7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

GLOSA: Devalvace koruny. Proč?

Devalvace koruny, a to nikoliv přirozenou cestou (kurs šmrdlal trochu nahoru a dolů o nějaký ten desetník vždycky), ale zásahem České národní banky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 30.11.2013 11:18

Když jste do teď mlčeli...

Vzhledem k omšelosti tohoto tématu bych jenom připoměl, darebácký postup guvernéra ČNB Tošovského, který vyhodil čtvrtinu našich devizových rezerv na škodlivý (protože vznikala záporná obchodní bilance a bylo třeba podpořit náš export) a nevyhnutelně prohraný boj proti reálné hodnotě Kč (její shoda s její tržní hodnotou byla úspěchem transformace), proti uvolnění jejího kurzu, kterou odstartoval naši bankovní krizi, která mu pak byla záminkou pro likvidaci do té doby úspěšné "české cesty" zaškrcením toku peněz (požadavkem nesmyslně vysokých a okamžitě realizovaných bankovních rezerv).

Po té ČNB až do nástupu guv. Singera svými zásahy oběh peněz a tedy i ekonomika soustavně přiškrcovala (podstřelovala své inflační cíle.

Když jste tehdy mlčeli a do nynějška mlčeli, zkuste to ještě nějakou dobu vydržet, protože důsledky takové operace nelze hodnotit dřív než cca za rok a ČNB hájící zájmy DEU-socialismu bohužel vznikne co by dup.

http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2013/cl_13_131121_hampl_ekonom.html

http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2013/cl_13_131121_singer_hn.html

S. Ševeček 28.11.2013 13:20

Vysvětlit to po pravdě nemůžou

to by byl průser.

R. Hroza 28.11.2013 12:17

jako z pohádky

ex...(z pohádky)

"Jsi velice krásný, Jiříku, tvoje krása skoro nebes sedotýká, ale Quasimodo a Jiřík Paroubek, jsou ještě krásnější".

Nemusíte také všemu rozumět, pane Jiří.

Ale bude se to líbit. Podívejte se tady dole, jak se to líbí. Hodně se to líbí.

L. Novák 28.11.2013 10:04

Souhlas s autorem. Čas nakonec ukáže.

Když to dopadne dobře, budou bankéři ČNB oslavováni, když to dopadne blbě, budou se hledat "hlubší příčiny" problému, nezávisle na ČNB.

Napadá mě, který ekonom napsal, že místo centrální banky by stačil jen obyčejný fungující počítač s dobře napsaným programem? :-P

K. Frauknecht 28.11.2013 8:54

Mnoho povyku. Proč?

Máme centrální banku a měnová politika je jednou z jejích činností. Howgh!

Byl kurz i o 5 Kč "horší" a nikdo neječel (viz třeba http://www.kurzy.cz/). Že na změně kurzu někdo vydělal (obv. ti bohatší) a někdo prodělal (my ostatní :-))? No to tak bylo, je a bude vždy, pokud někdo "svévolně" zasahuje do systému (reguluje!). Problém vidím jinde: chceme centrální banku (a ostatní regulátory "dobrosráče":-)))?

P. Zeman 28.11.2013 11:21

Re: Mnoho povyku. Proč?

Kurz byl o 5 Kč horší, ale byl to odraz stavu ekonomiky. Pak si ČNB mýrnix týrnix vytiskne a dá do oběhu 200 miliard a pošle rovnovážný kurz do kopru. Snad uznáte, že TO až tak normální není. Mimochodem - zkuste si doma na tiskárně "vyrobit" stokorunu a zkuste ji udat. Když se to proflákne, půjdete sedět, až zčernáte, přičemž princip znehodnocování měny je naprosto stejný.

E. Sevrát 28.11.2013 12:52

Re: Mnoho povyku. Proč?

Přesně tak,aspoň v první větě.Jako v ČR každý rozumí hokeji či kopané,tak jsou tady věrozvěsti,kteří rozumí kursu koruny apod.Je to opravdu marginální problém,jestli se auta zdraží o 10 000,-Kč a ledničky atd. o 500-1000,-Kč tak je to o ničem.A to samé se týká i ceny benzínu-nafty,kdo chce jezdit bude jezdit i když budou tyto komodity o kačku,dvě vyšší.A kdo na to nemá omezí jezdění, což bude mít kladný vliv na ekologii a přeplněnost silnic.Já bych z těchto důvodů viděl cenu litru PHM tak okolo 50,-Kč/l.To by byla na silnicích velká úleva.Daleko brutálnější bylo cenově zvýšení sazeb DPH od chemikáře Kalouska,a všichni drželi tlamu.

R. Langer 28.11.2013 13:30

Re: Mnoho povyku. Proč?

Teď si nejsem jistý, jestli jeto ironie, nebo to myslíte vážně. Chybí vám tam totiž smajlík...

E. Sevrát 28.11.2013 13:38

Re: Mnoho povyku. Proč?

Pane Langere,myslím to zcela vážně,smajlíka netřeba.

V. Kain 28.11.2013 15:27

Re: Mnoho povyku. Proč?

Já bych radši viděl kilo bůčku za 200Kč.

