8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

FINANCE: Miliardová válka

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pametnik starejch dob 5.8.2007 22:24

IPB prodala Nomuře VLÁDA TOŠOVSKÉHO, který byl

jako šéf ČNB mimo jiné zodpovědný za bankovní dohled. Provedla to přesto, že krátce předtím praskly na Nomuru nějaké průšvihy v zahraničí a psal o nich i NÁŠ TISK.

Pametnik starejch dob 5.8.2007 22:29

Re: IPB prodala Nomuře VLÁDA TOŠOVSKÉHO, který byl

A ještě, ČSOB měla v ČNB v kritické době svého člověka.

Karim 5.8.2007 15:21

V clanku chybi nekolik "malych detailu".......

...jeden z nich je, ze byvaly  clen KSC a CSSD a autor ekonomickeho programu CSSD prebehl do ODS s tim, ze mel dojednano, ze bude jmenovan generalem IPB.  Toto se pak take tak stalo,  Tesar pak predstiral  ze je verny clen ODS, platil ODS sponzorske vecere, vselijak se ku Klausovi lisal a ODS to bylo velmi prijemne a Tesare verne hajila. 

Kdyz se pokusil na Tesare a IPB posvitit Volejnik, Klaus jej za to malem roztrhal.  Pres Tesare se dostali do rizeni IPB financni geniove Weigl, Kocourek a Libuska Benesova.   De fakto vsak stejne vsechno ridili Tesar s Prochazkou, pricemz inteligentnejsi Prochazka mel navrch.

ODS se vzmohla na  jakesi plivnuti po Tesarovi az docela nedavno - budto je Tesar mrtvy, nebo temer mrtvy a nemuze mluvit.  Drivejsiho  plivnuti po Tesarovi se ODS ocividne bala - Tesar   vi nebo spise vedel spoustu neprijemnych veci.  Skutecnym hybatelem IPB byl namestek Prochazka, genialni preparkovavac akciovych baliku, zametac stop, drivejsi kolega a pritel Vaclava  Klause z SBCS. 

Jakkoliv prisla CSOB levne k aktivum CSOB, nema smysl ji obvinovat ze odrizla revolving krachujicim imperiim typu Vojenske stavby, a sibrum typu Charouz atd.  Financovani takovychto zump se rika v anglosaskem svete "throwing good money after bad money".  Tezko vycitat nekomu ze zastavil prilis rychle hazeni penez do cernych der.  Timto pristupem se vyznacovali  polostatni banky za Salzmanna, Tesare a Klapala a vsude to skoncilo sanacemi ve stovkach miliard Kc.   

Problemy nezacaly vpadem URNY pred 7 lety, problemy zacali tim, ze Tesar s Prochazkou prakticky zprivatizovali nanku za penize jejich fondu a ovladali ji.  Nomura byla najata banda kasparu, predstirajicich ze banka ma jakehosi normalniho majitele.    Nomura za toto kryti mela smluvne zajistenu privatizaci Plzenskych pivovaru, s tim, ze ji muze zaplatit bezcennymi akciemi IPB. Privatizaci Plzenskych pivovaru ridil na MZ Vlastik Tlusty.  Nomura tak skutecna koupila plzenske pivovary prakticky zadarmo.      

Karim 5.8.2007 15:41

IPB take nepomohlo, ze se misto o vymahani splatek starala hlavne o to....

...aby dluznici poskytli ODS stanoveny pocet osobnich automobilu a zaplatily faktury za ruzne predvolebni vydaje (napriklad billboardy za 35 mega - jak jiz kdysi prosaklo do tisku...). 

Jedine timto lze vysvetlit, ze "strana" ma volebni vydaje 80 mega a odbornici z reklamy odhaduji vydaje na 160 mega.  (Na druhou stranu - CSSD ma mozna ulozenu zalohu na volby na nizozemskych antilach - viz platba 238 mega od CSOB za smlouvu s ceskou postou preprana pres CAIB na 195 mega na antily). 

Kdo drzel tyto dohody, nemusel nic splacet, ani platit penalizacni uroky, jeste mu byl navysen revolving, "aby mohl dychat". Rozsah techto kseftu presahoval vse, co bylo upeceno pod Salzmanem a Klapalem - proto take po IPB zbyla vetsi cerna dira, nez co stala sanace CS a KB dohromady.  

