukromý sektor již až na výjimky digitalizovaný je, protože soukromník dokáže vždy dobře poměřit náklady a výnosy převodu reality do světa nul a jedniček.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 21.12.2018 15:05

Problém je v tom,

že lidem v systému bordel vyhovuje. Hůře se krade, uplácí a ulejvá, když je na to vidět. A ooo tototom tototo jejejejeje!

D. Stirský 20.12.2018 21:32

A květen je o lásce

a záchod je o s..aní a Zeman je o slivovici.

J. Jurax 20.12.2018 20:15

No jo, a takhle hospodařící zdravotní pojišťovně prachy na léčení už nezbudou ... a že by jejich ajťáci nebo jejich dodavatelé softu udělali utilitku, co by to XML vcucla automaticky do systému zjevně nikoho nenapadlo ...

J. Jurax 20.12.2018 20:04

Ad poslední odstavec - tímhle se liší státní zaměstnanci od zaměstnanců soukromých firem. Proto to u nás taky tak dopadá - mimochodem, dá se zveřejnit, co to je za ouřad a odbor?

J. Jurax 20.12.2018 20:00

Digitalizovat podle návrhu z článku nelze. Zjednodušilo by to interakci sprostného lidu s jeho vysokoblahorodím ouřadem, čímž by poklesla vážnost ouřadu i respekt před ním, což je obecně nežádoucí.

Taky by to šetřilo úředníky a zvýšilo tak nezaměstnanost - když je pravda, že to by se dalo tvůrčím přístupem jistě nějak překonat, neboť přes veškerou komputerizaci počet úředníků od sametové revoluce jen roste. Zákonodárci by jistě rádi přispěli svou hřivnou, patřičně zašmodrchavše zákony a předpisy již platné a přičinivše zákony a předpisy nové. Je ještě tolik v lidském konání, co nepotřebuje ouřední štempl a není ouředně regulováno; EU nám ráda pomůže.

I. Lyčka 20.12.2018 19:13

Re: Digitalizace st. správy..Ha..Ha

Kupte náklaďák písku, vysypte ho někam do rohu dvorku a těm přebývajícím dejte kolečka, ať ho převážejí do druhého rohu a pak odtamtud zase zpět.

J. Ticháček 20.12.2018 18:33

Digitalizace?

Ta v ČR spočívá například v tom, že od začátku devadesátých let si většina podnikatelů a živnostníků pořídila počítače. A nějaký účetní software. A začala digitální éra. Na jedné straně. Ovšem s jednou výjimkou. Podnikatelé a živnostníci si čtvrt století portují záznamy, zálohují, a tisknou. Protože co není na papíře... A skladují. Šanon za šansonem, bednu za jednou. A celé to musí být skladováno ještě léta po ukončení činnosti. Jen u rodičů v garáži se valí téměř dva metráků papíru.

M. Pivoda 20.12.2018 17:52

Jan Neruda: Kdo jen chvíli stál, dnes je opodál!

Koblovského mylný závěr: "Jedinou výhodou toho, že jste v něčem poslední, je to, že se můžete hodně rychle zlepšit, když se začnete dívat, jak to dělá ten první."

Proč firmy, které otálejí s adopcí Umělé inteligence, již možná nikdy nezdoženou (svoji konkurenci). Čtěte zde: Why Companies That Wait to Adopt AI May Never Catch Up. Vikram Mahidhar, Thomas H. Davenport. Harvard Business Review, DECEMBER 06, 2018. https://hbr.org/2018/12/why-companies-that-wait-to-adopt-ai-may-never-catch-up

Česká státní správa je trvale nekonkurenceschopná: s digitalizací i bez ní.

J. Ráž 20.12.2018 17:04

Digitalizace st. správy..Ha..Ha

Digitalizovala se evidence mot. vozidel: Na tento úsek muselo být nabráno 450 nových zaměstnanců.

Moje správcová daně: Prosím, dávejte mi přiznání v papírové formě, mám s tím méně práce

Finanční kontrola: Naskenované faktury a účtenky za hotové nejsou průkazné. Na argument, že termo tištěná účtenka nejpozději za dva roky vybledne a tak nejde zachovat její čitelnost, reagovala kontrolorka: To je Váš problém,musíte zachovat čitelnost daňového dokladu podle zákona, ale skenovat nesmíte.

Cenu za komika roku by měl dostat Babiš, za prohlášení (ještě ve funkci ministra financí), že v souvislosti s digitalizací finanční správy muselo být nabráno na MF dalších cca 650 nových zaměstnanců.

A na závěr postesknutí vedoucího odboru jednoho brněnského úřadu: Polovina mých podřízených neumí zacházet ani s PC, natož s nějakou složitější formou práce související s IT. To, že neumí však není ve státní správě důvodem k rozvázání pracovního poměru, takže když dostanu příkaz nějakou činnost zautomatizovat nebo digitalizovat, musím přijmout nové zaměstnance, kteří to umí. Na otázku, co s těmi co nezvládají odpověděl vtipně: Musím jim vymyslet nějakou náhradní práci, aby se jen tak po úřadě nepoflakovali.

M. Pressl 20.12.2018 14:52

Pro pana Koblovského

Pane Koblovský, vy jste o špatné češtině, co špatné, zhůvěřilé češtině!

Z. Lapil 20.12.2018 12:47

Zoufalá sekretářka ještě z Rudého práva

Pane řediteli, co budeme dělat? Došly nám tiskopisy na objednávku tiskopisů!!!

