5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

FINANCE: Peníze v plastové kartě

Tak dlouho se hovořilo o "řecké lži", až je tu kyperský zmatek. Malá země s velkými problémy se ocitla na okraji krachu. Evropská unie nabídla pomoc ve stylu plavčíka, který podá tonoucímu ruku a vytáhne ho pod podmínkou, že si pod vodou amputuje nohu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plíva 26.3.2013 11:59

daňový ráj by mohl být i u nás

 Nemám nic proti daňovým rájům, takže bych z toho kyperské politiky nevinil. Je dobré když podnikatel může  útect někam, kde jsou nižší daně, když ho jeho stát bezostyšně odírá. A když sociální demokrati vyhrají volby a zavedou své daně, jak slibují, tak uvidíme, co to udělá s daňovou turistikou.

 O Kypru  nejsou bohužel dostatečné informace, takže jsou tu různé spekulace: Rusové věří, že EU zavinila krizi na Kypru záměrně, aby je připravila o peníze. EU si myslí, že Rusko chce strategicky ovládnout prostor kolem Kypru - Sýrie je poblíž. Je tu spekulace o tom, že EU domutila kyperské banky nakoupit řecké dluhopisy s nějakými přísliby, co za to. atd.

J. Schwarz 26.3.2013 12:33

Re: daňový ráj by mohl být i u nás

mezi daňovým rájem a obchody kyperských bank není pražádná souvislost - prostě kyperské banky špatně obchodovaly a kvůli tomu byly před krachem. Bohužel pro Kypřany  tvořily převážnou část kyperského hospodářství a zaměstnávaly množství lidí. Ale na tom by se nezměnilo zhola nic, ani kdyby Kypr danil zahraniční firmy 90% ní sazbou. Jediné, co by se změnilo, je že by tam žádné ahraniční firmy nesídlily.

J. Vyhnalík 26.3.2013 14:30

Re: daňový ráj by mohl být i u nás

Souvislost do toho zatáhla EU. Tvrdé podmínky zdůvodňují právě tím, že je Kypr daňovým rájem a tamní obyvatele za to zprostředkovaně trestají.

Na druhou stranu ani obyvatelé nejsou bez viny, kdyby opakovaně nevolili komunisty, kteří pod heslem: "Zdroje jsou!", Kypr stále více nezadlužovali, mohli se krachu vyhnout.

P. Vaňura 26.3.2013 20:32

Ty "špatné obchody kyperských bank" byly půjčky Řecku

A když jim EU v rámci "restrukturalizace" řeckých dluhů nařídila polovinu peněz Řecku odpustit, tak se přirozeně dostaly do problémů, A teď po nich EU chce, aby se "zahojily" na klientech...

G. Novotný 27.3.2013 8:14

Re: Ty "špatné obchody kyperských bank" byly půjčky Řecku

Mimo mísu - příčinou nejsou povinné odpuštění dluhů nařízené EU, v případě krachu řeckých bank by musely úplně krachnout i ty kyperské. Vinou je špatná politika kyperských bank při nákupu dluhopisů, k tomu je nikdo nenutil, mohli nakoupit méně výnosné německé.

G. Novotný 27.3.2013 8:10

Re: daňový ráj by mohl být i u nás

Když už jsou peníze do banky vložené, musí se banka snažit o jejich zhodnocení, tedy je dále půjčit. Špatně, ať již z jakohokoli důvodu, rozložili rizika a na to dojeli. To je riziko střadatelů.