Martin 4.8.2007 14:57

Konečně parádní článek

Konečně komplexní článek a né hlody typu za všechno může ods, my nic. R^

hrouda 4.8.2007 14:15

Díky tajné dohodě Tlustého s Nomurou se ještě budeme divit, kolik stát nakonec

zaplatí.Rv

PS: Je zajímavé, že právníci, kteří zastupovali Nomuru, teď v dalším sporu budou zastupovat stát proti ČSOB. Bylo jim to přišoupnuto bez výběrového řízení. Pozoruhodné .....

Insider 4.8.2007 12:57

No, ja som tu spravu KPMG

videl. Dost ma prekvapuje, ze sa CSOB k fondom dostala tak rychlo, ono tie peniaze boli z IPB  vyvedene tak premyslenym postupom (asi cez 4-5 rozlicnych prevodov cez rozlicne spravcovske spolocnosti, uplatnovanie opcii, mandatorne odstupenie, prevod vo forme odskodneho atd. atd.) v rozlicnych jurisdickciach /nielen Kajmany ale aj Isle of Man a Svajciarsko/, ze KPMG skonstatovala, ze k peniazom sa neda dostat, presnejsie povedane, ze sa ani neda presne zistit, kolko v tych fondoch je. A ze sa teda dost snazili.

V kazdom pripade, IPB bola ku koncu tvrdo a cielavedome vytunelovana, to bolo ocividne nielen zo spravy Kalouskovej komisie, ale aj z auditu KPMG. 

Lea 4.8.2007 12:07

hm

tu zprávu vyšetřovací komise jsem četla. Je pod ní podepsán Kalousek,který byl jako Tlustý zainteresován v českém pivu a Kocourek,kde byl zase shodou náhodou jeho rodinný příslušník  u IPB zaměstnán. Pak tam figuruje ještě jedna zajímavá bytost ženského pohlaví.Co mi ale na článku vadí,to je velkej obchvat příčiny,proč stát přišel o dohled nad touto bankou a kdy k této události došlo. Dovolila bych si podotknouti,že s méně jmény,ale věcnějším obsahem napsal včera k Nomuře výstižný článek J. Macháček.

http://hn.ihned.cz/c4-10140710-21743720-500000_d-letni-premitani-o-nomurastanu-a-nekalem-jednani

Mejla 4.8.2007 9:52

Být dnes u moci ČSSD, tak jistě do ČSOB vtrhne komando se samopaly.

.

Starý J. 4.8.2007 10:11

Re: Být dnes u moci ČSSD, tak jistě do ČSOB vtrhne komando se samopaly.

To právě (i podle článku) asi ne! "Nadstandardní vztahy" Sobotky s ČSOB nakonec odnesl i Tlustý, když prozradil, že chtěl Sobotka převést t.zv. "nedobytné pohledávky"  ve výši 11 miliard z ČKA na ČSOB za 1 Kč. Sobotka to hlasitě popřel, tvářil se, že o tom vůbec nic neví, i když v zápise z porady v ČKA Sobotkův návrh BYL a Tlustý pak musel jako "nedůvěrohodný" (pro Sobotku) opustit křeslo předsedy dozorčí rady v ČKA. Proč, když v zápisu to bylo, ví asi jen Sobotka sám.

Pak se na celou aféru velice rychle zapomnělo, Sobotka si dosadil svoje lidi a byl klid.

Za Sobotky by vtrhlo komando se samopaly spíš na Jánský vršek, než do ČSOB.

Mejla 4.8.2007 9:51

O "serióznosti" ČSOB ani její mateřské KBC snad nikdo nepochybuje - stačí se jen podívat

do Belgie. Mladí "dynamičtí bankéři" (bankéř je pokud vím majitelem banky, podobněj jako továrník je majitelem továrny), tedy salónní bankovní úředníčci, zastavili poskytování opakovaných krátkodobných úvěrů, přestože to je pro firmy na Západě zdroj financování a pro banky dobrý obchod - zde bohužel došlo k totálnímu zpolitizování.

vládík 4.8.2007 10:26

Re: O "serióznosti" ČSOB ani její mateřské KBC snad nikdo nepochybuje - stačí se jen podívat

Krátkodobé úvěry na dlouhodobé investice si pořídí jen sebevrah a poskytuje jen blb.

Karim 5.8.2007 15:28

Zajimave je, ze tyto uvery nerefinacovala nejaka seriozni banka....

...slo totiz o hazeni penez do zump, respektive do politickych cernych der. Firmy ktere "sponzorovaly" nemusely ani splacet, ani platit penalizacni uroky.  Hlavni ucel byl, aby poskytly  ODS dohodnuty pocet automobilu nebo zaplatily nejake faktury za volebni propagaci.