4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

FOTOVOLTAIKA: Drahý špás

V současné době se opět velmi intenzivně rozproudila diskuse okolo dotovaných výkupních cen fotovoltaických elektráren. Osočení stíhá osočení, vyhrožuje se soudy. Bývalí vládní činitelé jsou obviňováni, že podporu snížili příliš pomalu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Seibt 18.2.2013 13:15

Re: Obnovitelné zdroje

Vy opet nechapete rozdil mezi investici do vyzkumu a primou dotaci. To je jaksi dosti velky rozdil a prekvapuje me, ze to nechapete. Vojensky prumysl investoval take obrovske castky do kompozitnich materialu a obecne do materialoveho vyvoje, elektroniky a z toho tezi jak fotovoltaika, tak vetrne elektrarny a mate pocit, ze by nekdo namital, ze to byla forma dotace? Problem neni s investici do vyvoje, ale s primou dotaci, ktera nasledne primo ovlivnuje v nasem pripade prumysl a v nem tisice pracovnich mist. Mimochodem obohacovani jiz neni tak klicova vojenska technologie, obohacovani technologie presly z puvodniho vojaky uzivaneho difuzniho obohacovani na ultracentrifuove obohacovani a pravdepodobne pujde dale na obohacovani pomoci Laserove technologie SILEX. A ten vas fosilni dluh, popravde pokud by lidstvo nevyuzivalo zdroje a materialy ve svem okoli tak stale lezeme po stromech. Pokud mluvite o fosilnim dluhu, potom muzete mluvit o zeleznem dluhu, medenem, stribrnem, kamennem, vapennem a asi najdete stovky dalsich dluhu :-)

P. Rada 18.2.2013 13:46

Re: Obnovitelné zdroje

Pane Seibt Vy "opět nechápete" psané slovo a neoddělujete státem umožněné tunelování od státem zajištované redistribuce HDP dané rozpočtovými pravidly.

Ten rozdíl mezi přímou investicí a investicí do vývoje je s účetního hlediska naprosto podstatný - to ano - ale s hlediska celospolečenských toků oběživa už nikoli dominantní. Je dobré všecny cesty porovnávat, optimalizovat... ale je zbytečné mi podsouvat, že je ignoruji a nerozlišuji.

S tím, že žijeme neudržitelně vzhledem k růstu spotřeby a velikosti zásob surovin všeho druhu jen souhlasím. V oblasti fosilních paliv jde ale o specifikum zhruba milionkrát rychlejšího využívání naž bylo vytváření tohoto zdroje.

D. Seibt 18.2.2013 14:56

Re: Obnovitelné zdroje

Psane slovo chapu. Ale pokud mluvite o investici do vyvoje treba i vojenskeho jako o "skryte dotaci" tak to proste neni pravda a je to neco diametralne odlisneho od prime dotace a . A z hlediska toku obeziva je to take podstatene, to proste neokecate. Vite ten problem neni ani tak v tom, ze vyuzivame okolni zdroje a materialy, ale ze je lidstva jaksi vice a vice s tim asi souhlasim, ale pokud to chcete resit tak zajedte treba do indie, Ciny nebo Afriky a presvecte je, at jich neni tolik :-) Tady v Evrope je populace vicemene stabilni.

P. Rada 18.2.2013 16:53

Re: Obnovitelné zdroje

S tou stabilní populací v Evropě máte pravdu a náš problém evropanů netkví v růstu populace domácí ale v růstu domácí spotřeby a hlavně v závislosti na dovozech surovin a energií s regionů kde roste obojí. ČR je na ropě, plynu...  daleko závislejší jak kdykoli dříve o ostatních surovinách nemluvě a v poslední době přestává být soběstačná i v potravinách.

R. Langer 18.2.2013 15:05

Re: Obnovitelné zdroje

Pan Rada toho nechápe víc, ale je zbytečné o tom s ním mluvit. Je to normální fanatik.

V. Novák 18.2.2013 15:42

Proč nenapíšete rovnou, že chcete vrátit nejen sebe

(no, vy se klidně vracejte, vaše věc), ale nás všechny do dob "výhradního využívání OZE"?

Proč to tajíte, proč to nenapíšete otevřeně a na plnou klábosnici?

Bojíte se?

Oprávněně...

V. Novák 18.2.2013 15:39

Což o to, já si ještě pamatuji tu dobu - ale vrátit bych se do ní nechtěl.

...

A. Fritscher 18.2.2013 10:04

Tak výborně, už jsme našli toho kdo ráno udělá "hovnoů přímo doprostřed obýváků....... :o)

........ víme že je to "kocour Felix"!

