16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

GLOSA: Budoucí vláda chce zlevnit plenky...

Rodící se koalice plánuje zdaňovat dětské plenky 5% sazbou daně z přidané hodnoty. Problém ale je, že Evropská unie nařizuje, aby plenky byly zdaňovány základní sazbou, která u nás činí 21 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Moravcová 14.12.2013 15:28

Re: Vážený pane Machu

jestli jste skutečně měl takový kádrový profil, jak píšete, pak jste se musel na stará kolena zbláznit.

V. Halašta 14.12.2013 16:20

Re: Vážený pane Machu

Tak oni občas tloukli hlava nehlava, vlastní nevlastní. Některé ale málo, jak je vidět.

P. Papež 14.12.2013 10:25

Re: Vážený pane Machu

Můžete mně říct, co dobrého pro občany této země udělal Sobotka? Jako ministr financí (bez jakýchkoliv praktických znalostí) v době prosperity zvýšil zadlužení, podílel se na pochybném prodeji chemických firem polskému Orlenu, jako ministr schválil prodej OKD za velmi příznivé ceny pro kupujícího, z náhrad platu v poslanecké sněmovně (náhrady za cestování-bydlel v Praze, za kancelář poslance v místě zvolení) si nakradl, skutečně nakradl z našich daní na slušné několikamilionové bydlení. Jestli toto je to zapálení svíčky, tak je mě vás hodně líto.

M. Pechr 14.12.2013 11:05

Re: Vážený pane Hrbku

...pokud vím, Mach rozsvěcuje svíce a louče co mu síly stačí, jen kdyby furt nebyla převaha těch, co je zase sfouknou a nebo alespoň zastíní...proto vás zvu k tomu, abyste Machovi s rozsvěcením a podporou emancipace pomohl a nebo jej alespoň zvolil...

Děkuji...

M. Kosejk 14.12.2013 11:33

Re: Vážený pane Hrbku

Můžete se na to podívat třeba i tak, že být Petr Mach konzistentní, tak zkritizuje i sám sebe, pokud kritizuje toto. Třeba jeho seznam úřadů na zrušení je bezcenný úplně ze stejných důvodů - podstatná část úřadů, které zmiňuje, je holt navázána na závazné evropské právo. Mach sice říká: Vystoupit z EU! Ale už trochu zapomíná na negativní důsledky případného stavu, kdy ČR není v EU, ale jinak je EU obklopená.

M. Pechr 14.12.2013 11:59

říše nebrat

...osobně si nekladu nárok na to, že to vím správně...nejsem schopen domyslet všechny důsledky...nicméně tady tak trochu vnímám i pud sebezáchovy... ...obávám se toho, že budování EU je primárně motivováno mocenskými zájmy "kmotrů světového kalibru", jež jsou nám za oponou a že manifestace dobrých záměrů slouží jako pomůcka k budování vlivné říše, dost možná jako mezičlánek, a vždycky když stěžejním motivem je moc a zisk, je to cesta do pekla...při budování mocných říší se příliš snadno stane, že moc v rukách jednotlivců a skupin zastíní dobré cíle a úmysly a obyčejný jednotlivec je najednou příliš vzdálen, nakonec obětován zájmům těch výše... ...jinak Mach pokud vím je pro blízkou ekonomickou spolupráci s EU (pokud bychom vystoupili), jen bychom si hospodařili po svém, nikoliv centrálně řízeni, pak jsme v NATO, čili vojensky bychom se bez unie též obešli a pokud by byly hranice mezi námi a EU, neměli by to někteří zločinci tak jednoduché jako nyní...co se eura týče, není o co stát...

M. Kosejk 14.12.2013 14:24

Re: říše nebrat

Víte, já jsem toho názoru, že se musí změnit EU - nebo příjde úpadek. A to platí, ať by byla ČR členem EU, nebo nebyla. A kdyby ČR vystoupila z EU, mohu předpokládat, že by nám Brusel bezproblémovou spolupráci s EU neumožnil, ale naopak by nám kladl byrokratické překážky (např. clo a nepřiměřené podmínky dovozu do EU). 

