3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

FINANCE: Konec anonymních akcií?

Není to jen výše bankovních poplatků za základní bankovní služby, která Českou republiku odlišuje od civilizovaného světa. Je to i úroveň korupce a především její neřešení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 25.3.2013 15:38

Zdravý selský rozum: Nekupuj zajíce v pytli.

Jestliže si někteří lidé myslí, že mají právo na anonymní akcie, ať si to myslí, a ať je dokonce i vlastní. Jenže mne, daňového poplatníka do toho nepleťe. Proč takoví lidé myslí, že já daňový poplatník mám povinnost nakupovat zajíce v pytli?

Jestliže se ale české veřejné zakázky (tzn. financované z mých peněz) realizují přes anonymní vlastníky a v tak velkém měřítku, jak uvádí autor článku, měl by to být dostatečný důvod k obžalobě zákonodárců z velezrady Českého státu. Takovou pravomoc od svých voličů nikdy nedostali.

Uspořádejte prosím průzkum, jaké velké procento občanů tohoto státu je ochotno nakupovat zajíce v pytli. A hned můžeme začít konat.

R. Kříž 25.3.2013 14:35

stale to same...

... resit neco, co neni podstatou problemu....

anonymni akcie by nikomu nevadily, kdyby urednici a politici nekradli. kradou proto, protoze pracuji pro stat - nejvetsi zlocinnou organizaci, ktera trestne ciny (treba loupez) posveti zakonem (danovy system) a tedy maji nemoralni jednani v zasade v popisu prace.

jedinym receptem na korupci je neprerozdelovat penize. ale po tom nikdo z politiku ci uredniku  nevola.

to jsem zvedavy, zda nekdy volicu dojde, jakeho betla s nimi stat hraje...:(

J. Schwarz 25.3.2013 18:31

Re: stale to same...

když ono dost velké části "spoluobčanů" docela vyhovuje, když jim stát z toho lupu část dá a nic po nich nechce. Pak jsou ovšem žvásty o "společenské soudržnosti" a "solidaritě"  naprosto bezobsažné, protože skutečným nepřítelem přičinlivého občana není "zahraniční nepřítel" ale vlastní politik a "spoluobčan".

M. Bezouška 25.3.2013 12:21

na tomto článku lze skvěle ukázat

pravdivost poznatku, že každý komplexní problém má své řešení, které je jednoduché, přímé a mylné. Zrušení či zákaz "anonymních" akcií nepřinese v onom probíhajícím lítém boji proti korupci vůbec nic, dokonce ani nemůže. Za tento zákaz navíc plédují lidé, kteří si zřejmě ani nedokázali přečíst příslušné paragrafy Obchodního zákoníku, kde by se dozvěděli, jak taková akciová společnost po formální stránce vlastně funguje. Příslušné paragrafy mohou být - a pravděpodobně také jsou - porušovány, ale to s formou akcií nijak nesouvisí. Takové porušování by pak mělo být patřičným způsobem sankcionováno, není-li, opět to s formou akcií nesouvisí. Kromě toho akcionář není vlastníkem akciové společnosti, jak se zřejmě mnoho lidí domnívá. Dokonce ji většinou ani přímo neřídí, což platí především  o takových těch "bohatých". A pindání ve stylu pana Ondyse už je docela mimo. Když se totiž někomu nějaká firma nelíbí, tak ať si kupuje věci jinde -  jak prosté, milý Watsone!  A ruku na srdce - zajímá někoho, kdo jsou akcionáři třeba Auto Škoda (potažmo VW samozřejmě), Tesco, Globus nebo ohromného mračna dalších firem? Celý ten humbuk se u nás děje kvůli několika společnostem, které jsou bůhví proč předmětem zájmu všelijakých individuí. (Ale například Metrostav si můžete "přečíst" normálně na internetu, tedy pokud to zvládnete.) Bonbónek nakonec: akcie na doručitele byly docela normální zhruba čtyři století (od založení Východoindické společnosti v roce 1602), tak normální, že například francouzský výraz pro akciovku je "societé anonyme". Nikomu to nevadilo a teprve hromadný výskyt socialistických pomatenců z toho udělal problém.