E. Sevrát 28.11.2013 15:56

Re: Mnoho povyku. Proč?

Chápu,při Vašem židovském přijmení je pro Vás cena vepřového opravdu asi  nezajímavá,leč ani mě jako velkému příznivci vepřového by tato cena nevadila,ne že bych z toho byl nějak  nadšen,ale opět to je marginální záležitost.Maso bez rozdílu druhu (ne kvality) jím 2x týdně a tak by to nemělo žádný výrazný dopad na náš rodinný rozpočet.

M. Stuchlik 28.11.2013 23:30

Re: Mnoho povyku. Proč?

Marginální to je jen když na to máte.

V. Halašta 28.11.2013 5:54

ČNB dříve kurs neovlivňovala?

Dovolím si nesouhlasit hned s první větou, kurs koruny nešmrdlal nahoru a dolů jen přirozenou cestou bez zásahu ČNB. ČNB ten kurs ovlivňovala i dříve a s dost podobným výsledkem, konkrétně snížením úrokových sazeb.

Já nevím, jestli ČNB udělala dobře nebo ne (třeba skok kurzu během jednoho dne se mi moc nezdá vhodný) ale když chci něco hodnotit, tak musím vycházet z objektivně pravdivých předpokladů.

H. Grúbr 28.11.2013 5:52

No jo, malý bankovní multiplikátor přestal fungovat

neboť nulou dělit nelze, tak se přešlo k devalvaci - jiná forma tvorby peněz z ničeho.

J. Vintr 28.11.2013 1:23

Ekonomiku USA poslali

na dráhu, která nemůže skončit jinak než naprostým krachem, bankéři a ekonomové. Dílem svou nenažranou chamtivostí, dílem svou blbostí, když si mysleli, že peníze jde dělat z ničeho. Přitom tito lidé, kteří by zasloužili sedět ve vězení (nebo spíš viset) dál řídí finanční systém státu a učí na univerzitách studenty. Neomezená víra, že ekonomové a finančníci vědí co dělají, je zřejmě neotřesitelná. Nejen v Americe, ale v celém světě i u nás ...

I. Schlägel 28.11.2013 8:16

Re: Ekonomiku USA poslali

Bankéřům vytvořili vhodné podmínky politici. Milý pane. A to na levé straně politického spektra. Hypoteční půjčky VŠEM!!! LIDSKÉ PRÁVO NA DŮSTOJNÉ BYDLENÍ PRO VŠECHNY!!! A bankéři jsou všechno možné, jenom ne blbí.

J. Vintr 28.11.2013 8:32

Re: Ekonomiku USA poslali

To se teda pletete. Podíl politiků je zanedbatelný a i to, co bylo ze strany politiků uděláno, je výsledkem lobingu bankéřů. Příčinou je skutečně obludná chamtivost a tupost těchto lidí, kteří si nepřipustili, že penize které "vyrábí" různými kejkly v bankovních počítačích a z nichž si vypláceli astronomické odměny, nebudou nikde chybět. A ekonomové před tím nevarovali, protože ve skutečnosti ničemu nerozumějí a nedokážou už ani používat obyčejný selský rozum.

P. Zeman 28.11.2013 11:26

Re: Ekonomiku USA poslali

Zanedbatelný podíl politiků? Děláte si srandu :-D? Bankéři a ekonomové dělají s těmi penězi, které mají k dispozici (teda s výjimkou bankéřů ČNB :-/). Politici i s těma, které nebudou vydělány ani v době, kdy už dávno vládnout nebudou.

J. Vintr 28.11.2013 12:12

Re: Ekonomiku USA poslali

Zkuste si zjistit, jak bankéři v Americe dělali peníze z ničeho. Politici udělali jen to, že jim k tomu dali volnou ruku ve věcech, které mohl ovlivnit stát (a největší roli v tom hrály doporučení "odborníků" - tedy ekonomů). Ale ani stát neovlivňuje všechno.

Třeba tady je to dost srozumitelně vysvětleno:

http://www.ulozto.cz/xN66TXP/financni-krize-2010-720p-brrip-x264-5-1ch-cz-en-mkv

(Je to dost dlouhé na stažení, ale stojí za to, se na to podívat).

P. Vaňura 28.11.2013 15:47

Byl to Obama, který coby advokát

hájil "právo" lidí, kteří na placené dluhů nevydělají, půjčku získat. Byl to Clinton, za jehož vlády bylo bankám ZAKÁZÁNO řídit se podle toho, jak žadatel o půjčku splácel dluhy v minulosti. A je to spolek "lidskoprávních" idiotů, kteří znemožňují bankám nepůjčovat lidem, kteří bydlí ve čtvrtích, jako je u nás Chánov.

Ovšem, největší pohroma vyplývá z toho, že vlastnictví akcií je rozptýleno mezi drobné akcionáře, ale třeba i penzijní hondy, takže není zajištěna kontrola managementu majiteli. Management pak klidně vytvoří virtuální zisky, které reálně nebudou nikdy zapalceny a z těch virtuálních zisků pak pobírat REÁLNÝ "podíl na hospodářském výsledku." Tady se totiž stírá rozdíl mezi kapitalismem a reálným socialismem.