Ale co teď s tím?! ......... budeme dělat, že dál hledáme toho kdo kálí na koberec, a nebo v tom kocourovi vymácháme tlamu, i přes riziko, že si sami "ušpiníme" ruce..........je tu předpoklad, že toho kocour nechá ...... :o)

A nebo budeme raději pořád "hledat viníka" ........... :o))

F. Eliáš 18.2.2013 12:19

Re: Tak výborně, už jsme našli toho kdo ráno udělá "hovnoů přímo doprostřed obýváků....... :o)

Viníky čehokoli špatného je nutné neustále kárat. Neustále. Mohli by si myslet, že jim to někdy zapomeneme a pustit se do nových křiváren.

M. Prokop 18.2.2013 9:19

Přesné, děkuji.

A. Bocek 18.2.2013 8:05

Malá poznámečka,

bezemisní zdroje se silně emisními záskoky, které jedou navíc v   pohotovostním režimu do slušné energetické soustavy nepatří.

M. Prokop 18.2.2013 9:20

Re: Malá poznámečka,

Jistěže. Ale vysvětlujte melounům a EU, co jsou "teplé zálohy" ......

J. Strakoš 18.2.2013 6:20

Co s cenami dále?

Osobně mě připadá strašně podivné, že stát nemůže s cenami nic dělat a jen se čeká, až uplyne x let a zákon vyprší. Je to snad ještě divnější, než to, že takový penězovod někdo schválil.

Přitom páky by na to měl, je například možné zvedat daně. Pokud mi zvednou daň z nemovitosti - tedy cenově zatíží mou investici - tak s tím nemohu nic dělat. Dokonce zptně jsou schopni zdanit stavební spoření - a opět to jde. Pak přijde očividný podvod se slunečními elektrárnami a .... najednou to nejde?

P. Schuster 18.2.2013 12:21

Re: Co s cenami dále?

Je to stejné jako snaha o nedávné zapojení se do švýcarské obžaloby v kauze MUS. Prostě prošvihli jsme správný čas. Ten čas pro fotovoltaiku také již vypršel.

Za vším je legislativní zmetek, zákona 180/2005 Sb., který vznikl z nadšení přijetí směrnice 2001/77/EC Evropského společenství.

Kdo hlasoval v roce 2005 pro tento zákon? Pod legislativní zmetek se podepsali zástupci KSČM, KDU-ČSL, US-DEU a ČSSD. Pak udělali politici další dvě zásadní chyby:

Možnost změnit zákon měla alespoň částečná novelizace za následující vlády premiéra Topolánka v roce 2007. Nestalo se nic.

Druhá zásadní chyba se stala v roce 2009 za úřednické vlády premiéra Fischera, kdy došlo k výraznému snížení pořizovacích cen fotovoltaických panelů a proto byla možnost podporu výrazně snížit. Úředníci, kteří dle současné ředitelky ERÚ Aleny Vitáskové, byli "zaháčkováni" ve výnosu z fotovoltaik, tak Fischerův úřednický kabinet perfektně ovládli.

T. Pansky 18.2.2013 4:24

Je treba neustale opakovat, kteri jedinci (ktere ...

... politicke strany) za tento stav mohou, za ktere vlady (v tomto pripade CSSD) byl zakon iniciovan, navrzen a schvalen.  top0625top@live.com

J. Boleslav 18.2.2013 9:04

Re: Je treba neustale opakovat, kteri jedinci (ktere ...

Je zvláštní, jak je tento suverénně největší tunel veřejných financí stále většině lidí lhostejný. Že by proto, že za něj můžou jejich oblíbenci, jak píšete?

P. Lenc 18.2.2013 9:08

Re: Je treba neustale opakovat, kteri jedinci (ktere ...

To je tím, že to přece dělali pro "obyčejné lidi".Však si také všimněte, jak potichu jsou socani, ale i novináři.

J. Boleslav 18.2.2013 16:29

Re: Je treba neustale opakovat, kteri jedinci (ktere ...

Máte pravdu, oranžoví se zelenýma teď dělají mrtvé brouky.

M. Varadinková 18.2.2013 11:11

Re: Je treba neustale opakovat, kteri jedinci (ktere ...

Zákon ovšem vymyslel a sepsal Bursík, schovaný za bukem (za tehdejším ministrem životního prostředí Ambrozkem). Socani a lidovci a US ho schválili, takže mají také máslo na hlavě, ale primárním zločincem je zelený Bursík.

P. Kmoníček 18.2.2013 13:46

Re: Je treba neustale opakovat, kteri jedinci (ktere ...

tak to zkuste říct Bohoušovi.