V. Ondys 25.3.2013 14:44

:)))))))))) S tím výskytem socialistických pomatenců souhlasím

Tak si u nás založili podobné akciovky, aby se zachovaly manýry z dřívějších národních podniků s vlastnictvím všeholidu a :)))))))))))))))) Bezoušky. No pasaran! Kapitalismu, klasickým podnikatelům i živnostníkům!

M. Bezouška 25.3.2013 17:25

Re: :)))))))))) S tím výskytem socialistických pomatenců souhlasím

pane Ondysi, vy jste trouba. Plácáte o věcech, kterým naprosto nerozumíte. Buďte tak laskav a vysvětlete, třeba zjednodušeně, co se změní, budou-li akcie takové či makové. Především pak, prosím,  objasněte, jaký mechanizmus tu změnu způsobí. Hlavně   do toho  zapracujte všechno, co taková akciovka musí dělat (viz příslušné paragrafy OZ): zásadní rozhodnutí (včetně výplaty dividend) odsouhlasuje valná hromada, kde musí být akcionáři přítomni přinejmenším v zastoupení, tedy jmenovitě. Musí vést účetnictví, jehož uzávěrka je každoročně auditována. Musí, taktéž každoročně, vypracovávat veřejně přístupnou výroční zprávu, jejíž součástí jsou hospodářské výsledky (kromě mnoha dalších záležitostí; zprávy jsou dnes běžně k dohledání na internetu). Zejména jsem pak zvědav, jak se vám do toho vejdou ty manýry z někdejších národních podniků, to si opravdu s chutí přečtu. Pochopitelně, nic nebrání tomu, aby se tak řečené anonymní akcie zakázaly a celkem nic se nestane, pokud se to opravdu udělá. Ale očekávat od toho jakési zázračné účinky v záležitosti případné korupce je pitomost a do nebe volající naivita. Téměř stejná, jako je zadávání "státních" zakázek firmám bez historie, tedy pokud se to dělá. V občanském provedení by se něco takového  dalo přirovnat ke  koupi  drahého televizoru u stánku někde na jarmarku nebo na pouti.

V. Ondys 25.3.2013 19:30

:))))))))) Milý pane Bezouško, snad si nemyslíte

že se hned hrnu k šití obuvi, když mne začne z jakýchkoli důvodů tlačit bota, normálně ji odložím, a pokud si důvod svých potíží dám do souvislosti i s prodejcem, příště mu už nedám šanci s tím, že mi jsou naprosto fuk jeho účetní uzávěrky i valný hromady. Na korupci platí jenom stát silný v naprosto nezastupitelné roli pro samostatného, schopného, pracovitého a poctivého plátce daní, zabývat se s ní za jiných okolností je zbytečné, patří k lidem odnepaměti stejně třeba jako její rodná sestřička: prostituce!

V. Ondys 25.3.2013 5:19

:))))) Existuje právo podnikat či něco vlastnit, existuje právo anonymního vlastnictví firmy, a to z mnoha různých důvodů

Pak samozřejmě nesmíme zapomenout na právo zákazníků nedůvěřovat anonymním vlastníkům, kteří si za svými aktivitami nechtějí transparentně stát, aby jim vahou své osobnosti dodali svůj punc v poctivé soutěži na trhu. :)))))) I když chápu, že firma ve vlastnictví Alibaby a čtyřiceti společníků může vyvolat důvěru jen u tupých ignorantů a českých voličů, kteří budou doufat v zestátnění společnosti, pokud se s nimi společnost sociálně nejpříkladněji nerozdělí :))))))) o zisky v podobě nejvyšších progresivních daní.