A Petra Macha nebudu brát vážně, dokud nebude brát vážně i odvrácené aspekty jeho ideologie. Teď mi příjde jen jako povrchní populista se zaměřením na určité pravičáky, co se vyžívají v černobílém vidění světa.

M. Pechr 14.12.2013 14:41

Re: říše nebrat

...nojo...tak uvidíme...nakonec asi budem beztak překvapeni všichni... :-)

M. Kosejk 14.12.2013 14:55

Re: říše nebrat

Hele, co překvapuje mne, je,  že mnozí "bojovníci" proti EU  (a "bojovníci" za větší pravicovost politiky) vyházeli svoje hlasy na nezvolitelné subjekty (např. volba SSO) - aby dopustili vládu eurohujerské extralevicové ČSSD s největším českým příjemcem eurodotací (Babiš).

A v takové chvíli mi příjde pokryteké a idiotské kritizovat EU, když se na vlastním písečku dopouštíme tohoto. 

p.s. Z EU můžeme vystoupit vždy a z Bruselu žádné tanky nepřijedou. Maximálně se nám může Brusel dělat to, co naznačuji - ale to by se dělo tak jako tak - dnes, zítra, pozítří i příští rok. Ale vystupovat z EU kvůli plenám, jak tady pindá Mach, to je fakt úlet demagoga!

M. Kosejk 14.12.2013 15:00

Re: říše nebrat

Oprava: "Maximálně nám může Brusel dělat to,..."

L. Novák 14.12.2013 19:40

Re: říše nebrat

On ale Mach "vystupovat kvůli plenám z EU" nechce. Jenom poukázal na falešné sliby socialistů, které mohou být splněny jenom za předpokladu vystoupení z EU. :-P

M. Pechr 14.12.2013 15:06

Re: říše nebrat

...ale tak třeba ty pleny brát s rezervou, jelikož pro člověka, který se zajímá o tyhle věci je to banalita, ovšem pro člověka, jenž má rozhled užší je to zajímavá informace a třeba odrazový můstek pro zamyšlení a změnu, před volbami jsem pomocí krátké debaty a letáku v podstatě nechtěně přesvědčil kámošku k volbě SSO, která se nezajímá do větší loubky, ale přišlo jí to logické, jinak podle mne vyhozený hlas volba SSO podle mne není, porovnáme-li výsledky letošní a minulé, nárůst je pěkný, přitom však žádná rychlokvaška typu VV nebo úsvit, pokud tendence zůstane vzrůstající, Svobodní se umístí, mj. s každým hlasem sílí jejich sebevědomí a příjem...svym způsobem, pokud by došlo na vystoupení z EU a neprodleně by přišly zbytečné sankce, jen by to patřičně ukázalo, co je ten spolek zač...

M. Kosejk 14.12.2013 15:22

Re: říše nebrat

Nemůžete se na mne zlobit, ale s tím nárůstem voličů SSO je to trapné. Při těch obrovských voličských přesunech nedosáhli ani na polovičku hlasů potřebných pro vstup do PS. I ta zprofanovaná SZ dostala víc. I Piráti je předběhli. Po těch letech, kdy SSO existuje. Ale hlavně, že se Mach vysmívá ODS, i když ODS obdržela násobně víc hlasů - i po těch mediálních skandálech a po letech, kdy měla premiéra ve vládách s SZ, VV, KDU-ČSL, TOP09.

p.s. Sebevědomí jim sílí, ale to je tak všechno. A o to je to trapnější. Politika je umění možného - v SSO to nechápou, stejně asi jako jejich voliči.

M. Prokop 14.12.2013 15:57

Re: říše nebrat

Možná to v SSO nechápou, ale budu je volit tak dlouho, dokud nebude jiná nesocialistická možnost.

ODS už to není a o zbytku nelze ani uvažovat.