A. Alda 20.12.2018 11:36

Re: Samozřejmě, "digitalizace" v ústech státního úředníka

Naprosto přesné, pane.

Dokud jsme to všechno mydlili na psacích strojích, překlepy se nikdo nezabýval. Dnes nás nutí nově vytisknout dokument, kdy jedna řádka končí jednopísmenným slovem, protože si někde přečetli, že se to nemá.

A. Alda 20.12.2018 11:33

Pan Koblovský je prostě de bil.

Blb, který ho v no ví.

J. Chaloupka 20.12.2018 11:20

Od určité doby si nechávám dělat papírové foto,

protože vydrží několik století, zatímco ty digitální prý cca 10 let.

J. Chaloupka 20.12.2018 11:18

Pamatuji dobu, kdy my jsme měli PC, ale státní

správa komunikovala telefonem. Pak si pořídili výkonné PC a naučili na nich zaměstnance, no a dnes jinak než e-mailem nechtějí komunikovat. Asi se nás, daňových poplatníků, státní správa bojí.

P. Grigar 20.12.2018 11:13

No to tedy pozor..

.. jakési náznaky úspěchu už jsou. Existuje úřad v naší zemi, kde na každé lejstro v rámci digitalizace přilepí úředník/ce štítek s čárovým kódem a duplicitní štítek přilepí na tzv.košilku spisu. A je dokonáno!

Popopo..řádek muší bejt.

S. Rádl 20.12.2018 10:41

digi

Digitalizace je heslo,, kterého se chopili Piráti s tím, že mají řadu expertů a že vylepší stát. Jenom se obávám, aby po nich zase nezbyly jen vysoké účty za spřátelený sotware a hardware. A až zase nějaká naše služba vyrukuje s tím, že nějaký soft/hard ware je cinknutý číňany a musí se co nejrychleji vyměnit za ten od správného výrobce, budeme se slzou v oku vzpomínat na ty "papírové" časy.

M. Mikulec 20.12.2018 10:25

Takový superúřad

jako je Česká správa sociálního zabezpečení v Křížové v Praze kašle i na zákony o datových schránkách. Skoro 2 roky jsem s nimi řešila nějakou věc a nikdy mi nenapsali do schránky, která má samosebou vždy prioritu. A to jsem na místní pobočce sociálky dávala pokaždé ty údaje a adresu schránky. Provozovatel datových schránek mi radil, abych podala stížnost na Ministerstvo vnitra.

Inu, pomyslela jsem si, že v Praze může být zaměstnaný kdekdo a zkušenost s tím korespondovala.

R. Langer 20.12.2018 10:14

Re: Copak se změnilo?

No, tomu bych se ani nedivil... :-D

R. Langer 20.12.2018 10:14

Re: Samozřejmě, "digitalizace" v ústech státního úředníka

Přesně. Ale na to už jsem přišel také velmi dávno... ;-)

K. Janyška 20.12.2018 9:25

Není, je to jen pomůcka.

Kdo si myslí, že je to zdroj generování nových principů, na kterých vyrůstá lidský svět se mýlí. Ty jsou dány, civilizace divochů obchodem a spontánní řád lidského světa... Dzp.

F. Houžňák 20.12.2018 9:08

Samozřejmě, "digitalizace" v ústech státního úředníka

je jenom další výmluva, proč nic nejde. A dva příklady z praxe: už před dvaceti lety nám obchodní zástupce firmy, co nám prodává papír do tiskáren, u kafe řekl, že "papierloses Büro" neboli digitalizovaná kancelář bylo to nejlepší, co jeho firmu kdy potkalo, protože se odbyt papíru do kanceláří zvýšil pětkrát. Každý úředník totiž po opravení pár chyb všecko vytiskne znovu. A druhý příklad ze současnosti: německé partaje, především pak Zelení, chtějí vypnout východoněmecké uhelné elektrárny a ty desetitisíce lidí, co tím pádem přijdou o práci, zaměstnat "v digitalizaci". Kde na ni seberou proud, to už neříkají.

O. Prokop 20.12.2018 8:43

Re: Není to jen veřejný sektor

.. ano, ale i ty zdravotní pojišťovny a hlavně VZP jsou spíše přerozdělovny zdravotní daně, jsou začleněny do veřejného zdravotního tzv. pojištění. Pojišťovny by to byly, kdyby alespoň na část služeb ( např. ambulantní péči) měl smlouvu s opravdovou pojiťovnou občan- volič- pacient a ne poskytovatel.

J. Dostál 20.12.2018 7:31

Není to jen veřejný sektor

Před cca třemi roky jsem začal posílat pravidelné měsíční vykazy do nejmenované největší zdravotní pojišťovny ve formátu XML (zjednodušeně, ve zkratce a pro nezasvěcené: takový formát správně použitý umožní zavedení údajů do jejich systému ve zlomku vteřiny a bez zásahu lidské ruky). Nešťastná paní z té pojišťovny mi pak volala a zapřísahala mne, ať ty výkazy posílám ve formátu PDF jako všichni ostatní, že jí tím ušetřím spoustu práce. Vylezlo z ní, že ona musí ten XML pokaždé pokorně poslat jejich ajťákům, kteří převedou XML do PDF, ona si pak PDF vytiskne a ručně ty údaje přeťuká do jejich systému.

V. Křepelka 20.12.2018 7:08

Copak se změnilo?

Soudruhu řediteli předá sekretářka interní přípis zda je možno archivovanou korespondenci starší deseti let skartovat. Soudruh ředitel napíše k vyřízení: Skartace schválena, od každého dokumentu pořídit jednu kopii.