L. Novák 14.12.2013 19:37

Re: říše nebrat

A po vládě současné koalice nás bude zase o něco víc... :-)

V. Halašta 14.12.2013 16:25

Re: říše nebrat

Volební lídr musí mít především charisma a až pak pravdu. Dokud to svobodní nepochopí tak jsou nevolitelní. Až to pochopí tak si najmou Bartoše.

M. Pechr 14.12.2013 16:53

Re: říše nebrat

...popravdě, nikoho jiného volitelného jsem neviděl...minule jsem volil topku, že bych byl nadšením bez sebe, to nikoliv...prostě změna a dal jsem jim šanci, tak uvidíme...

J. Charvát 14.12.2013 20:49

Re: říše nebrat

Pane Kosejku, nemám mandát interpretovat p. Macha, ale myslím, že jste ho nepochopil. On konzistentně - a zcela důvodně - volá po vystoupení z EU kudy chodí, teď jen chytře nachytal naše EUhujery na švestkách, naleznuv v jejich vládním programu slibů bod, který budou - chtíce nechtíce - moci splnit jenom po vystoupení z EU. Což jim nemíní rozmlouvat (logicky) a jen jim přátelsky radí, jak na to. A mně se to, přiznám se, líbí.

J. Charvát 14.12.2013 20:43

Re: Vážený pane Hrbku

Zapomínáte na Evropský hospodářský prostor, který přece jen ponechává členům trochu víc prostoru na volné dýchání a přitom hlavní výhodu svobodného obchodu zaručuje taky. A mimochodem, Švýcary jsou obklíčeny némlich stejně a přežívají, řekl bych, docela obstojně.

K. Pavlik 14.12.2013 15:07

Re: Vážený pane Machu

Samozrejme mate pravdu.Davate velice rozumnou radu - skoda ze se pan Mach nad ni nezamysli. Jak je zrejme z ostatnich zemi- pokud jde extremne pravicova strana do voleb tak tim jen nahrava levici. Dokonce i soucasna kanadska vlada, ktera je dost pravicova, ma zasadni problemy s lidmi kteri zastavaji nazor ze toto jen jen uplny zacatek a je treba to zmenit. Ultrapravicova strana to v poslednich volbach v Alberte [a to je opravdu pravicova provincie] to prohrala tim ze nekteri jeji clenove pote co pruzkumy ukazovaly ze ma strana 60% podporu si otevreli hubu. Behem tydne se podpora teto strany vytratila a volby hladce prohrala.

M. Prokop 14.12.2013 15:53

Re: Vážený pane Machu

Pan Mach zapaluje svíčky docela programově.

Ve vládě být nemůže, není, naštěstí, socan.

P. Boublíková 14.12.2013 6:05

Kromě referenda

je zde ještě možnost nechat plenky v sazbě DPH 21 % a komu těch pár korun za balíček přijde neúnosných, nechť používá plenky látkové. Stejně to tak mnoho rodin dělá z ekologických důvodů(i když si nejsem jista, jestli praní a žehlení látkových plen je opravdu z hlediska ochrany přírody lepší než výroba plenek papírových).

Syn je ročník 1991, tehdy se u nás jednorázové plenky poprvé objevily a byl to luxus jen pro nejmajetnější. Dcera je ročník 1995 a látkové plenky nosila pro bráchovi :-)

Jinak má pravdu pan Krajíček, že jednorázové plenky jsou spíš kalhotky. Nazvala bych to vyměšovací kalhotky a basta, ovšem mohou vyměšovací kalhotky do snížené DPH? :-)

L. Krajíček 14.12.2013 1:45

Pomazánkové máslo není máslo,

marmeláda není marmeláda, tak proč by dětské plenky musely být dětskými plenkami? Stačí je nazvat "krátké dětské vycpané kalhotky" a už si můžou fičet do které DPH se jim zachce.

Nebo se plenkami myslí ty, které se praly a vyvařovaly a do kterých byly baleny děti naposledy tak před dvaceti lety?

M. Šejna 14.12.2013 14:41

ano pane Krajíčku

a pleny pro dospělé (15% DPH) nejsou plenami pro děti (21% DPH)

M. Prokop 14.12.2013 0:30

Dobrá rada

hluchým.